Znaci koji je isplativiji oba rade na istim taktovima, ali je na 5400 jezgro Brisbane 65nm a na 5600 Windsor 90nm. S tim sto 5600 ima 2x1MB L2 a 5400 1MB L2. Razlika u ceni je 10e. Za sta su bitna ta 2MB L2, gde se oseti prednost i da li vredi dati 10e vise zbog toga?
...L Cache memorija je potreban za rad samog procesora, sto je vise imas, brze ce procesor raditi interne operacije, tj, procesor sa manje L2 Cache-a ce morati vise put pristupati spoljasnjoj memoriji, tj RAM-u, tako da ce tu gubiti na brzini! Ja imam Windsor procesor i prezadovoljan sam sa njim! Pre toga sam imao Brisbane a razlika u taktovima je bila 2.1 Brisbane vs 3.2 Windsor a razlika u brzini je skoro pa 2x!
Zasto su Inteli `brzi`, imaju mnogo vise L2 Cache-a! To je ujedno i najskuplja memorija...
Slobodno ti uzmi taj Windsor, ali se uveri pre toga da li tvoja ploca moze da podrzi Windsor jezgro, posto obicno ti procesori vuku vise struje...
Moze ploca jedino ne moze 6000+ i 6400+ koji trose 125W ostale moze.
Ja sam mislio da je takt najbitniji, nisam znao zasta je bitan taj L2 kes hvala na objasnjenju.
:: ...L Cache memorija je potreban za rad samog procesora, sto je vise imas, brze ce procesor raditi interne operacije, tj, procesor sa manje L2 Cache-a ce morati vise put pristupati spoljasnjoj memoriji, tj RAM-u, tako da ce tu gubiti na brzini! Ja imam Windsor procesor i prezadovoljan sam sa njim! Pre toga sam imao Brisbane a razlika u taktovima je bila 2.1 Brisbane vs 3.2 Windsor a razlika u brzini je skoro pa 2x :: :: Zasto su Inteli `brzi`, imaju mnogo vise L2 Cache-a! To je ujedno i najskuplja memorija.. :: :: Slobodno ti uzmi taj Windsor, ali se uveri pre toga da li tvoja ploca moze da podrzi Windsor jezgro, posto obicno ti procesori vuku vise struje.. :: :: Pozz...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.