Problem sa temperaturom laptop procesora sa Speed Step
STRANA 1 OD 1
SupremeEgo
Problem sa temperaturom laptop procesora sa Speed Step
24.10.2008. 04:04
T12793
status: user broj poruka: 41
U pitanju je neki stari ASUS laptop, W1NA.
Procesor je Intel Pentium M 755 (Dothan), 90nm, 2GHz. Cipset je i855PM, a memorija je DDR na 166MHz.
Ima speed step funkciju i kada se ne radi nista, spusti frekvenciju na ~800MHz, a napon napajanja na 1.0V.
Kada se iole optereti (dovoljno je da se pusti Winamp ili startuje Word), on vrati frekvenciju procesora na nominalnu - 2GHz i podigne napon na 1.3V.
Problem je u tome sto kada je spusten napon i frekvencija, temperatura procesora je oko 68-70 stepeni, a kada se vrati u normalu, temperatura za minut skoci na 100 stepeni! Mozda bi isao i vise, ali tu ga gasim jer ne znam koliko moze da izdrzi i ima li zastitu.
Napon i temperaturu merim Everestom, ali i Asus probe sam iskace i daje upozorenje. Napominjem da nije u pitanju lose ocitavanje, jer je strana laptopa na kojoj se nalazi procesor vrela, a isto je i sa hladnjakom.
Prvo sam pomislio da je prasina zapusila cooler, ali kad sam ga otvorio, sve je biloo cisto. Protok vazduha je neometan. Zamenio sam i pastu na procesoru, ali je stanje i dalje isto...
Probao sam i kada je ukljucen na punjac i kada radi na bateriju. Situacija je ista, bitno je samo da li je spusten takt ili ne.
Sta je ovde problem? Sta moze da se uradi? Ako ne moze nista, koliku temperaturu moze da izdrzi ovaj procesor i ima li zastitu?
Kod nekih laptopova postoji power management softver koji dolazi uz laptop u kome može da se podesi cooling metod tj. brzine ventilatora prema opterećenju. Pogledaj to da li imaš u BIOS-u i da li uopšte imaš neki ASUS-ov util program instaliran. Kod mene na laptopu sam stavio cooling metod: maximum performanse (tj. max broj obrataja ventilatora šta god da se radi) jer je ventilator tako dih da se skoro ne čuje.
E sad ti možeš i da imaš problem prašine i ventilatora, tj. kad se uspori ventilator, a prašine ima dosta, da on jednostavno nema snage ga se vrti od prašine. To treba proveriti.
Inače Pentium M ti neće crći u životu od pregrevanja. Ili će katastrofalno usporiti i tako se zaštititi (ako temperatura nije previsoka (zavisi od jezgra do jezgra)) ili će se jednostavno ugasiti. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Kako ti covjek lijepo rece, otvori i provjeri prasino i sve to. Ako ti nije pod garancijom, mozes skinuti hladnjak i staviti mu novu pastu i sve to lijepo vratiti. A bax ima pravo, nema sanse da se moze ostetiti od grijanja, trebalo bi da se gasi ili na 105 ili na 95, sve zavisi koja je konfiguracija, i koji je proizodjac pa kako je stavljeno u BIOSu... To sto zakucava na 2.0 za winamp i tako to, to je malo sumnjivo sto se tice samox Explorera i sistema jer onda znaci da mu nije instaliran driver za podrzavanje intel speed stepa ili jednostavno ne radi nesto na sistemu kako valja pa ga forsira da gura processor. Fino to sve probaj pa da vidimo rezultate... Poz
Čovek je napisao: `Prvo sam pomislio da je prasina zapusila cooler, ali kad sam ga otvorio, sve je biloo cisto. Protok vazduha je neometan. Zamenio sam i pastu na procesoru, ali je stanje i dalje isto...`
Re: Problem sa temperaturom laptop procesora sa Speed Step
24.10.2008. 10:20
status: user broj poruka: 3053
Ja sam imao slican problem sa jednim desktop kompom.Ok ti imas lap ali kvar je verovatno isti. Dakle,parr minuta igranja,zezanja,i ode procesor na 90 stepeni...Sto zamena pasti,kulera,kulercina,cak sam i sobni ventilator(ne onaj pijacarski nego pravu stvar,samo sto kuciste nije pomerao u najvecoj brzini) stavio da duva direkt u otvoreno kuciste sa 15cm razdaljine,i NISTA nisam postigao!!! Onda sam u everestu video da je temperatura ploce po 30-40 stepeni veca od temperature procesora(kad je procesor bio 50stepeni u idle ploca je bila 85-90). Zamenuo sam plocu koja je bila nispravna jer se previse grejala,i temperature su odmah opale na normalne vrednosti!!! Procesor i dan danas radi na 35-40 stepeni idle i max 55 u igricama... Verovatno je ploci odzvonilo...jer kazes prasine nema, pasta menjana,protok vazduha je neometan,znaci sve je kako treba...
KO DRUGOME JAMU KOPA-FIZICKI JE RADNIK!!!
:: U pitanju je neki stari ASUS laptop, W1NA :: :: Procesor je Intel Pentium M 755 (Dothan), 90nm, 2GHz :: Cipset je i855PM, a memorija je DDR na 166MHz :: :: Ima speed step funkciju i kada se ne radi nista, spusti frekvenciju na ~800MHz, a napon napajanja na 1.0V :: :: :: Kada se iole optereti (dovoljno je da se pusti Winamp ili startuje Word), on vrati frekvenciju procesora na nominalnu - 2GHz i podigne napon na 1.3V :: :: Problem je u tome sto kada je spusten napon i frekvencija, temperatura procesora je oko 68-70 stepeni, a kada se vrati u normalu, temperatura za minut skoci na 100 stepeni! Mozda bi isao i vise, ali tu ga gasim jer ne znam koliko moze da izdrzi i ima li zastitu :: :: Napon i temperaturu merim Everestom, ali i Asus probe sam iskace i daje upozorenje. Napominjem da nije u pitanju lose ocitavanje, jer je strana laptopa na kojoj se nalazi procesor vrela, a isto je i sa hladnjakom :: :: Prvo sam pomislio da je prasina zapusila cooler, ali kad sam ga otvorio, sve je biloo cisto. Protok vazduha je neometan. Zamenio sam i pastu na procesoru, ali je stanje i dalje isto.. :: :: :: Probao sam i kada je ukljucen na punjac i kada radi na bateriju. Situacija je ista, bitno je samo da li je spusten takt ili ne :: :: Sta je ovde problem? Sta moze da se uradi? Ako ne moze nista, koliku temperaturu moze da izdrzi ovaj procesor i ima li zastitu?
sto se tice pregrejavanja centrino (pentium m-dothan jezgro) ne moras da se sekiras da ce da crkne jer ce cim dodje do kriticne temperature laptop ce se ugasiti, ili ce ti se zamrznuti slika na ekranu znaci ...sto ce reci stace procesor. (inace taj procesor retko crkava ali meni se desilo 2-put). Inace ja imam nekoliko rasturenih laptopova sa identicnom simptomatologijom (fujitsu siemens, acer itd...) i nisam znao da resim taj problem, niti ljudi koje poznajem a i oni se bave servisom. Na jednom FSC-u sam menjao sve izmenljive komponente (hdd, optika, kuler, procesor, ram...) i opet isto, laptop se pregrejava i onda blokira i mozes samo nasilno da ga gasis. Moje misljenje je da je definitivno u pitanju neispravnost odnosno pregrejavanje ploce iz nekog razloga...
Zaboravio sam da napisem, a znam da je trebalo. Ventilator radi. I to veoma dobro.
Kada se laptop ukljuci, radi na oko ~2000 RPM, a kada takt skoci na 2GHz, RPM se popne na ~4000, tako da nije problem ni u njemu. Okrece se kao lud, ali mu ne pomaze da spusti temperaturu.
Cini mi se da je problem u samom procesoru, jer mi nije jasno kako ploca moze da bude odgovorna, obzirom da obezbedjuje napon procesora koji je propisan...
Kod mene je bila ploca u pitanju i zamenom PLOCE problem je nestao!!! Ostali su SVI stari delovi samo nova ploca i temp su pale drasticno... Cak je na procesoru ostao i box kuler pa ne prelazi 55 stepeni u igricama.
KO DRUGOME JAMU KOPA-FIZICKI JE RADNIK!!!
:: Cini mi se da je problem u samom procesoru, jer mi nije jasno kako ploca moze da bude odgovorna, obzirom da obezbedjuje napon procesora koji je propisan...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.