Molio bih za malu pomoc... Imam Intel P4 630 (3GHz) na Gigabajtovoj 945 P-G ploci, i 2X512MB DDR2 Corsair Value u Dual channelu. Default takt za mem. je 533MHz (266X2) i tada je latencija 4-4-4-12. Na 400MHz (200X2) latencija je 3-3-3-9. a) Kad dobijam bolje performanse - veca brzina ili niza latencija? Komp koristim iskljucivo za igrice... b) Pretpostavljam da je sledeci odgovor da, ali da ipak pitam.. Ako overclockujem memoriju na 667 (ploca podrzava) da li ce latencije ici jos na gore (losije) i da li tada zbog te latencije zapravo gubim na performansama? c) Ako uspem da dodjem do 667MHz za mem. da li mi onda trebaju i alu hladnjaci za nju i eventualno za cipset?
Ako trebaju jos neki detalji o kompu - grafika Gigabyte GF 6600GT (500/1000), napajanje Chieftec 400W (nije ono 410W ultra silent shit).
a)Na Intelu vishe dobijash sa vecom frekvencijom zbog takve arhitekture procesora.Nikako ne snizavaj frekvenciju memorije. b)Ako bi mogao da dogurash do 667Mhz morao bi da snizish latencije.U tom slucaju bi dobio na performansama pa ako je memorija raspolozena to i uradi.Ne koshta te da probash. c)Teshko je reci.Hladnjaci su pozeljni ali ne garantuju bolji overklok.Probaj bez, vidi da li se memorija greje.Verovatno bi morao da podignesh voltazu memorije da bi dogurao do 667Mhz, a tada se i povecava zagrevanje. Za chipset vazi ista stvar.
Moj lapsus.Mislio sam da povecash.S obzirom da imash Value memoriju ona nije predvidjena za rad na preterano velikim naponima.Ako bi podizao napon to bi bili za 0.1-0.2V, shto nece shkoditi memoriji.Shansa za unishtavanje uvek postoji, mada ako se memorija ne bi puno grejala trebalo bi da bude u redu. Shto se tice tog Corsaira , to ti ne znaci puno jer ti imash Kingston.Ja sam video test TakeMS DDR2-533 memorije koja je radila na 667Mhz.Ne mozesh znati dok ne probash.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.