gde je smestena dioda za merenje temperature na ploci (albatron kx400-8x, chipset via kt400), jel na northbridge-u, pa da ga malo bolje o`ladim? kolika je normalna temp ove ploce, meni je oko 40 stepeni, a pod opterecenjem i vise. da li je ovo visoka temp? inace kada opteretim pc (igra) palim dodatne kulere za ubacivanje/izbacivanje vazduha, a temp je onda oko 35 i jos nesto: koji od programa poput hddtemp-a (sitnih i kompaktnih) su najbolji za hardver monitoring (pracenje tempa ploce, proca, napona) preporucite mi neki koji npr. u trayu prikazuju temp
Podatak o 45 C je alarmantan, bez obzira gde se nalazi senzor. Jedino što postoji mogućnost (najveća) da senzor laže, jer bi po meni a i drugima, u tom slučaju već nešto riknulo. Ponekad izmena BIOS-a naglo "oladi" čipset ili procesor, ali i obrnuto jer se u stvari radi o lažnim očitavanjima. U svakom slučaju, ta je temperatura opasna, pa zbavi pravi termometar i ubaci ga u kućište te proveri sam. Ako temperatura vazduha unutar kućišta prilazi 30.-tom stepenu ili više, to je stanje potpune uzbune. Hdd-u prvenstveno, a onda i ostalim komponentama, drastično se smanjuje radni vek, a procesor jednostavno nije moguće pravilno ohladiti. Dakle, ne razmišljaj o hlađenju northbridg-a već o hlađenju celog kućišta, bez obzira na pokazivanje temperature, jer je to pravi način. U suprotnom, isključi monitoring i to će ti jednostavnije rešiti problem savesti nego da hladiš i time varaš senzor koji štiti ceo sistem a sam sistem i dalje greješ. Da je sada 23 jul, pa ajde` al` u najhladnijem delu godine, katastrofa.
senzora me i zanima, jer ako je na northbridge-u mogu lako da ga oladim inace u kucistu je i 6600gt koji prilicno greje, mem sa 900 na 1000mhz temp proca je pod opterecenjem bez dodatnog hladjenja oko 55 a tu je i novi lc power takodje greje prilicno () pisko mi ga je preporucio, i prezadovoljan sam situacija se menja iz korena kada upalim dodatne kulere na kucistu (lepo sam ih spojio na prekidac napred, pa kada igram nesto jace, onda ih i palim) ovo sam uradio zbog osetne buke koje oni prave temp ovako hladjenog pc-a je 35 za plocu, 45 za proc i oko 30 za hdd upravo merim temp u kucistu, pa cu javiti, da jos malo popricamo inace meni je temp u stanu izmedju 25 i 30 stepeni (blagodeti centralnog grejanja) sto i nije mnogo niza od letnjih 35
ostao je jos samo prog za pracenje tempa, pomoc unapred, a i unazad-hvala
temp u kucistu (merena obicnim termometrom) je oko 30 bez dodatnog hladjenja, a sa njim identicna sobnoj temp oko 27 (a kako bi i mogla biti manja, osim ako ne drzim pc u frizideru) dajte neki dobar prog za hw monitoring (speed fan mi se na svidja)
Mislim (ali nisam definitivno siguran jer su nazivi jezivo slični) da je kod nas najrazvikaniji Motherboard monitor. Ja zbog ABIT-a koristim ABITEQ koji to kako-tako odrađuje i pravljen je baš za Abit-ove ploče. Inače, potpunu kompatibilnost ti pruža uglavnom samo program koji namenski uvaljuje sam proizvođač ploče, a sa drugima, ako imaš sreće. Tako da bi bilo pametno da prolunjaš po sajtu proizvođača tvoje ploče, možda nudi nešto prihvatljivo u tu svrhu, ako ne, probaj ovo što sam ti predložio. Lokaciju misterioznog senzora ja bi otkrio tako što bi napravio fišek - tubu od papira na kojem bi na jednoj - široj strani uvalio jedan od tih ventilatora koje imaš, a drugu užu stranu bi uperio na northbirdge i u bios-u posmatrao očitavanje. Ako je on, uvalio bi mu neki kulerčić. Ali, ponavljam se, ne znam kako to da ti buka toliko smeta, ukloni rešetke (ili ih bar proredi) na zadnjoj strani kućišta koje se nalaze ispred peraca ventilatora i smanjićeš buku a povećaćeš protok vazduha. Uzgred, odnos izbacivača i ubacivača vazduha treba da je 3:1 (eventualno 2:1 ili 2:0) u korist izbacivača. Samo ubacivanje je uglavnom štetno... jer pravi kontra struju procesorskom ventilatoru.
izgleda da ova buka smeta samo meni! naime dovodio sam ljude i ispitivao ih dali se pc jako cuje i svi su mi rekli da i ne primete zvuk inace sve ovo sti si napisao je vec bli uradjeno, a odvlacenje toplog vazduha sa pojedinacnih delova na ploci sam se i sam dosetio i dosao do zakljucka da je bas na NB (na kojem je inace vec postoji pasivni hladnjak i kuler na njemu), a bas taj kuler se i cuje poprilicno, sledi zamena hvala u svakom slucaju za piska: jasi provalio koji vodovi na napajanju (onaj lc) v1, a koji v2 (naravno mislim na one od 12v)
Sad se samo sećam kako me je to zaintrigiralo, i ništa više (dakle, provalio sam i odmah nakon ugradnje - safely erase data)... jer sam rasporedio komponente između dve grane tako da mi to nije bitno. Bilo mi je glupo da te na početku pitam, da nije izvor buke mali zločesti kuler, al` si napisao da si dodao ventilatore na kućište... pa su oni bili najsumnjiviji. Eto, moje je iskustvo jasno pokazalo, da, što je manji kuler, to je veći shit, brže skikne tj. kraće traje, a skiči piskutavo i iritirajuće, da je to čudo. Ja na Abit-u imam već treći na northbridge-u... i isti je počeo da se čuje kad je mnogo hladno u sobi a upalim ga...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.