Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
ps/2 za misa na GA 7N400L nekad radi nekad ne
STRANA 1 OD 1
lenak ps/2 za misa na GA 7N400L nekad radi nekad ne 21.03.2011. 20:31 T34698

status: user
broj poruka: 60
Znaci, ovako znam da ima neke veze sa biosom i podesavanjem istog, ali za sada ne uspevam. ps/2 ulaz za mis onaj zeleni nekad radi nekad ne, naime mis je ispravan jer na drugoj ploci lepo radi, ali kad je na ovoj ploci nece odnosno retko kad hoce. Kad ubodem drugi usb mis on radi. Neznam da li ima veze sa definisanjem prioritetnog porta za misa ili ne kako mi je objasnio jedan tip. sta kazu experti.......
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
arogan Možda je PS/2 ulaz `razglavljen` 21.03.2011. 21:10 #307047

broj poruka: 537
Imao sam i ja isti problem i to na dve ploče.
Miš ponekad radi, a ponekad ne - u oba slučaja su bili optički miševi. Normalno su sijali crvenom bojom sa donje strane po uključivanju računara i podizanju sistema. Ali kad se sistem podigne, nema ni traga od strelice na desktopu koja označava prisustvo miša.
U oba slučaja PS/2 konektori na ploči za miša su bili razglavljeni - konektor se lako pomerao na dodir. Ili, možda tvoj miš na konektoru ima nešto tanje iglice (pinove) od standarda.
Rešenje mi je bilo da nešto podmetnem između konektora za miša i tastaturu kako bi se međusobno odbijali (npr. presavijen papir do odgovarajuće debljine da stane između dva konktora kada se maksimalno razmaknu). Time mi je PS/2 konektor za miša bio relativno učvršćen u ulazu matične ploče.
Ako to ne uspe, probaj, pre paljenja računara, da rukom privučeš konektor miša prema konektoru za tastaturu (suprotan smer od prethodno opisanog) i tako ga držiš dok se OS ne podigne. Ako dobiješ strelicu od miša, znači da je konektor labav u suprotnom smeru od opisanog u prethodnom pausu. Onda konektore za miša i tastature možeš maksimalno da približiš i da ih vežeš `šprocnom`, čime će PS/2 konektor za miša biti bolje učvršćen u konektor matične ploče.
Ako je zaista opisani mehanički kvar konektora na ploči savetujem ti:
- ukoliko si ljubitelj PS/2 konektora, ili nemaš slobodnih USB konektora, da nabaviš stariji tip miša koji možda ima deblje iglice (pinove) - imao sam tri tipa miša i jadan je stajao dosta čvršće od druga dva, tako da mu nije ni trebalo dodatno fiksiranje u konektor, ali bio je `kugličar` i vremenom sam ga skinuo iako je radio.
- da nabaviš USB miša, jer meni su miševi, koji su bili fiksirani na prethodno opisane načine, otkazivali na iole jači udar ili guranje kućišta.

Pozdrav.

lenak mislim da nije mehanika 21.03.2011. 21:18 #307050

hvala na odgovoru, probacu i to mada mislim da je do podesavanja, jer sam u nekom od podesavanja biosa dobio da radi mis, ali nemogu da provalim kako. probacu i tvoju varijantu.....

arogan Da li miš sija sa donje strane i kada ne radi ? 21.03.2011. 21:24 #307052

Moj primer je bio kada je miš normalno sijao sa donje strane, a u BIOS-u je PS/2 mouse bio na Enable. Konektoru je trebalo samo malo pričvršćivanje za PS/2 ulaz.
Ako ti miš uopšte ne sija kada ne radi, moguće je da je PS/2 ulaz diseblovan u BIOS-u ili mu nizak prioritet, ili je PS/2 ulaz jako `razglavljen`.
Pozdrav.

arogan Možda je i ovo ? 21.03.2011. 21:39 #307055

Setio sam se kad sam imao Win XP, kada sam umesto USB miša spojio PS/2 miša. Kada se Win Xp podigao nije `video` miša ni posle bezbroj resetovanja - kasnije sam ustanovio da je zadržao drajver ua USB miša, pa zbog toga nije prijavio novi hardver.
Ako je to i kod tebe slučaj, ako imaš Win XP, najbrže ćeš da rešiš ako računar podigneš u Safe Mode i ako ti `vidi` miša idi na Control Panel - Mouse - Hardware. Tu treba da stoji `PS/2 Compatible Mouse`.
Koji god drajver bio, obriši ga i startuj Win normalno, posle čega treba da se prijavi nov hardver i instalira automatski odgovarajući drajver.
Ako se u Safe modu podigne bez miša, znači problem nije u drajveru, možda je neki slučaj opisan u moje prethodne dve poruke.
Pozdrav.

codeus ... 21.03.2011. 22:36 #307073

broj poruka: 4054

a tastatura ti je na USB jel ... na nekim plocama neradi kombinacija usb tast - ps2 mis .. pogasi u biosu podrsku za usb mis i tastaturu ..
lenak safe mod 22.03.2011. 11:51 #307177

usao sam u safe mod, i odmah je reagovao mis povezan na ps/2. Otisao sam na njega i sistem je prijavio da ispravno radi. Resetovao sam racunar, podigao xp i mis na ps/2 RADI.....za sada. Mada videcu danas kako ce se ponasati, jer mi je isto tako sam od sebe prestao da radi. Hvala svima a posebno codeusu

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs