Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Upgrade Memorije
STRANA 1 OD 1
urosk Upgrade Memorije 25.03.2006. 18:08 T1599

status: user
broj poruka: 462
trenutno ima 512ddr rama i sve mi radi ok, zanima me da li cu ako dodam jos 256 ili 512 primetiti neku razliku u performansama i realnom radu. I da li uopste vredi. Imam 9600xt, da li je pametnije uzeti bolju grafiku, npr.6600gt
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Smederevac Pozdrav... 25.03.2006. 19:13 #5185

broj poruka: 37
Memorija je nesto naj vaznije sto trazi racunar...,1gb memorije je danas neki opimum...,dobijas i te kako!!!Ista situacija i sa 6600gt.,mada ti je ATI za sada ok,sacekaj,skupi kinte i bolje sacekaj jos malo da kod nas zazivi 7300,7600gt pa predji na to...,mislim da je to pametnije!!!

Garson RE: 25.03.2006. 21:08 #5186

broj poruka: 736
Sa 1 GB razlika ce biti osetna, brze podizanje Windows-a, mnogo bolji rad igara (nema swap-ovanja).Shto se graficke tice uzmi 6600GT , ako nisi preterano zahtevan.7300GS je spor a i PCI-E je , dok je 7600GT ekstra ali je takodje PCI-E.Nemash puno izbora za AGP jer su jace kartice veoma skupe.

Pisko He - he 25.03.2006. 22:53 #5187

broj poruka: 6645
Da ne bude zabune, i ja predlažem upgrade memorije, ali....
Dugo, dugo već imam 1Gb memorije, sa prethodnih 512Mb.
Istina je sledeća: nećeš primetiti ništa, apsolutno ništa u 85-90% slučajeva, osim ako ti kompjuter ne služi isključivo za najnovije igrice (tj. kao igrača konzola) ili za npr. Adobe Photshop, sve sa skenerom u punoj rezoluciji... iskorišćenje memorije se kreće od 280-450Mb, zavisno od pokrenutih programa, a tek izuzetno skače na oko 700, a teže situacije spadaju u onih 10-15% slučajeva. Istina je da će se ovo ipak, u narednom periodu, promeniti - ali, do pojave Viste, ne za svakodnevne programe, već za igre. Šta je onda prednost "viška" memorije? Pa, pokretanje više programa odjednom, lakše trpljenje rezidentnih programa (raznih detektora daljinaca, indikatora i sl. što uvek nekako promakne cenzurisanju i uklanjanju, jer se učini neophodno), mogućnost ugodnog rada više korisnika itd. Samo, obično čovek očekuje DUPLO u performansama, kad već plaća i ubacuje duplo, ali, nije tako.

MaliAbner DA, DA, DA !!! 26.03.2006. 12:55 #5188

broj poruka: 7769
1gb memorije je ono sto ti treba, a da li ces osetiti ubrzanje sistema, HOCES.
ALI moras da cekiras velicinu page fajla u WIN setingsu na 1gb ili jos bilje 768mb kako bi sistemu stavio do znanja da zelis optimizaciju virtuelne memorije tj da vise koristi fizicki ram nego virtualnu memoriju, a onda mu to dodje kao da si jugu ugradio TURBO PUNJAC !!!

DAKLE DA REZIMIRAMO 1GB MEMORIJE JE NUZDA A NE BES !!!

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

Igor84 Hoces, ali samo u najnovijim igrama! 26.03.2006. 13:39 #5190

broj poruka: 327
U potpunosti se slazem sa Piskom. U radu sa Windowsom nema nikakve veze da li imas 512 ili 1GB. Sam Windows sa svim mogucim programima koje koristis svakodnevno u memoriji zauzima maximalno 300-400MB tako da je sasvim nebitno da li ces da imas jos 100MB slobodno ili 600. Inace windows se niukom slucaju nece podici brze sa 1GB memorije jer je za taj proces ogranicavajuci faktor brzina hard diska a ne kolicina memorije. Ovo ces ubrzati jedino ako kupis jos jedan hard disk pa ih vezes u RAID. Cak ni tada nece biti duplo brze. Za igrice je to pak jedna od najbitnijih stavki. Videces veliko poboljsanje ako npr pustis F.E.A.R. i jos neke igre.
Garson RE: 27.03.2006. 00:23 #5202

broj poruka: 736
E, pa nije bash kao shto Pisko i Igor84 misle.Izveo sam mali eksperiment pri prelazu sa 512MB na 1GB ( u oba slucaja DDR400 ali ova od 1GB ima malo nize latencije).Neposredno pre zamene izmerio sam vreme podizanaja Win-a i zauzece RAM-a i pagefile-a.Zauzece RAM-a sa 512MB je bilo 200-220MB (sa sve NOD-om i Zone Alarm-om) odmah po podizanju sistema.Po zameni memorije i bez ikakvih promena u Windows-u sistem se podizao 10 sekundi brze i zauzece RAM-a je poraslo na oko 300MB.Znaci ,80-100MB je otishlo u pagefile za shta je potrebno nekoliko sekundi.

MaliAbner Odaziv sistema !!! 27.03.2006. 11:44 #5208

broj poruka: 7769
Sa dosta fizicke tj RAM memorije u racunaru sam odaziv sistema na zadatu komandu dalkoe brzi, prebacivanje iz programa u program (tj kvazi multitasking) ako ih je istih aktivno 6-10 je kao vreo noz u puter, lako glatko bez cekanja.

Ponavljam sistem se daleko brze podize a sam PAGE fajl moze biti manje te je stoga i drljanje po disku manje a HDD je kao sto znamo "mostarska petlja" racunara.

Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs