Q6600 je bolji za overklok ali u defaultu Q9300 daje bolje rezultate.Q9300 se manje greje i manje trosi i u 45nm tehnologiji je.Sve u svemu razlike nisu nista posebno,koji god se uzme nema greske.
da ne otvaram novu temu ali moram da dodam prvobitno sam hteo e8400 ali me strah da ne pogresim za dolazece igre koje ce biti optimizovane verovatno za 4 jezgra.stim sto q6600 moze vrlo lako na 3gh i da nadohnadi takt a jezgra ne moze 8400.napominjem da bih radije uzeo 8400 ili...
Bili su ti testovi za igrice ,link na nekom od postova ja sam davao...
04.09.2008. 19:14
status: user broj poruka: 7720
Bolji su ti novi Intelovi 45 nm sa 2 jezgra za igrice kao recimo e8400 od q6600.Skoro su sve sadasnje igrice su optimizovane za 2 jezgra.Sa q6600 se slicno desava kao sa Phenomom.Q6600 je bolji u 3dstudio max ,enkodiranje video sadrzaja ,i tamo gde treba rendering,a e8400 ti je bolji bio u skoro svim igricama.Tako da nadji neki kompromis izmedju onog za sta ti treba u poslu i igrica.
znam za sada bez dileme 8400 bolji izbor ali sta sa novim igrama koje ce biti optimizovane.bas imam dilemu sta uzeti ...bas.koristice mi za sve a priznajem najvise verovatno za igre.ps ostavljam stari cpu 6400 za drugi komp jer sa kolegom -klincem-vodim rat svakog dana ko ce kada znate vec...
E8400 nije los procesor, Q9300 malo kesa ali 45nm, i na kraju famozni Q6600 6MB kesa ali 65nm, dakle E8400, jeste dual core, ali on sa fabrickim po mom misljenju radi komotno na 4.2GHZ, ako ti problem nije novac Q9650, trenutno najjaci desktop procesor u Srbiji!!!
Mala ispravka: Q6600 ima 8 MB L2 keša. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
:: E8400 nije los procesor, Q9300 malo kesa ali 45nm, i na kraju famozni Q6600 6MB kesa ali 65nm, dakle E8400, jeste dual core, ali on sa fabrickim po mom misljenju radi komotno na 4.2GHZ, ako ti problem nije novac Q9650, trenutno najjaci desktop procesor u Srbiji!! :: :: Pozdrav ::
Hvala Bax na ispravci, ali neki burazer sto ima 30 godina me stalno ubedjuje da je E8400 bolji od Q6600, ali on nije neka vrzina koja nema veze o racunarima, u ekipi je nekih likova koji prodaju programe za dosta novca!!!
Intel quad rade brze u igricama sa Ati radeon 4870 x2,cak duplo brze od C2d recimo u igri Company of heroes i sami testeri kazu ovako nesto nisu videli .
Perhaps the most interesting thing that we have noticed is how much faster the Core 2 Quad processors were when compared to the Core 2 Duo’s, this is not something that we have really seen before.
U dosta igara po onim testovima E8400 malo klokovan doduse je brzi za 2-7 poena od Q6600 na default-u, pogledaj Supreme Commander on je optimizovan za sve Crossfire i Quad Core!!!
Ide sa fabrickim na spoljnoj temp od 28°C do 3,2 uz min podizanje napona procesora. Posto moja ploca ima standardni fsb od 1333 ali moze(tako pise i u specifikacijama) uz oc na 1600 pa bilo je potrebno podici malo napon i na njemu.(full load temp do 65°C) q9300 jeste 45nm ali ako se ne varam ima mali mnozilac sto bi bio problem pri OC. Elektrofusion
To je bila greska i to povelika, ispravili su razlika 90vs80 frejmova q9650 vs e8400. Sto se tice supp. commander e8400 vs q9650 na istoj frekvenciji daju identicne perfromanse bar po ovome. U stvari kad preletim net i pogledam rezultate ispada da se sa quadom trenutno moze ocekivati 10-15% dobitka u odnosu na dual.
No, te price kao igre ce biti optimizovane za quad (ma sta to znacilo), su cista bajka. Resursi i novac potreban da se ulozi u razvoj takve igre prevazilaze dobit. Ono sto se moze paralelizovati vec je paralelizovano, ono sto nije nikad i nece. Dakle renderovanje i sve sto podrazumeva prostu operaciju koja moze paralelno da se odradjuje, tj rezultat sledece operacije ne zavisi od rezultata prethodne, moci ce da skalira na vise cpu-a. U stvari u igrama ce uvek single core performansa da bude presudni faktor osim, naravno, ako sama logika igre ne opterecuje cpu pa se vecina vremena provodi u renderovanju. Inace 4 je vise od 2 pa tu dolazi i faktor mogucnosti startovanja vise procesa koji rade paralelno. E sad koliko je ovo prosecnom korisniku znacajno...
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.