Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
20pin napajanje na 24pin Biostar TA780G
STRANA 1 OD 1
Nikopol74 20pin napajanje na 24pin Biostar TA780G 25.12.2008. 02:05 T14013

status: user
broj poruka: 362
Imam Biostar TA780G M2+. Imam Chieftec 420w, ali sam zbog nekih prethodnih problema (nevezanih od napajanja, ali je i ono popilo shock) uzeo Enermax 465w, jeftino ali starije, tacnije ima 20pin konektor za plocu. Isao sam po ovom i jos jednom popularnom nasem forumu ali iako se skoro svi slazu da moze 20pin na 24pin plocu, postavio sam ovo pitanje jer su ti postovi stari po 2-3 godine a mene zanima za pomenutu plocu (ili slicnu) i iskustva u novije vreme.

Zanima me (a) da li ce mi raditi bez problema na duze staze sa oc cpu-a (mozda i grafe - sad imam 7900GS, ali planiram za nekoliko meseci bar 8800 ili nekog pandana u ATI-u, a jednog dana vrv i Phenom, ali ovo pitanje vazi za x2 5000+ BE na 3.1ghz).

I drugo, da li neko od vas ima negde u steku 20pin na 24pin konektor? (b) da li je on uslov stabilnosti i da li se isplati (stabilnost, ne finansijski) i (c) ako ga niko nema, gde i za koje pare mogu u ovom trenutku da ga kupim?

Hvala unapred

life`s a bitch...and then you die.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Saske ... 25.12.2008. 02:57 #85391

broj poruka: 1117
ne treba ti taj konvertor jer su ta cetri pina interno povezana na ploci sa ostalim pinovim iste voltaze i nije bitan za stabilnost...preko te linije za napajanje ploce ne ide preterano velika struja jer procesor vuce potrebnu struju preko onog cetvoropinskog (ili osmopinskog) konektora pored lezista, a graficke vuku preko PCI-E konektora direktno iz napajanja...to su ti ujedno i najveci potrosaci u sistemu, ostalo je sve sica tako da nemas brige...e sad, jedino je pitanje koliko ti je to Enermax napajanje staro i koliko je kvalitetno jer to sto ti planiras da pazaris vuce solidnu kolicinu struje...

Overclocking is the way of life!!!

MilosNBG 20-24 25.12.2008. 03:04 #85394

broj poruka: 1586
20-24 adapter bi trebalo da nadjes u bilo kojoj bolje snabdevenoj radnji PC opreme, cena mu se krece 150-300 zavisno od prozivodjaca ( najcesce se nalaze Intex i Chieftec ).

Stabilnost po mom iskustvu nije dovedena u pitanje koriscenjem adaptera jer CPU ima svoj prikljucak za napajanje kao i jace grafike tako da je ploca maksimalno strujno rasterecena od dva najveca potrosaca pa ni kasniji upgrade ne bi trebao to da remeti ali ti toplo preporucujem da kupis 24pin napajanje ako hoces da OC.

Probao sam jednom da idem na varijantu samo 20pin na 24 konektor i to ne da radi, ali sam cuo da je bilo nekih ploca koje su imale 24pin konektor ali su mogle da rade sa 20pin jer ona 4 dodatna nisu pila povezana ali sumnjam da je i 780G M2+ takva jer je ona ipak predvidjena za AM2/AM2+, DDR2, onda tu je i PCIe koji treba da obezbedi 75W cini mi se, gomila USB-a i sl. a i dobar je overkloker a sve to trazi svoje.

A mozes kao sto sam se ja petljao jednom, ako si vest sa lemilicom, da prelemis kablove sa jednog na drugo napajanje :o)

Pozdrav!

Nikopol74 @ saske... 25.12.2008. 03:10 #85395

ok, hvala ti mnogo na odgovoru...

A kada si rekao na ono sto planiram sa pazarim, jel mislis na jacu grafu ili na cpu?

Usput, lik od koga sam kupio je OPUSTENO vukao Intel dual core 3.6ghz i ATI 4850. Upravo komuniciram i sa njim...on mi je potvrdio da ce sve raditi xtra. Iskreno, quad Phenom bi mozda uzeo tek za godinu ili vise, jer za njega mi treba neki 790GX chipset, ili slicno, ali za sada mi treba nesto xtra za x2 5000+ BE koji nemam nameru skoro da menjam, ali bi uzeo eventualno bar 8800 ili kao sto rekoh neki pandan ATI za tu kategoriju (u roku od 2-4 meseca)

p.s. imam 8gb dvostrane NCP ddr2 800 cl5 memorije, a kaze mi covek da je odravam na niskim taktovima zbog amd arhitekture (ako se ne varam). Usput, zabole me za OC memorije, zanima me (1) OC cpu-a i (2) OC mog 7900GS golden sample...

Nikopol74 Re: 20-24 25.12.2008. 03:17 #85397

a jel ima neke sanse da mi ti to uradis ako bude moralo? Ljudi na forumima uglavnom kazu da ce biti ok cak i za oc zbog otkljucanog mnozioca, ali ako bude problem zbog 780G chipseta, da li mozes i koliko bi me kostalo? A napajanje je dosta dobro, nije mnogo staro..

:: 20-24 adapter bi trebalo da nadjes u bilo kojoj bolje snabdevenoj radnji PC opreme, cena mu se krece 150-300 zavisno od prozivodjaca ( najcesce se nalaze Intex i Chieftec ).
::
:: Stabilnost po mom iskustvu nije dovedena u pitanje koriscenjem adaptera jer CPU ima svoj prikljucak za napajanje kao i jace grafike tako da je ploca maksimalno strujno rasterecena od dva najveca potrosaca pa ni kasniji upgrade ne bi trebao to da remeti ali ti toplo preporucujem da kupis 24pin napajanje ako hoces da OC
:: Probao sam jednom da idem na varijantu samo 20pin na 24 konektor i to ne da radi, ali sam cuo da je bilo nekih ploca koje su imale 24pin konektor ali su mogle da rade sa 20pin jer ona 4 dodatna nisu pila povezana ali sumnjam da je i 780G M2+ takva jer je ona ipak predvidjena za AM2/AM2+, DDR2, onda tu je i PCIe koji treba da obezbedi 75W cini mi se, gomila USB-a i sl. a i dobar je overkloker a sve to trazi svoje
:: A mozes kao sto sam se ja petljao jednom, ako si vest sa lemilicom, da prelemis kablove sa jednog na drugo napajanje :o
:: Pozdrav
MilosNBG Za Saske 25.12.2008. 03:18 #85398

Saske aj me nauci da ono sto ocu da kazem, kazem u kracoj varijanti ali da ne izgubi smisao, kao tvoj tekst, jer sam ja za to NESPOSOBAN

MilosNBG Re: 25.12.2008. 03:34 #85401

Zbog chipseta ti nece biti problem ako ides na varijatu 20-24 adaptera jer on prakticno radi isto sto bi se uradilo i u napajanju a to je grananje struje. Ta 4 pina se samo dodaju zbog strujne stabilnosti tj strujnog rasterecenja napajanja ploce, pa ako nadjes neki chieftec adapter, koji je stvarno kvalitetan, neces imati nikakvih problema cak i sa OC.

Equinoxe Re: 25.12.2008. 04:32 #85426

broj poruka: 12057

Svaka druga radnja ima adapter. To nije nikakav problem. I sa 20-pin napajanjem nećeš imati problema, potpisujem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

Nikopol74 so far so good.... 25.12.2008. 14:02 #85485

za sada mi prolazi orthos i sve normalno radi na 3.1ghz, memorija i HT na auto, jedino sto se u zadnje vreme malo vise greje cpu, ali on je mozda isto popio blagi shock. To nije hteo na shlogiranom chieftecu. Ako ovako nastavi, zadovoljan sam. Ali mislim da cu ipak uzeti onaj dodatak za 24pina, da ne razmisljam.

E sad,

a) imam HyperTX 2, da li pasta moze da skine 5 stepeni sa cpu-a? Ako ne, koliko moze?

b) da li ima neke razlike ako se ukljuce oba bela napajanja za graficku (oni koji idu iz crnog napajanja iz graficke, to crno se deli na dva obicna) ili samo jedno?

MACHINE Nije uvek tako 15.01.2009. 13:21 #89527

broj poruka: 5704
Neki dizajneri pribegavaju odvajanju linija ka nekim naponskim segmentima pa signali sa tih 4 pina su odvojeni od onih 20 pin, tacnije, fizicki vodovi na tih 20 pin nekada (ali vrlo retko) nisu spojeni sa linijama na PCBu ekvivaletnim onim dodatnim 4 pina. Drugi problem koji ostaje je problem integriteta signala i impulsne potrosnje pa moze doci do bugovanja...ne bi se dzaba stavljao 24pin na to...cesto ne pravi probleme ali moze...

A N G E L

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs