Imaju li starije aplikacije ikakve koristi od multicore procesora?
STRANA 1 OD 1
goranvu
Imaju li starije aplikacije ikakve koristi od multicore procesora?
19.09.2008. 01:15
T12067
status: user broj poruka: 195
Ovo je stvar za koju jos nisam nasao odgovor. Pretpostavimo da sam korisnik koji na svom Win XP Pro koristi uglavnom Firefox, Office 2003 ili 2007, stari photoshop (7.0), dreamweaver 2004, Delphi 7.0, itd. i nema nameru/potrebu da u sledece barem dve godine predje na neki noviji softver, jer ovaj savrseno zadovoljava sadasnje potrebe. Od kakve je koristi kupiti multicore procesor, koji ce pritom mozda raditi i na manjem taktu od mog sadasnjeg procesora (sadasnji je npr. 2.6 Ghz)? Nijedna od ovih aplikacija nije pravljena da koristi multicore. Jedino gde vidim eventualnu prednost je multitasking sposobnost Win XP-a u slucajevima kada imam vise programa otvoreno, a onda se OS brine da su oba jezgra optimalno iskoriscena, pa npr. jedan program vise koristi jedno, a drugi vise drugo jezgro. Ali postavlja se pitanje da li Win XP uopste radi tako? Ovo mi verovatno moze odgovoriti samo neko ko je poredio single core i multicore procesore na istom taktu i slicnom hardveru. Ako korisnik uglavnom ne praktikuje teski multitasking, i pretezno koristi samo navedene aplikacije, onda bih da rekao insistiranje na multicore procesoru nema nikakvog smisla. Vecina korisnika kompjutera se ne bavi profesionalno/svakodnevno obradom slika i video materijala, niti igra zahtevne igrice, nego koristi komp za mnogo jednostavnije stvari, ali bi zeleo da radi sto brze. Voleo bih da cujem vasa razmisljanja, mada je slicna tema mozda jos davno bila na dnevnom redu.
Re: Imaju li starije aplikacije ikakve koristi od multicore procesora?
19.09.2008. 04:55
status: user broj poruka: 1260
Nemaju neke preterane koristi osim poboljšanog multitasking-a, ali činjenica je da bi kupovinom najnovije generacije procesora sigurno dobio na brzini u pomenutim aplikacijama bez obzira što bi novi procesor radio na nižem taktu. Prktičan primer: moj stari P4 Prescott je radio na 3.2GHz a sada imam C2D E8400 koji radi na 3.0GHz. C2D mi izrenderuje isti video materijal za oko tri puta manje vremena nego P4 iako je 200MHz `sporiji`. Znači, najbitnija je arhitektura procesora, koja je znatno napredovala tako da megaherci ne mogu da se porede. Dakle, koristi od multicore procesora ćeš imati bez obzira da li tvoje aplikacije koriste samo jedno jezgro. I to jedno će posao odraditi brže nego stari procesor a pri tom ti ostaje dovoljno sirove snage za još bilo koji posao. U svakom slučaju višejezgarni procesori su budućnost tako da će software sve više imati koristi od njih.
Lama a i ostali koji dele tvoje misljenje su totalno u krivu !!!
Kao prvo ima starijih (3-4 godina) aplikacija koje itekako umeju da iskoriste dva ili vise jezgara, pogotovu programi za rendering i slicno tome.
Drugo kad radis vise stvari odjednom mnogo dobro dodje procesor sa vise jezgara, recimo jedno jezgro cepa dvd rip, drugo rendering, trece neke druge proracune a cetvrto ti omogucava da krstaris internetom bez stucanja.
Neko ce reci pa sve ovo moze i na celeronu, jeste moze ali to stravicno usporava sistem znam kad sam imao samo Athlon XP1800+ i tada sam mogao da pokrenem dva tri programa ali oni su se medjusobno cekali tj delili su procesorske resurse ko deca na toboganu.
A na x4 ili c2D rade cetiri programa na cetiri jezgra tj. pravi pravcati multitask.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: ::Imaju li starije aplikacije ikakve koristi od multicore procesora :: :: Ne :: :: :: :: Renaming his people blood elves, in honor of their fallen countrymen, he taught them how to tap into ambient mystical energies... :: ::
@gonzagbs Evo ti jedan plastican odgovor. Pre neki dan sm skinuo seriju Eureka Season 2, posto su epizode taman te velicine 13x367mb da ne mogu da stanu na jedan DVD reko da odradim recode na 358mb, sta mislis koliko je jezgara mog e4300 bilo uposleno, odgovor OBA.
Pokreni recimo 3ds Max ne mora najnoviji posto je on odavno optimizovan da koristi sve sto moze i sto je fizicki prisutno u racunaru ili cak mrezi racunara.
Pokreni recimo igru Supreme Commander (stara je doduse dve godien) ona leti na mulitcore sistemima.
Meni je dosta i to da mi pored AutoCAD-a u pozadini rade FlasGET, AGK a da ja to radeci ozbiljne stvari ne osetim kao usporenje sistema, inace u pitanju je WinXP 32bit.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: :: :: Startovano je x `starijih aplikacija` :: Kako - koliko jezgara koristi OS (standardno XP Pro 32 bit) ?
pustim hd 1080p filim na lcd tv-u (extended desktop) na monitoru igram igru dota,cs .... ne oseca. Na Barthonu 2800+ nisam mogao da gledam 1080p ... a ne da radim 2 radnje istovremeno.
Ima sigurno prednosti multicore u odnosu na cpu sa jednim jezgrom!
19.09.2008. 13:39
status: user broj poruka: 220
Prosto sagledavanje situacije,pritisnes ctrl+alt+delete,i dobijes aktivnih 32-50-ak programa,programcica,koji svi crpe resurse tvog jedno jezgarnog cpu-a,i njegovih 2.6 pretvore u 1.3 ghz,a onda pomisli da prepolovis sve te aktivne programe na dva ili vise delova,pa onda razmisli koliko procesorske snage dobijas za rad!A plus je i sto noviji procesori,multicore imaju speed step,ssse3,i uglavnom vise kesa,kraci paplajn,vece magistrale,itd,znaci razlika je ogromna u korist multicore procesora!Ja sam recimo imao p4 intel full,3.0 ghz,1 mb l2 kesa,800mhz magistrala procesora,prescott jezgro,i on je kompresovao dvd u divx,u auto gordian knotu za 3 sata,neki put za 2.5 sati,a sad imam(neko bi rekao slab)2180 dual core,radi na 2.0,ja sam ga digao na 2.6,ploca mi je p5k pro asus,i on cepa dvd u divx za 1 i 20 minuta,a u realnom radu sve brze radi dosta,cak i stariji programi!U 3d marku 05 sam dobio nekih 350 poena vise,sa ovim cpu-om u odnosu na intel 3.0 ghz jedno jezgro,graficka je bila ista,800gt!
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.