Heh, malopre umalo ne doziveh infarkt : ) Stavim mnozilac na 6x, ono drugo sranje na 133, memoriju isto smanjim ne secam se koliko ii krene bootovanje, paf ugasi se, opet krene i opet se ugasi i treci put se vrati u POST. CPU je E7300 a memara ddr2 deklarisana na 800MHz, ploca Gigabyte EP45. Interesuje me, da ne bi sve to drndalo na maksimumu jerbo nema pametnija posla nego li da vuce sa neta kojekakve gluposti, na kolko ja ovo lepo da underclockujem a da me ne slogira sa ovim paljenjem-gasenjem. Ne greje se inace, temperature su 25-30 stepeni u zavisnosti od aktivnosti. Btw, el moglo nesto da se sjebe od ovog experimentisanja? Fala na odgovorima.
:: Heh, malopre umalo ne doziveh infarkt : :: Stavim mnozilac na 6x, ono drugo sranje na 133, memoriju isto smanjim ne secam se koliko ii krene bootovanje, paf ugasi se, opet krene i opet se ugasi i treci put se vrati u POST :: CPU je E7300 a memara ddr2 deklarisana na 800MHz, ploca Gigabyte EP45 :: Interesuje me, da ne bi sve to drndalo na maksimumu jerbo nema pametnija posla nego li da vuce sa neta kojekakve gluposti, na kolko ja ovo lepo da underclockujem a da me ne slogira sa ovim paljenjem-gasenjem :: Ne greje se inace, temperature su 25-30 stepeni u zavisnosti od aktivnosti :: Btw, el moglo nesto da se sjebe od ovog experimentisanja :: Fala na odgovorima.
Da li te dobro razumem? Stavio si CPU da radi na 800MHz(6x133),a RAM memoriju (DDR2) na 266MHz(2x133),da ne bi `drndao` racunar?????
Moram da priznam ovo je stvarno originalno:))))
Ukljuci u BIOSu: `C1E - Enhanced Halt State`, `CPU Thermal Monitoring`, `CPU Eist funct.`, i neka DES funcija takodje ostane ukljucena. Danunklokovace procesor za 33% kad odmara ili radi takve stvari tipa surfovanje i smanjice voltazu procesora da bi se manje grejao...Apsolutno nema potrebe za bilo kakvim daunklokom,ostavi difaltni klok i to je sve.
multiplajer stavi na 6, a ono drugo ``sranje`` koje se inace zove FSB nemoj da spustas ispod 200MHz, jer je to glavni razlog nestabilnosti...memoriju ostavi na 800MHz jer ona veoma malo trosi i stvarno nema potrebe da joj obaras klok, ali ako si bas resio, onda nemoj da je spustas ispod 667MHz... underklokovanje, kao i overklokovanje dovodi do nestabilnosti sistema, ali ovo sto sam ti naveo su ti neke sigurne vrednosti...
Pa uzeleo sam se starih dobrih devedesetih, sporih procesora i jos sporije memorije : ) Ja se jos secam vremena kada je Celeron na 466 MHz bio pojam a ne ove danasnje sklombucne koje imaju vishe cache memorije nego sto se nekada rama imalo :) Elem, jos samo ovo da te pitam, jel moglo nesto nekim slucajem da izgori? Voltaze su bile na auto pa cenim da je ploca sama trazila idealnu dok se `preznojavala` kroz paljenje i gasenje? U svakom slucaju mi ne trebaju ovolki gigaherci i stoji C1E, EIkakogod a ono trece nisam video u biosu. A sta je onda C2E i C4E, to sam jednom stavio i nista se nije menjalo, u idle-u je klok 1600 (6x266)?
:: Da li te dobro razumem :: Stavio si CPU da radi na 800MHz(6x133),a RAM memoriju (DDR2) na 266MHz(2x133),da ne bi `drndao` racunar???? :: :: Moram da priznam ovo je stvarno originalno:))) :: :: Ukljuci u BIOSu :: `C1E - Enhanced Halt State` :: `CPU Thermal Monitoring` :: `CPU Eist funct.` :: i neka DES funcija takodje ostane ukljucena :: Danunklokovace procesor za 33% kad odmara ili radi takve stvari tipa surfovanje i smanjice voltazu procesora da bi se manje grejao...Apsolutno nema potrebe za bilo kakvim daunklokom,ostavi difaltni klok i to je sve :: :: :: DaSickSyste :: ::
Napaljene overklokere mogu i da razumem - nikada dovoljno brzo, ali daunklokovanje, tj. anderklokovanje nipošto. Kupi sebi Pentium 1 i uživaj u sporosti do mile volje.
Underclock... bolje da si probao da priključiš kompjuter na 110V ne bi li ga naterao da troši duplo manje struje.
Stanje će ti ostati redovno u glavi sve dok ne počneš da koristiš napajanje iz kućišta kao punjač automobilskog akumulatora. Zato, U/clock na 266MHz i momentalni timetravel u 1998. Jes ! To !
I onda instaliraš Quake 2 i Men in Black 1, al` nemoj da uključuješ one bolje detalje, da ti se procesor ne pregreje i ne zapali :)
Dao si 90e na procesor koji neces da koristis ??? Pa sto nisi dao 20-30e kolko su vec na neki Le1100 ili tako neki low budget CPU koji i upravo sluze za tu svrhu...word, exel ili internet masina ...radi non stop i downloduje.......
Hm, imam ja u sobi cuvam ga. To je moja prva igracka tipa 386 na 33mhz ima malo edo rama ne secam se koliko. Hoces da se menjamo ? :D:D :D :D ako ces sporo to je to....ah da a ako se uzelis ima i Turbo kako tada letiiiii :D :D
Ko je u Gigabyte-u ili Intelu mogao cak i da predpostavi da bi neko `klokovao u minus`... mozda DFI izbaci novu seriju ploca `LE` (light edition) sa garancijom da se komp moze usporiti do fsb 100MHz!, a umesto Solid Alu kondezatora stave block sa papirnim dielektrikom... Salim se... Pa kao sto ti je vec neko rekao ukljuci sve `CPU features` koje mozes, to ce da obara klok i napon kada se proc ladi, a memorija bi trebalo da ti radi na manje od default-a, ali stvarno nema potrebe jer memorija trosi kao upaljac (ja probao moj OCZ Reaper DDR1200, radi na DDR533)
Hajde da malo pojasnim šta mi je na umu bilo da biste mogli da razumete koji su mi bili motivi da radim to što sam radio. Naime, underclock podrazumeva smanjivanje disipacije toplote i potrošnju što je lako dokazati, odnosno svako ko ima iole nešto u glavi to kapira kao takvo. Elem drugi motiv je bio taj što sam prosto hteo da napravim eksperiment i da vidim da li će mašina to podneti bez bojazni da će nešto izgoreti iako i ona u principu postoji ali i to sam predvideo jer sam napon koji će ići u procesor kao i sve druge napone ostavio na auto. Vi ste moju ideju dočekali na nož, ispljuvali me i omalovažili pri čemu se jedino servispc normalno javio. To je bio smarački deo priče a sad idemo na konkretno. Dakle, preporuka je bila da ne idem ispod 200 mhz za FSB i da memorija ne ide ispod 667, a sada je pitanje šta sa naponima, da li da stoje na auto ili da i oni budu skresani?
Usporavati memoriju kao sto su ti svi rekli apsolutno nema potrebe jer ne trosi nista. Sa naponima na `default` bi sve trebalo da radi, probaj, nece nista da ti crkne, a ako mislis da ces disipaciju da smanjis naponima, teoretski da, ali nisam siguran kako ce sta da radi sa manjim naponima... ipak imas i neki min napon potreban da ti nesto uopste radi.... samo uspori sta mozes, a napone ostavi kakvi jesu.
Ostavi recimo napone na default, pa ako ti procesor dostigne preko 20c onda bih se stvarno zapitao sta tu ne valja, stavi mu recimo 0.6V na kojem rade ispravljacke diode... Sala
Mislim e7300 se sa bilo kojim kulerom koji nije Box prakticno ne greje, a vent se i ne pali na vise od 800 rpm... cemu sve to...
Anonimni pronalazaču TOPLE VODE, procesor ti na def. naponu i na def. frekvencijama za 50h konstantnog maksimalnog opterećenja, sa fabričkim hladnjakom, ventilatorom maksimalno usporenim i onom jeftinom pastom, neće preći 45 stepeni, i tako do JULA ove godine, a od tada pa do kraja leta će možda dostizati 50, jednom nedeljno, a to svakako nije dovoljno da se/te zapali.
U pravu si, smanjiće ti račun za struju, ali za 250 dinara godišnje, u slučaju da radi 24/7/365, smanjiće i disipaciju nemerljivo malo, jer ionako troši 55-60W pod maksimalnim opterećenjem, koliko već, a ako nisi do sada primetio, već se neko pre tebe dosetio da underclockuje procesor i, kada ga ne opterećuješ, njemu se AUTOMATSKI smanje i frekvencija i napon, pa onda troši između 3 i 6W, pa ako ti je to mnogo, onda tvoje potrebe očigledno zadovoljava neki kompjuter bez procesora, kakav još uvek ne postoji ni u NAJIZOPAČENIJEM CRTANOM FILMU !
p.s. Zgužvao mi se želudac od smejanja. Stvarno, batali budalaštinu. I nemoj ovo da koristiš kao dalji podstrek za eksperimentisanje, jer nije.
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647022. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.