Interesuje me da li mogu ovaj CPU da ostavim da radi sa pasivnim coolerom u pitanju je SLOT 1 cpu znaci ima onu limcinu preko i mali cooler od 2.5cm koji nervira ... sad, mogao bih da ga stavim da radi na 5v i onda se nebi cuo evo koji je cpu u pitanju 600mhz oznaka Intel Coppermine (180 nm) PIII 600EB slot 1 TDP mu je 15.8W ! predpostavljam da bi radio i bez ventilatora http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_Pentium_III_microprocessors#.22Coppermine.22_.28180_nm.29
Imam ja sličan procesor, PIII 550E, isto slot1, i skinuo sam ventilator jer je procesor toliko hladan da nije mogao da se ugreje iznad sobne temperature vazduha. Sad sa pasivnim hlađenjem dohvati možda 35-40 stepeni. Ako se i tvoj primerak slabo zagreva a pritom mu nećeš raditi oc, onda mu opušteno isključi ventilator i ne brini. Pozdrav!
od coolera osim ako nije original intel BOX, posto je kod nas vecina dosla samo u vidu CPU plocice. Moze da radi ali samo ovako: razmontiraj OEM pakovanje tako da imas pristup jezgru. Ocisti staru pastu sa kristala chipa i sa ALU povrsine heatsinka. Osmirglaj alu povrs koja naleze na kristal vodenom, najfinijom smirglim. Operi. Dodoaj malo silver grease paste i vrati nazad. Rebra takodje moraju biti cista. Cini mi se da on ne podrzava internu core temp sondu, ali je moguce ako je ploca Asus da mu se doda merac u vidu dvozilnog kabla i termopara na kraju a na ploci ima poseban konektor za to pa se taj kraj sa budzom nalepi na rebra kod procesora. U principu optereti samo CPU preko Hot CPU Tester 4.4.1 na max i pipaj ga dok radi, ako se ne zamrzne OK je, naravno u kucistu pozeljno jeda dole uduvni i jedan gore izduvni od 8cm...mada s i taj mali cincilator moze lako srediti ne bruji ciscenjem osovine i biksne i njohovim podmazivanjem mesavinom bagat i WD-40 ulja uz dodatak malo grafitne masti i zelea za homokineticke zglobove. Ima da radi necujno narednih godinu-sve, ako se procedura lepo odradi...
cpu je 600mhz i na njemu pise 256kesa 133fsb i costa rica i ima osrednje velicine aluminijum i mali fan 2.5 sad sam ga stavio na 5v i necuje se temperaturu merim preko everesta (nadam se da nelaze) ona je oko 21c posle drndanja igre(pustio sam mu max payne 1) i kad ga pipnem malkice je vruc sa strane a ispod fan-a je dosta hladniji na dodir inace cpu i ploca su iz svabije donesni kada se startuje komp pise FCS fudzicu simens neka bio star ploca 3 pci i agp.. predpostavljam da je iz neke robne kuce ili hipermarketa radio kao fiskalna kasa sada cu da mu izmerim tep speedfan-u ali neverujem da moze on da se zagreje preko 40c i da hoce
da ostavis na procesoru taj ventilator (nakon ciscenja, kako je to opisao Machine). Radi se o vrhunskom procesoru svoje generacije. Inace, svi Kopermajni i Tualatini sa oznakom `made in Costa Rica` su izuzetno oerklokabilni. Svojevremeno, ja sam ih sa lakocom `vozio` na magistrali od 160MHz (oc 20%) i to sa stock-cooler-om.
Mislim da ces za neki siguran rad racunara morati to da hladis ventilatorom na kuleru,odnosno dodatnim protokom vazduha (veci ventilator u kucistu usmeren na kuler, recimo). U principu, vise-manje sve sto je oko 300-400Mhz pa navise zahteva takvu vrstu hladjenja. Imam Pentium mmx na 200 Mhz sa ogromnim pasivnim kulerom i u malo zahtevnijem radu je vreo,u idle-u je topao. Svojevremeno sam imao Athlon 550 kojeg sam testirao isto sa iskljucenim ventilatorom, kuler je na dodir bio tako vreo da sam se ispekao. 600MHz je znacajna cifra kada je disipacija toplote procesora u pitanju. Opet, pitanje je koliko ti je bitan rizik pregorevanja svega. Uz novi softver i nove programe sistem reda Pentium-a III sigurno nece raditii u idle-u vec ce se dobrano grejati pa i to uzmi u obzir. Uzmi u obzir i da je u letnjm mesecima hladjenje daleko teze. Ako je svrha tvog eksperimenta necujna masina, moraces da odaberes: samo deo ukupne buke dolazi iz ventilatora procesora, a opet procesor koji se hladi pasivno zahteva bolje provetravanje kucista za koje su potrebni ventilatori kucista, koji opet-stvaraju buku. Izbor je tvoj! A moj predlog je da uzmes veci ventilator za kuciste sporih obrtaj, velikih dimenzija i protoka i usmeris na procesor. To bi vec moglo da funkcionise.
Slot-A Athlon K7(5) (Orion i Argon jezgra), nezavisno od TDP-a su se 2x vise grejala od Coppermine-a usled tada jos uvek velikog zaostajanja dizajna i AMD fabrika za Intel-om. Cak je i stari Katmai P!!! bio hladniji. Dakle, bez bojazni, taj Coppermine na 600MHz sa pasivcem i pravilno provetrenim kucistem nikada nece preci 50C. Imam nekoliko brandname masina (FSC, HP-Compaq) koje po defaultu nemaju aktivno hladjenje na CPU i rade godinama kako treba. Samo uradi onako kako sam ti napisao i ne beri brigu.
- A N G E L -
:: :: Mislim da ces za neki siguran rad racunara morati to da hladis ventilatorom na kuleru,odnosno dodatnim protokom vazduha (veci ventilator u kucistu usmeren na kuler, recimo). U principu, vise-manje sve sto je oko 300-400Mhz pa navise zahteva takvu vrstu hladjenja. Imam Pentium mmx na 200 Mhz sa ogromnim pasivnim kulerom i u malo zahtevnijem radu je vreo,u idle-u je topao. Svojevremeno sam imao Athlon 550 kojeg sam testirao isto sa iskljucenim ventilatorom, kuler je na dodir bio tako vreo da sam se ispekao. 600MHz je znacajna cifra kada je disipacija toplote procesora u pitanju. Opet, pitanje je koliko ti je bitan rizik pregorevanja svega. Uz novi softver i nove programe sistem reda Pentium-a III sigurno nece raditii u idle-u vec ce se dobrano grejati pa i to uzmi u obzir. Uzmi u obzir i da je u letnjm mesecima hladjenje daleko teze. Ako je svrha tvog eksperimenta necujna masina, moraces da odaberes: samo deo ukupne buke dolazi iz ventilatora procesora, a opet procesor koji se hladi pasivno zahteva bolje provetravanje kucista za koje su potrebni ventilatori kucista, koji opet-stvaraju buku. Izbor je tvoj! A moj predlog je da uzmes veci ventilator za kuciste sporih obrtaj, velikih dimenzija i protoka i usmeris na procesor. To bi vec moglo da funkcionise ::
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.