Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Jedno bih hteo da znam a istovremeno me drugo muci.
STRANA 1 OD 1
Panta019 Jedno bih hteo da znam a istovremeno me drugo muci. 02.11.2008. 12:36 T12928

status: user
broj poruka: 1583
Ono sto bih hteo da znam :

Ako se za flesh ploce uvek koristi disketa ili flleshka, uz redovnu primenu prateceg bios utility da li u toku flesha jos nesto moze da krene po zlu osim otkazivanja diskete ili fleshke ili nestanka struje. Ne pitam ovo zato sto se nesto lose desilo nego me cisto zanima da li nesto moze da steti maticnoj ako se fleshuje veliki broj puta. Ja sam do sada moju Asus P5Q Pro fleshovao skoro 10 puta, vecinom zato sto su me neke memorije zezale dok nisam skapirao da flesh nece pomoci nego da uzmem druge memorije.

Ono sto me brine.

1.Za ovo je najbitnije da navedem Intel E8400 (stock speed), Asus P5Q Pro, Corsair TX 750W, CM Hyper 212, kuciste Chieftec CH-05B-B (dve devetke duvaju u hdd, dve 12-tice tek treba da ugradim), sobna temperatura 22 stepena, centralno grejanje u stanu.

Nekoliko meseci me glodju neke stvari u mozak. Razlog nije neki problem u radu kompa nego u proceduri namestanja kulera na proc koja nije bas ispostovana u servisu.
Da skratim. Na proc je stavljena pasta koja je dosla uz 212 kuler a sam kuler je namontiran 5 sati nakon toga, pasta se stvrdnula ali je nanesena na proc preko skoro cele povrsine (sve ovo zato sto sam trazio druge srafove jer su originali bili zarobljeni na plocici za am2 zato sto je neki siledzija toliko jako srafio 212 kada je isti trebao da hladi moj bivsi amd x2 4000+). Barem su upotrebljene originalne matice.

Rezultat toga su temperature koje su bile 3 stepena vise po jezgru od ovih na slici i u idle i load jer sam imao neko s..nje od kucista. Sada imam Chieftec CH-05. Merio sam u Real temp 2.7 kroz polucasovnu prime95 torturu.

Minimalna zabelezena temperatura je 33 i 30 stepeni a maksimalna 46 i 45 stepeni.

http://i35.tinypic.com/vou89v.jpg

1a.Da li je vredno truda da odnesem komp na ponovno stavljanje paste po propisu ?

2. S obzirom koliko je CM 212 veliki i tezak cudi me sto u pakovanju za njega nema plocice za socket 775 koja se stavlja ispod maticne ploce !? Proverio sam na zvanicnom sajtu. To mu nije sastavni deo opreme. Da li postoji opasnost da polomi plocu ?

3.CM 212 je tako postavljen na plocu da duva vazduh na gore prema napajanju. Da li postoji mogucnos da se namesti drugacije tako da duva ka zadnjoj strani kucista prema otvoru gde je predvidjeno za kuler 12-ticu tako da ta 12-tica direktno izduvava vazduh koji dolazi iz pravca 212-tice ?

Bio bih zadovoljan cak i ako dobijem samo odgovore na pitanja pod 1a i 2 posto su mi ona najbitnija.

...bem ga, mnogo sam radoznao.

I pijan i trezan za kompjuter vezan.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
KaiserSoze Ako ti je 8400 02.11.2008. 12:57 #77670

broj poruka: 568

Na stock speed, njegova temp bi trebala da bude ispod 30... Kod mene je sa Thermalright Ultra 120 negde oko 22c na stock... a na 3.6GHz je blizu 30.
Pasta se na Intel c2d nikada ne nanosi preko cele površine, već se stavlja po sredini, uspravno, od odozgo do dole, ukoliko koristiš neku pastu sa elektroprovodljivim sastavom, bilo kog silver tipa.
Što se tiče samog CMastera, mislim da se on kao i većina boljih kulera može okrenuti da mu topao vazduh izlazi ka zadnjoj strani kućišta, mada ni ovo kako ti sada stoji nije tako strašno, jer Corsair to izbacuje napolje.
Nisam imao konkretni model kulera, ali sam cuo da je odličan, jedino ti ostaje da se pomučiš oko montaže i ostalog ili to prepustiš nekom iskusnijem.
Jedini problem tog tipa da kuler ne može da se rotira sam sreo kod OCZ Vendette, gde problem nastaje jedino kod montaže na AMD, dok u slučaju montaže na Intela to nije slučaj.

Pozz
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Jedno bih hteo da znam a istovremeno me drugo muci. 02.11.2008. 13:03 #77671

broj poruka: 5704
Nekada su komplementarni MOS chipovi mogli da se flesuju smao nekoliko puta, nekada su se mogli brisati samo UV svetloscu a ne elektricnim signalom...sada sigurno mogu izdrza 100 upisa, ali i moze doci do greske ako mu neki od tranzistora ode u zasicenje. Sto se tice paste, najbolje je staviti svezu i odmah potom cooler, da bi izbegao sasusene gromuljice, mada i ovako nema neke veze...ako radi ne diraj. Ne moras nostii jer sve mozes sam...taj cooler je mnogo zahvalniji za montazu neko Intel BOX sa zabicama. Samo zamoli pomoc jos nekog za asistiranje. On i treba da duva ka napajanju, vecina ima dole ventilator koji smice taj topli vazduh i izvalci van masine.Ne brini za plocu, Asusov pertinex je mnogo bolji os Gigabyteovog...da si ga montirao na GA...postojala bi realna mogucnost da ploca vise ne radi s obzirom koliko su im losi mikrovodovi oko podnozja. Ta ploca moze izdrzati 10 montazi i demontazi

- A N G E L -

:: Ono sto bih hteo da znam
::
:: Ako se za flesh ploce uvek koristi disketa ili flleshka, uz redovnu primenu prateceg bios utility da li u toku flesha jos nesto moze da krene po zlu osim otkazivanja diskete ili fleshke ili nestanka struje. Ne pitam ovo zato sto se nesto lose desilo nego me cisto zanima da li nesto moze da steti maticnoj ako se fleshuje veliki broj puta. Ja sam do sada moju Asus P5Q Pro fleshovao skoro 10 puta, vecinom zato sto su me neke memorije zezale dok nisam skapirao da flesh nece pomoci nego da uzmem druge memorije.
:: Ono sto me brine
:: 1.Za ovo je najbitnije da navedem Intel E8400 (stock speed), Asus P5Q Pro, Corsair TX 750W, CM Hyper 212, kuciste Chieftec CH-05B-B (dve devetke duvaju u hdd, dve 12-tice tek treba da ugradim), sobna temperatura 22 stepena, centralno grejanje u stanu.
:: Nekoliko meseci me glodju neke stvari u mozak. Razlog nije neki problem u radu kompa nego u proceduri namestanja kulera na proc koja nije bas ispostovana u servisu.
:: Da skratim. Na proc je stavljena pasta koja je dosla uz 212 kuler a sam kuler je namontiran 5 sati nakon toga, pasta se stvrdnula ali je nanesena na proc preko skoro cele povrsine (sve ovo zato sto sam trazio druge srafove jer su originali bili zarobljeni na plocici za am2 zato sto je neki siledzija toliko jako srafio 212 kada je isti trebao da hladi moj bivsi amd x2 4000+). Barem su upotrebljene originalne matice.
:: Rezultat toga su temperature koje su bile 3 stepena vise po jezgru od ovih na slici i u idle i load jer sam imao neko s..nje od kucista. Sada imam Chieftec CH-05. Merio sam u Real temp 2.7 kroz polucasovnu prime95 torturu.
:: Minimalna zabelezena temperatura je 33 i 30 stepeni a maksimalna 46 i 45 stepeni.
:: http://i35.tinypic.com/vou89v.jp
:: 1a.Da li je vredno truda da odnesem komp na ponovno stavljanje paste po propisu ?
:: 2. S obzirom koliko je CM 212 veliki i tezak cudi me sto u pakovanju za njega nema plocice za socket 775 koja se stavlja ispod maticne ploce !? Proverio sam na zvanicnom sajtu. To mu nije sastavni deo opreme. Da li postoji opasnost da polomi plocu
:: 3.CM 212 je tako postavljen na plocu da duva vazduh na gore prema napajanju. Da li postoji mogucnos da se namesti drugacije tako da duva ka zadnjoj strani kucista prema otvoru gde je predvidjeno za kuler 12-ticu tako da ta 12-tica direktno izduvava vazduh koji dolazi iz pravca 212-tice
:: Bio bih zadovoljan cak i ako dobijem samo odgovore na pitanja pod 1a i 2 posto su mi ona najbitnija.
:: ...bem ga, mnogo sam radoznao.
:: ___________________________________
:: I pijan i trezan za kompjuter vezan.
Panta019 Pasta 02.11.2008. 13:20 #77673

broj poruka: 1583
Vise se ne sekiram za bios flash i za CM 212 da li moze da skrsi plocu.

Ta pasta sto se osusila znam sigurno da nije bila bela nego sivkasta. E sada ako bih ipak odneo da se zameni pasta ali da stave belu da li to nesto drasticno menja stvari ako se ne stavi sivkasta ?

Ako mi ipak treba bolja pasta da li bi povrsile posao Cooler Master Pasta HTK-002 GP (pise da je bela) za 359 dinara ili Cooler Master Pasta PTK-002 GP (pise da je bela) za 571 dinara ?

I pijan i trezan za kompjuter vezan.

KaiserSoze Re: Pasta 02.11.2008. 13:35 #77675

broj poruka: 568
Više vrsta pasti sam koristio, među poznavaocima važi mišljenje da su kvalitetnije i izdržljivije one sa srebrom u svom sastavu (sivkaste), njima čak treba nekih 200 radnih sati cpu-a da bi postigle najbolje perforamanse.
Jedna od takvih ti je i Artic Silver 5, mislim da je imaš ovde na oglasima za nekih 5jura.
Možeš da uzmeš i neke od ovih koje su od skoro na našem tržištu - Thermalright, Thermaltake, OCZ, Zalman i slično... mada nećeš pogrešiti ni sa CMaster Nanofusion i sličnim koje si naveo.

Pozz.

:: Vise se ne sekiram za bios flash i za CM 212 da li moze da skrsi plocu.
:: Ta pasta sto se osusila znam sigurno da nije bila bela nego sivkasta. E sada ako bih ipak odneo da se zameni pasta ali da stave belu da li to nesto drasticno menja stvari ako se ne stavi sivkasta
:: Ako mi ipak treba bolja pasta da li bi povrsile posao Cooler Master Pasta HTK-002 GP (pise da je bela) za 359 dinara ili Cooler Master Pasta PTK-002 GP (pise da je bela) za 571 dinara
:: ___________________________________
:: I pijan i trezan za kompjuter vezan.
Slavuj Meni sa fabrickim hladnjakom, onim sugavim 02.11.2008. 13:37 #77676

broj poruka: 2236
http://img397.imageshack.us/my.php?image=53563470us2.jpg

Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно

:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
markopvict opusti se 02.11.2008. 13:57 #77677

broj poruka: 4515
kada sam ja montirao moj e8200 na nejga sam stavio kamenu pastu koja je bila na cooleru. Sigurno se susila par nedjelja.... rezultat toga je u idle modu 39C ... u full loadu ide 10-15C vise.... Box cooler na 800rpm. Kad budem odlucio da ga klokujem sigurno cu zameniti i pastu i cooler ...

~~~~Mrzim: Nvideju, Nokiju i Lelekom.... Intel moze.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs