Nov sam na ovom sajtu i primecujem da ima dosta zainteresovanih za razgovaranje i odgovaranje na neka pitanja, prema tome cu i ja vama da postavim jedno pitanje. Radi se o memoriji tacnije o rambus memoriji koja ima oznaku RDR (koliko se ja razumem), pokusavam da je kupim vec duze vreme ali mi neide. Zato ako neko zna gde moze da se kupi ili naruci bio bih mu zahvalan da mi se javi putem maila nesk3d@hotmail.com ili da jednostavno ovde odgovori...
Koliko znam, vise niko od domacih uvoznika/distributera PC komponenti ne nabavlja RDRAM/RAMBUS 184-pinske module (ako ih je ikada iko i uvozio?!) S vremena na vreme, na PC Berzi se pojavi po koji oglas za RDRAM, ali moras da budes veoma strpljiv i da cesto proveravas ove oglase. Predlazem ti da das oglas za kupovinu ove memorije, na PC Berzi, Halo oglasima, Beogradskim oglasima i drugim Internet verzijama besplatnih malih oglasa, jer ce ti se mozda javiti neko od potencijanih prodavaca RDRAM-a.
Korisceni i novi RDRAM moduli su redovno u ponudi na americkom i evropskom eBay-u. Ako, na primer, znas nemacki ili engleski i imas MASTERCARD ili VISA kreditnu karticu, mozes da se registrujes na https://www.ebay.de ili https://www.ebay.co.uk i licitiras za memorijske module koji su ti potrebni ili da ih cak direktno kupis (`Buy It Now` opcija). Vidi trenutnu ponudu:
Sve ovo vazi pod uslovom da pobedis na licitaciji i da je prodavac voljan da module posalje u Srbiju. Naravno, bilo bi idealno da imas nekog prijatelja ili rodjaka u inostranstvu, jer bi mogao da ti pomogne u vezi sa nabavkom komponenti, a posebno kada se radi o novcanoj transakciji, jer vecina prodavaca trazi da im se novac prosledi preko PayPal-a ili nekog drugog servisa za novcani transfer. Proslog leta sam pokusao da obavim ovakvo placanje, ali nisam uspeo, jer PayPal ima nekoliko stepena zastite i to predstavlja veliki problem ukoliko ne zivis u zemlji, na cijem lokalnom eBay-u si pokusao da obavis takvu novcanu transakciju.
Specificnost u radu RDRAM modula je u tome sto sva memorijska podnozja (RIMM sockets) moraju da budu popunjena. Na primer, ako ti je u prvom socket-u instaliran modul, obavezno u drugom mora da se nalazi tzv. CRIMM modul (odnosno, terminator ili continuity modul), na kome se ne nalaze memorijski chipovi, vec on samo sluzi da zatvori kolo i omoguci funkcionisanje ploce i postojeceg memorijskog modula u prvom socket-u. Obicno, uz jedan RDRAM modul u ponudi, ide i taj CRIMM modul, ali to uvek vredi proveriti, jer pojedini prodavci posebno prodaju terminatore.
Sem toga, vodi racuna o tome da nije svaki RDRAM modul odgovarajuci za tvoju maticnu plocu. Moras da proveris koji tacno modeli i od kojih proizvodjaca RDRAM-a (Qualified Vendors List) odgovaraju tvojoj ploci (chipset-u), s obzirom da se uglavnom radi o modulima sa takozvanim `proprietary` chipovima, kada su u pitanju brand name racunari (HP, Compaq, Dell, Fujitsu-Siemens i dr.)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.