Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Kako da flesujem BIOS?
STRANA 1 OD 1
simbalola Kako da flesujem BIOS? 03.04.2011. 00:00 T35049

status: user
broj poruka: 190
Komsija ima racunar:
mp m2n68
proc x2 5000
3gb rama
itd
Pojavio mu se problem sa pregrevanjem procesora.Racunar je bio u servisu i tamo su nakalemili veci hladnjak i kao to je to.Pregrevanje je ostalo,ali sam primetio da BIOS ne prepoznaje neke stvari.Pretpostavljam da je BIOS flisnuo kada mu je zveknulo napajanje.
Sada sledi pitanje iz naslova,molim objasnjenje korak po korak posto to nisam radi do sada na ovoj ploci.
Unapred hvala.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Stripy Re 03.04.2011. 00:37 #311040

broj poruka: 4163
Imaš objašnjenje na Asusovom sajtu, ali ti odmah kažem da to nema apsolutno nikakve veze sa biosom. Što svi uvek optužuju jadni bios...ccc

zoxin Odes 03.04.2011. 00:40 #311041

broj poruka: 265
Na sajt proizvodjaca maticne.Nadjes doticni model ploce.Skines program za flesovanje i najnoviji bios.Procitas uputstvo kako se to radi i to je to.Jednostavno !?Pretece me servispc.I ja sumnjam da je problem u biosu.Ali covek oce da flesuje.Pa nek proba.

Mortificat Re: 03.04.2011. 00:46 #311043

broj poruka: 3519
Snimiš Bios na fleš, uđeš u Bios na ploči i pratiš instrukcije, tipa stisni ovo, ono i kad odradi, ponudi ti restart i posle toga load optimized defaults. Mada ne verujem da je ovo do biosa, kažeš da je vrisnuo, kako? Kako je moglo anapajanje da za*ebe bios?

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1737605

VMARC Re: Re: 03.04.2011. 00:52 #311045

broj poruka: 9421
Pa nikako.
Ako si bas zapeo da ga flesujes, uradi to iz Windowsa sa asusovim utilityjem, zove se Asus update.
Tako ti je najlakse, najbrze, najsigurnije i najjednostavnije.

S1000RR

:: ... Kako je moglo anapajanje da za*ebe bios
::
:: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1737605
Shomiman Ooooo, oce to napajanje da mu radi... 03.04.2011. 00:53 #311046

broj poruka: 1187
Oce ono i mnogo cemu drugom.

`Ti mi trebaš ili neki Partizanovac. Naime, trebaju mi neke slike cigančića u zvezdinim dresovima, ranije sam to video na netu ali sada ne mogu da nađem, ili nešto slično da bih zezao neke kolege. Hvala unapred. Pozdrav i izvinjavam se što ovako upadam u temu koja nema veze sa ovim!`

ratatata02

http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=35043&forid=25&katid=6

`There`s someone in my head, but it`s not me!`

simbalola Morti 03.04.2011. 01:00 #311048

Gde da pratim instrukcije u biosu,u knjizici se pominje EZ flash 2 ali njega nema u biosu niti igde u racunaru.Skinuo sam najnoviju verziju biosa bacio na fles,ali dalje ne ide.Ko u racunaru cuva podatke o modelu ploce, cipa na njoj itd,jer everest ne ocitava pravilno. Napominjem da je win XP sveza instalacija, novi drajveri.Pomozite u kucistu nema vise mesta za trpanje vetilatora,sve je popunjeno.

Mortificat Re: Morti 03.04.2011. 01:07 #311050

Uđeš u bios(a prethodno si već zab`o flash) i ideš na tools/Asus EZ Flash i dalje pratiš instrukcije.

:: Gde da pratim instrukcije u biosu,u knjizici se pominje EZ flash 2 ali njega nema u biosu niti igde u racunaru.Skinuo sam najnoviju verziju biosa bacio na fles,ali dalje ne ide.Ko u racunaru cuva podatke o modelu ploce, cipa na njoj itd,jer everest ne ocitava pravilno. Napominjem da je win XP sveza instalacija, novi drajveri.Pomozite u kucistu nema vise mesta za trpanje vetilatora,sve je popunjeno
simbalola Morti 03.04.2011. 01:12 #311052

U biosu nema EZ flesha.

Mortificat Re: Morti 03.04.2011. 01:20 #311053

Onda probaj ovo što ti je VMARC ptredložio, Asus update. Evo ti link: http://goo.gl/kjTRN

:: U biosu nema EZ flesha
simbalola Morti 03.04.2011. 01:26 #311054

Kako da zapamti predhodni bios.

Anonymous !!!! 03.04.2011. 01:27 #311055

broj poruka: 340
drugar ima neku biostar plocu sa X2 5000, ja imam asus m4a78 takodje sa X2 5000. kod drugara skoro poceo cpu da se pregreva i ja uzmem i samo zamenim moj i njegov procesor i sve radi normalno, njegov procesor u mojoj ploci klokovan sa 2.6 na 3.2 i sve radi bez problema. moj procesor na njegovoj ploci sve na default radi bez problema. oba procesora identicna, isti tip jezgra. nista mi nije jasno al radi, mozda i je i kod njega neki takav cudan zajeb .)
Equinoxe Re: 03.04.2011. 01:32 #311057

broj poruka: 12057

Ne mogu da se složim da je najsigurnije flash-ovanje bios-a matične ploče iz Windows-a jer svi znamo koliko je `siguran` Windows kao os, naročito kad niko odavde ne zna u kom je on stanju i kakve rupe ima. Mnogo faktora može da utiče na njegov rad a da to sa hardware-om nema blage veze. Kakav haos software može da napravi, svi znamo.

Dakle, ta ploča u BIOS-u pod Tools ima aplikaciju koja se zove Asus Ez Flash 2 koji sa bilo kog FAT32 izvora može da flash-uje BIOS. Reko ko nema neki flash ili externi disk koji može da posluži.

Preporučujem ovu metodu.

simbalola Equinoxe 03.04.2011. 01:37 #311058

Gledao sam u biosu pod `Tools` i tamo nema EZ flash.Gde da ga skinem i kako da ga instaliram.Trazio sam po netu, EZ flasha ima mali milion.

Mortificat Re: Morti 03.04.2011. 01:38 #311059

Nisam siguran da razumem šta me pitaš? Misliš na Bios koji treba da flešuješ? Ploča nema dual bios.

:: Kako da zapamti predhodni bios
simbalola Morti 03.04.2011. 01:43 #311061

Mislio sam da li program nudi da se sacuva stari bios pre ubacivanja novog.

Mortificat Re: Morti 03.04.2011. 02:02 #311063

Iskren da budem, ne znam za ovo iz Windowsa, na nekoj Gigabyte ploči sam flešovao bios onako, da vidim kao to izgleda iz Windowsa i nisam imao problema i da tražio mi je da saćuvam trenutni bios. Ali na ovom Asusu koji imam nikad nisam radio iz Windowsa, pa ne mogu da ti kažem, flešnuo sam ga jednom sa fleša, verovatno postoji mogućnost da sačuvaš stari, a i ako ne postoji, sigurno ima opcija da opozoveš celu operaciju, uglavnom, danas je većina softvera optimizovana da pre nego što načiniš bilo kakvu promenu, nudi ti opciju da sve to sačuvaš.,... Kako udaramo o zid, ja bih se pre vratio na početak problema...Ja bih ga vratio tim genijalcima iz servisa i smarao ih...koliko ima samo nestručnih servisera...

:: Mislio sam da li program nudi da se sacuva stari bios pre ubacivanja novog
Equinoxe Re: Equinoxe 03.04.2011. 02:49 #311068

broj poruka: 12057

Trebalo bi da imaš i izgleda ovako:

http://img39.imageshack.us/img39/6851/m2n68.jpg

:: Gledao sam u biosu pod `Tools` i tamo nema EZ flash.Gde da ga skinem i kako da ga instaliram.Trazio sam po netu, EZ flasha ima mali milion
codeus ... 03.04.2011. 09:04 #311081

broj poruka: 4054

prilikom paljenja kompa stisni `ALT + F2` da dobijes ezflash ... bios file stavi na usb flash ..
simbalola Equinoxe 03.04.2011. 10:02 #311082

Nema prve stavke,sve ostalo postoji.
codeus
stiskao sam`ALT + F2`i nista,normalno udje u win.
Da li se EZ flash nalazi u sklopu biosa ili dolazi kao poseban program na instalacionom disku?
ICEsd re 03.04.2011. 13:14 #311108

broj poruka: 2157

Idi na :

http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=2UWzsrOiRbMPGYpw

Klikni na Downloads pa na Other za operativni sistem pa na Manual pa skini englesku verziju nadji stranu 2-2 i citaj imas 3 nacina da Flashujes bios.

Na istoj strani imas i Bios i utility za flash istog, samo proveri dali je to ta ploca posto ima 2 verzije.

Inace na ovom forumu bar ima 10 topica na ovu temu mozes malo da pretrazis i procitas sta je tamo posotovano uvek je isto ako radis ih Dos-a sa butabilnom disketom ili USB flash stikom.

Evo primera:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=484774

Za boot meni drzi F11 i izaberi disketnu jedinicu ili USB flash.

Samo se plasim da nije riknula naponska jedinica na ploci a ne bios, obicno kad bios rikne nemoze da se bootuje komp.Postoji mogucnost da su u servisu stalvili neku stariju verziju bios-a.

SAMO PAZI AKO NESTO ZEZNES PRILIKOM FLASHA RACUNAJ DA CES DA JE NOSIS OPET NA SERIVIS DA ODRADE HARDVERSKI FLASH AKO IMAJU EPROM FLASHER AKO NE MORAJU DA MENJAJU CEO CIP ILI PLOCU.

ako nesto zeznes eto posla ServicePC-u ako on nemoze da te izvadi kupices novu plocu ako nadjes ako ne ceo komp :D.
vladats Re: Kako da flesujem BIOS? 03.04.2011. 13:19 #311109

broj poruka: 4537
1. Skines poslednju verziju BIOSA sa Asusovog sajta.[ ROM. ekstenzija ]
2. Formatiras USB Flash u FAT 32 klaster.[ desnim klikom pa format na ikonicu usb flesha ]
3.Posle formatiranja iskopiraj ROM fajl na USB flash.
4.Restartuj windows sa ubodenim fleshom
5.Prilikom podizanja sistema pritisni ALT + F2 Tastere.[ ALT i F2 ]
6.Prati uputstvo iz EZ-Flash programa [ prosto je ]
7.Sacekaj da se odradi procedura i Prekrsti se da ne nestane struja u tom momentu.
8.Srecno..........
......................................NAPOMENA...................................................

USB Flesh ne sme biti veci od 2 GB.
simbalola flesovano 03.04.2011. 16:41 #311130

Bios je bio neki prastari 409 sada je 1001,posle flesa pojavio se u biosu EZ flash.Na zalost asus update ne nudi mogucnost da se sacuva prethodni bios.Temperatura je niza za 3-4 stepena.Hvala svima.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs