Pozdrav svima, ugradio sam novog Phenom i odmah mu stavio novi kuler.U pitanju je ovaj: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleID=2258 Zaista je masivan i ima vent reklo bi se da ce odlicno da radi posao.On bi prema testovima na netu trebao ispod 30 stepeni da daje.Al ne lezi vraze jer sada dok kucam temp je 53 stepena a samo je brauzer pokernut.ko zna sta bi bilo neku igru da sam pokrenuo. Valjda je 62 stepena granica gasenja, a samo da pomenem da kad ukljucim komp dakle apsolutni idle temp krece od 40 stepeni i raste evo u trenututku dok ovo kucam 53 stepena. Proverene temp i u Speedfanu i u BIOSU ista stvar.
Dakle verovatno sam negde gresku napravio ali ne znam gde.U kucistu imam jos dve osmice i mislio sam da je dobro provetreno. Mozda sam previse paste stavio na proc? Jel vam pada nesto na pamet:)
Koje je kućište u pitanju? Dve 8-ice nisu doboljne da naprave promaju u kućištu. Da li ti je je Cable Managment sređen? Kakva je ambijentalna temperatura u prostoriji gde ti je PC?
Što se paste tiče, nju trebaš da staviš u što najtanjem sloju na CPU. Proveri jel ti je kuler dobro legao na CPU, tj. da li baza kulera dodiruje celu površinu CPU-a.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: Koje je kućište u pitanju? Dve 8-ice nisu doboljne da naprave promaju u kućištu. Da li ti je je Cable Managment sređen? Kakva je ambijentalna temperatura u prostoriji gde ti je PC :: Ovo je notorno baljezganje, no offence mate
:: Što se paste tiče, nju trebaš da staviš u što najtanjem sloju na CPU. Proveri jel ti je kuler dobro legao na CPU, tj. da li baza kulera dodiruje celu površinu CPU-a :: A kako mislis da to proveri?, slazem se sa ovom konstatacijom i garant ga je ofrlje montirao.
:: Koje je kućište u pitanju? Dve 8-ice nisu doboljne da naprave promaju u kućištu. Da li ti je je Cable Managment sređen? Kakva je ambijentalna temperatura u prostoriji gde ti je PC :: :: Što se paste tiče, nju trebaš da staviš u što najtanjem sloju na CPU. Proveri jel ti je kuler dobro legao na CPU, tj. da li baza kulera dodiruje celu površinu CPU-a :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: Kuciste neko Matrix matoro nisam imao problema sa njim vec je arhivski primerak pa ne obracam paznju.Sto se tice osmica tu si u pravu ali nemam trenutno para za neku novu kupovinu 12tica recimo.Mozda samo jednu bih mogao Cable managment mi je ocajan tu bih morao da poradim stvarno se ne zna krsni kraj.. Hvala za savete
:: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: Koje je kućište u pitanju? Dve 8-ice nisu doboljne da naprave promaju u kućištu. Da li ti je je Cable Managment sređen? Kakva je ambijentalna temperatura u prostoriji gde ti je PC :: :: :: Ovo je notorno baljezganje, no offence mat :: :: :: :: Što se paste tiče, nju trebaš da staviš u što najtanjem sloju na CPU. Proveri jel ti je kuler dobro legao na CPU, tj. da li baza kulera dodiruje celu površinu CPU-a :: :: :: A kako mislis da to proveri?, slazem se sa ovom konstatacijom i garant ga je ofrlje montirao. :: :: :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: :: :: :: Ni govora odlicno sam ga montirao stegao sve srafove zaista nije do toga..
Sve ovo `baljezganje` što sam naveo itekako može da utiče na temperaturu komponenti.
Pa ne može nikako drugačije, sem da opet skine kuler i vidi da li je baza kulera namazana pastom koju je već stavio samo na CPU. Ako nije cela baza popunjenja pastom, onda nije kuler dobro nalegao.
Ili može da skine ploču, zajedno sa kulerom, stavi na sto, i lepo pogleda da li je dobro postavljen kuler.
@SPAKLIEY:
Već imaš nekoliko problema. Prvo je kućište. To kućište je verovatno plastikarija obična, i čim se PC zagreje, ta plastika se takođe toliko zagreje, da samo dodatno dodaje vrućinu unutar kućišta. Zato se uvek uzima kvalitetno kućište, sa kvalitetnim hlađenjem, da bi komponente lakše mogli da dišu.
u pitanju je Chieftec MATRIX: http://goo.gl/MbKV , dakle, nikako nije plastikaner, ali sigurno je lose provetreno, na zalost ne moze bolje zbog fanova...jbg, sta da ti kazem, moraces da drzis otvoreno kuciste dok su ovi vreli dani, a neka max. temperatura za taj procesor cini mi se da je oko 65c, iako se na idle greje toliko, u full load-u ne bi trebalo da prelazi, istestiraj sa otvorenim kucistem LiNX-om. Takodje se ne slazem za teoriju ako nanese malo vise paste, da cooler ne moze da nalegne kako treba...- Ako nanese malo vise paste, cooler ima da nalegne ko bela lala kad ga stegnes sa srafovima, a pasta ce samo da izleti sa strane. Tacno je da ambijentalna temperatura ima velike veze sa unutrasnjom u kucistu.
@SPAKLIEY Nego, reci ti nama matori, koju plocu imas? A graficka, pretpostavljam da je Sparkley, da nije 9600GT? .
:: @Ishmerish :: :: Sve ovo `baljezganje` što sam naveo itekako može da utiče na temperaturu komponenti :: :: Pa ne može nikako drugačije, sem da opet skine kuler i vidi da li je baza kulera namazana pastom koju je već stavio samo na CPU. Ako nije cela baza popunjenja pastom, onda nije kuler dobro nalegao :: :: Ili može da skine ploču, zajedno sa kulerom, stavi na sto, i lepo pogleda da li je dobro postavljen kuler :: :: @SPAKLIEY :: :: Već imaš nekoliko problema. Prvo je kućište. To kućište je verovatno plastikarija obična, i čim se PC zagreje, ta plastika se takođe toliko zagreje, da samo dodatno dodaje vrućinu unutar kućišta. Zato se uvek uzima kvalitetno kućište, sa kvalitetnim hlađenjem, da bi komponente lakše mogli da dišu :: :: The Way It`s Meant To Be Played :: ::
- Ako nanese malo vise paste, cooler ima da nalegne ko bela lala kad ga stegnes sa srafovima, a pasta ce samo da izleti sa strane. : Tako je prosto i jednostavno :: :: :: ::
Nakon čega si stavio Phenoma? Da li je BIOS najnoviji? Da li su setovani odgovarajući naponi za procesor? Previsoki naponi i nasvirane frekvencije HT-a, zguziće temperatire u nebo... tkođer, šta je sa Cool`n`Quiet? I on ti ne radi? I, na kraju (ako je psotavljanje kulera ok), da li je uopšte očitavanje tačno? Kako izgleda kada diraš prstima dno kulera - dok radi proc? Poteraj ga na neki test ili igru, i također proveravaj rukom da li je temperatura otprilike visoka ili previsoka ili je sasvim cool. Temperature koje ti smetaju da držiš ruku, ne valjaju ni za procesor sigurno, a ako je samo mlako... oladi sve je ok.
to je neizvodljivo, jer se posle promene procesora ploca resetuje...
:: Da ti nije mozda u toj ploci bio stari phenom?, pa ti je ploca setovala voltazu po njemu :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: ::
Ako nema odgovarajući bios sasvim je moguće da mu je ploča roknula neki levi napon, ortak u najgorem blueberry plastikaneru bez i jednog jedinog venta drži neklokovan 955 sa box kulerom i temperature su sasvim normalne. Probaj druže ovo što je Pisko napisao.
Ne mogu loše kućište i šuntav cable management baš toliko da dignu temparature, ne piči kroz kućište želatin nego vazduh.
Za 965 od 140W default je 1.4V a za onaj od 125W je 1,375V
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
ne vredi ti nista bice topliji procesor..... Ako ti je u sobi recimo 30c ventilatori ce ubacivati vruc vazduh i ti mozes da imas ne znam kakvo kuciste bice ti vece temperature nego sto su normalne.
Taj cpu kuler nije bog zna shta. Prochitao sam sa linka koji si poslao `Given the massive size of this CPU cooler and number of heatpipes involved, you might assume the Scythe Orochi is a performance heatsink. It`s not. The Orochi is made to run silently, and as Frostytech`s test results have demonstrated, it achieves that goal while maintaining acceptable thermal results. The large fin spacing also means that with the appropriate ventilation the Orochi could also be used in a passive (fanless) mode`
Pitanje je da li plocha dobro ochitava temperaturu. Stalno pishem kako moja plocha ochitava manje no shto treba za oko 20c pa shto onda kod neke druge senzor ne bi lagao u plus.
Ma razumem drugar ali jendnostavno vrednosti bi morale biti manje..mozda da pokusam sa flashom BIOS-a.
:: Taj cpu kuler nije bog zna shta. Prochitao sam sa linka koji si posla :: `Given the massive size of this CPU cooler and number of heatpipes involved, you might assume the Scythe Orochi is a performance heatsink. It`s not. The Orochi is made to run silently, and as Frostytech`s test results have demonstrated, it achieves that goal while maintaining acceptable thermal results. The large fin spacing also means that with the appropriate ventilation the Orochi could also be used in a passive (fanless) mode :: :: Pitanje je da li plocha dobro ochitava temperaturu. Stalno pishem kako moja plocha ochitava manje no shto treba za oko 20c pa shto onda kod neke druge senzor ne bi lagao u plus :: :: http://www.dodaj.rs/f/1/4f/3STWei2Y/dv.jp :: ko nema u vuglu, ima u guglu :: :: ::
to nije izuzetak .. vec pravilo .. visoke temperature sa gigabyte 790 i phenom .. update biosa i iskljuci qnq .. i zakucaj napon na 1.375v .. dali onda ima promena
ne pomaze update bios-a, veruj mi, to je jednostavno tako i nema resenja, sem mozda nekog hladjenja, tipa Thermalright od 18eu za NB, a za cpu bolje da je uzeo recimo OCz VendettaII cooler, al sad je gotovo..eventualno moze da stavi neki bolji cooler, tipa Magma i da mu rpm stoji na max.
:: :: :: to nije izuzetak .. vec pravilo .. visoke temperature sa gigabyte 790 i phenom .. :: update biosa i iskljuci qnq .. i zakucaj napon na 1.375v .. dali onda ima promena
Ma isklucio sam QnQ bez promena tj slicno stanje. Nego videh da mi se vent na kuleru okrece na 500RPM sto je stvarno malo. Sad cu da uzmem neki na 2000RPM ultra silent(ako neko ima preporuku neka baci) pa ce verovatno biti ok.
:: ne pomaze update bios-a, veruj mi, to je jednostavno tako i nema resenja, sem mozda nekog hladjenja, tipa Thermalright od 18eu za NB, a za cpu bolje da je uzeo recimo OCz VendettaII cooler, al sad je gotovo..eventualno moze da stavi neki bolji cooler, tipa Magma i da mu rpm stoji na max :: :: :: :: :: :: :: :: to nije izuzetak .. vec pravilo .. visoke temperature sa gigabyte 790 i phenom .. :: :: update biosa i iskljuci qnq .. i zakucaj napon na 1.375v .. dali onda ima promena
Na sta tacno mislis drugar jel to neka nekompatibilnost?
:: :: :: to nije izuzetak .. vec pravilo .. visoke temperature sa gigabyte 790 i phenom .. :: update biosa i iskljuci qnq .. i zakucaj napon na 1.375v .. dali onda ima promena
nije nekompatibilnost, zaboravi, predlozio bih ti da odes u gigatron i uzmes npr. Enermax Magma, ili Scythe s-flex, itd. veliki je izbor, uzmi neki sa jacim obrtajima..ako zelis, ima i Sharkoon koji ima 4 rezima obrtaja.
:: Na sta tacno mislis drugar jel to neka nekompatibilnost :: :: :: :: :: :: :: :: to nije izuzetak .. vec pravilo .. visoke temperature sa gigabyte 790 i phenom .. :: :: update biosa i iskljuci qnq .. i zakucaj napon na 1.375v .. dali onda ima promena
Ok drugar hvala puno osnovni kriterijum mi jei tisina i broj obrataja.Iskreno se nadam da Gigatron ima ista od ovog gore.. Hvala
:: nije nekompatibilnost, zaboravi, predlozio bih ti da odes u gigatron i uzmes npr. Enermax Magma, ili Scythe s-flex, itd. veliki je izbor, uzmi neki sa jacim obrtajima..ako zelis, ima i Sharkoon koji ima 4 rezima obrtaja :: :: :: :: Na sta tacno mislis drugar jel to neka nekompatibilnost :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: to nije izuzetak .. vec pravilo .. visoke temperature sa gigabyte 790 i phenom .. :: :: :: update biosa i iskljuci qnq .. i zakucaj napon na 1.375v .. dali onda ima promena
Oš ti drugar već jednom da nam kažeš koliki ti je napon na procesoru i da probaš taj fleš biosa, neće te ujes za bulju. Osobito bi to mogao da probaš ako imaš noviju reviziju tog phenoma. Najlakše je kupiti nov kuler ali na default bi i box trebalo da bude ok.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
nebi smelo da bude nekompatibilnosti ... jednostavno mnogi imaju problem sa temperaturom tog procesora na toj ploci .. znam da update biosa nece resiti taj problem .. ali moze da odagna sumnju na losa ocitavanja temperatura .. sta kaze test prstom po hladnjaku .. ako je 50c ima dobro da te opece za par sec .. ako pokrenes neki test .. linx ili renderovanje .... trebalo bi za par min da se ugasi comp zbog pregrevanja ..
znam da te mrzi ...proveri hladnjak jos jednom ... dali je legao kako treba .. i skini stranicu sa kompa ..
Broj postavljenih tema: 60358. Broj poslatih odgovora: 647034. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.