Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
:o) Rasprava o 64
STRANA 1 OD 1
MilosNBG :o) Rasprava o 64 05.01.2006. 22:46 T1260

status: user
broj poruka: 1586
Jedno pitanje: Zasto svi prelaze na 64-bit platforme kada ni 10% postojeceg softvera nije optimizovano za 64-bitne instrukcije. XP 64, koji sam probao ne radi nikako ako nema odgovarajuce drajvere, a razlika u performansama, ne racunam gamer-e, programere, i korisnike koji kompjuter koriste za izuzetno zahtevne programe, je smesna. Imam sledecu konfiguraciju:
CPU: Intel Celeron D 2.4GHz/FSB533/256kb
MB: Asus P4V8X-X
RAM: 2x256MB DDR333
GPU: His Excalibur Radeon 9550 128MB/128bit VIVO (280/420 o.c.)
HDD: Maxtor 80GB/ATA133/7200rpm/2MB
i skoro sam imao prilike da je uporedim sa konfiguracijom koja glasi:
CPU: AMD Sempron 2800+ 1.6GHz/FSB800/256kb
MB: MSI K8T-Neo
RAM: 512MB DDR400
GPU: Gygabite Radeon 9550 256MB/128bit
HDD: WD 80GB/ATA100/7200rpm/8MB
i dosao do zakljucka da je razlika izmedja ove dve masine prilicno mala u svakodnevnom drndanju. U stvari, jedina razlika koja je bola oci je bio rezultat u 3D Mark-u 2001SE koji je bio 8000 prema 8600 u korist Semprona. Moje misljenje je da bi bilo pametno da se saceka godinu do godinu i po da se svi standardi u IT industriji dovedu u red pa tek onda pazariti dobru masinu.

Interesuju me naravno i vasa misljenja na ovu temu.

Srecna nova godina, sve najbolje, puno zdravlja, musterija......

Pozdrav!

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
lop moje misljenje 06.01.2006. 00:15 #3642

broj poruka: 23
ako hoces pare da das na komp i imas ih odmah, ne treba da cekas vec odmah to da uradis, jer ako cekas da se trziste navodno stablizuje na 64 bita - nacekaces se, uvek ce biti nesto novo! ili potrosis kes na nesto drugo, sto ce ti mozda vise koristiti! samo opusteno!

Pisko Nema izbora 06.01.2006. 00:19 #3643

broj poruka: 6645
Odgovor koji je razlog prelaska na 64-bitne platforme, lako ćeš naći ako na istom ovom sajtu odeš pod nove konfiguracije, bar 80% su 64 bitne, tako da tu jednostavno nema izbora. Drugo, i mnoge druge tehnologije koje su uvođene, čak i ako nisu donosile skoro nikakvu prednost, bile su isto tako nemonovno prihvaćane (eto, skoro smo to imali sa AGP8X). Kad kupuješ računar, ne bi trebalo da se rukovodiš samo time šta bi hteo sada da radiš, već šta bi uopšte mogao da radiš za godinu - dve. Mnogi su se kleli u Windows98 i dugo odbijali xp, isto tako i za W2000, ali, xp je sve njih jednostavno izbrisao sa javne scene.
Dakle, AMD nije obećavao performanse sa 64 bita SADA, već kad se stvore uslovi softwerske prirode (čitaj: kad intel napokon uspe da sklepa nešto nalik amd-ovim 64 bitnim procesorima)... tako da si otkrio toplu vodu, bitno je da ti procesori odlično rade sa 32-bitnim softwerom, a kad dođe 64-bitni, bar ćeš moći da ga prodaš ovde na berzi... zamisli šta ćeš sa 32-bitnim procesorom za godinu - dve? To je kao da sada u Evropi pokušavaš da prodaš polovan dizelaš po normi Euro1 ili 2, pa, bogami i kod nas...
dgrujic progres... 06.01.2006. 03:28 #3646

broj poruka: 78
Tehnoloski napredak, jednostavno to treba ispratiti, nije bas da ce 32-bitne platforme umreti za mesec dana, ali ako mozes, treba uzeti 64-bitnu masinu, to je logican razvoj kao i multi-core procesori. Dobitak u performansama ce jos neko kratko vreme biti minimalan, ali kada se pojave procesori sa implementiranim novim tehnologijama, tada ce se osetiti prave blagodeti ovog skoka. Mada, ne mogu a da ne budem skeptican da cemo i tada uglavnom koristiti Windows koji ce se godinu dana nakon instalacije podizati sporije od Windows-a 3.1 na 286 masinama pre 12-13 godina... ;)))
gagimil Nesto se ipak desava 06.01.2006. 16:25 #3666

broj poruka: 172
Lepe si odgovore dobio.Sve ti je sada jasno.Ako bi za koju godinu
cekanja pokusao da prodas 32bitni komp , ili za koji mesec , uvideo bi
da je to nemoguca misija.Nije vazno da li je to brze ili ne, vazno je da
je bolje.Uzecu neki jednostavniji primer , mada ce mi se mnogi smejati.
Recimo kod automobila.Zasto uzimati auto sa 16 ili vise ventila kada i
stariji motori ferceraju.Ili , da li je bolje uzeti mobilni telefon sa 4k paletom
displeja ili u ovom trenutku aparat sa 256k paletom boja za ekran ili ti cini mi se 18bitnom paletom naspram starijih 16,14,12...bitnih.Tako je i kod
procesora.Da bi iskoristio novu 64bitnu komunikaciju izmedju procesora i memorije ti moras da imas procesor koji to podrzava.Ne znam kuda nas ovo sve vodi, ali ako ce neko u skorijoj buducnosti zabosti dve memorije
od po 8GB , koje se upravo pojavljuju, u memorijske slotove , onda to nece moci sa 32bitnim.Da bi adresirao svaku adresu na toj memoriji , malo je 32bita.Ustvari , ako podjemo s desna na levo , vrednost svakog
sledeceg bita je 1,2,4,8,16,32,64,128,256,512,1024,2048,4096,8192,
16384,32768,65536,131072,... gde svaki broj predstavlja odredjeni bit.
Kada dodjes do 64tog broja,tj.bita, videces koliko on odredjuje adresa,a da ne zaboravimo i da se predhodnih 63 bita zbrajaju.Jednostavno , da bi mogao da parkiras sve automobile u gradu , vise nisu dovoljne samo ulicne garaze , vec moraju da se uvode visespratne ili ti vise bitne.Ala sam slikovit.U ovom trenutku , ovi novi 64bitni procesori podrzavaju 32bitne
stvari,ali nece to ici u nedogled.Da bi pojeftinili proizvodnju,bojim se da ce ta podrska biti ostavljena iza nas.Noviji procesori ce sigurno biti pravljeni bez podrske za 32bitne stvari.Naravno to ce moci da se uradi na drugi nacin , ali to je vec kaskanje.Do tad ce neko izbaciti 128bitni procesor pa tako dalje.A da ne pricam o drugim hardverskim stvarima.Mogo bih jos da zvalavim , ali sam preterao.Poz.

djboki Samo polako 06.01.2006. 18:06 #3667

broj poruka: 96
Miloše mislim da si potpuno u pravu i u potpunosti te podržavam.Mislim da prevagu oko prelaska na novu platformu treba da ima korisnički aspekt,što znači ne kupuj novu mašinu dok se ne pojavi program ili igra koju tvoj sadašnji komp. ne može da pokrene,a toliko ti znači da si spreman da investiraš u novi hardver.Ili je novi komp postao toliko brži u izvršavanju programa koje koristiš,da ti se iplati ulaganje u novi hardver.

Što se tiče priče da za par meseci nećeš moći da prodaš tvoju staru mašinu,to nema blage veze sa životom,pitanje je samo po kojoj ceni.Na moju nesreću imam kompjuterod ere 486-ica i preživeo sam upgrejdove preko pentiuma 1,2,3 i 4,grafike od Woodoo1 dio dana,i iskustvo govori da si skoro uvek na istom,naime koliko izgubiš na vrednosti starog kompa toliku uštediš na ceni novog jer su cene u stalnom padu ili češ za iste
pare kupiti bolju mašinu od one koju si prvobitno planirao.

Znači,opušteno,jer je napraviti dobar apgrejd ponekad prava umetnost i mogo je važnije od pukg prelaska na 64 bita,dobro izabrati i uskladiti komponente,kao i planirati šta od toga može da ostane za sledeći apgrejd.

AtilaK Odgovor 07.01.2006. 22:55 #3680

broj poruka: 18
Novu 64-bitnu mashinu treba uzimati samo ako je stara zastarela i suvishe spora pa je ionako treba menjati.Znachi ako uzimate nov komp uzmite 64-bitni procesor, 32-bitni vec izlaze iz ponude.
Pisko TO 08.01.2006. 00:12 #3683

broj poruka: 6645

... je bila poenta i prethodnih post-ova, ako sada MORAŠ da kupuješ, onda je topla voda izbor 64bitne procesorske platforme, PCIE, usb2, SATA300 itd... 550W do 1kW (ne radi se o kaloriferu)... ostalo je finansijski promašaj.

AtilaK Odgovor 08.01.2006. 21:33 #3697

Ja sam samo rek`o ono shto jeste kratko i jasno, nema potrebe da se o tako necemu pishe stotine redova.
lakilazic amd 13.01.2006. 10:10 #3780

broj poruka: 4
Ma uzmi choek lepo AMD Athlon 64 3200+ kome je ok cena!

On je xtra stvarno je brz!

A jebem mu majku pa imacesh strava dobre performanse na obichnom Windows XP Professional ili Home!

Stvarno katastrofalno dobro radi!

AMD RUUUUUUUUUUUUUUUULEEEEEEEZ!
AtilaK Re: amd 14.01.2006. 01:31 #3802

:: Ma uzmi choek lepo AMD Athlon 64 3200+ kome je ok cena
::
:: On je xtra stvarno je brz
::
:: A jebem mu majku pa imacesh strava dobre performanse na obichnom Windows XP Professional ili Home

Za igre je daaaleeeko vaznija grafichka, razlike u performansama izmedju Semprona i Athlona slichnog takta su mal`tene zanemarljive pogotovo kad se pogleda razlika u ceni.
Diorama :))) 21.01.2006. 01:51 #3986

broj poruka: 140

Diorama

Bato sa tom asus p4v8x-x mozes da obrises dupe!Ja imam celerona 2.4 ghz sa tom plocom i grafiku asus 9600 xt/td i ne mogu da updateujem drajvere.Kada sam kupio 64 sve radi u full modu!
MilosNBG Hm 24.01.2006. 06:54 #4053

broj poruka: 1586
Pazi ovako, od kada imam ovu masinu nikada nisam imao problema da update-ujem drajvere, bilo da su u pitanju drajveri ploce, grafike, mrezne, zvucne, tako da mi je tesko da poverujem u to sto pises. Cak sam sa najnovijim drajverima za plocu dobio na brzini sto se tice rada sa grafikom i memorijom. A sto se tice procesora, toplo ga preporucujem svima kojima treba jak i brz (ne bas kao cist P4) 32-bit CPU.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs