Ovaj problem sam smestio ovde jer mislim da je problem do maticne ploce. Naime prilikom jednog strujnog udara- blazeg,meni je ostecano napajanje,komp je radio ali nesto cudnije,zamenim to,stavim novo,komp se preporodi,takodje rad hdd-a i tako...ali...posle durzeg rada na racunaru kada hocu da ga ugasim,tj stisnem `shut down` opciju,windows se gasi...i sad momenta kada bi trebalo sve da se pogasi,ugasi se samo hard a ostatak racunara izvrsava restart...dakle ne ugasi se...i onda moram preko dugmeta na kucistu (drzanje istog oko 4 sec) i tako ugasim masinu. To se jedino ne desava kad je OS sveze instaliran,ili ako je racunar upaljen krace od recimo 5 min,u tim slucajevima se gasi normalno. Pitao sam razne ljude,neki kazu da je mozda neki kontroler na ploci,neko kaze da bi trebao bios da cackam,vadim i vratim bateriju na ploci itd,itd...jos uvek nista od toga nisam probao...sta vi mislite??? Pomoc bi mi zaista dobro dosla,ako nesto trebam da pojasnim,pitajte....hvala vam unapred...
Za početak uradi jedan BIOS discharge, pa ćemo dalje da vidimo. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Uzmi iseci parce od produznog kabla gde ti je na kraju uticnica a na drugom kraju slobodan kabal!Taj deo gde si presekao kabal,malo rascisti zice da budu vidljive ..Zatim drugi deo kabla od uticnice ustekaj u zid a ovaj sa otvorenim zicama prisloni na plocu i udari joj jedan elekro shock da dodje malo sebi
Istakni kabal od napajanja iz struje. Skini bateriju, kratko spoji shrafcigerom dva kontakta gde ide baterija, sacekaj recimo 5 min, vrati bateriju, izbrisi CMOS za svaki slucaj, udji u BIOS i reci mu Load Factory Default iliti sta vec pise kod tebe, a cak mozes da flash-ujes noviji BIOS posle svega toga, a ako ne radi, cekaj da ti Bax da neki predlog. :)
Mislim da je bolje da uzemlji sebe jednim kablom i plocom uzemljivaca, a onda da se okesa o visokonaponske vodove u okolini Batajnice... ima da progleda na `trece` oko... :) Sala mala... :)
:: Uzmi iseci parce od produznog kabla gde ti je na kraju uticnica a na drugom kraju slobodan kabal!Taj deo gde si presekao kabal,malo rascisti zice da budu vidljive ..Zatim drugi deo kabla od uticnice ustekaj u zid a ovaj sa otvorenim zicama prisloni na plocu i udari joj jedan elekro shock da dodje malo sebi :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: ...kako se to radi? : :: :: :: ::
Chek chek...kada to budem uradio,u Win. ne moram nista ponovo da instaliram,nista nece da se desi,ne moram da podizem system? tj,da li ce win imati problema sa plocom??? gde brisem CMOS?
Baterija se nalazi na ploci izgleda kao baterija za rucni sat samo dosta veca. Izvadi bateriju sacekaj nekoliko minuta vrati je nazad i uradio si clear cmos. sistem je netaknut,samo si resetovao bios na ploci...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: :: Chek chek...kada to budem uradio,u Win. ne moram nista ponovo da instaliram,nista nece da se desi,ne moram da podizem system? tj,da li ce win imati problema sa plocom??? gde brisem CMOS :: ::
Za brisanje CMOS-a imas obicno jumper na ploci sa imenom recimo `CLR CMOS` ili slicno Kada uradis sve ovo, instaliraj i Win za svaki slucaj (ako te ne mrzi), ako ne pomogne kupi novu plocu
pozz
:: :: Chek chek...kada to budem uradio,u Win. ne moram nista ponovo da instaliram,nista nece da se desi,ne moram da podizem system? tj,da li ce win imati problema sa plocom??? gde brisem CMOS :: ::
Eventualno može da se desi da ti windows prepozna nešto što je bilo isključeno u BIOS-u pre clear-a (LAN, neki port itd.) ali ti to neće praviti nikakve probleme. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Ok,izvadio bateriju,tako nekih 5 min,vratio je,otisao u bios,video da je sve vratio na default (podesavanja,vreme...)....i....isto opet...predlog neki?
Ako je komp pod garancijom odes u radnju gde si ga kupio i pokusas da reklamiras. Mada ne bi bilo na odmet da ga prekontrolises protiv gamadi,nekad neki virusi znaju da prave probleme sa gasenjem kompa? Mozda imas instalaciju nekog programa koju koristis a program je recimo zarazen,a antivirus koji koristis ga jednostavno ne vidi...I sam kazes da se ne desava jedino kad je svez sistem...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: Ok,izvadio bateriju,tako nekih 5 min,vratio je,otisao u bios,video da je sve vratio na default (podesavanja,vreme...)....i....isto opet...predlog neki?
1.Neki faj koji je bitan za rad windowsa je ostecen prilikom loseg rada HDD-a ili tokom strujnog udara tako da windows nemoze da odradi shutdown kako treba.
2.Imas gomuli buba,crva,reklama,spijuna itd. u windowsu jedan od njih je zasluzan za ostecenje windowsa.
3.Koristio si negi reg. edit/repair program koji je unistio registry bazu pa windows ne cita lepo podatke, moze biti i zbog strujnog udara.
4.Pretrazi forum(gornji deo iznad naslova tema) za unistavanje svi nezeljenih gostiju u windowsu (spybot search & destry, itd.), mrezime da stalno ponavljam iste odgovere
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.