Recite mi koliko je procesor sa hyperthreading brzi od obicnog naprimer athlona i kakav je u poredjenju sa dualcore? Meni na P4 3ghz prikazuje 2 jezgra u task menadzeru valjda je jedno pravo a drugo virtuelno. Kako se to oslikava na performanse u odnosu na obican i u odnosu na pravi dualcore?
Pazi razlika je ogromna. To ti govorim iz iskustva imao sam P4 631 koji je radio na 3.6.Ghz sa 2mb L2 kesa, koji sam zamenio sa E 2160 koji radi na 2.5ghz.Ma u svemu je bolji sa istom graficko dobio sam vise od 20fps-a u igricama sa istim setovanjima
U principu ne donosi nikakva ubrzanja, HT tehnologija omogucava raspodelu threadova prilikom obrade instrukcija tako da se one nazovi paralelno izvrsavaju svaka u svojoj thread jedinici, zato je za nju i potreban operativni sistem koji vrsi optimizaciju i koji podrzava takav nacin obrade instrukcija, Dos, Win3.11, Win95, 98 nemaju to u sebi pa tako i nemaju nikakvu korist od toga, sistem koji ima podrsku moci ce da izvrsava paralelno dva programa bez vidljivog usporenja bilo kojeg od njih, teoretski. Ako zelis nesto vise da saznas o tome najbolje poseti Intelov sajt gde imas dokumentaciju gde sve to lepo pise, naravno ako te zanima.
Inace razlika u brzini rada izmedju tih procesora lezi u razlicitosti na koji pristupaju obradi instrukcija, duzini pipelajn jedinica (koliko taktova klocka treba da prodje posto je instrukcija usla u obradu do njenog konacnog dolaska na red da bude izvrsena) i koliko je efikasno odradjen prefetch mehanizam (koliko efikasno predvidja izvrsenje instrukcija da one ne udju u rezim cekanja a da kasnije ne budu izvrsene te tako usporavaju instrukcije koje zaista treba da se izvrse). Tu je Intel postigao veliko ubrzanje sa Core a kasnije i sa Core2 tehnologijom u odnosu na stare P4 procesore.
Sve do pojave Core 2 Duo procesora, avi Athloni su bili bolji od odgovarajućih Intelovih procesora. P4 su možda radili i na preko 3GHz, ali su im poprilično sporiji Athloni prašili turove. Tako da je HT bio praktično beskorisan. Dual kor Athloni64 a posebno Core 2 Duo su mnogo žešći od od P4 krševa.
mislim, ovaj, znam da je ht glupost najobicniji marketinski trik kupite novi pentium, znate on je opskrbljen najnovijom hyperthreading tehnologijom kontam da je bas zbog ht-a pentium i bio tako jadan u odnosu na konkurenciju, athlon-e
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.