Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad???
STRANA 1 OD 1
LonleyMax Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad??? 23.09.2008. 15:03 T12149

status: user
broj poruka: 1475
Ovako...

Pre jedno mesec dana zapalio sam se da kupim novu masinu...
Sklopih konfiguraciju:
Asus P5Q-E
Intel Q9550
KHX 2GB DDR2 1066 Dual
MSI 260 GTX
650W napajanje i neko Chieftech-ovo kuciste!!!

Pa sam ovde na forumu dosadio i bogu i narodu postavljajuci teme o ovim komponentama da vidim koliko je ova konfiguracija dobra...

Usput sam ceprkao po forumu i Intelovom sajtu i saznah da bi Nehalem trebao da se pojavi kod nas krajem godine... i dovede me u zabludu!!!

Pomagajte odgovorima na zadato pitanje u naslovu teme!!!
Zahvaljujem unapred!
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
stefanon re: Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad??? 23.09.2008. 15:23 #71987

broj poruka: 268
Dobro pitanje imam sličnu delemu. Kolika su očekivanja od Nehelem platforme?

SkyFire Re: Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad??? 23.09.2008. 15:23 #71988

broj poruka: 18472
Sve zaviisi koji Nehalem...Ta opcija tebi nece odgovarati jer ce ti mnogo vise para trebati a i pitanje je kad ce se kod nas pojaviti...To je bas diskutabilno!

I Want to believe - The truth is out there
OC House
@PCBeast@

http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049

:: Ovako..
::
:: Pre jedno mesec dana zapalio sam se da kupim novu masinu..
:: Sklopih konfiguraciju
:: Asus P5Q-
:: Intel Q955
:: KHX 2GB DDR2 1066 Dua
:: MSI 260 GT
:: 650W napajanje i neko Chieftech-ovo kuciste!!
:: Pa sam ovde na forumu dosadio i bogu i narodu postavljajuci teme o ovim komponentama da vidim koliko je ova konfiguracija dobra..
:: Usput sam ceprkao po forumu i Intelovom sajtu i saznah da bi Nehalem trebao da se pojavi kod nas krajem godine... i dovede me u zabludu!!
:: Pomagajte odgovorima na zadato pitanje u naslovu teme!!
:: Zahvaljujem unapred
LonleyMax Re: re: Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad??? 23.09.2008. 15:33 #71990

ne znam pojedinosti... znam da ce se u pocetku izradjivati u 45nm a posle toga u 22nm... postrosnju ce smanjti (ne znam koliko) a performanse su kako kazu u Intelu 3 puta bolje od quad core!!

:: Dobro pitanje imam sličnu delemu. Kolika su očekivanja od Nehelem platforme
:: Lokacija: Negde u WoW-u.
LonleyMax Re: Re: Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad??? 23.09.2008. 15:40 #71991

Pa ja sam mislio (posto ce se kretati od 2-8, pa cak i 16 jezgara, predpostavljam da to znas) da uzmem 6 ili 8, ali bi cekao 22nm izradu!!!
Pare nisu problem... pare bi zaradio! =)
Mislim da sam bas ovde procitao da ce i kod nas biti dostupni do kraja godine!!!
Onda bih stavljao DDR3 1600Mhz i 280GTX kao i drugu plocu (zbog arhitekture jezgra)!

:: Sve zaviisi koji Nehalem...Ta opcija tebi nece odgovarati jer ce ti mnogo vise para trebati a i pitanje je kad ce se kod nas pojaviti...To je bas diskutabilno
:: I Want to believe - The truth is out there
:: OC House
:: @PCBeast@
:: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049
:: :: Ovako..
:: ::
:: :: Pre jedno mesec dana zapalio sam se da kupim novu masinu..
:: :: Sklopih konfiguraciju
:: :: Asus P5Q-
:: :: Intel Q955
:: :: KHX 2GB DDR2 1066 Dua
:: :: MSI 260 GT
:: :: 650W napajanje i neko Chieftech-ovo kuciste!!
:: :: Pa sam ovde na forumu dosadio i bogu i narodu postavljajuci teme o ovim komponentama da vidim koliko je ova konfiguracija dobra..
:: :: Usput sam ceprkao po forumu i Intelovom sajtu i saznah da bi Nehalem trebao da se pojavi kod nas krajem godine... i dovede me u zabludu!!
:: :: Pomagajte odgovorima na zadato pitanje u naslovu teme!!
:: :: Zahvaljujem unapred
Vaskev re 23.09.2008. 15:43 #71992

broj poruka: 1673
Pa naravno da vredi, imas na netu gomile testova i pokazalo se da je arhitektura opravdala ocekivanja, pitanje koje se postavlja je vredi li za posao kojim se bavis dati toliko novca. Na testu je bila Asus P6T ploca koja izgleda ekstra

http://www.bit-tech.net/hardware/2008/08/21/asus-p6t-deluxe-next-generation-x58-motherb/1

(secanja me vracaju na moju nekadasnju P4T-E sa Rambus memorijom), cena ploce ce biti sigurno negde oko 300E, a cena procesora sa LGA1366 sigurno nece biti prihvatljiva pa Intel planira za manje zahtevne korisnike (kucne) i drugaciji socket ali tek iduce godine, plus DDR3 kojoj cena jos nije pala na prihvatljiv nivo (mislim na brze module) pa uz to dodaj da ploca podrzava multy channel pristup memoriji pa su sada potrebna 3 modula za postizanje maksimalnog protoka itd. Mislim da cemo se mi nacekati dok cena padne na prihvatljiv nivo.
LonleyMax Re: re 23.09.2008. 15:49 #71995

Znaci video sam plocu i stvarno izgleda bolesno!!!
Ti bi mi preporucio da se ne kacim za Nehalem i da uzmem Quad???
Treba mi masina nesto kao ova sto imam danas, kupljena pre sedam dina... znaci konj za duge staze... ako znas nesto do 1.200 evra javi!

:: Pa naravno da vredi, imas na netu gomile testova i pokazalo se da je arhitektura opravdala ocekivanja, pitanje koje se postavlja je vredi li za posao kojim se bavis dati toliko novca. Na testu je bila Asus P6T ploca koja izgleda ekstr
:: http://www.bit-tech.net/hardware/2008/08/21/asus-p6t-deluxe-next-generation-x58-motherb/
:: (secanja me vracaju na moju nekadasnju P4T-E sa Rambus memorijom), cena ploce ce biti sigurno negde oko 300E, a cena procesora sa LGA1366 sigurno nece biti prihvatljiva pa Intel planira za manje zahtevne korisnike (kucne) i drugaciji socket ali tek iduce godine, plus DDR3 kojoj cena jos nije pala na prihvatljiv nivo (mislim na brze module) pa uz to dodaj da ploca podrzava multy channel pristup memoriji pa su sada potrebna 3 modula za postizanje maksimalnog protoka itd. Mislim da cemo se mi nacekati dok cena padne na prihvatljiv nivo
BataCele ... 23.09.2008. 15:51 #71996

broj poruka: 1532
Pitanje nema smisla.

Da li tebi treba racunar ove ili sledece godine ?

Svakih 6-12 meseci izlazila je i izlazice nova plejada CPU-a, ali i grafickih kartica, maticnih ploca, hard diskova...

A kada izadje Nehalem, hoces li cekati da mu padne cena (jer ce prvi biti preskupi) ? A onda novu generaciju grafickih ? Ili novi cipset ? Ili da padne cena DDR3 memoriji ?

Potpuno besmisleno.

Momce, prihvati cinjenicu da racunari stare, bas kao i ljudi i da ne mozes kupiti vecno dobar racunar. I pozdravi se svakih mesec sa 10% vrednosti racunara jer dolaze mladji i brzi. Nisi ni ti vecno 15-godisnjak.

У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.

SkyFire Re: Re: Re: Vredi li cekati Nehalem ili uzeti sad Quad??? 23.09.2008. 15:54 #71998

Vidi ovako nemoj racunati da ce se kod nas pojaviti do kraja godine jer nema sanse 100%...Evo ja imam Q9650 i pronadji kad se taj CPU pojavio a kod nas ga jos uvek nema i ko zna kad ce se pojaviti i kod nas to tako i ide...Inace,Nehalem ce doci kod mene u ruke za mesec-dva do tri nadam se,(bar su me tako obavestili) na test pa cu vam preneti detaljno sta i koliko taj CPU nudi...Do sad za ono sto smo mogli da procitamo ispunjava neka ocekivanja...Ja mislim da ces se ti na taj CPU nacekati bar jedno godinu dana...Jos nesto...Prve ploce za Nehalem ce biti mnogo skuplje a i ne bas tako kvalitetne,imas na techpowerup-u Asusov primerak za Nehalem...Treba cekati da se to sve slegne i izadju novije revizije,malo kvalitetnije ploce...Nikad to na pocetku bas nije kako treba i ne treba se ni zaletati...Eto to ti je moj savet...

OC House
@PCBeast@

:: Pa ja sam mislio (posto ce se kretati od 2-8, pa cak i 16 jezgara, predpostavljam da to znas) da uzmem 6 ili 8, ali bi cekao 22nm izradu!!
:: Pare nisu problem... pare bi zaradio! =
:: Mislim da sam bas ovde procitao da ce i kod nas biti dostupni do kraja godine!!
:: Onda bih stavljao DDR3 1600Mhz i 280GTX kao i drugu plocu (zbog arhitekture jezgra)
:: :: Sve zaviisi koji Nehalem...Ta opcija tebi nece odgovarati jer ce ti mnogo vise para trebati a i pitanje je kad ce se kod nas pojaviti...To je bas diskutabilno
:: :: I Want to believe - The truth is out there
:: :: OC House
:: :: @PCBeast@
:: :: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049
:: :: :: Ovako..
:: :: ::
:: :: :: Pre jedno mesec dana zapalio sam se da kupim novu masinu..
:: :: :: Sklopih konfiguraciju
:: :: :: Asus P5Q-
:: :: :: Intel Q955
:: :: :: KHX 2GB DDR2 1066 Dua
:: :: :: MSI 260 GT
:: :: :: 650W napajanje i neko Chieftech-ovo kuciste!!
:: :: :: Pa sam ovde na forumu dosadio i bogu i narodu postavljajuci teme o ovim komponentama da vidim koliko je ova konfiguracija dobra..
:: :: :: Usput sam ceprkao po forumu i Intelovom sajtu i saznah da bi Nehalem trebao da se pojavi kod nas krajem godine... i dovede me u zabludu!!
:: :: :: Pomagajte odgovorima na zadato pitanje u naslovu teme!!
:: :: :: Zahvaljujem unapred
ukimafija zavisi za sta 23.09.2008. 15:54 #71999

broj poruka: 263
u igrama se nehalem nije pokazao, daje slabije rez. od yorkfielda, igranje na njemu nije prioritiet nije zato pravljen. Igre za sad cene veliki L2 kes kos ove sadasnje c2d generacije. Za sad sigurno neces moci da stavis brzi ram od 1066 ddr3,mozda 1333 negde. tako su napravili zvanicno. U renderingu, enkodovanju moze da se ocekuje 40-50% bolji rezultat, ali igranje ako nesto ne promene u medjuvremenu ce ici brze na c2d u 45nm. A i sta bre pricate, pa tek krajem 2009 treba da predju na 32nm sa Nehalemom, ne znam kako ce se zvati jezgro, pa tek posle ide tik na 22nm verovatno ne pre 2010 ili 2011.U uglavnom ce se raditi cetvorojezgarne varijante, vise jezgara kad se bude i pojavilo, vrlo verovatno nece izlaziti za desktop procesore, vec samo za servere, razmatra se da li da bude i za desktop, mada realno potreba NE postoji, softver to ne prati. A i cemu 4 jezgra +HT bukvalo ko 8 procesora, sta cete vise...

BataCele Ne dade mi SkyFire da ispravim 23.09.2008. 15:55 #72000

Preterao sam sa 10%.

LonleyMax Re: ... 23.09.2008. 15:56 #72001

Nije fora da ja cekam da uzmem najbolje... vec to da ce izaci za koji mesec pa da vijam to ili da uzmem ovo... sve je meni jasno oko cene ja sam ovu sada masinu platio pre 7 dina skoro kad se to baci u evre 700 evra... a danas ne vredi ni 100 evra!!!
Samo mi nije jasno da li cekati izlazak trenutno nove stvari par meseci ili ne!!!

:: Pitanje nema smisla
:: Da li tebi treba racunar ove ili sledece godine
:: Svakih 6-12 meseci izlazila je i izlazice nova plejada CPU-a, ali i grafickih kartica, maticnih ploca, hard diskova..
:: A kada izadje Nehalem, hoces li cekati da mu padne cena (jer ce prvi biti preskupi) ? A onda novu generaciju grafickih ? Ili novi cipset ? Ili da padne cena DDR3 memoriji
:: Potpuno besmisleno
:: Momce, prihvati cinjenicu da racunari stare, bas kao i ljudi i da ne mozes kupiti vecno dobar racunar. I pozdravi se svakih mesec sa 10% vrednosti racunara jer dolaze mladji i brzi. Nisi ni ti vecno 15-godisnjak
:: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
SkyFire Re: Ne dade mi SkyFire da ispravim 23.09.2008. 15:57 #72002

Nije strasno

OC House
@PCBeast@

:: Preterao sam sa 10%
:: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
SkyFire Re: Re: ... 23.09.2008. 15:59 #72003

Momce ne citas sta sam ti objasnio...To sto ti mislis da ce izaci za par meseci kod nas se nece tako brzo pojaviti vec ce doci sa velikim kasnjenjem...E sad ako imas nekog u inostranstvu recimo u Americi to je druga stvar!U svakom slucaju stvara muku...Uzmi to kao covek sto si planirao i nemoj da izvodis besne gliste bez potrebe!

OC House
@PCBeast@

:: Nije fora da ja cekam da uzmem najbolje... vec to da ce izaci za koji mesec pa da vijam to ili da uzmem ovo... sve je meni jasno oko cene ja sam ovu sada masinu platio pre 7 dina skoro kad se to baci u evre 700 evra... a danas ne vredi ni 100 evra!!
:: Samo mi nije jasno da li cekati izlazak trenutno nove stvari par meseci ili ne!!
:: :: Pitanje nema smisla
:: :: Da li tebi treba racunar ove ili sledece godine
:: :: Svakih 6-12 meseci izlazila je i izlazice nova plejada CPU-a, ali i grafickih kartica, maticnih ploca, hard diskova..
:: :: A kada izadje Nehalem, hoces li cekati da mu padne cena (jer ce prvi biti preskupi) ? A onda novu generaciju grafickih ? Ili novi cipset ? Ili da padne cena DDR3 memoriji
:: :: Potpuno besmisleno
:: :: Momce, prihvati cinjenicu da racunari stare, bas kao i ljudi i da ne mozes kupiti vecno dobar racunar. I pozdravi se svakih mesec sa 10% vrednosti racunara jer dolaze mladji i brzi. Nisi ni ti vecno 15-godisnjak
:: :: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
LonleyMax Re: Re: Re: ... 23.09.2008. 16:03 #72005

Ok... hvala na savetima!!!

:: Momce ne citas sta sam ti objasnio...To sto ti mislis da ce izaci za par meseci kod nas se nece tako brzo pojaviti vec ce doci sa velikim kasnjenjem...E sad ako imas nekog u inostranstvu recimo u Americi to je druga stvar!U svakom slucaju stvara muku...Uzmi to kao covek sto si planirao i nemoj da izvodis besne gliste bez potrebe
:: I Want to believe - The truth is out there
:: OC House
:: @PCBeast@
:: http://valid.x86-secret.com/show_oc.php?id=298049
:: :: Nije fora da ja cekam da uzmem najbolje... vec to da ce izaci za koji mesec pa da vijam to ili da uzmem ovo... sve je meni jasno oko cene ja sam ovu sada masinu platio pre 7 dina skoro kad se to baci u evre 700 evra... a danas ne vredi ni 100 evra!!
:: :: Samo mi nije jasno da li cekati izlazak trenutno nove stvari par meseci ili ne!!
:: :: :: Pitanje nema smisla
:: :: :: Da li tebi treba racunar ove ili sledece godine
:: :: :: Svakih 6-12 meseci izlazila je i izlazice nova plejada CPU-a, ali i grafickih kartica, maticnih ploca, hard diskova..
:: :: :: A kada izadje Nehalem, hoces li cekati da mu padne cena (jer ce prvi biti preskupi) ? A onda novu generaciju grafickih ? Ili novi cipset ? Ili da padne cena DDR3 memoriji
:: :: :: Potpuno besmisleno
:: :: :: Momce, prihvati cinjenicu da racunari stare, bas kao i ljudi i da ne mozes kupiti vecno dobar racunar. I pozdravi se svakih mesec sa 10% vrednosti racunara jer dolaze mladji i brzi. Nisi ni ti vecno 15-godisnjak
:: :: :: У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
SkyFire u-p-d-a-t-e.. 23.09.2008. 16:05 #72006

Od te konfiguracije ne svidja mi se samo karta tj brend MSI!Mogao si da uzmes za iste pare pa cak i jeftinije mnogo kvalitetniju kartu od drugih ponudjenih brendova...Asus,Gainward,XFX..!!!

OC House
@PCBeast@

FSamir Samo te lože 23.09.2008. 22:58 #72089

broj poruka: 777
Čuj neće se pojaviti sto godina i trebaće mu kvalitetnije ploče.

Ti će se procesori kod nas naći u ponudi trećeg dana od svetske prezentacije i imaće normalno dobru podršku od strane bitnih proizvođača ploča...šta nije jasno u ovoj rečenici?

Normalno je da sačekaš, posebno ako pare nisu problem.
Glupo je sad kupovati bilo kakav Core2 za neke veće pare, to bi ti bilo kao da si kupio polovan računar star godinu ipo.
Zamisli u kolikom si ti onda zaostatku u odnosu na nekog ko je svojevremeno kupio E6600.
Nećeš ga upaliti ni dvadeset puta a on će već biti prevaziđen i imaćeš prelep osećaj kako imaš računar prošlih generacija...izgleda da si se navikao na taj osećaj...nedaj se bre

BataCele ... 24.09.2008. 07:30 #72145

Evo ga opet Samir sa svojom misijom: Baci sve pare sto imas na komp, a sto pretekne - kupi gajbu piva i ubij se kao zver.

FSamir I`l me ženi i`l tamburu kupi, u nešto se udarati mora 25.09.2008. 03:15 #72281

broj poruka: 777

Istina je da previše novca dajem za hardver.
RubberDuck Vredi cekati u svakom slucaju 02.10.2008. 16:07 #73262

broj poruka: 12

Ja bih na tvom mestu sacekao da izadje Nehalem, pa kada izadje kupio bih Quad po znatno oborenoj ceni, rece ti malopre da ti pare nisu problem, ali smatram da nije bas mudro kupovati prve serije nove generacije procesora, Intel te lepo odere, a cesto i te prve serije procesora nisu dobre, pa izlaze revizije (to se kod Intela dosta redje desava, ali sa novom tehnologijom uvek postoji rizik i moguce posledice slicne prvim phenomima x4 )
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs