Zanima me da li je normalno da po defaultu u cpuz za ovaj procesor pokazuje vrednost od 1590 mhz. Zar ne bi trebalo da procesor radi na 2533mhz?! Mnozioc pise da je 6x, a bus speed 266 i rated fsb 1064. Da li mozda procesor sam obori taktove kada ne igram neku igru ili ne radim nista zahtevno, ili bi trebalo da odem u bios i povecam malo vrednosti! Nisam preterano iskusan sa klokovanjem, ali me zanima koji je neki optimum u klokovima za ovaj procesor, za svaki dan da radi bez preteranog zagrevanja, mozda na nekih 3ghz?! Imam plocu, DFI DK P45-T2RS i memoriju 2x1gb ocz platinum(2.1v). Hvala unapred.
To je intel speed step. Proc stedi energiju dok je neuposljen tako sto obara sebi radni takt. Upali cpuz. Dok je upaljen startuj neki program pa ces da vidis kako ce u cpuz radni takt da ripa na 2.5ghz pre nego sto ponovo padne. Pa moj E8400 kada je neaktivan obori takt na 2ghz a radni takt mu je 3ghz.
Moze da dodje do 3ghz bez problema ali se prvo konsultuj oko toga ako neznas.
Ok hvala, ali ne znam cemu te opcije sluze? Sta cu time dobiti, verovatno da procesor sam ne obara taktove dok se ne optereti, ali da li je to neophodno za overclock ili ako mi ne smeta i korisno je za ustedu energije da ga ostavim pa samo dignem malo vrednosti?! Posto su mi iste takve vrednosti i u biosu, i pise da je target speed 1590.
Pri overclock-u to treba iskljuciti, da u pravu si sta je/za sta sluzi. A treba iskljuciti jer kad on obori takt takodje obori i napon, i pri clock-u ( malo nekom vecem ne bas sa 2.5 na recimo 2.8 pa i 3GHz ) onda je nezgodan pad napona koji se desi tokom te promene i zato se iskljuci C1E da bude stalno konstantan napon i takt.
Ustvari sad sam malo zbunio sam sebe..mislim da se ustvari napon ne promeni kad on sam obori takt ( a clock-ovan je na npr. 3.5GHz ) pa onda ima prevelik napon na nizem taktu gde mu toliko ne treba - samim tim se i greje..
Hvala sad mi je jasno! To je u principu ok. Ocz hvala na savetu samo mozes da mi kazes koje su najbolje vrednosti za 3ghx, da li da povecam mnozioc na 9, pa da dizem bus speed do 333 ili da ostavim nozioc na 6 pa da dizem bus do vrednosti 3ghz?! I da li mogu vrednosti da podesim odmah u biosu, ili da to radim postepeno malo po malo?!
Mnozilac je po def. stavljen na najveci koji procesor ima, to je kod tebe 9x. Sa njime i idi manje se tereti ploca kad je manji FSB a veci mnozilac tako da ne moras da se cimas oko ostalih podesavanja kad si vec u pocetnoj fazi.
Evo sad cu da procitam to uputstvo! Samo evo sad sam ukljucio crysis i par programa i u cpuz mi idalje stoji 1590, nij digao frekvenciju ni malo! To mi se cini da nije normalno, ne moguce da ga nisam dovoljno opteretio, trebalo bi da se odmah popne na 2533mhz a on nista?! Ipak bi trebalo da iskljucim tu opciju u biosu posto izgleda da ne funkcionise bas najbolje!!!
U biosu sam iskljucio C1E i EIST, tm2 nisam tacno nasao! I podesio sam sledece vrednosti! mnozioc 9x, bus 333, i rated fsb sam dobio 1332mhz, a brzinu memorije sam dobio 1066, sobzirom da imam ocz memoriju kapiram da ce ona to lagano podneti! I dobio sam 3ghz, temperatura mi se nije digla za jedan do dva stepena(35). Jel to ok i da li mogu tako da ga ostavim, i malo da ga istestiram sa 3d markom i igrama?!
Djavola, cim sam ukljucio 3dmark posle 5 min se pojavio plavi prozor! Mene buni sto kad se bios vrati na default meni je mnozioc 6, afsb 266 i brzina je 1500 kao da mu je to default brzina a ne 2500! Kako je to moguce? I kako da podesim mnozioc na 9.5, jer vidim da svuda na netu stavljaju toliki, ja mogu samo 9, i kako da podesim memoriju?
Koju memaru imas ? ako je na 800MHz def. onda ti je onda krivac jer tesko da ce ici 1066 tek tako bez dizanja voltaza idt.
Sto se tice mnozioca, ili ga/ih imas ponudjenih ili ga sam upisi - ako moze da se upise. Ako ti je memara 800MHz po def. probaj kombinaciju gde je neces clock-ovati preko ~900MHz ( kombinujes mnozioc i FSB, takodje i sam mnozioc za RAM )
Znaci do toga je! Pa imam ozc platinum na 800mhz, i njena preporucena voltaza je 2.1 sto sam ja i stavio u biosu! Ali vidis moguce je da ne moze da izvuce 1066 ili uopste preko 800! Probacu da napravim neku kombinaciju da mi brzina memorije bude 800 ili 850nhz! Hvala u svakom slucaju! A da li bi mi sa ocz reapearom od 1066 islo bolje nago sa ovom? Na drugom kompu imam gold varijantu isto na 800mhz i ona radi na 1.9v, e sad ova platinum bi trebalo da je bolja!!!
Pa ne treba ti brza memorija, posto kao sto CPU ima mnozioc, tako ga ima i memorija, i recimo ako stavis FSB na 333, stavis mnozioc za RAM na npr. 2.5x i onda imas 833MHz i nema problema. Inace na tvojoj ploci imas umesto RAM mnozioca da uneses/selektujes, vec postavljene kombinacije RAM-a tako da samo odaberes na koliko hoces MHz nakon sto si uneo FSB
Da kapiram, video sam te kombinacije! Stavicu fsb na 333 i izabracu neku kombinaciju da dobijem blizu 800 i kusur za memoriju! A da li da podizem malo napon procesora, sad je 1.120v, ili ne?
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.