Da li se moze namestiti da ASRock K7VT4A Pro ploca ciji je minimalni FSB 200 MHz (prema specifikaciji) radi na FSB 100 MHz sa AMD Athlon 1200 procesorom ciji je optimalni FSB 100 MHz a "duplirani" FSB 200 MHz (prema AMD specifikaciji).
Da li je neko imao slicno iskustvo sa pojacanim zagrevanjem CPU ako je star recimo 2-3 godine i ako se postavi da radi na novoj maticnoj ploci?
Sve performanse vezane za plocu i BIOS su postavljene na minimalan nivo prema specifikaciji proizvodjaca ploce.
Ne treba nista da namestas, ploca podrzava taj procesor i trebalo bi sama da ga detektuje. A tih 200MHz se odnosi na memoriju, kad stavis 200, procesor ustvari radi na 100, tvoj konkretno 12x100 pa dobijas 1200 MHz. Ako zelis da ti procesor radi na 200, treba staviti FSB na 400, ali mislim da to tvoj procesor nece podneti. Inace, imas sve u tabeli na sledecem linku: http://www.asrock.com/support/CPU_Support/show.asp?Model=K7VT4A%20Pro
::Ako zelis da ti procesor radi na 200, treba staviti FSB na 400, ali mislim da to tvoj procesor nece podneti :
Hteo bih da ostavim procesor da radi na 100.
Kada sam promenio plocu i stavio stari cpu na nju dobio sam da se procesor intenzivno zagreva.
Na staroj ASUS ploci njegova temperatura je bila negde oko 35*C dok je na novoj ploci povisena do:
40.5*C kada se racunar upali
pri normalnom radu racunara u normalnim temperaturnim uslovima prostorije u kojoj je racunar smesten gde sobna temperatura iznosi oko 20-21*C temperatura procesora se podigne i do
42,5-43*C zimi
dok sada u prolece i do 45*C a cak i vise
Kao dodatak da kazem da koristim cpu cooler Glacial Tek Iglo 2461
koji je prema preporuci lokalnog prodavca pogodan za ovaj tip procesora (Socket A)
Očitavanje temperature preko BIOS-a ploče je stvar inspiracije firme proizvođača, pa čak i inspiracije pri pisanju pojedinih revizija BIOS-a istih ploča - uglavnom netačno. Približno netačno ili približno tačno, kako god hoćeš. Za tu generaciju procesora to je odlična temperatura pa ne brigaj.
Na stranu temperatura procesora (koja je btw OK), ne znam sta ti nije jasno oko procesora, tj fsb? ON TI I RADI NA 100MHz, zar nisi pogledao onaj link i onu tabelu? Mnozilac je 12 jel tako? A radna frekvencija 1200MHz, pa sta to onda znaci? 12 x ? = 1200?
: Mnozilac je 12 jel tako? A radna frekvencija 1200MHz, pa sta to onda znaci? 12 x ? = 1200? :
pogledao sam tabelu cini mi se da ti jumperi nisu ni dostavljeni od ASrock a prema uputstvu to nije ni pozeljno raditi tako da je ploca postavljena na minimum vec od samog pocetka
cini mi se da se cpu greje "sam od sebe" posto je dosta star
Pa to ti i kazem, da je na minimumu, tj na 100MHz. Ne trebaju nikakvi dzamperi, ploca automaski prepoznaje procesor i odredjuje i fsb i mnozilac. A sto se tice grejanja, kao sto ti je neko vec i rekao, nisi nikakav ekstrem, ima i mnogo toplijih procesora. Ako ti ne blokira komp i ne pravi probleme u radu (a mislim da ne), ne vidim zasto bi se zamarao sa boljih hladjenjem? Znam, neko ce sad reci da svaki stepen nize temperature produzava radni vek procesora, i to je OK, ali bolji sistemi napajanja kostaju. E sad tu je i sustinska finansijska dilema, ima li smisla kupovati neki kuler za 20-30 ili i vise eura za procesor koji ne vredi vide od 10?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.