Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Shuttle maticna ploca
STRANA 1 OD 1
Veverica Shuttle maticna ploca 22.02.2006. 23:22 T1463

status: user
broj poruka: 7
Pozdrav svima! Jedan sam od korisnika racunara koji nema svoj (sopstveni) racunar, pa sam zelela to da promenim. E sad, ima jedna simpaticna konfiguracija koja bi meni odgovarala (Athlon 2000+, GeForce 4, 80GB HardDisk, 256, MB RAM i Shuttle Moderboard?). Koja mu je to Shuttlle Moderboard? Iskredno nikad cula! Nemam informaciju koje je oznake doticna ploca, ali ako iko zna nesto o pouzdanosti i kvalitetu ovih ploca, molim da mi odgovori. Inace sve to zadovoljstvo kosta 150 evra (bez monitora). Vredi li?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Diabolique Konfiguracija 23.02.2006. 03:52 #4580

broj poruka: 205
Ploca mi se ne svidja. Dao bih plafon 140. Ne bih uzimao polovan hard NIKAD (osim ako ne dobijem garanciju od minimum godinu dana).
JA bih uzeo procesor, memoriju i graficku. Plocu ovde na berzi,npr. epox (NF2) ima na berzi. I hard bih uzeo iz radnje NOV.

ludi ... 23.02.2006. 09:18 #4581

broj poruka: 568
sve gore tri put navedeno jeste. nedji neku plocu zvucnijeg proizvodjaca jeste da je najpozeljniji nF2 ali bi i solidna KT600 varijanta zavrsila poso.

Licence to kill
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Veverica Hvala! 23.02.2006. 10:06 #4582

Jao, bas ste zlatni! Bilo mi je odmah sumnjivo, mada sam cula da je to americka firma, ali niko se nije ranije sretao sa komponentama te firme. Nista, izgleda da cu jos malo pricekati sa kupovinom!

laca12 konfiguracija DA 23.02.2006. 10:07 #4583

broj poruka: 65
To je potpuno realna cena za takvu konfiguraciju. To sto je ploca Shutle nemoj uopste da te odvraca od toga, jer sigurno nije nista losija od mnogih ZVUCNIH ploca kao sto su ASUS krsevi sa X dodatkom. Uostalom najprodavnija ploca na nasim prostorima nije bila ni malo zvucnog imena ( MAtsonic 8137 ) pa su svi koji su je imali bili vrlo zadovoljni.

vlajkic ne lupetaj 23.02.2006. 10:27 #4584

broj poruka: 609

ja imam matsonic 8137 i nezadovoljan sam...a tek sto bi bio s tom!!!!probaj da izbegnes tu plocu...neznam zasta ti sluzi racunar ali bi bilo lepo da izbegnes i GForce 4...poz

bamby ako nije previse zahtevno 23.02.2006. 17:24 #4591

broj poruka: 1
Slazem se sa Diab... da je nov Hard mnogo pouzdaniji. Sto se tice Shutlle-a , zavisi kakva ce biti namena racunara. Ako ce biti samo Word, internet i malo multi medije onda OK, ali uz ATI grafiku - ne NVidia, a ako je ozbiljniji zahtev pred kompom - onda obavezno NF2 i najmanje Sempron, ako ne i Barton.

Veverica Cemu ce mi sluziti racunar? Pa... 23.02.2006. 20:01 #4596

Znam da ako krenemo detaljno, svaka od komponenti ima neku manu, ali je tacno da ce meni trebati racunar uglavnom za intrenet i tako neke programcice kao sto su Corel i Photoshop, tj ne treba mi neka jaca graficka kartica. Ja samo zelim da mi racunar bude pouzdan, sto nece biti slucaj ako uzmem ovu plocu. Tako ja to shvatam!

mario80bg Bezi od djubreta... 24.02.2006. 01:35 #4604

broj poruka: 163
Be` z od tog djubreta sto dalje!
To su ploce na koje su kreteni od " inzenjera" stavljali kojekakve chipsetove koje su deca pravila...
Ono kao... Radi kao puz... jedva pusta divx... nekad nece da dize sistem... a nekad hoce... vidi memorije kako koju...

Bezi, bezi, bezi!
Ako malo googlas... sve ces saznati!
PS: Kakve noge imas? :)

dokolenko

Veverica pa... onako! 24.02.2006. 03:20 #4607

Hvala ti Mario na lepim savetima... A imam ja jedan i za tebe... Nabavi veci cooler, mislim da ti je preko potreban

Dehhon Nemate pojma 24.02.2006. 10:53 #4611

broj poruka: 3
Moram da vas DEMANTUJEM. Ljudi nemate pojma i nemojte da lupate gluposti po forumu. Verovatno niste bili te srece da nabavite jednu od malobrojnih inzenjerskih primeraka brenda Shuttle.
Ja imam plocu oznake AN35-N (nforce2) i prezadovoljan sam i svakom bih preporucio ako naidje da je kupi. Odnos cena kvalitet EXTRA.
Zato `Veverice` ako naidjes na ovako nesto slobodno kupi, evo ja garantujem da ces biti zadovoljna ako ne ja cu je kupiti od tebe.
Pozdrav

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gagimil Svojevremeno 24.02.2006. 13:33 #4619

broj poruka: 172
su hvalili ove ploce u casopisima kao jeftiniju a dobru varijantu.Jednostavno , ako kupis a to ti radi ok , kasnije ces tesko prodati.
Znaci , lakse se prodaju stvari sa zvucnijim imenom npr Asus,Abit,MSI, Gigabyte,DFI itd.Nisi rekla sta jos ima u kucistu osim ovih 5 stvari, da bi
znali sta i koliko vredi , a i koliko je to polovno.Poz.

PS:Kako se svi ukljucujemo u diskusiju kada je dama u pitanju!

markoval NEMATE POJMA 24.02.2006. 13:38 #4620

broj poruka: 19
morao bih se sloziti sa dehhonom... LJUDI NEMATE POJMA STA PRICATE

kada bi sve ove ljude bar malo interesovala tema znali bi da shuttle uopste nije toliko `ne zvucno` ime...
osnovana 1983 a pojavila se javno na berzi 2000 (trebalo im je finansiranje proizvodnje) kada se probila na trziste sa `small factor` maticnim plocama (a danas se kite njenim perjem MSI Mega i oni mali Asus barebone racunari)...

inace ta kompanija je za svoje 22 godine postojanja napravila nekoliko veoma dobrih proizvoda koji su pretezno doziveli uspeh u SAD, i vecina proizvodnje je tamo i izvezena, tako da je Shuttle u Evropi ostao dosta neprimecen brand...

Ako neko ima malo iskustva u oblasti... setice se pocetka bilo kog od danasnjih `zvucnih imena`... ne uzimaj EPOX... ko zna sta je to... MSI je gvno... nemoj to... i slicno...

SAVET: kupuj shuttle... jako su pouzdane i solidne ploce visokog kvaliteta izrade, osredjih performansi

PS: najzvucnija imena u kompjuterskoj industriji znace ujedno i najgori krs (osima ako to nije poslednja generacija proizvoda - citaj najskuplje) jer smanjuju troskove proizvodnje tako sto ti stave sve najjeftinije sto mogu, i za godinu dana (kad ti istekne garancija) naduju ti se kondenzatori na maticnoj ploci, ti vidis kompjuter se nesto cudno ponasa, ali radi... pa se odjednom u najkriticnijem trenutku samo ugasi - posle mukotrpnog i dugog posla koji nisi sacuvala...
KaiserSoze konfiguracija 24.02.2006. 14:39 #4624

"Svrha i namena neke konfiguracije odredjuju njen sastav i performance koje su za to potrebne." (DIGITAL!)
CPU - Athlon 2000+ je dovoljan za svakog prosecnog korisnika koji se bavi office aplikacijama, slusa muziku, gleda filmove, moze da pokrece i neke igre koje nisu previse hardverski zahtevne.
DIMM - Memorija od 256mb predstavlja minimum na kojem WinXP radi, jer svojim servisima zauzima bar 60-70% iste. Da bi WinXP radio komotno i da bi se pokretale zahtevnije aplikacije neophodno je bar imati 2x256mb memorije.
Vrlo je bitno koji je brend memorije i na kojoj ploci radi (koji je chipset za AMD).
HDD - 80gb hard diskovi su jedni od problematicnih modela, pogotovo Maxtor, poznati su po brzom, neopravdanom otkazivanju, preteranom grejanju. Cast izuzecima poput Seagat-a i WD-a ali su oni bili toliko skuplji od Maxtor-a, tako da ih nasi prodavci nisu ni ubacivali u konfiguracije osim uz doplatu. Hdd kupi iskljucivo nov ili polovan sa visegodisnjom prenosivom garancijom.
VGA - GForce 4 - pretpostavljam model MX440, jedna od najprodavanijih grafickih kartica kod nas, sasvim je dovoljna da radi sve ono sto je nabrojano pod stavkom CPU, ali kod te kartice je zaista velika razlika da li potice od nekog renomiranog proizvodjaca (Asus) ili od nekog dalekoistocnog (Inno, Eagle, Tornado). Dok kartice renomiranih mogu da rade stabilno, dalekoistocne treba zaobilaziti u sirokom luku. Kod MX440 postoje modeli sa aktivnim i pasivnim hladjenjem, ove prve mogu da teraju i neke igre, dok su ove druge pre svega namenjene 2D prikazu na monitoru. U svakom slucaju je sasvim dovoljna za prosecnog korisnika.
MB - Shuttle - vec nekoliko godina NVidia sa svojim chipsetima NForce 2, NForce 3 i NForce 4 suvereno vlada na polju AMD ploca. Poslednji model dobro prodavane VIA-e je KT400, kada je VIA bukvalno pregazena i kvalititom i setovima instrukcijama u samim procesorima, memorijskim kontrolerom i svim ostalim sto su zajedno uradili AMD i NVidia. Poznato je da je VIA od KT 400 uspela da izbaci KT600 i KT800 sto nije nista drugo do samo friziranje KT 400 chipseta i daleko je iza NVidia kontrolerske logike. Obzirom da nije naveden tacan model Shuttle ploce, preporucujem da logiku kupovine usredsredis na Nvidia NForce 2 za socket A kojem pripada i taj Athlon XP 2000+.
Shuttle nije nepoznata firma u svetu, kod nas je problem sto distributeri ni neke mnogo kvalitetnije stvari ne uvoze, niko ih ne testira, niko ne reklamira, pa tako ni mi nismo za njih culi. Shuttle ce zadovoljiti tvoje potrebe ukoliko ima Nforce 2 chipset potpuno, mada je u toj kategoriji best-bye ploca Mercury koju zapravo proizvodi Epox, sa istim chipsetom i jos uvek je ima u prodaji (ispod 40 eura bez pdv).
Zakljucak - uz malo truda mozes kupiti nove komponente koje su u garanciji po sasvim pristojnim cenama i sastaviti konfiguraciju uz pomoc nekog iskusnijeg prijatelja, koja nece biti puno skuplja od ove iz tvog posta i biti zadovoljna bar za jedan izvestan period, jer ces takvu platformu puno lakse nadogradjivati u buducnosti zbog nadolazecih standarda. Limit novca odradi sama.
Pozdrav.

mario80bg :) 24.02.2006. 18:47 #4630

broj poruka: 163
Imam dva i to velika :) Mislim... kulera... :)

Ma budale ove u asusu... Daju tri godine garancije... Budale...

:)))))
dokolenko

zeljkoa Ploča je sasvim OK 24.02.2006. 22:39 #4638

status: admin
broj poruka: 713
Nema nikakvog razloga da od konfiguracije odustaneš samo zbog ploče. Ta ploča nije ništa specifično ni dobra ni loša - jednostavno, sasvim normalna ploča. Te ploče su se ovde dosta prodavale jedno vreme, a to sve zavisi od distributera. Kad neko uveze veliki kontigent nekih ploča ( bilo koje marke ) odmah počne po onoj narodnoj "hvali ciga svoga konja", sve što on prodaje je dobro, a sve ostalo je loše.

Medjutim, ako već kupuješ polovnu konfiguraciju pokušaj da "izboksuješ" test period od minimum 2 - 3 dana intenzivnog korišćenja. Kod takvih stvari nije dovoljno samo da se podigne operativni sistem. Potrebno je proveriti kako se konfiguracija ponaša u realnom radu i da li nema neku skrivenu manu pa zaglavljuje, koči i obara sistem. Ne vide se sve mane baš odmah i na prvi pogled, neke su skrivene.

-----------------------------------
Željko Arnautovic,
PC Berza

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Vaskev Shuttle maticna ploca 24.02.2006. 23:04 #4640

broj poruka: 1673
1. Shuttle ploce uopste nisu tako lose koliko ste ih ocrnili, sasvim prosecna i ukoliko je potpuno ispravna nema razloga da je ne kupis.
2. Nije ni novi HDD sva sreca ovoga sveta pogledajte oglase gde se prodaje gomila novih maxtor-a samo malo crknutih. Sreca je sto se sa novim dobija garancija a za gubitak podataka ma ko te pita.
3. Ja definitivno prednost dajem INTEL konfiguraciji sa ne Celeron procesorom ukoliko postoji ikakva mogucnost. To jednostavno radi, ali nemojte ljudi da pokrecemo pitanje koji je bolji, jaci ili brzi, ja samo kazem sta je moj stav bez namere da bilo koga nedaj boze vredjam.

Veverica Opet ja... 25.02.2006. 03:10 #4643

Moram priznati da sam jos vise zbunjena! Taman sam odustala, kad ono... Ali nema veze, stvarno sam prijatno iznenadjena odzivom (mozda je gagimil upravu, ali je i cinjenica da se mi dame manje razumemo u tehniku). Ostale komponente... pa, znam samo da su cooler i napajanje novi, da ima jos i CD rezac, ali neki sporiji, modem, floppy i ostalo. Sumnjam da je sve bas bitno. Hvala Keiseru na iscrpnom objasnjenju! U sustini, kupovina polovnih uredjaja je uvek bila kupovina macke u dzaku. Zeljkoa, dao si mi dobru savet za to testiranje. U naredna dva dana cu definitivno odluciti sta cu. Ploca je ipak "srce` racunara, bar sam ja tako cula, pa ne bih da bude neka od komponeti koju cu odmah morati da menjam.

PS: Mislis li na usi Mario?

KaiserSoze Da ne bude pretenciozno... 25.02.2006. 03:59 #4645

...ali ti moram i ovo reci. AMD je obustavio proizvodnju Athlon procesora svih ostalih vrsta jezgra, npr. socket A (kojem pripada i 2000+), socket 754 New Castle, kojem pripadaju trenutno aktuelni Sempron procesori (low-budget), kao i nekih jezgra iz 939 familije (pre svega Winchester jezgro) ali...
ISKLJUCIVO socket 939 (940) predstavlja buducnost tako da kompanija AMD za duzi niz godina planira da ovo bude imperativ proizvodjacima ploca i kontrolerske logike. Ovaj socket je predvidjen i za dual core atlone koji samo sto nisu sisli u siroke narodne mase, predvidjam negde krajem 2006-te.
Sem toga nova kontrolerska logika koristi nove standarde, pre svega graficke, PCI-EX umesto AGP.
POENTA: u slucaju tvoje konfiguracije, ukoliko je kupis, ne daj boze da ti crkne procesor, veruj mi da ces jako tesko naci adekvatan da ga zamenis. Cak i sada a o periodu od 2-3 godine i ne razmisljaj.
Ploca - uskoro ce sa trzista nestati ploce za socket A kojoj i tvoja pripada, prosto zato sto je to prevazidjen standard i vise se ne proizvodi, tako da zabrinjavajuce gledam u buducnost po pitanju zamene iste.
Ako se nesto njoj desi, nova ploca nosi sa sobom novi standard za grafiku i novi socket procesora, tako da se problemi dovoljno komplikuju i za nas koji se time bavimo.
P.S. problem nastaje i u garanciji kod zastarelog standarda, ukoliko uvoznik, veleprodaja ili maloprodaja nemaju da ti zamene neki deo koji je jos uvek u garanciji, oni ce finansijski razduziti kupca, u dinarima, u iznosu koji je placen prilikom kupovine istog. A sta onda?
PREDLAZEM: kupovinu novih standarda ploce, procesora i grafike, sve ostalo ces u narednom periodu moci lako da nadogradis. Dobro vodi racuna, sve naizgled deluje jednostavno, ali samo jedno slovo u oznaci ploce ili grafike oznacavaju jako dobar ili potpuno osiromasen proizvod. Izbegavaj sve sto u oznaci ploce na kraju nosi -X. Za malo novca ne mozes kupiti dobru masinu, ali bih te zamolio da definises ono najbitnije:
1. Cemu racunar treba da sluzi?
2. Koliko novca mozes da odvojis za racunar?
Kada na to odgovoris, dobices preporuku za konkretne modele komponenti koji su BEST-BYE u svojoj klasi.
Srdacan pozdrav
Dobrodosla u Nedoggia-u, zemlju hardverske iluzije, u kojoj se nazalost prodaje u velikim kolicinama hardveska magla, pa jos ako pirne vetar...
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs