Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Cudan i (za sad) neresiv problem. Majstori, pomoc
STRANA 1 OD 1
pcandparts Cudan i (za sad) neresiv problem. Majstori, pomoc 06.09.2008. 22:07 T11843

status: user
broj poruka: 73
Posle ukljucenja, izbaci poruku `Overclock Failed, F1-setup, F2-deafault`.
Stvar je u tome da nikakav overklok nisam ni setovao (sve je na `Auto`), niti hocu.
Posle F2 sve krene normalno, ali ako uradim `Restart`, masina ne startuje, samo `visi` kursor gore-desno. Ugasim na dugme, upalim, opet ista poruka, i tako u krug. Kao da nece da zapamti `default`, a u BIOSu nema nigde opcije da se sve stavi na `default`, kao na mnogim plocama.
Masina je skoro nova (od juna): Asus P5KC, CPU E8400, Geil 2x1MB, nVidia 9600GT/512, Chieftec 450W.
Ako se neko sreo sa slicnim problemom, molio bih za iskustvo, kako ga je (i ako) resio.
Hvala na trudu.

-ShonE- Re 06.09.2008. 22:31 #69576

broj poruka: 3529
Za pocetak resetuj bios ako nisi, pa onda stavi na defaults. Bilo bi dobro i da skines poslednji bios sa neta i odradis update!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
VMARC Iskljuci mu opciju u BIOSu Wait for F1 if failed... 06.09.2008. 22:35 #69577

broj poruka: 9420
Ili tako nekako... ne secam se... Uglavnom tako se resava.

P5K ima taj bag u svim verzijama, nisam siguran da je resen i u novijim verzijama BIOSa, mada bi i to mogao da pokusas, mislim da apgrejdujes neku najnoviju verziju.

Dakle, sretao se i uspesno resavavao na ovaj nacin.

dabliju dabliju dabliju tacka er te es tacka r s

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DaSickSyst re 06.09.2008. 22:38 #69579

broj poruka: 2909
Ovo nije nista cudno za Asus P5KC plocu...Po stoti put kazem izbegavati P5KC i P5K Premium!Bez obzira sto je jeftinija P5KE je mnogo bolja kupovina.

P5KC ima problema sa mnogim RAM modulima(i jos mnogim drugim stvarima).Daj malo vise detalja o tvojoj memoriji...Latencije i frekvencija.

DaSickSystem
Equinoxe Re: 06.09.2008. 23:00 #69581

broj poruka: 12057

Ako vađenje baterije na ploči ne pomogne da se BIOS smiri, bojim se da je `C` počeo da opravdava svoju ne baš dobru reputaciju. Zavari i novi BIOS ako nemaš najnoviji.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

XXXL Eh ta struja.. 06.09.2008. 23:30 #69584

broj poruka: 537
Zameni bateriju na ploci (mozes da probas neku bateriju sa ispravne ploce, samo nemoj da slomis neko parce kucista za bateriju).
Ako to ne resi problem, moguce da ti je mrezni napon `nervozan` a/ili napajanje ne podnosi promene napona tako da mozda mozes i da probas drugo napajanje.

Ako nije ni do toga, probaj novi bios,izvadi jedan stick memorije...

Ako ni to ne pomogne - ploca ti je propevala :)

Ako je komp noviji tj. u garanciji, cepni plocu na servis (ako ti nista od vec pomenutih stvari ne pomogne). Mada, obzirom da ti je nick `pcandparts` ne bi me cudilo da je neko kupio komp kod tebe pa si se nasao u enigmi (valjda i onda imas garincuju od uvoznika, right?) :)
pcandparts Hvala svima, al... 07.09.2008. 00:58 #69590

.. naravno da sam resetovao BIOS. Bateriju nisam vadio (probacu), mada to u celoj karijeri nisam morao da radim, ako vec ima dzamper?! Jedino ako yebeni Asus ne radi...
A masina nije od mene, pokusavam da pomognem poznaniku koji je kupio ne znam gde.
Ja Asus ne mirisem od kako mi se desavalo da od 5 ploca koje izvadim iz kutija, 2 ne rade, odmah moraju nazad na reklamaciju... Al sad sta je tu je...
Poskidao sam sve sto se moglo poskidati i sa Asusovog sajta i sa Intela, pa cemo videti.
Samo sam zeleo da vidim dal` se to jos nekom desavalo, meni za `sto` godina, nikad... al sve se jednom desi prvi put, sto kazu...

@XXXL
ne brini za `lomljenje`, to mogu samo namerno... :-D
Sa Chieftecom nikad nisam imao problema...
I masina nije kupljena od mene, da jeste, ne bi svega ovog bilo... :)

pozdrav svima

operator ili jedno ili drugo ili trece. 07.09.2008. 01:38 #69597

broj poruka: 4262
Retke su ploce ASUS P5KC, koje imaju istih problema.
Zao mi je sto je dosta ljudi kupovalo ploce, koje su uvoznici nabavljali po 10 eura.
I da za sada ASUS P5KC ima problema samo sa Kingmax modulima.
Ako cete mi verovati nemam nijednu ASUS P5KC plocu vracenu, koja je neispravna, ali sam ih nabavljao po 62 eura iz Austrije ili od prijateljice Wen Xiao Fan za 54 eura sa Tajvana.
A skoro svaka druga ploca Gigabyte mi se vraca na reklamaciju, bilo da je uzmem od uvoznika u BG-u ili je uzmem iz Austrije.
Inace zamena baterije u tvom slucaju je problem ili BIOS ili Bios chip na ploci. Njegova cena je 5 eura+ koliko ti uzmu za zamenu.
pcandparts Da, zaboravih... 07.09.2008. 02:16 #69601

@VMARC
Iskljucenje `wait for F1` omogucava samo da ne stane i ne izbacuje poruku, vec nastavi kao da je pritisnut F2, ali ne resava problem - posle restarta sistem i dalje `visi`, ne krece. Mada nije jasno zasto posle iskljucenja i ponovnog ukljucenja ipak startuje...

pcandparts @operator 07.09.2008. 02:34 #69602

Malo skrecem sa sopstvene teme, ali si me `pogodio`. :)
Mislim da si potpuno u pravu sto se tice ploca i razlicitog kvaliteta. Na mnogo mesta se govori o losim iskustvima (kao moja sa Asusom) sa MSI ili GA, a ja NI JEDAN problem nisam imao sa njima. A 150 masina mesecno x 12 meseci x niz godina, koliko je to...? I najcesce su to bile bas `najgore` (jeftine) ploce, jer se takve nazallost najcesce traze (firma zivi od prodaje, logicno). Ali opet, bez ijednog problema sa toliko nagrdjenim MSI-em (ko verovao, ko ne verovao).

Sto se tice tvoje `dijagnoze`, i ja sam sve vise uveren da BIOS ne valja, ali zamena ne igra, u garanciji je, znaci reklamacija.

DaSickSyst Re: ili jedno ili drugo ili trece. 07.09.2008. 04:04 #69608

@operator
Nemam nameru da pocinjem temu GA vs Asus (ako si mislio da je to poenta mog posta).
Jednostano od Asus P5K serije stvrano sam ubedjen da C i Premium seriju treba izbegavati.
Ako mislis da je to samo moje iskustvo molim te pogledaj na Asusovom sajtu koliko se ljudi zali na svakakve probleme sa ovom plocom.Cak je jedno vreme najavljivana da ce biti potpuno povucena iz prodaje zato sto Asusovi strucnjaci nisu uspeli da naprave BIOS koji bi pokrpio makar deo problema koje ove dve ploce imaju,a ima ih mnogo...

Cisto za statistiku ova ploca(P5K-C) je povucena iz prodaje sa newegg-a bas iz tog razloga sto je bilo vise od 50% reklamacija i mislim da je ovo jedini prizvod na sajtu najveceg distributrea hardvera koji je imao prosecnu ocenu izmedju 1 i 2 od strane korisnika(od maksimalnih 5).Mislim da to govori samo za seba.A i ja sam imao slicna iskustva sa ove dve ploce.

DaSickSystem
pcandparts @DaSickSyst 07.09.2008. 15:28 #69689

Drugar, mislim da si sasvim u pravu. I sve sto sam do sada video (probao, pokusao) govori u prilog tome. Ja sam jako dugo rado, izmedju ostalog i sklapanje i prodaju, ali sa ovom plocom konkretno nisam imao iskustva (u poslednje vreme vise se bavim drugim stvarima).
Tvoje iskustvo i misljenje u vezi ovih ploca ptovrdjuje i ovaj slucaj mog drugara, a video sam i Asusov sajt, i mislim da je sve jasno. Nema mu druge nego da promeni plocu.

Bio bih zahvalan ako bi mogao da preporucis neku bolju, odgovarajucu (opis masine je na pocetku), da radi stabilno sa zahtevnim aplikacijama (video animacija, Premier i Flash).

Hvala i tebi i svim ostalima na odgovorima.

DaSickSyst Re: @DaSickSyst 07.09.2008. 20:04 #69719

:: Drugar, mislim da si sasvim u pravu. I sve sto sam do sada video (probao, pokusao) govori u prilog tome. Ja sam jako dugo rado, izmedju ostalog i sklapanje i prodaju, ali sa ovom plocom konkretno nisam imao iskustva (u poslednje vreme vise se bavim drugim stvarima).
:: Tvoje iskustvo i misljenje u vezi ovih ploca ptovrdjuje i ovaj slucaj mog drugara, a video sam i Asusov sajt, i mislim da je sve jasno. Nema mu druge nego da promeni plocu.
::
:: Bio bih zahvalan ako bi mogao da preporucis neku bolju, odgovarajucu (opis masine je na pocetku), da radi stabilno sa zahtevnim aplikacijama (video animacija, Premier i Flash)
Ja sam arhitekta i racunar mi sluzi za iscrtavanje projekata,3D modelovanje i rendering...Tako da i ja moj racunar konstantno mucim visecasovnim renderom...Kolegama kojima treba racunar za iste stvari kao i meni uvek preporucujem GA ploce jer su izuzetno izdrzljive i jos mi se nije desilo da mi neka otkaze,a sklopio sam petnaestak konfiguracija sa GA plocma u zadnjih mesec-dva,uglavnom P35/45 cipset.
Od GA ploca bih ti preporucio GA EP45-DS3R ili DS3P(preporucujem ti EP45 zato sto se procesor i grafika primetno manje greju u odnosu na ostale ploce u toj klasi i trose manje struje zbog DES sistema),a ako se odlucis za Asus vidim da mnogi hvale P5Q-Pro,nisam testirao ovu plocu,ali koliko sam video ima sasvim solidne performanse.

:: Hvala i tebi i svim ostalima na odgovorima
Molim i drugi put.

PS.
Vidim da ti imas 8400 mogu ti reci da C2D 8500+GA P45-DS3R provereno radi bez konflikta,skoro sam sklopio jednu masinu sa ovim procesorom...C2D 8500,GA P45-DS3R,GA 9600GT/1GB,2x2GB Kingston HyperX 800MHz CL5,Seagate Baracuda 750GB/32MB,Thermaltake ToughPower 600W...Nije ista,ali je nalik konfiguraciji tvog druga.

DaSickSystem
pcandparts @DaSickSyst 07.09.2008. 23:43 #69767

Sludjen ovim problemom, naravno da sam osim pitanja ovde, malo (i malo vise) procesljao i po Netu. Drugar hoce da menja plocu, pa da se ne desi da opet uroni u neki problem.
I, mozda neces verovati, upravo sam te dve ploce koje pominjes (P45 DS3 i P5Q Pro) pribelezio kao moguci izbor. I cene su OK - oko 100 evrica (kao stoji ovde na Berzi, a bice i manje, jer ne kupujem u radnji vec od dobavljaca).

Hvala jos jednom na pomoci.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs