Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Dual Core
STRANA 1 OD 1
panteleja Dual Core 08.09.2006. 10:26 T2231

status: user
broj poruka: 50
Hoću da kupim novu konfiguraciju ali ne mogu da se odlučim koji procesor da izaberem. Nisu mi jasne ove nove oznake , kakvi su to dual core ili am2 procesori? Koji kupiti, Intel ili AMD?

----------
Kad se sad nisam šlogiro, neću nikad.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
dragojlo2 Posto ... 08.09.2006. 16:44 #8084

broj poruka: 718

ne znas osnovne pojmove ,kazi koji komp imas i za sta ti sluzi ili ce sluziti pa da ti objasnimo ukratko...

Diabolique ... 08.09.2006. 23:21 #8091

broj poruka: 205
Od uvek je bio problem (i kod nas iskusnijih) AMD ili Intel. Neki ce reci jedan, neki drugi. Moje misljenje je da ako si slab sa parama ides na AMD.
mrlja ultra pojednostavljeno 09.09.2006. 20:52 #8120

broj poruka: 299
AMD:
ovo je JAKO pojednostavljeno (napomena za Bukvaliste)...

AM2, 939, 754 ...
AM2 procesori podrzavaju DDR2 i PCI-express i sem Athlon64 imaju Sempron procesore (jeftinije verzije)
939 procesori podrzavaju DDR i PCI express (nema semprona)
754 procesori podrzavaju DDR i AGP

postoje X2 (dvojezgarni Athloni (svako jezgro ima svoj cache)) i FX - extremna edicija (a takva i cena)...

intel:
ultra pojednostavljeno
ide uglavnom po serijama (775)...
podrzavaju PCI-express, DDR2

celeron ... malo kesh memorije.... malo pratetjih funkcija .... (malo kesha treba dati)
intel full ... dosta kesha (1-2 MB) FSB: 533 - 800
intel EE .... dosta kesha (BASH toliko :)) FSB: 1066MHZ
dual core .... intel sa dva jezgra na procesoru (svaki svoj cache)
core 2 duo ... najnovija serija procesora sa promenjenom arhitekturom ... datira od pre mesec dana .. i zavila je AMD u crno... :))))))))

ima josh brdo opcija koje bi trebale da se navode, ako te interesuju detalji posetish AMD i Intel site:
http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118,00.html
http://www.intel.com/products/processor/index.htm?iid=HMPAGE+Header_2_Product_Processors
Garson RE 10.09.2006. 02:22 #8123

broj poruka: 736
Mala ispravka, postoje s939 Semproni ali samo u gotovim konfiguracijama. tj. nema ih u slobodnoj prodaji.
I shto se zavijanja AMD-a u crno, teshko se moze reci da je tako iz razloga shto najjeftiniji Core 2 Duo E6300 koshta 200$(e) a mali broj ljudi je spreman da izdvoji tolike pare za procesor.Da je Intel brzi, brzi je, to stoji, ali nije bash jeftin.

mrlja Re: RE 10.09.2006. 12:40 #8134

:: Mala ispravka, postoje s939 Semproni ali samo u gotovim konfiguracijama. tj. nema ih u slobodnoj prodaji
:: I shto se zavijanja AMD-a u crno, teshko se moze reci da je tako iz razloga shto najjeftiniji Core 2 Duo E6300 koshta 200$(e) a mali broj ljudi je spreman da izdvoji tolike pare za procesor.Da je Intel brzi, brzi je, to stoji, ali nije bash jeftin
::
:

garson ..
:P
Testovi semprona 939 postoje odavno, kao sto si naveo, ali se nikada nigde ni jedan nije pojavio u redovnoj prodaji u celom svetu. Najbolji naslov koji sam prochitao na tu temu "test of inconsistent processor" .. ondak .. kao da ih ni nema se odnosim prema njima...
sto se tiche core 2 duo ... athloni na tim brzinama su u tom rangu cena ili chak skuplji .. tu i jeste problem... zato Athlon odmah nakon pojavljivanja dotichne serije Core 2 Duo je toliko pojeftinio... :))))))) 40-tak % u roku par nedelja...
otprilike {ovo je po testovima koje sam nashao}:
Core 2 Duo E6300 je u rangu minimum sa x2 4400+ (koji je oko 230 eura) ako ne i chak (u zavisnosti od testa) x2 5000+ (koji je oko 400 eura)
tako da core 2 duo ako se kupuje jaka mashina ispadne jeftinije reshenje...
Garson Re: Re: RE 11.09.2006. 02:53 #8155

:: garson .
:: :
:: Testovi semprona 939 postoje odavno, kao sto si naveo, ali se nikada nigde ni jedan nije pojavio u redovnoj prodaji u celom svetu. Najbolji naslov koji sam prochitao na tu temu "test of inconsistent processor" .. ondak .. kao da ih ni nema se odnosim prema njima...
:: sto se tiche core 2 duo ... athloni na tim brzinama su u tom rangu cena ili chak skuplji .. tu i jeste problem... zato Athlon odmah nakon pojavljivanja dotichne serije Core 2 Duo je toliko pojeftinio... :))))))) 40-tak % u roku par nedelja...
:: otprilike {ovo je po testovima koje sam nashao}
:: Core 2 Duo E6300 je u rangu minimum sa x2 4400+ (koji je oko 230 eura) ako ne i chak (u zavisnosti od testa) x2 5000+ (koji je oko 400 eura)
:: tako da core 2 duo ako se kupuje jaka mashina ispadne jeftinije reshenje..
Htedoh reci, malo ljudi daje 200$ (200e) za procesor.A single core Athloni su dzabe i mnogima sasvim dovoljni.
A ako se ne kupuje jaka mashina? Gde je tu Intel?
mrlja Re: Re: Re: RE 11.09.2006. 14:04 #8162

:: Htedoh reci, malo ljudi daje 200$ (200e) za procesor.A single core Athloni su dzabe i mnogima sasvim dovoljni
:: A ako se ne kupuje jaka mashina? Gde je tu Intel

to nije bila tema ove priche ovde zar ne??
mnogima su celeron i semproni sasvim dovoljni...

chovek je trazio jednostavno objashnjenje za razlikovanje osnovnih tipova procesora i napisao sam napomenu "za bukvaliste" ... i za vishe od toga sam dao linkove...

moze negde da se otvori i ta tema pa da se raspravlja bash o tome, ali je verovatno besmisleno jer tje se upasti u chuveni glupi rat izmedju Intela i AMD-a bez ikakvih objashnjenja... itd...
Garson Re: Re: Re: Re: RE 11.09.2006. 20:31 #8172

:: to nije bila tema ove priche ovde zar ne?
:: mnogima su celeron i semproni sasvim dovoljni..
:: chovek je trazio jednostavno objashnjenje za razlikovanje osnovnih tipova procesora i napisao sam napomenu "za bukvaliste" ... i za vishe od toga sam dao linkove..
:: moze negde da se otvori i ta tema pa da se raspravlja bash o tome, ali je verovatno besmisleno jer tje se upasti u chuveni glupi rat izmedju Intela i AMD-a bez ikakvih objashnjenja... itd..
Ja ne favorizujem nikoga, rekao sam da AMD nije toliko ugrozen (zavijen u crno) jer Intel u sub 200$ segmentu nema nishta da ponudi.
mrlja Re: Re: Re: Re: Re: RE 11.09.2006. 22:14 #8177

:: Ja ne favorizujem nikoga, rekao sam da AMD nije toliko ugrozen (zavijen u crno) jer Intel u sub 200$ segmentu nema nishta da ponudi

mislim da od nedavno ima i tu sta da ponudi...
iz cenovnika jedne od firmi:

LGA775 Intel® Pentium® 4 531 3.0GHz BOX , Socket 775 FSB 800MHz 1MB L2 Cache EMT64 Procesor 7,540.00

CPU AM2 AMD Athlon™ 64 3000+ Box , Socket AM2 512KB L2 Cache 64-bit Procesor 7,252.36

S775 Intel® Pentium® D 805 DualCore 2.66GHz Box , Socket 775 FSB 533MHz 2x1MB L2 Cache EMT64 Procesor 9,149.97

CPU AM2 AMD Athlon™ 64 3800+ Box , Socket AM2 512KB L2 Cache 64-bit Procesor 11,114.13

CPU AM2 AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 3800+ BOX ,Socket AM2 2x 512KB L2 Cache 64-bit Procesor 15,450.30

u zavisnosti od toga sta se radi brzina 805-ce varira u rasponu od Athlona 3000+ pa do X2 3800+,

to neka drastichna razlika u ceni ili kvalitetu???
slichno je i sa celeronima i sempronima... ispravi me ako greshim...
ili imam pogreshne informacije benchmarka (oslanjao sam se na podatke benchmarka na tom`s hardware-u) i pogreshne maloprodajne cene pogledane na sajtu (ne bih da reklamiram firmu)???
oni se bore za svetsko a ne nashe trziste...
intel je prodao za 7 nedelja preko milion core 2 duo procesora...
a i ovo je zurka... Preview: Tom`s Hardware benchmarks Intel`s first quad-core "Kentsfield"
sto je rekao Boza Pub...
"i ako su lagali mene i ja lazem Vas"
dragojlo2 kuku lele... 12.09.2006. 16:32 #8195

broj poruka: 718

sa ovoliko re: ... , jadan onaj treci ako igrate preferans...(ni za vodu da skupi)

p.s. ja pitah coveka za sta mu treba komp , a on cuti...

Garson Re: Re: Re: Re: Re: Re: RE 12.09.2006. 19:48 #8196

:: mislim da od nedavno ima i tu sta da ponudi..
:: iz cenovnika jedne od firmi
:: LGA775 Intel® Pentium® 4 531 3.0GHz BOX , Socket 775 FSB 800MHz 1MB L2 Cache EMT64 Procesor 7,540.00
:: CPU AM2 AMD Athlon™ 64 3000+ Box , Socket AM2 512KB L2 Cache 64-bit Procesor 7,252.36
:: _______________________________________________________________________
:: S775 Intel® Pentium® D 805 DualCore 2.66GHz Box , Socket 775 FSB 533MHz 2x1MB L2 Cache EMT64 Procesor 9,149.9
:: CPU AM2 AMD Athlon™ 64 3800+ Box , Socket AM2 512KB L2 Cache 64-bit Procesor 11,114.1
:: CPU AM2 AMD Athlon™ 64 X2 Dual-Core 3800+ BOX ,Socket AM2 2x 512KB L2 Cache 64-bit Procesor 15,450.30
:: u zavisnosti od toga sta se radi brzina 805-ce varira u rasponu od Athlona 3000+ pa do X2 3800+,
:: ______________________________________________________________________
:: to neka drastichna razlika u ceni ili kvalitetu??
:: slichno je i sa celeronima i sempronima... ispravi me ako greshim..
:: ili imam pogreshne informacije benchmarka (oslanjao sam se na podatke benchmarka na tom`s hardware-u) i pogreshne maloprodajne cene pogledane na sajtu (ne bih da reklamiram firmu)??
:: oni se bore za svetsko a ne nashe trziste..
:: intel je prodao za 7 nedelja preko milion core 2 duo procesora..
:: a i ovo je zurka... Preview: Tom`s Hardware benchmarks Intel`s first quad-core "Kentsfield
:: sto je rekao Boza Pub..
:: "i ako su lagali mene i ja lazem Vas
Necu da te ispravljam jer si ocigledno fan Intela.
Pomenuti 531 nema apsolutno shta da trazi pored Athlona 3000 kao i ostatak procesora baziranih na NetBurts arhitekturi pored ekvivalentnih AMD procesora.

mrlja Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: RE 12.09.2006. 21:12 #8198

:: ::
:: Necu da te ispravljam jer si ocigledno fan Intela
:: Pomenuti 531 nema apsolutno shta da trazi pored Athlona 3000 kao i ostatak procesora baziranih na NetBurts arhitekturi pored ekvivalentnih AMD procesora

Sto li ja imam 3 rachunara sa AMD procesorima i nijedan sa Intelom, ako sam vetj fan intela???
ali nema veze...
:))))))
pozdrav....
Garson Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: RE 13.09.2006. 02:00 #8202

:: :: ::
:: :: Necu da te ispravljam jer si ocigledno fan Intela
:: :: Pomenuti 531 nema apsolutno shta da trazi pored Athlona 3000 kao i ostatak procesora baziranih na NetBurts arhitekturi pored ekvivalentnih AMD procesora
:: ::
:: Sto li ja imam 3 rachunara sa AMD procesorima i nijedan sa Intelom, ako sam vetj fan intela??
:: ali nema veze..
:: :)))))
:: pozdrav...
Tako je delovalo iz tvojih postova.Sam znash da onaj 531 nema shta da trazi pored 3000+.A koshta isto.
Pozdrav.
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs