Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Pomoć - kvar ploče ili napajanja
STRANA 1 OD 1
arogan Pomoć - kvar ploče ili napajanja 01.03.2011. 20:34 T34133

status: user
broj poruka: 537
Komšija mi ima konfiguraciju: Ploča ASUS P5KC rev 1.03G, napajanje CHIEFTEC GPS-650 AB A, grafa 8600GT.
Od pre 15-tak dana računar ne može normalno da se uključi kada je duže vreme ugašen.
Po uključivanju, oko pola sekunde se ništa ne dešava, zatim se na kućištu upale LED dide za POWER i HDD, zavrte se neki kuleri. To traje delić sekunde a zatim se sve ugasi. Na svakih 5 sekundi ciklus se ponavlja, upali se sam od sebe na delić sekunde i sam se ugasi na oko 5 sekundi. Postepeno se produžava interval koliko je uključen, a posle 20-tak minuta se uključi, konačno se pojavi slika na monitoru i normalno se podigne sistem.
Tada radi bez problema, ne gasi se po nekoliko dana i sve je OK.
Međutim, posle celodnevnog gašenja ponovo se ne može normalno da upali i tako sve iz početka.

Čupao sam strujne i signalne kablove sa svih većih potrošača (HDD, CD, flopi, kuleri na grafičkoj i procesoru) ali se i dalje računar ne pali normalno. I kada izvadim oba memorijska slota nema promene. Čak i kad izvadim samu grafičku (koja je veliki potrošač) i dalje se pali samo na delić sekunde

Takođe sam izvadio i sve kablove sa zadnje strane kućišta (monitorski, PS/2, USB, LAN) ali je stanje isto.

U čemu je kvar, sumnjam na napajanje ili na ploču. Ali to surelatcno kvalittene komponente: Ploča ASUS P5KC rev 1.03G, napajanje CHIEFTEC GPS-650 AB A.

Molim za mišljenje! ja bih prvo da probam drugo napajanje.

Pozdrav.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
bosh brate 01.03.2011. 20:38 #300623

broj poruka: 1332

pa probaj drugo napajanje pa javi...ako ne pomogne stavi drugu grafu(koja trosi 1kw):)))))ako ne onda resetuj bios....izvadi bateriju...
mixer93 meni smrdi 01.03.2011. 20:41 #300629

broj poruka: 4187
na plocu...

AthlonII x4 640
MSI 770-C45
2x2GB Kingston HyperX blu 1600 cl9
Gainward HD4850 GS
LC6650GP3 V2.3

arogan Urađen Clear CMOS 01.03.2011. 20:42 #300631

Već sam izvadio sma bateriju na 2 minuta i `džamperisao` ClrCmos, ali stanje je isto

arogan Mislim da nije do grafe 01.03.2011. 20:45 #300637

Prvo sam joj isključio kuler.
zatim sam izvadio celu grafičku, da vidim da li će se bez nje upaliti lampice na kućištu i zavrteti kuleri na procesoru i napajanju. Međutim, stanje je isto - uplai se na delić sekunde.

bosh jel 01.03.2011. 20:46 #300642

broj poruka: 1332

si menjo grafu i napajanje???ako ne uradi to....ako opet ne radi ploca je otisla u *****
Stripy Re 01.03.2011. 20:54 #300652

broj poruka: 4163
Pozajmi od nekoga procesor, ubaci ga na ploču i upali mašinu. Ukoliko se upali na keca, uđi u bios, load bios defaults, restart. Isključi, vrati tvoj cpu i ponovi postupak. Posle ovoga bi trebalo da sve radi ok. Ako neće onda je pločica...

http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0
Moje sokoćalo
Sempron 145
Asus M4A89GTD PRO/USB3
2*1GbGb DDR3 Kingston HiperX 1600
Čifteković 0,35KW
WD Bleki 1TB

vladarko n a p a j a nj e 02.03.2011. 00:05 #300744

broj poruka: 4228
Najlakše je probati sa drugom memorijom, ali verovatno nije ona. Mislim, najlakše se zameni.

EDIT: U zavisnosti od procesora ne treba ti ni neko jako napajanje, samo neko sa konektorom za grafičku.

U ovom slučaju nije važno koliko su komponente kvalitetne, već koliko su ispravne.

Pozdrav!

Vlada

arogan Memorija probana 02.03.2011. 00:27 #300762

Skinuo sam već oba memorisjska modula, jedan po jedani i menjao slotove. Ali ostaje sve isto. Jedino ako su crkla oba modula što je malo verovatno.
Mada, računar kod koga je crkla memorija trebao bi da vrti kulere i da upali lampicu POWER. Jedino što pišti i ne daje sliku.
U mom slučaju uopšte ne vrti kulere, samo u deliću sekunde.
Šta bi moglo da se zageje (da dostigne radnu temperaturu) pa da posle 20 minuta sve počne normalno da radi, do sledećeg dužeg gašenja?
arogan Memorija probana 02.03.2011. 00:30 #300765

Skinuo sam već oba memorisjska modula, jedan po jedani i menjao slotove. Ali ostaje sve isto. Jedino ako su crkla oba modula što je malo verovatno.
Mada, računar kod koga je crkla memorija trebao bi da vrti kulere i da upali lampicu POWER. Jedino što pišti i ne daje sliku.
U mom slučaju uopšte ne vrti kulere, samo u deliću sekunde.
Šta bi moglo da se zageje (da dostigne radnu temperaturu) pa da posle 20 minuta sve počne normalno da radi, do sledećeg dužeg gašenja?
vladarko Re: Memorija probana 02.03.2011. 00:33 #300768

Ja sam imao vrlo sličan slučaj, problem je bilo napajanje. Uključi, recimo, iz 20. puta. i posle radi normalno.

Možeš li da nabaviš 2. napajanje? Ne treba ti neko posebno jako, samo da probaš. Ako uključi iz prve podigneš sistem sa njim. Zatim ga isključiš, napraviš dovoljno dugačku pauzu, onoliku kod koje se ovaj Chieftec ne bi uključio, pa probaš opet.

Pozdrav!

Vlada

:: Skinuo sam već oba memorisjska modula, jedan po jedani i menjao slotove. Ali ostaje sve isto. Jedino ako su crkla oba modula što je malo verovatno.
:: Mada, računar kod koga je crkla memorija trebao bi da vrti kulere i da upali lampicu POWER. Jedino što pišti i ne daje sliku
:: U mom slučaju uopšte ne vrti kulere, samo u deliću sekunde
:: Šta bi moglo da se zageje (da dostigne radnu temperaturu) pa da posle 20 minuta sve počne normalno da radi, do sledećeg dužeg gašenja?
vladarko Re: Memorija probana 02.03.2011. 00:34 #300770

Nisi napisao odmah da pišti. Kako to zvuči? Nemoj subjektivno da opisuješ, samo broj zvukova, pauze itd...

Pozdrav!

Vlada

:: Skinuo sam već oba memorisjska modula, jedan po jedani i menjao slotove. Ali ostaje sve isto. Jedino ako su crkla oba modula što je malo verovatno.
:: Mada, računar kod koga je crkla memorija trebao bi da vrti kulere i da upali lampicu POWER. Jedino što pišti i ne daje sliku
:: Šta bi moglo da se zageje (da dostigne radnu temperaturu) pa da posle 20 minuta sve počne normalno da radi, do sledećeg dužeg gašenja?
Stripy Re: Memorija probana 02.03.2011. 00:35 #300771

broj poruka: 4163
Kada bi u računaru imao neispravnu memoriju, napajanje, grafiku, hdd ili procesor tebi računar ne bi mogao da radi ceo dan a da ne zabode. Isto važi i za temperaturu, da se nešto kritično zagreje krenuo bi da trokira ili bi se sam zagasio. Problem je kod ploče.

http://www.youtube.com/watch?v=WBmVxATDSJ0
Moje sokoćalo
Sempron 145
Asus M4A89GTD PRO/USB3
2*1GbGb DDR3 Kingston HiperX 1600
Čifteković 0,35KW
WD Bleki 1TB

VozD1912 meni se to desilo 02.03.2011. 00:59 #300780

broj poruka: 949
kad sam stavljao novu komponentu u kuciste. pogresno sam namestio. nisam stavio jednu podlogu sa donje strane ploce i direktno sam usrafio u kuciste, naravno ploca se dodirivala sa stranicom kucista zbog tog nedostatka. pritisnem paljenje zavrte se kuleri i upale lampe i momentalno se ugase. mozda je to zastita od kratkog spoja iz napajanja mozda nesto trece ali pokusaj da proveris dal je sve napesteno po propisu!! kao sto serviserpc kaze verovatno je u ploci ali vredi probati i ovo

VMARC Da ti nije zaglavljen reset ili power taster 02.03.2011. 01:27 #300791

broj poruka: 9421

S1000RR

arogan Ne vereujem da je do zaglavljivanja tastera, kratkog spoja ... 02.03.2011. 07:23 #300824

Skunuo sam kabliće za `Power Sw` i `Reset` i pokušavao sam da ga upalim kratkim spojem sa šrafcigerom, ali isto se dešava.
Pretpostavljam da nije kratak spoj negde na ploči jer kad se podigne radi normalno i po tri dana (sve do sledećeg dugotrajnog gašenja).
gilopile ... 02.03.2011. 08:26 #300828

broj poruka: 9459
Ploca, kao sto su neki rekli. Posto po nekad upali i radi ceo dan...mislim da je problem u el. kondezatorima. Pogledaj vizualno da li ima napuhanih ili iscurelih. Nesto je pod blagim karatkim spojem, pa napajanje reaguje ili je ono samo neispravno.

I jo nesto: Da li, kada na start dugmetu startujes comp i kada de ugasi mozes ponovo da ga startujes na dugme bez da ga cupas sa napojnog kabla ili prerklopnika on/off na par sekundi? Ovo je jako bitno kako bi znao da li je nesto u kratkom spoju na ploci ili jednostavno ne dobija dovoljno napona iz nekog razloga da startuje?

@VMARC: Nisam ni ja mogao da verujem, ali pre par dana mi je drugar doneo comp sa dijagnozom da startuje i ugasi se posle par sekundi. Posle menjanja napajanja, reko i da proverim start dugme i nisam mogao da verujem da je u kratkom spoju, eto, retko ali se desava!

(c) 1982 Sinclair research Ltd

raic Re: ... 02.03.2011. 11:13 #300854

broj poruka: 9006
Kod mene je bilo bangavo reset dugme u pitanju, komp radi dobro danima dok se ne poslužim resetom koji onda nastavi da daje kratak spoj u nepravilnim vremenskim razmacima dok ga sasvim slučajno ne capnem tako da legne kako treba, onda komp opet danima radi dobro. Trebalo mi je mesec dana dok sam provalio, baš zato što nije bilo skroz neispravno pa se nije dešavalo stalno.

Always carry a flask of whiskey in case of snakebite.
Furthermore, always carry a small snake.

::
:: @VMARC: Nisam ni ja mogao da verujem, ali pre par dana mi je drugar doneo comp sa dijagnozom da startuje i ugasi se posle par sekundi. Posle menjanja napajanja, reko i da proverim start dugme i nisam mogao da verujem da je u kratkom spoju, eto, retko ali se desava
gilopile Re: Re: ... 02.03.2011. 13:03 #300917

broj poruka: 9459
Kod tebe je jos gora situacija, ni vamo ni tamo, taman toliko da ga podsvesno ignorises kao uzrok kvara.

U mom slucaju taster je normalno kliktao(nije zaglavljivao i sl.), vec se unutra kratkospojio, zasu! Nije mi u startu palo na pamet da je do njega, ali postepeno sam dosao do resenja jer i kada tutnes naponski kabel comp je startovao...Sreca da sam relativno brzo otkrio inace cekic bi radio, posto je neka trojka bila u poitanju(radila coveku kao ruter), pa mi ne bi bilo ni zao:)

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Kod mene je bilo bangavo reset dugme u pitanju, komp radi dobro danima dok se ne poslužim resetom koji onda nastavi da daje kratak spoj u nepravilnim vremenskim razmacima dok ga sasvim slučajno ne capnem tako da legne kako treba, onda komp opet danima radi dobro. Trebalo mi je mesec dana dok sam provalio, baš zato što nije bilo skroz neispravno pa se nije dešavalo stalno
:: Always carry a flask of whiskey in case of snakebite
:: Furthermore, always carry a small snake.

:: ::
:: :: @VMARC: Nisam ni ja mogao da verujem, ali pre par dana mi je drugar doneo comp sa dijagnozom da startuje i ugasi se posle par sekundi. Posle menjanja napajanja, reko i da proverim start dugme i nisam mogao da verujem da je u kratkom spoju, eto, retko ali se desava
:: ::
arogan IPAK JE BILO NAPAJANJE 04.03.2011. 18:17 #302047

Nisam nekoliko dana mogao da pronađem napajanje, da probam da ga zamenim - poznanici imaju starija napajanja (kao i ja) ili skroz nova, tako da im je celo kućušte u garanciji i ne smeju da ga otvaraju .... Odneo sam računar kod poznanika u servis, zamenjeno je napajanje i upalio je iz prve.
Hvala na savetima.
Pozdrav!
vladarko Re: IPAK JE BILO NAPAJANJE 04.03.2011. 23:23 #302184

Mogao si i slabije napajanje da staviš od tvog, jer bi to bilo dovoljno za probu da se uveriš da ti je ploča ispravna. otkačiš diskove, optike, ostaviš 1 memoriju i grafiku.

Koje napajanje je sada?

Pozdrav!

Vlada

:: Nisam nekoliko dana mogao da pronađem napajanje, da probam da ga zamenim - poznanici imaju starija napajanja (kao i ja) ili skroz nova, tako da im je celo kućušte u garanciji i ne smeju da ga otvaraju .... Odneo sam računar kod poznanika u servis, zamenjeno je napajanje i upalio je iz prve
:: Hvala na savetima
:: Pozdrav!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60359. Broj poslatih odgovora: 647038.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs