Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Koja memorija
STRANA 1 OD 1
milos24 Koja memorija 06.02.2007. 14:33 T3123

status: user
broj poruka: 282
Opet ja, ali pomoc mi je zaista neophodna.
Dakle treba mi memorija:
1. DDR2
2. 2 x 1Gb
3. 800 Mhz
4. do 300 eura

Ploca je Asus P5W DH deluxe a CPU je C2D 6600.
Ambicije su mi da radi na 800Mhz sa latencijama 4-4-4-12 ili manje
na 834Mhz sa latencijama 4-4-4-12 ili manje (Overclock)
i ako moze i na 889Mhz sa 4-4-4-12 bilo bi idealno, i ako moze da radi na 1066 Mhz (bez obzira na latencije) - ovo nije toliko bitno

Moj izbor se sveo na:

PROIZVODJAC MODEL FREKVENCIJA LATENCIJE NAPON CENA HLADNJACI
Corsair XMS 800 5-5-5-12 1,8-1,9 285 ima
GEIL GX22GB6400DC 800 5-5-5-15 1,80 262 ima
TakeMS 800 5-5-5-15 1,80 240 +20 eura
Kingmax 800 5-5-5-15 1,80 266 +20 eura
Kingston HyperX 900 5-5-5-15 2,10 284 ima
PQI Turbo 800 4-4-4-12 2,10 230 ima

Ako je verovati januarskom broju Digitala, ovaj TakeMS odlicno sve ispunjava, radi na 800 sa 4-4-4-12 na 1,8 V i ide do 1066 sa 5-5-5-15 na 2,1 V, ali kao sto sam rekao u predhodnom postu cudi me sto nije dobio nikavo priznanje od Digitala.

Hvala svima i pozdrav

Milos

Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga,
Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga,
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se,
Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Diamond73 06.02.2007. 17:16 #11843

broj poruka: 111

Ono sto rekoh za firme,kad pomenu garanciju,ne obracaj paznju na nju,iskreno receno.Zavisi od FIRME u kojoj kupujes,a ne od samog proizvoda.

ako kupujes od IMTELA (da ne dajem sad adresu) cesto dobijas LIFETIME garanciju,dok kod nekih dobijas godinu dana garanciju,Ipak ima razlike.Kod njih ces i videti da ti je i za PQI garancija 10 godina isto kao i za NCP koje vaze za lose memorije.

Drugim recima,ne kvare se,a kako rade to je drugo pitanje.

ZA OVERCLOCK kazem,meni je samsung 256 na 400 radio KAO SAT.

Za ponudjene memorije,za overclock uzimaj samo `gejmerske`,znaci HYPER X kingston (mada nemam poverenja u njih bas ekstra)i corsaire XMS.

cini mi se da najmanju latenciju ima Corsaire XMS (ne racunajuci PQI) pa neka to bude moj izbor.

Ne veruj casopisima,ako hoces da overklokujes informisi se na sajtu prozivodjaca.Tj ako proizvode samo jednu vrstu memorije,nista od overkloka.
Ozbiljne firme kao kingston i corsair to rade,mada iskreno da ti kazem,ne znam zasto to ne radi samsung,njihova `obicna` memorija mi je radila kao sat na overkloku.

Generalno gde god neas neki predznak `gejmerski` ili nesto specijalno,ne nadaj se da radi na overkloku,tj cisto sumnjam da Take MS radi stabilno na overkloku.
Kada kazem stabilno,znaci da radi dobro na svom fabrickom kloku,a na overklokovanoj masini.
Mislim ne treba se zamlacivati snovima da se sad tako neki novi proizvodjaci memorije mogu podiciti memorijom koju `overklokujes` i radi odlicno.

tako da imas i dva nacina overkloka,rekao bih.Overklok samog procesora odnosno opsti overklok,i overklok same memorije.Sad mozes da kombinujes ovo dvoje ali ti treba i dobra ploca za sve te zezalice,a i Bogami stabilna i dobra memorija.
MACHINE O cemu ti govoris??? 06.02.2007. 20:35 #11847

broj poruka: 5704
Da li radis neke kompleksne projekte, proracune i simulacije da bi gledao promilske razlike. Ja sam na elitnom ETFu i zaludjenik sam pa opet nemam toliko perverzan ukus. Najbitnije je da je memorija stabilna, 100% ispravna i da moze da radi deceniju-dve a da ne crkne ili ne napravi na MemTestu ni jednu gresku. TakeMS je junk (to je otpad nemackog Memory Solution-a), PQI takodje. Corsair, Geil (BlueRAM), KingMax (Hardcore) i Kingston (HyperX) su odlicni (zavisi samo cije cipove implementiraju, NANYA i ELPIDA su odlicni). Ako hoces najbolje, pronadji Mushkin, OCZ, Crucial (npr. Balistix), Buffalo module...oni su sam vrh. A ostale brojke zaboravi, to je cisto glupiranje

MiG

DaSickSyst ???Kingston kvalitetan ram??? 06.02.2007. 21:28 #11851

broj poruka: 2909

Cisto da posavetujem:

Odlican ram:Corair,Mushkin, OCZ, Crucial
Visa srednja klasa:Geil,Supertalent,Patriot
Srednja klasa:TwinMos,Apacer,Kingmax
Niza klasa: PQI,Kingston

Kingston na svim testovima vazi za NAJPRECENJENIJI RAM.Jedini razlog sto je narod misli da posto je skupa i mora da je i dobra.
Geil 2x1GB 800MHz PC6400 je odlican ram i definitivno bestbuy trenutno
ja planiram da uzmem za sebe ali sam naso samo 667MHz.
Corsair XMS je po nekim testovima za nijansu slabija od Geil PC6400,a u ostalim su im iste OC performanse ali Corsair ima jace ime.
Kingston HyperX 900MHz ustvari radi na 667MHz ali Kinston strucnjaci tvrde da moze da se overklokuje na 900.Sto je uspeo i Geil 667Mhz a kosta jedno 30-40% manje.

Molim te ostavi mi adesu firme gde si nasao Geil na 800 trazim je vec dve nedelje.
VMARC LIFETIME WARRANTY 06.02.2007. 21:34 #11852

broj poruka: 9420

Postoji mala zackoljica u ovom `roku trajanja garancije`.
Naime LIFETIME garantni rok je ONAJ ROK DO KADA PROIZVODJAC PROIZVODI ISTE TE KOMPONENETE I DAJE PODRSKU U VIDU REZERVNIH DELOVA ZA ISTE.

Dakle nemojte ni sanjati o tome da jednog dana posle 20ak godina odnesete svoj prastari uredjaj - komponentu u I.TEL i kazete: `Dobar dan, zamenite mi molim vas moj LIFETIME WARRANTY uredjaj...` :)
MACHINE DaiSickSyst 06.02.2007. 23:19 #11856

SuperTalen je jos gori krs od TakeMS. Kingston je visa srednja a ne niza isto vazi i za Apacer i Kingmax-sve su to super memorije, ocito je covek pobrkao loncice. Samo se sramoti na forumu. Osim sto je od mene prepisao vrhunske module ostalo gradivo nije dobro savladao, jos mu je sveze, dok se slegne valjda ce biti OK!

MiG

Diamond73 Re: LIFETIME WARRANTY 06.02.2007. 23:53 #11860

broj poruka: 111

::
:: Postoji mala zackoljica u ovom `roku trajanja garancije`
:: Naime LIFETIME garantni rok je ONAJ ROK DO KADA PROIZVODJAC PROIZVODI ISTE TE KOMPONENETE I DAJE PODRSKU U VIDU REZERVNIH DELOVA ZA ISTE
:: Dakle nemojte ni sanjati o tome da jednog dana posle 20ak godina odnesete svoj prastari uredjaj - komponentu u I.TEL i kazete: `Dobar dan, zamenite mi molim vas moj LIFETIME WARRANTY uredjaj...` :

Tacno,hvala na ispravci.Fora je sto se memorije itekako proizvode,cak i one sporije od 3200,odnosno one od 333 mhz.Al ako ti za istu memoriju daju godinu dana garancije.Ja bih ipak izbegao tih `balkanskih` godinu dana.Tehnika napreduje,slazem se da lifetime nije 20 godina,isto kao sto je 3 godine garancije za graficke karte ustvari lifetime :lol:

@machine: i ja kazem,stabilnost na prvom mestu.Nismo se razumeli.

Sto se kingstona tice,meni on recimo,njegov flash radi savrseno,cak i u total commanderu,sto se ne moze reci za usb flash od corsair-a,koji jeste brzi,al ne voli total commander :)
Jednostavno kingston nije los,ali nije ni neko smece,po meni.

Ja sam kupio ddr na 400 corsaire ,value ram i zazalio.

Vecina DDR su slicne cene,tako ne govorimo o skupoci ili ne.Zavisi gde ih kupujes.

Ja sam nacuo,ali ne na internetu,nego preko coveka koji predaje u skoli za PC servisere da je OCZ veoma kvalitetan,i on je to hteo da naruci za sebe.
milos24 Hvala svima 07.02.2007. 00:21 #11861

broj poruka: 282
Znam i ja za OCZ, Muskin, Crucial, Patriot itd, ali sam pitao za nesto sto moze da se relativno lako nadje kod nas i to u firmi gde cu moci za ne daj Boze da ostvarim garanciju. Onaj TakeMS mi je bio sumnjiv, Kingston i PQI rade na previsokom naponu, otprilike razmisljam se izmedju Corsaira i GEIL-a i verovatno ce to biti Corsair jer ipak ima nize latencije, a razlika u ceni nije znacajna.

Jos jednom hvala svima i pozdrav

Milos

Ko ne zna, i zna da ne zna, dete je, nauci ga,
Ko zna, a ne zna da zna, spava, probudi ga,
Ko ne zna, a misli da zna, budala je, kloni ga se,
Ko zna, i zna da zna, mudar je, sledi ga.

DaSickSyst Machinahahahaaa 07.02.2007. 00:28 #11865

Maschine ne znam sto se ljutis nisam od tebe nista prepisao,a te komplekse ja sam najpametniji na forumu ostavi za nekog drugog...
Ako nisi upucen kao sto se iz prilozenog vidi zato sto Pakom kaze da je Kingston najbolji ram neznaci da jeste nego da ga oni forsiraju.
Cisto da i ti naucis po nesto:

http://www.driverheaven.net/reviews/SuperTalent%20PC2-8000%202X512MB%20kit/testing.htm

http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/supertalent_pc2-6400/3.html

http://www.viperlair.com/reviews/memory/other/supertalent/6400/

I nije Supertalen nego Supertalent...ali slegnuce ti se vec,a sad idi na spavanje proslo je 9.
MACHINE DaiSickSyst @2 07.02.2007. 00:55 #11868

Corce, pa nisam ni ja tebi prebacio za progutano slovo `s` kod Corsair-a vec na zakljucak.
Drugo, jos vaznije: ako imas vecu skolu od Beogradskog ETFa (npr. Caltec, Lomonosov, MIT, Heidelberg i jos nekoliko koji su bolji) onda je tvoja rec zakon. Ovako sam ja taj koji postavlja uslov u vezi sa ITom. Toliko bi bar trebalo da znas, mi smo zato i trenirani da izjavljujemo samo ono sto je sigurno i matematicki provereno a ne nesto kuloarski sakupljeno. Dakle, ukoliko nisi sa nekog od ovih univerziteta onda je moja poslednja i kao takva se postuje. Ako se to ne radi onda cemo i da zivimo kao do sada, neznalice ce odlucivati a vecini ce biti gore. Suma sumarum: ako nisi cuo za elektro-tehnicki fakultet BU, ti pitaj, svi znaju kakav je to fax i cija meritornost je uvek ocenjena kao jedna od najjacih 100 u svetu!!!

MiG

DaSickSyst Maschine2 07.02.2007. 01:10 #11870

Ako te bas zanima ja sam arhitekta koji koristi kompjuter za rendering animacija tako da dobro znam sta znaci dobar ram.A ako te interesuje saradjujem sa ljudima sa Elektonskog fakulteta u Nisu a on ima jacu titulu u svetu od Beogradskog ETFa.Ustvari moj brat je zavrsio EF u Nisu i radi u Cikagu kao REDOVNI PROFESOR na fakultetu.
A ovde takodje govorimo i o kvalitetu izrade.Za kompjutere moras da imas iskustvo i rad sa njima koje sigurno imam. Ko god moze da kaze da je Kingston kvalitetniji ram od Supertelenta,Geila,Corseira,itd.....Nemoze da ima moje postovanje ma koju skolu da imas.Sve najbolje.
Pozdrav.
MACHINE Budimo za trenutak ozbiljni 07.02.2007. 01:36 #11871

EF u Nisu je najmanje za 3 klase losiji, to sto imaju EI-Nis ne znaci nista, znam po takmicenjima i znanju, na prostoru bivse SFR Jugoslavije najjaci od svih je bio ETF BU, sito tako je renomiran i u svetu. Niski je tek nesto jaci od srednjeg. A to sto neko predaje u USA je logicno, oni tamo osmi pa faxova/koledza nemaju blage veze, zive i napreduju na osnovu uvezenog intelekta. Da rezmiramo, ETF je bio decenijama i ostao najjaci fax na Balkanu i medju 50 u Evropi! Pa sve od semafora, kontrole leta, bilo koje mreze i telefonije mora prodje nas atest, kontrolu...cak i jedini imamo kakav-takav BeoVulf+ superkompjuter. Necemo vise diskutovati, ziv mi bio!!!

MiG

dstara malo postovanja 07.02.2007. 20:06 #11943

broj poruka: 8

lepo je ovde procitati sva nasa razmisljanja, ali nije svrha da budemo arogantni i netrpeljivi. savet za mladog kolegu sa ETF. mi nismo niti cemo ikada biti elita. elita je samo na bankarstvu i ekonomiji na zalost, a mi kao i ostale zanatlije radimo za novac koji nam oni rasporedjuju. vise od 25 godina sam inzenjercic, neko lekarcic ili slicno, pa hajde da bar u tehnickim temama budemo kolegijalni. van teme je, ali valjda nam ne smeta

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs