Trenutno na windowsu 7 x 64 koristim 6 gb rama,khx 3x2gb 800mhz... 2x2gb je moje,a jednu memoriju(2gb) sam dobio na služenje i sad je vraćam. Sutra idem da kupim,pa ne znam da li je bolje da kupim jednu od 2gb ili 2x1gb?Radiće sa ovih mojih 4gb...ploča je msi k9a2 platinum
:: Jednu od 2 GB, jer radi nesto brze nego dve od po 1 GB. :: :: :: iz Mrcajevaca
Glupost ? Uvek pravilo bilo i ostalo da moduli manjeg kapaciteta imaju nize latencije.
Jos 2x1GB bi radilo u dual channel-u, gde jedan modul od 2GB radi u single.
@nesa23c, Ukoliko se ne bavis stvarima gde ti je bas potrebno mnogo RAM-a, ne vidim potrebu za 6GB.
Najbolje je da uzmes jos 2x2GB, ako ne, onda jos jedan modul od 2GB, samo gubis dual channel. tj. vise RAM-a ali sa slabijim performansama ( ne nije toliko bitno u praksi )
Ako nije tajna, a gde si ti to video da pise da mu treba za dual channel ?
2 GB u single channel-u(jedino ako je ne preseces na pola) radi brze od 2x1GB u single channel-u. Ko ne veruje, neka proba.
Inace, ja imam 2x2 GB koji rade na 800MHz i na latencijama 4-4-4-12, pa se nesto ne bih slozio sa tobom da veci kapacitet povlaci slabije latencije, vec da sve zavisi od proizvodjaca do proizvodjaca, a posto su sve memorije manje vise iste po ceni... onda bas i nema neke primetne razlike... ? Ili ima ?
Otvori Premiere i uvuci 20 DV fajlova od 1 GB pa ćeš da vidiš dal je govojlno. Ako ne ideš dalje od Photshopa i Igrica u Windowsu koji sam jede 1 GB možda ti i jeste dovoljno. Mada se ne bi kladio ni za PS kad otvoriš 5 skeniranih TIF-ova od 100 MB. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Sta ce ti toliko memorije?Dovoljno je i 2gb :: :: Palit je zakon! :: ::
Ne shvatas poentu. Imas i CL3 RAM na 800MHz. Nije u tome stvar.
Ja pricam o mogucnostima uopste. Modul od 1GB se moze vise zategnuti od modula od 2GB. Ti kazes da je 2GB brze od 2x1GB, sad ja kazem obrazlozi ?
Dual Channel sam spomenuo jer jedan modul od 2GB = single channel. A zna se da je dual channel brzi. Sad ti ponovo obrazlozi kako je jedan modul od 2GB brzi od 2x1GB tj. dual channel-a ?
: :: 2 GB u single channel-u(jedino ako je ne preseces na pola) radi brze od 2x1GB u single channel-u. Ko ne veruje, neka proba : :: :: : :: iz Mrcajevaca
Mislis radi brze od 2x1GB u dual channel-u, ne single ?
Ja i jesam probao i nije tako, 1x2GB je sporije od 2x1GB u dual-u.
*edit* aha, kapiram ovo je od predhodnog posta, Da slazem se ovde. Moj reply je bio na tvoj prvi post u ovoj temi gde si samo rekao da je 1x2GB brze od 2x1GB ( a ja racunam da 2x1GB radi u dual-u )
Procitaj samo moj i tvoj prvi post u ovoj temi. Na taj tvoj post je bio moj reply. Nema veze sa temom, drugi deo mod posta ima veze sa temom i tu i sam vidi sta sam napisao.
Sad kapiram ja da si ti gledao situaciju. Ja sam to zanemario i rekao uopsteno .. I da, sto se tice teme ko sto sam i rekao slazem se da uzme jednu od 2GB.
@Bax2003, jel ti ono bese imas 8GB radne memorije ?!?!?.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Otvori Premiere i uvuci 20 DV fajlova od 1 GB pa ćeš da vidiš dal je govojlno :: Ako ne ideš dalje od Photshopa i Igrica u Windowsu koji sam jede 1 GB možda ti i jeste dovoljno. Mada se ne bi kladio ni za PS kad otvoriš 5 skeniranih TIF-ova od 100 MB :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: Sta ce ti toliko memorije?Dovoljno je i 2gb :: :: :: :: Palit je zakon! :: :: :: ::
A kad prikljucim flash koji moze da sluzi kao ram imam 12GB,...
Pozdrav!
:: @Bax2003 :: jel ti ono bese imas 8GB radne memorije ?!?!?. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: Otvori Premiere i uvuci 20 DV fajlova od 1 GB pa ćeš da vidiš dal je govojlno :: :: Ako ne ideš dalje od Photshopa i Igrica u Windowsu koji sam jede 1 GB možda ti i jeste dovoljno. Mada se ne bi kladio ni za PS kad otvoriš 5 skeniranih TIF-ova od 100 MB :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: :: :: :: Sta ce ti toliko memorije?Dovoljno je i 2gb :: :: :: :: :: :: Palit je zakon! :: :: :: :: :: ::
Od kad to moze dual channel sa razlicitim kapacitetima memorijskih plocica?? Moras da imas SVE iste plocice u smislu kapaciteta (4x1, 4x2, itd) za dual channel. I veoma je pozeljno da budu bar iste kompanije ako ne i iste (citaj identicne) plocice. Znaci najbolje 4 identicne plocice od 2gb.Pricam i iz licnog iskustva. Trenutno imam ncp 4x2gb, ali nisu iste, nego su 2 malo jeftinije, a dve su malo skuplje (nije bilo vise istih), ali rade normalno. Pre toga sam imao geil 2x1gb i ncp 2x2gb (zajedno) i nije aktivirao memory interleaving.
@nesa23c
Obavezno uzmi sve plocice istog kapaciteta, i bolje bi ti bilo istog proizvodjaca. To mozda vazi i za 3 plocice, ali ne mislim da vazi ako ti ploca ima 4 slota za mem.
da ce vece latencije modul od 2GB imati od onog koji ima samo 1GB, ako taj od dva ima isti broj cipova na sebi a ako ima duplo veci broj cipova latencije ce biti iste, naravno ako je dodato jos 8 istih cipova znaci, latencije se povecavaju ako je u jednom cipu umesto 256 MB sada 512MB, jer onda ima duplo i vise tranzistora, koji onda uticu na kasnjenje i odziv
Da, ali tih 8 GB služi svrsi. Nije bez veze. Novi After jako pbrzo proždere i to kad mu dozvoliš u Multi-Processing podešavanjima - al zato render (preview) rade da ne veruješ. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: @Bax2003 :: jel ti ono bese imas 8GB radne memorije ?!?!?. :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: Otvori Premiere i uvuci 20 DV fajlova od 1 GB pa ćeš da vidiš dal je govojlno :: :: Ako ne ideš dalje od Photshopa i Igrica u Windowsu koji sam jede 1 GB možda ti i jeste dovoljno. Mada se ne bi kladio ni za PS kad otvoriš 5 skeniranih TIF-ova od 100 MB :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: :: :: :: Sta ce ti toliko memorije?Dovoljno je i 2gb :: :: :: :: :: :: Palit je zakon! :: :: :: :: :: ::
Bilo koji amaterski (da ne pominjem profesionalni, on trazi mnogo vise) rad u 3D aplikacijama (3d max, cinema 4d, maya, itd), a bogami i u 2D aplikacijama VRLO brzo pojede 8gb rama.
@nesa23c
Ako ces raditi u necemu sto smo pomenuli bax2003 i ja, obavezno 4x2gb (i win64). A koliko sam skapirao po ljudima koji rade sa muzikom i wav fajlovima, ni za to ti ne bi bilo lose, nece se baci:) Za sve ostalo ti ne treba ni 4gb, uglavnom 1.5-2gb
dual channel 2x2 i 2x1. Bitno je da su moduli koji se uparuju u isti slot iste velicine a zbog kompatibilnosti (i vece sanse da proradi) da su svi moduli i ista serija. Naravno, to za kompatibilnost stoji bez obzira da li su 4x1, 4x2 ili 2x1+2x2.
Ma kako ne bre, pa ja spajao neke satelitske snimke u photoshopu i pojede mi 4gb ram-a i 25gb na hdd-u ko iz `zenskog organa` jeste da je bilo 40000*35000 tackica ali sto je mnogo mnogo je.
I posle neko kaze sta ce ti vise od 2GB ram-a, idi begaj bre...
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Da, ali tih 8 GB služi svrsi. Nije bez veze. Novi After jako pbrzo proždere i to kad mu dozvoliš u Multi-Processing podešavanjima - al zato render (preview) rade da ne veruješ :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: @Bax2003 :: :: jel ti ono bese imas 8GB radne memorije ?!?!?. :: :: :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: :: :: :: :: :: Otvori Premiere i uvuci 20 DV fajlova od 1 GB pa ćeš da vidiš dal je govojlno :: :: :: Ako ne ideš dalje od Photshopa i Igrica u Windowsu koji sam jede 1 GB možda ti i jeste dovoljno. Mada se ne bi kladio ni za PS kad otvoriš 5 skeniranih TIF-ova od 100 MB :: :: :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: :: :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Sta ce ti toliko memorije?Dovoljno je i 2gb :: :: :: :: :: :: :: :: Palit je zakon! :: :: :: :: :: :: :: ::
Zavisi od kompleksnosti projekata. Ko je duže koristio AutoCAD to bi mora da zna. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Nego jel treba vise od 2GB rama za AutoCad i Pro Engineer,.. :: :: Pozdrav :: :: ::
... najlogicnije bi bilo da uzmes jos 2x2gb. ili, ako nisi pri parama, uzmi sad 1x2gb, pa kad odvojis od uzine uzmes jos 1x2gb. proveri koliko aplikacije koje koristis imaju koristi od dual chanela, uglavnom nije preveliki dobitak. ako uzmes 2x1gb popunjavas sve slotove, znaci ako/kad ti zafali memorije moraces te od 1gb da izbacujes da bi (ipak) ubacio od 2gb ______________________________________________________________________ *ebo m*t*r, pusti taj instalacioni cd kao audio disk, pa ga odzvizdi u slusalicu da ga snimim na kasetu da ga iskompajliram na nekom komodoru, pre ce tako da bude nego ovaj torent
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647006. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.