Sastavio sam prijatelju racunar slican kao moj, ali me jedna stvar buni, a desava se i kod mene i kod prijatelja. Ploca kod mene je ASUS P5Q a kod druga ASUS P5QC, znaci vrlo slicne, a problem je u tome da ukoliko se iskluci napajanje, tj prekine dovod struje do kucista i posle pola sata ponovo prikljuci struja, prilikom startovanja, racunara se normalno startuje, pa se zatim ugasi tako oko 3-4 sekunde ponovo upali i nastavi da radi kao da je sve uredu. To se desava samo ako prekinem dovod struje do napajanja, i ako parametri u BIOS-u vezani za memoriju nisu nastelovani na AUTO, a posto je memorija KINGSTON Hyper X 1066, pod stavkom AUTO, BIOS je detektuje kao 800, tako da nisam pametan kako da je nastelujem. Ako neko ima iskustva po tom pitanju voleo bih da cujem savet.
Nadji u BIOSu opciju Power Managementa koja se ice State Power Off tj. podesavanja sta ce da radi ukoliko nestane struje, dakle ako nestane i ponovo dodje neka ne radi nist ai ostane OFF...ne secam se tacno, meni je bas tako bilo (skroz isto) na Asus K7V-T ali sam to ubio u BIOSu...sta se desava kaka je RAM na Auto??? Ako nije to onda je to logika za proveru pa parametara pa spada u normalno ponasanje...
to sa startovanjem je najnormalnije, bar su meni tako rekli :) izgleda da se to svima tako desava, cuo sam da je normalno za p35 (moj) a izgleda i za p45. nemoj da se brines nista sve je ok :)
Nemaj brige. To je najnormalnija stvar - radi se o proveravanju parametara BIOS-a nakon cega sledi uobicajeno POST-ovanje ili poruka `overclocking failed` (ako je nesto overklokovano). Slicno se ponasaju i Gigabyte-ove ploce pocevsi sa chip-setom 965 pa do x48. Takodje, ventilator na CPU-u se ukljucuje nakon pauze od jedne do dve sekunde racunajuci od momenta pritiska `power` prekidaca.
:: :: Sastavio sam prijatelju racunar slican kao moj, ali me jedna stvar buni, a desava se i kod mene i kod prijatelja. Ploca kod mene je ASUS P5Q a kod druga ASUS P5QC, znaci vrlo slicne, a problem je u tome da ukoliko se iskluci napajanje, tj prekine dovod struje do kucista i posle pola sata ponovo prikljuci struja, prilikom startovanja, racunara se normalno startuje, pa se zatim ugasi tako oko 3-4 sekunde ponovo upali i nastavi da radi kao da je sve uredu. To se desava samo ako prekinem dovod struje do napajanja, i ako parametri u BIOS-u vezani za memoriju nisu nastelovani na AUTO, a posto je memorija KINGSTON Hyper X 1066, pod stavkom AUTO, BIOS je detektuje kao 800, tako da nisam pametan kako da je nastelujem. Ako neko ima iskustva po tom pitanju voleo bih da cujem savet.
Ovo nije problem power management-a (odredjivanje da li ce se sistem automatski podici kada struja `dodje` nakon iznenadnog prekida, ili ce ostati iskljucen).
-Savremene maticne ploce imaju usporeno dovodjenje napona (delay) sa ispravljaca (PSU) prilikom ukljucivanja, da bi se minimizovale neuskladjenosti rada komponenti sistema do kojih dolazi kada struja `jurne` u komponente.
-Sto se tice memorije, u BIOS-u imas mogucnost nezavisnog podesavanja frekvencije memorije u odnosu na CPU-bus (`asinhroni mod`). Znaci, RAM sada `radi` na minimalnoj frekvenciji koja je potrebna CPU-u u datim uslovima. Ako predjes na rucno podesavanje parametara fsb-a, moci ces da biras izmedju vise vrednosti frekvencije memorije. Pitanje je, medjutim, da li ce procesor proraditi pri tim frekvencijama memorije bez podizanja napona memorije i/ili procesora.
moj PC: Asus P5Q, e8400 (@3.6GHz), 2x1GB OCZ PC1200 DDR2.
Nije tacno. Na nekim modelima ploca je do APM-a. Ne znam konkretno na toj. Na P5K se to ne desava...a ne odnosi se ne pamcenje prethodnog stanja ili off state. Na K7V-T sam imao isti bas isti slucaj i bilo je do setovanja. Kod druga se desavalo isto na A8N-E, nakon flashovanja BIOSa je to nestalo...u pitanju je neprilagodjeno upravljanje a nema veze sa overflow-om jer se naponi na PSU stabilizuju ne PG pa tek onda pustaju na sve linije istovremeno. Sama ploca je nije elektromotor pa da mzoe da povuce ne znam koliku struju, kroz CPU dakako ide mnogo struje ali to ide preko jedinice za filtriranje/peglanje sastavljenje od vise faza kondenzatora i tranzistora...tacno je za GA, ali ne da svaki Asus radi tako - vidjao sam oba ponasanja
- A N G E L -
:: Ovo nije problem power management-a (odredjivanje da li ce se sistem automatski podici kada struja `dodje` nakon iznenadnog prekida, ili ce ostati iskljucen). :: :: -Savremene maticne ploce imaju usporeno dovodjenje napona (delay) sa ispravljaca (PSU) prilikom ukljucivanja, da bi se minimizovale neuskladjenosti rada komponenti sistema do kojih dolazi kada struja `jurne` u komponente :: :: -Sto se tice memorije, u BIOS-u imas mogucnost nezavisnog podesavanja frekvencije memorije u odnosu na CPU-bus (`asinhroni mod`). Znaci, RAM sada `radi` na minimalnoj frekvenciji koja je potrebna CPU-u u datim uslovima. Ako predjes na rucno podesavanje parametara fsb-a, moci ces da biras izmedju vise vrednosti frekvencije memorije :: Pitanje je, medjutim, da li ce procesor proraditi pri tim frekvencijama memorije bez podizanja napona memorije i/ili procesora :: :: moj PC: Asus P5Q, e8400 (@3.6GHz), 2x1GB OCZ PC1200 DDR2.
Sacekao sam malo da cujem neke savete. Nisam resio problem, ali izgleda da to mora tako da bude. Inace poslusao sam MACHINE, probao sam sva tri parametra, a to su - Power Off, Power On i Last State i ista stvar. Da neko je jos postavio pitanje kako je setovana memorija, ako nisam bio jasan, znaci kad je stavka u BIOS-u na AUTO, ploca je detektuje kao DDR800, iako ona DDR1066, a kada namestio u BIOS-u da je memorija DDR1066 sa voltazom 2,2V desava se opet ona prica sa pocetka. Bio sam na PAKOM sajtu postavio u petak isti upit i jos nikakav odgovor. Mozga ce i nesto napisati. U svakom slucaju HVALA svima na, a ako jos neko ima ideje, nek napise.
Moj PC: Asus P5Q, Intel 8400, 2 x 1 Gb Kingston HyperX 1066, Asus 4850/512 + DualOrb, 2 x WD 500Gd, Antec 550W itd....
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.