Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Uh al sam se iznervirao... potrebna mi pomoc!!!
STRANA 1 OD 1
LonleyMax Uh al sam se iznervirao... potrebna mi pomoc!!! 10.10.2008. 19:08 T12497

status: user
broj poruka: 1475
Imam maticnu P5Q-E i ram OCZ 2GB kit 1200MHz...
Udjoh u BIOS, kad ono m*do od sove... memorija radi na 1066MHz!!!
I ajde ja nju da roknem na default (1200Mhz) prebacih je ta taj protok exit and save changes i krene on da dize sistem, kad plavi ekran se pojavi... greska na softveru ili hardveru... (prijavoio mi da pregledam neki fajl u win-u nisam zapamtio koji)
Probah da se vratim u BIOS reko aj da dignem voltazu i uradih i to kad opet isto cudo...
Vratih na 1066MHz i upalih zver bez problema...

Pomagajte sta da radim, sta bi moglo biti???
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
vlajkic re: 10.10.2008. 19:20 #74564

broj poruka: 609
povecaj voltazu...ustvari pogledaj na kutiji od memare koja je default voltaza i namesti da bude i u biosu tako...obicno te jace memorije traze vecu voltazu..pozz

LonleyMax Re: re: 10.10.2008. 19:25 #74567

:: povecaj voltazu...ustvari pogledaj na kutiji od memare koja je default voltaza i namesti da bude i u biosu tako...obicno te jace memorije traze vecu voltazu..poz
::
:: Pa nemere... samo radi ovako na 1066Mhz, probao sam da dizem voltazu... probao bi ja na 1333Mhz da vidim jel radi na toj ali to mi vec maticna ne bi podnela!!!
shkomi bios 10.10.2008. 19:46 #74569

broj poruka: 852
KOja ti je verzija biosa, mislim da je1406 najnovija verzija biosa za tu plocu
Devize devize bonda elema

LonleyMax Re: bios 10.10.2008. 19:50 #74570

:: KOja ti je verzija biosa, mislim da je1406 najnovija verzija biosa za tu ploc
:: Devize devize bonda elem
:: v.0803... Sto??? Mislis da je do BIOS-a???
tortojed evo u cemu je problem 10.10.2008. 20:24 #74587

broj poruka: 10997

Procesor ne moze da radi pri bilo kojoj vrednosti frekvencije RAM-a. Ako on (RAM) radi na 1066MHz to je sasvim solidno cak i za overklokovan CPU iz porodice Core2Duo ili Quad. Bez dizanja napona (2.1V) OCZ Reaper (valjda je Reaper) maximum koji ces dobiti sa serijom Core2 8xxx ili 9xxx (333MHZ x toliko i toliko) je negde oko 1150. Ako overklokujes CPU, odaberi manuelno i vrednost frekvencije RAM-a.
Puno iskoriscenje potencijala ove memorije dobices kada (ako) na plocu ugradis CPU koji (po defaultu) radi na 400MHZ (1600MHZ memory bus).
Nisam jos video ove procesore, ali nameravam da kupim neki od njih u QuadCore varijanti cim se pojave kod nas (trenutno imam 8400).
LonleyMax Re: evo u cemu je problem 10.10.2008. 20:31 #74591

Hoces da kazes da memorija max potencijal moze da iskoristi samo na stvarima slicnim QX9770???

Vazi... To nisam znao havala na odgovoru... Trebalo bi ovih dana da probam da klokujem ovaj CPU ali nista od toga dok ne uzmem neku bolju varijantu od BOX Cooling-a...

Daj neke preporuke za to!!! Sta bi se moglo uzeti da `ladi dobro do 3.5 soma???

:: Procesor ne moze da radi pri bilo kojoj vrednosti frekvencije RAM-a. Ako on (RAM) radi na 1066MHz to je sasvim solidno cak i za overklokovan CPU iz porodice Core2Duo ili Quad. Bez dizanja napona (2.1V) OCZ Reaper (valjda je Reaper) maximum koji ces dobiti sa serijom Core2 8xxx ili 9xxx (333MHZ x toliko i toliko) je negde oko 1150. Ako overklokujes CPU, odaberi manuelno i vrednost frekvencije RAM-a
:: Puno iskoriscenje potencijala ove memorije dobices kada (ako) na plocu ugradis CPU koji (po defaultu) radi na 400MHZ (1600MHZ memory bus).
:: Nisam jos video ove procesore, ali nameravam da kupim neki od njih u QuadCore varijanti cim se pojave kod nas (trenutno imam 8400).
pedjapop probaj ovo 10.10.2008. 21:08 #74616

broj poruka: 144
http://www.thermaltake.com/product/Cooler/Retail/Cl-P0369/cl-p0369.asp

dobijes pribor i za am2 i za 775

Veruj meni!

LonleyMax Re: probaj ovo 10.10.2008. 21:19 #74620

Ma neka preporuka sa bakrom... bolje provodi toplotu... ja sam gledao OCZ Gladiator Max... svidja mi se... ovako po specifikaciji i izgledu celog hladjena!!!

:: http://www.thermaltake.com/product/Cooler/Retail/Cl-P0369/cl-p0369.as
:: dobijes pribor i za am2 i za 77
:: Veruj meni
DaSickSyst Auuuu.... 10.10.2008. 23:25 #74644

broj poruka: 2909
...Sta vi sve napricaste ovom coveku...Na kraju ispade da treba da kupi bolji kuler da bi mu RAM radio kako treba...

@Max
Problem je u tome da tvoja ploca ne podrzava RAM na toj frekvenciji i tu se ta prica zavrsava.
Inace ni jedan procesor koji trenutno postoji na trzistu ne moze u potpunosti da iskoristi RAM na 800MHz,ali to nema APSOLUTNO NIKAKVE veze sa tvojim problemom.I uposte nemoj da pridajes znacaj takvim stvarima koje nemaju veze sa tvojim problemom...tipa mora da bude Quad ili nesto slicno,jer to nema veze sa zivotom...

DaSickSystem

OCz re 10.10.2008. 23:41 #74646

broj poruka: 2900
1. Koj CPU imas i jel na def. ?
2. Koji si voltazu probao i kako si to stavio memaru na 1200 ? samo joj digao multiplier ?
3. Jel si probao samo sa jednim stapom da stavis 1200 ?
tortojed Re: Auuuu.... 11.10.2008. 12:59 #74702

broj poruka: 10997
:: ...Sta vi sve napricaste ovom coveku...Na kraju ispade da treba da kupi bolji kuler da bi mu RAM radio kako treba..
:: @Ma
:: Problem je u tome da tvoja ploca ne podrzava RAM na toj frekvenciji i tu se ta prica zavrsava
:: Inace ni jedan procesor koji trenutno postoji na trzistu ne moze u potpunosti da iskoristi RAM na 800MHz,ali to nema APSOLUTNO NIKAKVE veze sa tvojim problemom.I uposte nemoj da pridajes znacaj takvim stvarima koje nemaju veze sa tvojim problemom...tipa mora da bude Quad ili nesto slicno,jer to nema veze sa zivotom..
Problem nije u ploci - ona podrzava sve od PC533 do PC1200, ima mogucnost i rucnog i automatskog podesavanja napona i frekvencije RAM-a, CPU-a itd. - nego u cinjenici da odredjenoj frekvenciji CPU-a, odgovaraju NEKE frekvencije RAM-a (a ne SVE koje RAM moze da `pokrije`), bilo da je podesen tkz. `sinhroni` mod ili `asinhroni` mod saradnje na liniji CPU - RAM.
Dakle nisam napisao da mu je NEOPHODAN Quad, nego da ce sa CPU-om (pa bio to i single core) koji zahteva `frekventniju` memoriju, visi memory bus (ili zescim overklokovanjem postojeceg), dobiti vece angazovanje postojece memorije a ovo ce se odraziti na memory data flow odnosno memory bandwidth i rezultovati povecanom efikasnoscu sistema.
Moze to da se kaze i ovako (al` da se niko ne uvredi): frekvencijske mogucnosti RAM-a koji covek trenutno ima na ploci, prevazilaze potrebe doticnog CPU-a.
LonleyMax Re: re 11.10.2008. 17:49 #74737

1. Q9550 na defaultu je...
2. Imam ponudjeno 1200MHz (probao sam tako) nije hteo, onda sam uradio istu foru samo sam manualno stavio voltazu na 1.9V (1.8V je default)
3. Nisam postu su moduli u Dual Ch. pa ih nisam pokusavao razdvajti...

:: 1. Koj CPU imas i jel na def.
:: 2. Koji si voltazu probao i kako si to stavio memaru na 1200 ? samo joj digao multiplier
:: 3. Jel si probao samo sa jednim stapom da stavis 1200 ?
OCz re 11.10.2008. 18:36 #74756

broj poruka: 2900
Ok, probas isto znaci samo stavi voltazu na 2.1v ako nece tj. opet dobije BSOD, stavi na 2.2v
U slucaju da nece ni sa tom votazom probaj samo jedan modul i stavi isto na 2.2v - Inace trebalo bi da bude ok jer 1.9v je premala voltaza za 1200MHz.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs