Da li, bilo ko, ume da mi objasni zbog cega je RAM memorija za Apple kompjutere toliko puta skuplja od memorija drugih proizvodjaca, istih performansi ?
Nije inace skupa memorija, nego oni uvoznici, da ne spominjem imena, su totalno bezobrazni, pa lupaju po usima jer imaju tu privilegiju...
A i pored toga, sa Apple-om ti je isto kao sa BMW-om. Tripuju se da su mnogo kvalitetni, pa skupi delovi opravdavaju kvalitet, a ne znas gde vise da im se smejes... __________________ Scourge of PCBerza
a sta mislis koliko bi kostao neki laptop od bilo kog proizvodjaca kostao sa sledecom konfiguracijom 2.53GHz 6MB 4GB RAM DDR3 320GB SATA II 9400M + 9600GTM OLED 15.4` 1440x990
ne verujem da bi bio ispod 2k njihova je 1.6k sto ne mislim da je puno za ono sto dobijes
Ne pratim cene laptop-ova, ali sam do sada upoznao mozda cetvoro ljudi kojima je riknula baterija na Iphone-u, i, uglavnom, nisu imali gde da je zamene, od ovlascenog uvoznika su dobili informaciju da eventualno ako bi neki pokvareni Iphone dosao na servis, pa iz njega da izvade, ono kao, trenutak pre nego sto je bace u smece da `magicno nestane` i tako zavrsi u drugom uredjaju. Da ne spominjem cenu, pravu sitnicu, od samo 100 eura, za zamenu baterije. Pa, koliko je to posla, 12 sekundi ? Sta su oni tamo, neki ljudi sa platinastim rukama, neki inzenjeri i specijalisti za postavljanje baterije u mobilni telefon, neki doktori i magistri implementiranja sredstva za akumuliranje elektricne energije u specijalni bezicni uredjaj za spoljnu upotrebu ?
Isto tako za Ipod. Razumem donekle i zbog cega su uvoznici bezobrazni, danas u Srbiji svako zeli da bude monopolista i sam da izmislja zakone, ali ovakvo `pilicarenje` sa baterijama nisam ni sanjao. Razumeo bih ga, opet sa rezervom, da Iphone i Ipod kosta 20 dolara, pa da je kao za jednokratnu upotrebu. Ovako je stvarno crtani film.
Ne znam da li je za laptop-ove ista situacija kada treba da zamenis bateriju, ili uz punjac dobijes i mali, prenosivi dalekovod i kotur od 2 km gajtana, kad ti stvarno zatreba da ne zafali...
Ok, hvala svima, na brzim odgovorima, resio sam misteriju, izgleda da sam kriv zato sto sam se rodio u ovoj dusevnoj bolnici otvorenog tipa, Srbiji. Nijednog trenutka nisam posumnjao da je to glavni uzrok ovakvog ponasanja uvoznika. Necu vise, majke mi.
Za 1300eur je kolega kupio tekru na 2.4Ghz core2duo centrio Vpro saquadro grafikom... a sta ti ja znam...
:: a sta mislis koliko bi kostao neki laptop od bilo kog proizvodjaca kostao sa sledecom konfiguracijo :: 2.53GHz 6MB :: 4GB RAM DDR :: 320GB SATA I :: 9400M + 9600GT :: OLED 15.4` 1440x99 :: :: ne verujem da bi bio ispod 2 :: njihova je 1.6k sto ne mislim da je puno za ono sto dobije :: ::
:: Ok, hvala svima, na brzim odgovorima, resio sam misteriju, izgleda da sam kriv zato sto sam se rodio u ovoj dusevnoj bolnici otvorenog tipa, Srbiji. Nijednog trenutka nisam posumnjao da je to glavni uzrok ovakvog ponasanja uvoznika. Necu vise, majke mi :: :: :: ИМАМО ХД РЕДИ ТЕЛЕВИЗОРЕ::
vIRUS cOMPUTERS kad ja tamo a ono medjutim, premda iako ali mozda svakako
Apple na svoje mašine zbog boljeg rada i otklanjanja grešaka stavlja memorije sa ECC chipom koji služi za ispravljanje i kontrolu bitova po memoriji. Ovo je naročito važno za brzinu sistema kod apple jer i sam njihov sistem (OSX) to traži. Zato su i skuplje memorije. Takve memorije obično ne idu na pc, ali se preporučuju u serverskim sistemiam sa kseonima. A za laptop macbook moze da se grune i obični so-dimm.
nova baterija istog proizvodjaca, a vece kapaciteta ~ 10e vreme potrebno za zamenu ako nikad nisi otvarao iPod ~ 10min
Naravoucenije: Apple i nije namenjen ljudima koji ce znati koju memoriju i sl. da uzmu i zele da sami menjaju komponente... Zato i jeste skuplje, posto i mogu da naplate vise...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.