Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Ko zeli da OVERKLUJE
STRANA 1 OD 1
nenika Ko zeli da OVERKLUJE 03.02.2009. 10:27 T15147

status: user
broj poruka: 1133

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88200%20,%20pod%20%604

Ovde ima sve za pocenike
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 03.02.2009. 10:43 #94211

broj poruka: 12057

Ma džabe care tebi na tvom trudu. Neće ljudi da nauče ništa. Čast izuzecima !!!
Mnogi bi, ako nije problem, da im tačno kažemo šta da podese u BIOS-u, svaku opciju, i da to odma bude stabilno i da nema problema. Al šta pola od tih opcija znači, koga boli uvo. Svi znamo da to ne ide tek tako. Ima mnogo faktora koji utiču na OC.

Još jednom, tebi svaka čast, al zilion tema je to već pokazalo tipa `Na koliko max mogu da guram ova xxxx CPU al da bude stabilno`.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

peguar Sve je ovo lepo 03.02.2009. 11:51 #94219

broj poruka: 332
Ali mi nije jasna samo jos jedna stvar recimo dizemo proc na 3.2
Sta je bolje 333x9.5 ili 400x8?

TheBear Re: Sve je ovo lepo 03.02.2009. 11:58 #94220

broj poruka: 6502
Pa lakse je drzati najveci multiplier i podici FSB, nego smanjiti multiplier i stavljati veci FSB.

:: Ali mi nije jasna samo jos jedna stvar recimo dizemo proc na 3.
:: Sta je bolje 333x9.5 ili 400x8
::
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
peguar Da Da 03.02.2009. 12:03 #94222

Mene zanima razmera izmedju procesora i memorije jel se dobija sta na brzini ako je ona manja?
I zasto kad se klokuje posle svakog cupanja iz struje i vracanja u struju i paljenja komp se posle 4 sec ugasi i ponovo upali jel to do biosa ili do cega vec a ne desava se kad komp nije klokovan?

ICEsd Google moj dobar drugar 03.02.2009. 15:54 #94254

broj poruka: 2157
Malo google malo wiki i evo sta ti znaci FSB i kako on utice na memoriju i cpu:

http://en.wikipedia.org/wiki/Front_side_bus

Znate kod overclocka moras da znas cemu sta sluzi da bi ga odradio kako treba jer ima 1000000000 kombinacija ploca i procesora,memorije, napajanja itd... osnova je svuda ista ali sve ostalo je drugacije neko ce vise da izvuce neko manje usustini treba znati sta se radi a ne samo promeni stavi, povecaj i eto sad jbga ne radi ili se gasi, kuku meni, malo manje lenjosti i eto resenja.

limunche pitanje? 03.02.2009. 16:05 #94257

broj poruka: 426
koliko je oc zapravo stetan za procesor? da li posle odredjenog vremena moze da se desi ako je bio non stop klokovan da vise ne radi ni default brzinom nego sporije bez obzira na to sto pise?

NMY Re: pitanje? 03.02.2009. 16:34 #94260

broj poruka: 1509
Paa, moze da se desi da vise nece da radi na def. freq. ...

To ti dodje DEGRADACIJA !
(mislim da se najlakse postize overvoltage-om) xD

@ nenika & @ bax :

Najbolje bi bilo da oni koje zanima OC dadnu svoju kucnu adresu i da neko ode do njih i ucini mu OC procesora, graficke i slicno ...
Lakse tako nego svima sve objasnjavati, odes uradis i ajd` zdravo ! xD

SONY VAIO VGN-FW285J

:: koliko je oc zapravo stetan za procesor? da li posle odredjenog vremena moze da se desi ako je bio non stop klokovan da vise ne radi ni default brzinom nego sporije bez obzira na to sto pise
peguar Niko nikog i ne tera da objasni OC 03.02.2009. 17:12 #94270

Ali svakako valja objasniti osnovu od koje treba krenuti(ko zeli naravno). Ja sam pocetnik u tome i nemam pojma o tome i onda izbegavam da pitam sve vec pitam ono gde zapnem. Do sad nemam problema sa stabilnoscu OC ali me zanimaju finesice oko toga. Uglavnom me zanima da taj OC olaksam maximalno znaci stabilnost sa manjim voltazama i tempovima i stabilnost i dugovecnost celog kompa.

NMY Re: Niko nikog i ne tera da objasni OC 03.02.2009. 17:25 #94274

broj poruka: 1509
Ja sam se malo nasalio, ne se ljutis odmah... xD
Ali su njih dvojica u pravu, dosta ljudi bi cini mi se najvise voljelo da im napises na papir:
cpu V: toliko
ram V: toliko
NB V: toliko
Ljudi ne shvataju da nisu svi primjerci hardvera isti, i da sve to dosta zavisi od kvaliteta same ploce, chipseta, primjerka procesora, ram memorije kao i kvaliteta naponske regulacije na ploci !

Recimo ja imam Q6600 i nece da mi radi na 9*400, cak ni na 9*367 a hoce recimo na 8*400! Jbm li ga!
Ali znam da mi je usko grlo P35 chipset, da je u pitanju P45 islo bi kao od sale !
Memorija mi je Buffalo FIRESTIX @ 1000MHz @ 4-4-4-12 @ 2.1V tako da nije problem u njoj...

Toliko

SONY VAIO VGN-FW285J

:: Ali svakako valja objasniti osnovu od koje treba krenuti(ko zeli naravno). Ja sam pocetnik u tome i nemam pojma o tome i onda izbegavam da pitam sve vec pitam ono gde zapnem. Do sad nemam problema sa stabilnoscu OC ali me zanimaju finesice oko toga. Uglavnom me zanima da taj OC olaksam maximalno znaci stabilnost sa manjim voltazama i tempovima i stabilnost i dugovecnost celog kompa
philaemos Re: pitanje? 03.02.2009. 17:53 #94281

broj poruka: 2743
To je osobina silicijuma, a od njega se pravi i procesor i memorija i chipset i naponska jedinica cpu-a i Creative Audigy audio procesor i Realtek integrisana zvucna i svi tranzistori na ploci na grafickoj u napajanju u misu u monitoru u tastaturi u ,........
Silicijum menja svoja svojstva pod uticajem napona i temperature, pa svi chip-ovi najbolje rade kada su `svezi`.... u sustini, klokovanjem procesora ti mu povecavas svakodnevnu radnu temperaturu i radni napon, a to lose utice na njega ( mislim svaki chip kome to radis)
E sada, kvalitetnim chip-ovima treba dosta godina da znacajno promene svojstva (npr da ti CPU radi klokovan jedno 10 godina), a koliko treba novoj elektronici stvarno ne znam.... ionako se sve danas pravi da ga koristis godinu dana pa da kupis novo...
Pozz

:: koliko je oc zapravo stetan za procesor? da li posle odredjenog vremena moze da se desi ako je bio non stop klokovan da vise ne radi ni default brzinom nego sporije bez obzira na to sto pise
SkyFire ... 03.02.2009. 17:58 #94284

broj poruka: 18472
@NMY@

Nema to veze sa chip-om~!Tvoj primerka CPU-a je takav ili te totalno nesto drugo koci!
P35 Ima da izgura 450 FSB sa Quadom lagano!

I Want to believe - The truth is out there

philaemos Re: ... 03.02.2009. 18:15 #94291

broj poruka: 2743
Sudeci po stranim sajtovima klokabilnost ta 2 chipseta je ista razlika je samo u PCIe 2.0 podrsci i jos nekim tamo stvarima (ne znam tacno)
Bice da ga koci nesto drugo.... probas pa vidis
Meni se ram ponasao jako razlicito, Geil-u sam morao da povecam napon po prilicno da izguram veci fsb iako sam ga drzao u granici do oko DDR1066 (fabricki je 1066 @ 2.1V), cak ni na DDR1040 nije hteo da radi bez malo veceg napona. Taj Geil sam prodao i kupio OCZ Reaper i njemu ne trebaju toliki naponi kao Geil-u... sve zavisi kakav ti primerak bilocega zapadne

:: @NMY
:: Nema to veze sa chip-om~!Tvoj primerka CPU-a je takav ili te totalno nesto drugo koci
:: P35 Ima da izgura 450 FSB sa Quadom lagano
:: I Want to believe - The truth is out there
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60356. Broj poslatih odgovora: 647022.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs