Da ne duzim, Profesionalne graficarske mashine su u pitanju.HP xw8600 workstation Intel Xeon 5450-Harpertown - 5450 @ 3.00GHzx2 (Quad core) 64 bit (jedan procesor na ploci) i HPxw8400 workstation Intel Xeon 5150-Woodcrest - 5150 @ 2.66GHzx2 (Dual core) 64 bit (znaci dva procesora na ploci). Ne navodim ostatak konfiguracije zato sto test rendering koji se vise puta koristio na obe mashine zahteva CISTU procesorsku snagu i takoreci, nista vise. PROBLEM: Umesto da Machina br 1. ima bar 20% brzi rendering od mashine br. 2 , njegov render (tog istog test fajla) je za 50% sporiji. pritom mu se sva 4 jezgra zakucaju do max. Temperatura proc. br1-do 70c. a br 2 do 60c. Render test se radi u apsolutno istom 3DMaxu-2009 . VEEEELIKA nedoumica sa moje strane je da je u pitanju m. ploca. Koliko se ja secam, procesor ili radi ili ne....Jelte. Starsno je da na svim mogucim inostranim forumima, ovaj procesor razvaljuje.....Veoma je tuzno sto zute mashine za mnogo manje para takodje pojedu taj isti rendering.....cak smo pronasli i nekog engleza koji ima skoro istu mashinu i koji radi na istom Max-u i koji ima 40% bolji rezultat....Kako biste se ovim igrali a da pritom imate SVE coveku poznate resurse da probate svasta....Meni jos samo ostaje da skinem oba procesora sa machine br 2 i stavim ih na br 1.....I obratno...Eventualno update biosa.....Ocajan sam....Probao sam i sa 32 original vistom i novom instalacijom xp a (a pritom samo drajveri i 3d max) i niiista se ne promeni, quad je nekako trooommmm
Sve to isto probaj samo sa 64 bitnim sistemom, po mogućnosti vista. Meni tu smrdi na loše drajvere ili na lošu kompatibilnost drajvera te ploče sa sistemom.
Meni zvuči kao da su u BIOS-u upaljene neke opcije za štednju energije ili su neke CPU instrukcije isključene. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
za početak, pitaj ili vidii koju ploču koristi taj Englez. Pa ako nije potpuno ista kao ta tvoja, onda povećaj sumnju u ispravnost i kompatibilnost tvoje, ali samo pošto proveriš SVE opcije po BIOS-u koje bi mogle ometati efikasnost CPU-a.
A posle pošalji ovde sve novo što budeš saznao, da se i mi neuki malo prosvetlimo...
Nemoguce je da je do podesavanja rada procesora u BIOS-u... I kada je upaljen C1E , on smanjuje freq. samo kada je procesor u idle rezimu, a za RENDERING svi znamo koliko koristi procesor tako da to otpada... Mozda je problem u chipsetu, iako je vjerovatno isti...
E sada, pitanje je da li su bolja dva fizicka DUAL CORE procesora nego jedan QUAD CORE... Moze biti da bolje rade dva fizicka jer imaju i dvije fizicke magistrale podataka, dvije magistrale sa memorijom... i td. itd.
Mozda grijesim...
Zz
SONY VAIO VGN-FW285J
:: :: Meni zvuči kao da su u BIOS-u upaljene neke opcije za štednju energije ili su neke CPU instrukcije isključene :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: Hoping for the best but expecting the worst. :: :: ::
svi 32bitni sistemi(osim 98..) - Racunar se ponasa isto i kad je pun i kad su samo drajveri( i najnoviji i original)+3dmax. Ostao mi je samo jos update biosa ploce i/ili da fizicki skinem sa njega quad i stavim ona druga 2 procesora(u tom slucaju bih znao da je ploca). U medjuvremenu se (ponovo englez) javio- covek sa identicnom mashinom koji je probao na svojoj mashini taj famozni test render fajl i kod njega se operacija zavrsi za trichavih 12 sekundi (kod nas za 41)
Iskreno, nisi naveo koji ram koristiš i koliko. Mislim da je u 3dmax renderingu i ram memorija od ključnog značaja i to da li imaš 1,2 ili više modula.
Memorija: DDR2 4096MBytes, 2 komada po 2 GB Koje rade na 333MHz Proizvodjac 1.HP-Samsung chipovi 2.HP-Elpida chipovi u Dualu jelte. Testiranja sam obavljao i sa jednim modulom(menjanjem slotova, vadi stavi, jednu pa drugu, bez duala....) a takodje i sa jednim i 2 modula od po 1gb
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.