Imam ABIT NF 7 ploču i na njoj ``trči`` Barton 2500+. Sve je radilo OK do pre neki dan. To je računar na kom klinci gledaju crtaće. U jednom momentu se monitor samo ugasio. Računar je i dalje radio, bila je uključena i indikacija da radi hdd. Računar je jednostavno prestao da reaguje na miš i tastaturu. Nisam mogao da ga isključim ni tako što sam držao pritisnuto dugme za start na kućištu. Ugasio sam ga tako što sam izvukao kabel od napajanja. Kabel sam vratio ali računar više nisam mogao da uključim. Kad pritisnem dugme start na kućištu apsolutno se ništa ne dešava osim što ventilatori kojih ima 5 kom samo zadrhte i to je sve. Probao sam:
1. Ponovo sam izvukao kabel od napajanja - računar nisam mogao da startujem 2. Isključio sam sve uređaje koje imam (hdd, dvd,...) - opet isto 3. Izvadio sam obe memorije - ništa 4. Izvadio sam sve kartice 5. Isključio sve ventilatore koje imam osim onog za cpu 6. Stavio drugo napajanje
Ništa od ovog što sam nabrojao nije dalo rezultata. Zatim sam izvadio cpu i pokušao da upalim računar sa jednim uključenim ventilatorom bez cpu. Ploča je samo počela da zavija kao sirena za uzbunu. Zatim sam pokušao sa drugim cpu (xp 2000+), ali je ploča i dalje zavijala.
Resetovao sam bios. Vadio bateriju biosa, ali bez uspeha. Ploča je svaki put zavijala identično. Na kraju sam vratio Bartona. Ploča je prestala da zavija ali se i dalje ništa nije dešavalo osim što su kao i na početku na dugme start ventilatori samo malo zadrhtali.
Pregledao sam celu ploča ne bih li primetio bilo kakvo oštećenje. Ni tu nisam ništa pronašao.
Na kraju sam pokušao još jednom da pokrenema računar i primetio nešto na šta nisam obraćao pažnju a što je možda odgovor na pitanje šta se desilo sa računarom:
Pri pokušaju starta ventilatori malo zadrhte kao što sam već naveo ali i istom momentu se upale i ugase 2 lampice kod digitalnog zaudio izlaza. Ne bih da donosim prerano zaključke ali mislim da je tu nešto od audio komponenti na ploči ``umrlo`` a sa tim i cela ploča.
Posle ovakvog referata moja pitanja su sledeća:
1. Šta mislite da je problem sa pločom? 2. Da li i kako mogu da startujem računar? 3. Ako je zaista u pitanju ono što sam naveo za audio deo na ploči, da li postoji nekakva mogućnost da odlemim taj deo i na taj način pokrenem ploču?
Hvala svima koji su imali vremena da pročitaju ovaj moj referat i eventualno daju neko svoje mišljenje. Raspisao sam se ovoliko jer sam od par servisera čuo da je bilo sličnih problema sa navedenemo pločom.
Od natrag ka napred, ne, ne možeš isključiti audio deo na ploči prosto jer je to ceo čip MCP nVidia, poznat po svojim mogućnostima i audio kvalitetu (davao je iste performanse kao i zasebni creative čipovi). Da je na njemu eventualno, crkao samo audio deo... pa da nemaš zvuk... to bi se lako rešilo, ovako, uostalom, to što zasvetle diode i ne znači da je to riknulo, i ventilatori dobiju na trenutak napon a zatim se pogase, a nisu crkli. Po meni, ukoliko si prvo resetovao BIOS pa tek onda ubo` drugi procesor, i tada ne reaguje ploča (mada po opisu, nisi to tako uradio), ista je crkla. Tvoj procesor, najverovatnije, otišao je u večna lovišta zajedno sa naponskom jedinicom matične. I dalje je nešto u polukratkom spoju, jer, odmah po uključenju, sama se gasi jer povuče previše struje kroz ništa drugo nego nju samu i eventualno, još uvek i procesor. Dakle, ako ni pored resetovanog bios-a ne radi ispravan procesor, ploča je otišla i nema tu mnogo palamuđenja. Ostaje ti još da na drugoj ploči probaš ostatak, memoriju itd, da vidiš šta je preostalo. Ako je napajanje ostalo ispravno, onda je uzrok unutar ploče ili procesora, u suprotnom, napajanje je moguć i verovatan uzrok. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.