Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
problemi sa bartonom 2500+...Pomozite!!
STRANA 1 OD 1
stevab problemi sa bartonom 2500+...Pomozite!! 04.09.2006. 10:03 T2205

status: user
broj poruka: 2
Imam Barton 2500+,asus a7n8x plochu,kingston value 512mb rama.. Overclockujem procesor podizanjem napona na 1.75v i dignem magistralu na 200mhz,napon memorije na 2,7v..Sve je tada u redu,u windowsu radi sve savrsheno,ali problem se javlja sa igricama..naime,desi se u vecini sluchajeva da se rachunar jednostavno zakuca i onda je hardverski reset jedino reshenje..inache,napajanje neko od 350w..Pomagajte!!!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
savgardns odgovor 04.09.2006. 10:45 #7917

broj poruka: 1

Bojim se da nije problem u bartonu, imao sam isti na nforce2 ploci, iako ti je napon malo visok, a i ja sam ga klokovao isto kao i ti, vec ti je problem u kondenzatorima na ploci, ubrzo ce da iscure. To je jedina stvar koja prouzrokuje probleme te vrste.

VMARC Mozda se pregreva... 04.09.2006. 11:10 #7919

broj poruka: 9420

1. koja ti je temperatura procesora?
2. Da li je taj procesor ranije radio na FSb 200 tj da li uopste moze da izdrzi taj FSB? Ne radi svaki barton 2500@3200+.

stevab re:temperatura 04.09.2006. 16:30 #7934

Temperatura procesora je oko 40-48 stepeni,kada je overclockovan,mislim da to nije problem...Sumnjam na napajanje,jer jedino kada ga opteretim igricama ili nekim jachim aplikacijama on se resetuje ili zakuca...Deshava mi se i da kada ulazim u windows hard disk(maxtor) jako cakne,kao da pukne neshto,posle toga normalno radi..O kakvom je problemu rech?

VMARC hmnmm 04.09.2006. 16:58 #7935

broj poruka: 9420
Moze biti svasta nesto:
1 Napajanje
2 bed sektori na HDD (to skljocanje indicira ili BB ili napajanje)
3 Nesto oko grafike (pogledaj da li lezi dobro u AGP slotu, reinstaliraj drajvere i directx kao i NVidia ciset drajvere).
4 Ako nista ne pomogne otkaci sve sa ploce osim onog sta je neophodno za rad masine (ploca, procesor, 1 modul memorije, VGA, HDD i CD za dizanje sistema) i novu instalaciju windowsa. Naravno na NE OVERKLOKOVANI sistem! znaci difolt 166MHz FSB. Ako ti sve bude normalno radilo vracaj jednu po jednu komponentu dok (iako uopste) ne pocne da zeza.
Nema ti druge, kvar je nezaisi kadar da uradis, odnehvalan, procedura temeljna ali najefektnija moguca. Ako sve ovo nsi u neki servis ili ce ti se ovde "prijatelji" vec i sami ponuditi.
Pozdrav i srecno!
Pisko Igrice... 04.09.2006. 19:24 #7940

broj poruka: 6645
Do Windows-a XP normalno je bilo da probleme u igricama izaziva direct x, grafička i svašta nešto, a od xp-a, ipak se više sumnja na hardver nego na osnovu koju čine operativni sistem i direct x + drajveri grafičke. Radi se samo o promeni verovatnoće.
Bez obzira šta smatrao, igrice ipak nisu najzahtevnija stvar koju računar radi. Proveri ponašanje računara neoverklokovanog, sa podrazumevanim i naponima i frekvencijom, zatim probaj bez dizanja frekvencije, ali sa podignutim naponom procesora i memorije - čipseta, a zatim i sa krajnjim klokom i naponima. Za ovo upotrebi programe za proveru stabilnosti overkloka i stresa celog sistema... naravno, meri temperaturu. Probaj i stari najbolji način provere računara: pusti film, pusti winamp, i pokreni kopiranje sa cd-dvd rom(ova). Ako nešto od stvari (operativni sistem, direct-x, drajveri matične, drajveri video kartice, zvučne... nisu pravilno instalirani ili su oštećeni - nekompatibilni u verziji, obično se tada računar zakuca, resetuje... itd. Win 98 bi i pukao do reinstalacije...
Dakle: da li je uopšte u pitanju procesor (da nije memorija, memorija grafičke, pregrevanje grafičke, bagljavi drajveri grafičke ili oštećenje direct-x-a..., da nije matična ploča - elektroliti ili napajanje..., i brate, proveri taj hdd u celosti iako vremenski traje, bed sektori su dovoljni za ukokavanje svih vrsta),
- da li je i zašto procesor: ne podnosi klok, ne podnosi napon, ne podnosi nijedno, laže te program za očitavanje temperature procesora....
I da znaš da se sva očitavanja i rezultati procesora/ploče/memorije menjaju na kvalitetnom napajanju, u odnosu na kung-fu.
muller srecni vlasnik bartona 04.09.2006. 21:10 #7944

broj poruka: 12

ako ti cakne hard, to znaci da mu povremeno spada `viljuska`, bad sektori ili napajanje-hitno ga menjaj
vrati sve na default u biosu, probaj bez dizanja napona da promenis radnu frekvenciju na 11*200 tj. 2200 ako postoji opcija u biosu
potom idi u device manager trebalo bi da ti pokaze athlon 3200+
moj barton radi, na tu foru bez problema ploca je a7v600asus
mali savet nemoj klokovati bez preke potrebe, vidi sta je sa grafikom
mindica ATLON SA JEZGROM BARTON 04.09.2006. 21:21 #7945

Meni stvarno nije jasno zasto klokovati ovaj racunar kad on radi i bez klokovanja sasvim dobro.
Mislim mucite masinu za dzabe a nema potrebe za tim.
Taj CPU ima brzinu ima kesh ima sve sto pozelis.
E sad to sto tebi raste adrenalin kad vidis tamo negde 3200+ to je prica za sebe...
Diabolique Jbg 05.09.2006. 03:24 #7959

broj poruka: 205
Jbg... sto klokovati? Pa izasla gomila procesora posle bartona, pojeli ga za dorucak i ti kazes sto klokovati. Sto bi presao na 939 ili AM2 ili ne daj boze C2D.
Ja mojeg bartona drzao na 2.5 pa mi nije bilo dosta.

Daimofain Trenutak paznje 18.09.2006. 12:52 #8354

broj poruka: 8

Iz mojeg obimnog iskustva (po svojem veoma neskromnom misljenju ) takvi problemi nastaju usled problema sa napajanjem. Preciznije:

Problemi sa zakucavanjem u tvojem slucaju lice na problem sa stabilizacijom napona, kao sto je vec receno to nastaje kao posledica produvavanja elektrolita na ploci. Lako se detektuje jer kad se kuciste otvori i ploca pogleda- produvani elektroliti su na vrhu potpuno naduveni ili nabubreni u izvesnoj meri. Ispravan elektrolitni kondenzator ima potpuno ravnu gornju kapicu. Gornja kapica je po pravilu ogoljena i ima rasecenu povrsinu da bi se lakse identifikovao elektrolit koji je izvisio. Zamena ovih elektrolita nije za amatere (osim ako si bas resen da eksperimentises) jer je odlemljivanje a POGOTOVO zalemljivanje komponenti na debelu viseslojnu stampu pipav posao koji zahteva znanje izvesnih trikova a ponavljanje postupka zato sto nije uspeo nije preporucljivo jer smd komponente koje sacinjavaju veci deo okoline na ploci nisu mnogo tolerantne na pregrevanje (govorim o primeni lemilice).

Problemi sa elektrolitima nastaju usled njihovog opterecivanja preslabim napajanjem. Sto je napajanje slabije ili nize stabilizacije izlaznog napona to je naprezanje sistema za stabilizaciju napona na ploci (kome pripada vecina tih elektrolita) vece i utoliko bze elektroliti propadaju. Sama zamena elektrolita nije dovoljna. Mora se ukloniti i uzrok- napajanje. 350W izlazne snage nije lose ali nije za overklokovane sisteme osim u slucaju firmiranih napajanja koja imaju NAZNACEN kontinualni output od 350W, NIKAKO peak output 350W. I dalje bih pre preporucio jeftinije napajanje od 450W nego firmirano od 350W za potrebe overkloka (naravno, smece kao sto je hrvatski JNC i jos neka no name iz "donje tunguzije" ne smatram za jeftina napajanja- kupovina smeca je skup posao gledano kroz komponente koje ce nastradati u eksploataciji kao posledica upotrebe losheg psw-a).

Zvuk koji se cuje od HD-a je posledica nestabilnosti u napajanju. Magnetne glave se nalaze na viljusci koja ima permanentni magnet na kontra strani koji u slucaju bilo kakvog defekta ili nestanka napajanja automatski parkira glave. Ovo je zvuk koji cujes iz svoh HD-a. Prekid u napajanju nastaje kao posledica trenutnog "peak" opterecenja koje je prevazislo mogucnosti psw-a (power switch- odnosno ona limenka sa ventilatorom koju zovemo napajanje). Tada se glave automatski parkiraju a ti cujes neprijatan zvuk od koga ti se digne kosa na glavi .

Smanjenje radnog takta procesora i voltaze napajanja u ovom slucaju nece ukloniti problem (sta je ucinjeno-ucinjeno je) i ploca ce najverovatnije morati da ide u servis a napajanje ce morati da se menja - pogotovo ako nameravas i u buduce da overklokujes svojeg bartona. Tvoj HD je potpuno bezbedan sto se toga tice i nije mu nista. MOZDA je napravio neku brljotinu u trenutku kad su se glave parkirale ali je to malo verovatno (chkdisk je preporucljiv cisto da budes siguran- ako ima nekih problematicnih blokova verovatno mogu da se repair-uju.

Sve najbolje i ne bazirajte ustedu na ceni psw-a. Ko god stisne pare da kupi Athlon64 dual core ili neku slicnu zvercicu i na to stavi i neku simpaticnu grafiku itd a zatim ustedi na napajanju je u najmanju ruku neko ko voli da se kocka sa skupim komponentama.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs