pozdrav svima!pre par dana sam uzeo novi komp,ploca je asus p5nd2sli,proceosr d805,memorija kingmax,kuciste asus ta210,napajanje chiftech 350w....e sad komp radi extra ali najvise me iritira to sto je bucan...interesuje me koji cooler za procesor da uzmem a da je tih i da obavlja poso a naravno da ne kosta brdo para i jel postoji neki tih cooler za kuciste,hvala?????
za pocetak, bilo bi pametno da kupis 1-2 ventilatora od 12cm koji se montiraju na kuciste. dzaba ti bilo koji kuler, ako ne cirkulise vazduh dobro. tako ce ti i taj obican box ventilator raditi toliko tiho da ces se iznenaditi, a ja ti mogu preporuciti cooler master tlf ili slf 1225 (650d)
ciljna temperatura za procesor ti je 38 stepeni C shto znachi .. ako si uzeo kutjishte koje ima losh protok vazduha (ili je zatvoren negde u pisatji radni sto) zagrejatjesh vazduh u kutjishtu i od trenutka kada dostigne 38 C radi ponom brzinom konstantno... nachini da utishash: sto vetj reche chovek pre mene ... 1.cooleri za kutjishte kako bi topao vazduh mogao da izbacujesh napolje 2. ukljuchi u biosu Q-fan po defaultu je disableovan... uz plochu si dobio u uputstvo za upotrebu.. imash u manualu kako se enable-uje "strana 4-41" ako koristish overclock profile automatski ti je disableovan Q-fan 3. 1+2 ... najsretjnija opcija ... i Q fan i cooleri za kutjishte...
vetj imash pasivno hladjenje na bridgeu heat pipe ti netje reshiti problem tako da tishe od toga mozesh samo boljom ventilacijom...
nagledao sam se kutjishta koja nemaju kako da uvuku vazduh u kutjiste... chak i na mestima gde su predvideli da stoji cooler za kutjishte da je skoro zatvoreno tako da protok vazduha je skoro nikakav i kada se stavi cooler ... Nadam se da nemash jedno od takvih ... jer onda sve uzaludno...
POLAKO, POLAKO !!! posedujem isto kuciste ono se dobija sa ventilatorom na zadnjoj strani koji vrti oko 3000rpm i bruji ko avion, ako si ga zakacio na struju skini ga zato sto ti on pravi buku (mada su i intel box kuleri katastrofa) na ta210 ne mogu se montirati veci kuleri od 80x80mm i to dva izduvna nazad i jedan usisni napred kod hardova a kvalitetni su kuleri sa kuglicnim lezajevima je na pr. imam coolermasterove modele i vrse poso bez da se deru
Intel BOX je katastrofa. Moja preporuka je CoolerMaster Hyper 48. Ako hoces da se igras malo vise onda Hyper6+ pa umesto original 10tke stavish 12ticu CoolerMaster 9 dba.
@set- to nema veze sa istinom. ja imam p4630 sa box coolerom, i temperature su standardno 30-38 idle i 47-55 full (zavisno od spoljne temperature).
kad su bile one najgore vrucine letos, kad ostavim komp popodne da ripuje dvd, i to u neklimatizovanoj sobi sa jugozapadne stane zgrade- tek tad je ventilator bio bucan. sada ne prelazi 2000rpm i najtisi je od svih u kucistu. prema tome- ta prica da su box cooleri losi (i intel i amd) nema veze s vezom.
cak i sa OC od 10% za sta box cooler i nije predvidjen, ipak radi odlicno.
jos jedna stvar- kod nekih asus ploca ne moze da se namesta ciljna temperatura, vec biras silent/optimized/performance. moj savet je performance, jer ove druge dve pustaju cpu da ode preko 50C pre nego ubrzaju ventilatore
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.