Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
2x1GB ili 4x1GB
STRANA 1 OD 1
pasduh 2x1GB ili 4x1GB 20.09.2008. 02:38 T12087

status: user
broj poruka: 451
Znaci sta je bolje za svakodnevni rad na racunaru, multimediju,eventualno neki web dizajn i igranje igrica, 2x1GB 1066MHz ili 4x1MB 800 MHz RAM-a, odnosno da li je tu bolje imati vise MHz ili vise GB.
Unapred priznajem da moje pitanje mozda i nije bas rezonsko, ali zanima me sta drugi misle o ovom.

pozzz

one way or another
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: ... 20.09.2008. 02:41 #71414

broj poruka: 12057

Za to što radiš nećeš ni provaliti da li je 800 ili 1066, zato 4 x 1 GB.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

pasduh ReL:Re: ... 20.09.2008. 02:47 #71416

Reci mi moli te da li je svejedno da su ta 4x1 ustvari 2x po 2x1 dual ili mogu 4 zasebna.
Mislio sam 1066 zato sto je procesor AMD Phenom pa ne znam dobijam li time ista posebno.

pozz

one way or another

Equinoxe Re: ... 20.09.2008. 02:50 #71417

Pa najbolje ti je 2 x 2 GB. Batali memory speed za to što tebi treba.

pasduh Re:Re... 20.09.2008. 02:57 #71418

Koju marku RAM-a bi mi preporucio uz Asus M3N-H/HDMI i Phenoma.

pozzz

one way or another

MACHINE Ja cu reci obratno 20.09.2008. 03:08 #71419

broj poruka: 5704
DDR2-1066 jeste izmerivo brzi od DDR2-800 taman tih 266 DDR tj. realnih 133MHz , XP vidi celih 3GB, sto je 1/3 RAMa vise od `standardnih 2`. Svakako DualChannel, on nosi u proseku nekih 10%. Za najveci deo poslova je dovoljno 2GB pa je moj predlog Kingston HyperX DDR2-1066 2x1GB za 50e

- A N G E L -

Equinoxe Re: ... 20.09.2008. 03:09 #71420

Ja najbolja iskustva imam sa Kingston HyperX modulima. Nisam ni sa jednom pločom imao problema sa njima koji god da su čipovi. Nećeš pogrešiti ni sa 5-5-5 modulima. Sasvim su OK.

Equinoxe Re: ... 20.09.2008. 03:12 #71421

Uvek volim RAM u rezervi, a za MM i WEB.....1066 - ne znam. A igre će više da ti cene više nego malo brže.

MACHINE Bottleneck 20.09.2008. 03:13 #71422

ti je brzina i HDD i RAM, zato juris vece frekvencije, a kolicnu od 2GB cak i advanced korisnici nece ispuniti tako lako, onaj 1GB viska u 32bit XPu neces osetiti, believe me...zato: DDR2-1066 i RAID0 2MB/7200RPM

- A N G E L -

pasduh ..... 20.09.2008. 03:19 #71423

@MACHINE
OK ako se radi o XP-u dobar ti je rezon, ali sta ako hocu da koristim i Glistu eventualno i neki od Linux-a (jos ne znam koji, mozda suse ).

@bax2003
Vidim da se obojica slazete oko Kingston HyperX tako da taj predlog u potpunosti prihvatam.

one way or another

Equinoxe Re: ..... 20.09.2008. 03:33 #71424

Glista guta RAM ko životinja!

:: @MACHIN
:: OK ako se radi o XP-u dobar ti je rezon, ali sta ako hocu da koristim i Glistu eventualno i neki od Linux-a (jos ne znam koji, mozda suse )
::
:: @bax200
:: Vidim da se obojica slazete oko Kingston HyperX tako da taj predlog u potpunosti prihvatam
:: one way or another
DaSickSyst Re: Bottleneck 20.09.2008. 04:09 #71426

broj poruka: 2909
:: ti je brzina i HDD i RAM, zato juris vece frekvencije, a kolicnu od 2GB cak i advanced korisnici nece ispuniti tako lako, onaj 1GB viska u 32bit XPu neces osetiti, believe me...zato: DDR2-1066 i RAID0 2MB/7200RP

Machine,mnoge stvari u racunaru mogu da budu usko grlo,ali frekvencija rama nikako...Jedan jedini razlog zasto se DDR3 memorija pojavila pre skoro 2 godine,a jos nije zazivela je bas to sto jos uvek nema ni priblizno toliko jakih procesra koji mogu da obrade toliko informacija koliko moze DDR2 na 800MHz da im pruzi,a da ne govorimo o 1066MHz...
Cak i najnovije i neuporedivo jace serverske masine sa 2x i 4x Quad Core procesorima koriste RAM module na 667MHz i ne vise od toga...Sta mislis zasto?

@pasduh
Na AMD platformama ima razlike izmedju DDR2 667 i 800MHz i tacno je da AMD procesori vise zavise od brzine RAMa od Intelovih,ali izmedju 800 i 1066MHz stvarno neces videti neku bitnu razliku,jer tvoj procesor nema toliku propusnu moc i ne moze da obradi toliku kolicinu informacija...Normalno ako imas dobru cenu ili priliku da uzmes 1066MHz uzmi bez razmisljanja,ali ako se uklapas sa kintom za nesto drugo slobodno uzmi 800MHz neces uopste pogresiti...U krajnjem slucaju guglaj malo na ovu temu potrazi neke testove i videces i sam.
Od kvalitetnih brendova bih ti preporucio:
1.Corsair,
2.OCZ,
3.Patriot,
4.G.Skill (ovo je vrhunski brend koji se skoro pojavio kod nas),
5.Geil.
Ovo su kvalitetni brendovi koje mozes naci na nasem trzistu.

Kingston je po meni neka zlatna sredina...Radi stabilno,ali ne mogu da kazem da je nesto posebno i da se po necemu izdvaja od ostalih brendova koje nisam nabrojao...

DaSickSystem
MACHINE Re: Re: Bottleneck 20.09.2008. 10:01 #71441

Da li ces to ostetiti ili ne je drugi padez. Bottleneck jeste, zasto??? Prvi je HDD jer je brzina transfera podataka u RAM mizerna kao posledica prirode rada mehanickog uredjaja. Sledeci most ka ultra brzim cache memorijma i registrima proceosora jeste RAM. Nekada je izmedju RAMa i L1 (Instruction/Data cache) bio duplo sporiji L2 cache. Zato sto su skupi. Procesor u ns proguta daleko vece kolicine podataka u vidu adresa, instrukcija koje izvrsava u dugackom pipeline sistemu. Prakticno prvo usko grlo je HDD pa RAM koji je samo veza kako bi se u njega fetch-ovali blokovi sa sporog diska a kasnije cupali za cache. Kada su podaci u RAMu onda je to usko grlo jer je brzina kojom FPU/ALU manipulise sa registrima i kesom drastivno veca...sta kazu realtime testovi oliceni u sintetickim bench aplikacijama: DDR800 ili DDR1066?! Biti ili ne biti, pitanje je sad :)

- A N G E L -

:: :: ti je brzina i HDD i RAM, zato juris vece frekvencije, a kolicnu od 2GB cak i advanced korisnici nece ispuniti tako lako, onaj 1GB viska u 32bit XPu neces osetiti, believe me...zato: DDR2-1066 i RAID0 2MB/7200RP
:: Machine,mnoge stvari u racunaru mogu da budu usko grlo,ali frekvencija rama nikako...Jedan jedini razlog zasto se DDR3 memorija pojavila pre skoro 2 godine,a jos nije zazivela je bas to sto jos uvek nema ni priblizno toliko jakih procesra koji mogu da obrade toliko informacija koliko moze DDR2 na 800MHz da im pruzi,a da ne govorimo o 1066MHz..
:: Cak i najnovije i neuporedivo jace serverske masine sa 2x i 4x Quad Core procesorima koriste RAM module na 667MHz i ne vise od toga...Sta mislis zasto
:: @pasdu
:: Na AMD platformama ima razlike izmedju DDR2 667 i 800MHz i tacno je da AMD procesori vise zavise od brzine RAMa od Intelovih,ali izmedju 800 i 1066MHz stvarno neces videti neku bitnu razliku,jer tvoj procesor nema toliku propusnu moc i ne moze da obradi toliku kolicinu informacija...Normalno ako imas dobru cenu ili priliku da uzmes 1066MHz uzmi bez razmisljanja,ali ako se uklapas sa kintom za nesto drugo slobodno uzmi 800MHz neces uopste pogresiti...U krajnjem slucaju guglaj malo na ovu temu potrazi neke testove i videces i sam
:: Od kvalitetnih brendova bih ti preporucio
:: 1.Corsair
:: 2.OCZ
:: 3.Patriot
:: 4.G.Skill (ovo je vrhunski brend koji se skoro pojavio kod nas)
:: 5.Geil
:: Ovo su kvalitetni brendovi koje mozes naci na nasem trzistu
:: Kingston je po meni neka zlatna sredina...Radi stabilno,ali ne mogu da kazem da je nesto posebno i da se po necemu izdvaja od ostalih brendova koje nisam nabrojao..
:: DaSickSyste
cakleni Da ne otvaram novu temu... 20.09.2008. 12:32 #71455

broj poruka: 320
Posedujem 2 modula po 1 gb DDR II 800Mhz, koji rade u zelenom i narandzastom slotu (znaci nisu u dual chanel). Proizvodjaci su pqi i take ms. Da li oni mogu u dual rezimu da rade i ako mogu, da li je dovoljno samo ubaciti u pravi slot, oba u zeleni ili oba u narandzasti? Koliko se dobija na brzini u slucaju moje konfiguracije, tj. vredi li to raditi?

konfiguracija:
athlon 64 3000+ am2 (1.81Ghz)
msi k9n-neo f v3 am2
gainward 7600gs 256mb ddr3
navedenih 2gb rama
40gb maxtor (nije smesno, nego je tuzno, ali je privremeno)

MACHINE Re: Da ne otvaram novu temu... 20.09.2008. 13:12 #71462

Teoretski moze, ali nije preporucljivo. Najpre je pozeljno da je isti brand i model. Bitno je da su oba modula istostrana (single ili double). Ako se kanis ubosti u DC mode moras i testirati makar sa MemTest86+ 2.01

- A N G E L -

:: Posedujem 2 modula po 1 gb DDR II 800Mhz, koji rade u zelenom i narandzastom slotu (znaci nisu u dual chanel). Proizvodjaci su pqi i take ms. Da li oni mogu u dual rezimu da rade i ako mogu, da li je dovoljno samo ubaciti u pravi slot, oba u zeleni ili oba u narandzasti? Koliko se dobija na brzini u slucaju moje konfiguracije, tj. vredi li to raditi
:: konfiguracija
:: athlon 64 3000+ am2 (1.81Ghz
:: msi k9n-neo f v3 am
:: gainward 7600gs 256mb ddr
:: navedenih 2gb ram
:: 40gb maxtor (nije smesno, nego je tuzno, ali je privremeno
pasduh MACHINE 20.09.2008. 13:30 #71466

Nisi mi rekao kako stoje Glista i Linux sa RAM-om.
Naravno i komentari drugih su dobrodosli.

pozzzz

one way or another

io62s .... 20.09.2008. 13:46 #71470

broj poruka: 371
Glista ce ti raditi duplo brze sa 4gb nego sa 2...to sam se licno uverio, tako da je po meni najbolje da uzmes 2x2gb kingstona i zavrsis posao, ne mora ni da bude hyper x...

MACHINE Re: MACHINE 20.09.2008. 13:59 #71473

Visti treba tih 1GB. Oni koji imaju 4GB i 32bitnu ver. nemaju 4 nego max. 3-3.5. Vista guta ceo GB. Ali ja ne znam ni jednog iole ozbiljnijeg korisnika koji radi na Vista OSu. Da se igra i da ga gleda DA, ali za rad ne...Linux ce raditi i na 1GB, oni su manje zahtevni oduvek, cak i sa grafickim okruzenjem najnovije verzije KDE, GNOME...Za vistu je 2GB knap

- A N G E L -

:: Nisi mi rekao kako stoje Glista i Linux sa RAM-om
:: Naravno i komentari drugih su dobrodosli
:: pozzz
BlueSkyNIS ... 20.09.2008. 16:17 #71495

broj poruka: 860
Za svakodnevni rad (internet, download, muzika i filmovi) Linuxu ne treba mnogo RAM-a. Imam 1Gb RAM-a i uključene 3D efekte, dosta pozadinskih procesa, jDownloader nikad ne gasim, Mozillu takođe, MPlayer stalno pušta neki film i retko, retko kad mi programi koriste preko 50% memorije (komp nije gašen/restartovan od prošle subote). Prilikom video obrade nisam obratio pažnju na memoriju. RAM mi nedostaje samo kada uključim VirtualBox i WinXP kada treba da pozavršavam neke poslove.

Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738

pasduh ... 20.09.2008. 16:49 #71500

Slazem se za XP, i ja ga vise volim, ali kad je vec i Glista tu reko hajde i ona pa makar samo i za gledanje .
MACHINE hvala jos jednom.

@BlueSkyNIS
Koji Linux ti koristis i sta mislis o suse, ja sam truba kad je u pitnju ovaj OS.

pozzz

one way or another

BlueSkyNIS ... 20.09.2008. 18:43 #71512

broj poruka: 860
Koristim Ubuntu, to je nešto kao Linux za početnike. Ima odličnu online podršku kako stranog tako i domaćeg foruma. Zasnovan je na Debian GNU/Linuxu, a krasi ga upotrebljivost i mnoštvo programa, izdavanje novih verzija na svakih šest meseci, jednostavna instalacija i nenametanje zakonskih ograničenja. Ubuntu sponzoriše Canonical privatna kompanija koju je osnovao Mark Shuttleworth. On je osnovao Ubuntu fondaciju sa početnim kapitalom od 10 miliona američkih dolara. Cilj fondacije je da obezbedi podršku i razvoj za sve buduće verzije Ubuntu-a.

OpenSUSE je distribucija koja se isporučuje sa KDE grafičkim okruženjem, koje ja lično, ne volim i imam slaba iskustava sa ovom distribucijom.

Sve u svemu, probaj pa ćeš videti. Većina današnjih distribucija se isporučuju kao LiveCD, što znači da možeš boot-ovati direktno sa CD-a i vidiš kako radi na tvom kompjuteru, a da pri tom uopšte ne `takneš` svoj hard disk. Ukoliko ti se distribucija sviđa uvek je možeš instalirati.

Za rad i konfiguraciju Linuxa je karakteristična česta upotreba CLI-a (Command Line Interface) umesto GUI (grafičkog interfejsa), tako da ti bude jasno kada ti korisnici na forumu kažu ukucaj ovo - ukucaj ono.

Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
gile23 Re: ... 20.09.2008. 20:13 #71528

broj poruka: 9121
OpenSuse je vecinom ako imas veliki broj povezanih kompova, pa mozes da pravis skripte da nerviras nekoga drugog itd,itd. Ubuntu takodje nije los, ali ako hoces dobar linux to ti je Fedora (pod uslovom da znas odlicno prethodna dva) i na kraju MAC OSX Snow Leopard, bas ako neces nesto tipa Microsoft, ali MAC je savrsenstvo koje je veoma skupo, tesko ces naci cracovane programe za njega,...

Pozdrav!

:: Koristim Ubuntu, to je nešto kao Linux za početnike. Ima odličnu online podršku kako stranog tako i domaćeg foruma. Zasnovan je na Debian GNU/Linuxu, a krasi ga upotrebljivost i mnoštvo programa, izdavanje novih verzija na svakih šest meseci, jednostavna instalacija i nenametanje zakonskih ograničenja. Ubuntu sponzoriše Canonical privatna kompanija koju je osnovao Mark Shuttleworth. On je osnovao Ubuntu fondaciju sa početnim kapitalom od 10 miliona američkih dolara. Cilj fondacije je da obezbedi podršku i razvoj za sve buduće verzije Ubuntu-a.
:: OpenSUSE je distribucija koja se isporučuje sa KDE grafičkim okruženjem, koje ja lično, ne volim i imam slaba iskustava sa ovom distribucijom
:: Sve u svemu, probaj pa ćeš videti. Većina današnjih distribucija se isporučuju kao LiveCD, što znači da možeš boot-ovati direktno sa CD-a i vidiš kako radi na tvom kompjuteru, a da pri tom uopšte ne `takneš` svoj hard disk. Ukoliko ti se distribucija sviđa uvek je možeš instalirati.
:: Za rad i konfiguraciju Linuxa je karakteristična česta upotreba CLI-a (Command Line Interface) umesto GUI (grafičkog interfejsa), tako da ti bude jasno kada ti korisnici na forumu kažu ukucaj ovo - ukucaj ono.
:: Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
pasduh ... 20.09.2008. 21:29 #71538

Procitao sam negde da Ubuntu moze da skrati vek trajanja HDD na laptopu jer ga cesto spinuje ili tako nesto pa me zanima da li se to desava i kod desktop PC ili to nije tacna tvrdnja.

one way or another

gile23 Re: ... 20.09.2008. 21:51 #71545

broj poruka: 9121
To nigde nisam cuo, pazi ovako komp ti ima 256rama i 2800+ procesor i neku graficku 64MB, taj komp je star 5-7 godina, boga pitaj koliko je puta podignut bilo kakav Linux, jedan car je 15 dana bio za jednim kompom i dizao je Ubuntu negde oko 5-10 puta, kompu nije nista, to sto si cuo to je mozda ako ga drndas 10+ godina,...

Pozdrav!

:: Procitao sam negde da Ubuntu moze da skrati vek trajanja HDD na laptopu jer ga cesto spinuje ili tako nesto pa me zanima da li se to desava i kod desktop PC ili to nije tacna tvrdnja
pasduh Re: Re: ... 20.09.2008. 22:55 #71557

Evo link, a ima ih jos ali me mrzi da trazim.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=146008&highlight=ubuntu

one way or another

:: To nigde nisam cuo, pazi ovako komp ti ima 256rama i 2800+ procesor i neku graficku 64MB, taj komp je star 5-7 godina, boga pitaj koliko je puta podignut bilo kakav Linux, jedan car je 15 dana bio za jednim kompom i dizao je Ubuntu negde oko 5-10 puta, kompu nije nista, to sto si cuo to je mozda ako ga drndas 10+ godina,..
:: Pozdrav
:: ::
:: :: Procitao sam negde da Ubuntu moze da skrati vek trajanja HDD na laptopu jer ga cesto spinuje ili tako nesto pa me zanima da li se to desava i kod desktop PC ili to nije tacna tvrdnja
:: :: one way or another
slavoljubm Re: ... 20.09.2008. 23:15 #71560

broj poruka: 28
ne bi trebalo to da pravi problem, to je samo nagadjnje nekih servisera....

:: Procitao sam negde da Ubuntu moze da skrati vek trajanja HDD na laptopu jer ga cesto spinuje ili tako nesto pa me zanima da li se to desava i kod desktop PC ili to nije tacna tvrdnja
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs