Na ploči su mi se osušili elektroliti, treba mi dva dana da upalim mašinu. Umesto da odlemljujem sa neke stare ploče, voleo bih da kupim nove. Ima li neko ideju gde je najbolje pitati da se ne bih nervirao uzaludno tražeći tako jednostavnu stvar u dvomilionskom gradu?
imas bg elektronik u bulevaru oni imaju sve i svasta ili mikro princ preko puta onog pozorista koje je izgorelo 97 pa je sad fensi renovirano izmedju skca i slavije (nemogu se setim kako se bese zove m... mu j...)
Sve zavisi od kapaciteta i voltaze koje ti treba Zadnji put sam uzimao u: 1)Radio klubu na C.Krstu 2) Oziris servisu (Bloku 70,pored Kineza) Ova druga varijanta je i skuplja P.S Probaj i kod JAP Elektronik-a(Blok 70)
Tako jeftinu stvar ja ne bih kupovao,da bi cena bila tako niska sigurno su mnogo stedeli na kvalitetu.nije neka razlika u ceni uzmi skuplje da ne zazalis!!!
Moras obavezno koristiti kondenzatore sa oznakom low ESR (ESR = Equivalent Series Resistance), takodje obrati paznju na toleranciju (zlatna traka na kondenzatoru - prva klasa - 10% tolerancije, srebrna(siva,bela) - 20% tolerancije.Ovaj tip kondenzatora imas u Radio Klubu.
Alamunje elektolitski kondenzator (ne solid-cvrsti ili SMD ili blok...sve je razlicito ali imaju impedansu, deklarisani radni napon, kapacitivnost, temperaturni parametar...)
M i G
:: :: sceletore PRICA se o elektrolitskim kondezatorim :: ::
Nije problem naci elektrolite, cak ni naci LowESR, imas ih u Radio klubu, problem je naci nesto kvalitetno tipa Nichicon, Rybicon, Panasonic, Sanyo, Elna. Toga kod nas u regularnim radnjama nema, jedino da porucis iz inostranstva da ti neko donese. Ipak da znas da im cena nije mala i u Digikey-u Panasonic FC (105 stepeni, 5000h) kostaju od 1-2 dolara komad u zavisnosti od kapaciteta (2200-3300uF) i u zavisnosti od precnika. Elektroliti sa istim kapacitetom 2200uF sa precnikom 10mm imaju vek trajanja 3000h i kostaju 1dolar a sa 2200uF 16mm 5000h i kostaju 1,48 po komadu. Ovo ti kazem iz iskustva jer to najvise i radim cak sam za potrebe toga razvio i uredjaj za testiranje i merenje svih bitnih parametara elektrolita pa ako nekog zanima neka skine uputstvo cca 220kB na adresi: http://svnenad.150m.com
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.