Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Ploca...
STRANA 1 OD 1
2m4Y Ploca... 29.08.2008. 23:13 T11689

status: user
broj poruka: 2352
...e ljudi, aj pomagajte, treba mi jedna dobra ploca za AMD Athlon X2, Phenom X3, Phenom X4! Znaci sa extra naponskom granom, drugo mi nije toliko bitno, ne treba ni SLi, ni CrossFire! A da ne bude preko 70-80€...

Pozz...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jebivetar 780G 29.08.2008. 23:41 #68311

broj poruka: 2386
Nishta bolje mi ne pada na pamet nego neka plocha sa 780G ili 790X chipsetom.

2m4Y re: 30.08.2008. 00:31 #68324

Gygabite GA-MA790X-DS4, ova je 790X ChipSet, ali mi jedina odgovara po ceni i valjda perfomansama, sta mislite o njoj?

Jel problem da ubodem nVidia karticu u ovu plocu?

Pozz...
DaSickSyst Re: re: 30.08.2008. 01:52 #68338

broj poruka: 2909
:: Gygabite GA-MA790X-DS4, ova je 790X ChipSet, ali mi jedina odgovara po ceni i valjda perfomansama, sta mislite o njoj
::
:: Jel problem da ubodem nVidia karticu u ovu plocu
Problem je da ubodes dve,ali nema nikakvih problema za jednu.

GA-MA78G-DS3H je takodje dobar izbor i ima na sebi integrisanu ATI Radeon HD3200 koja je odlicna za jednu integrusu.
Obe ploce su odlicne.Koju god da uzmes neces pogresiti.

DaSickSystem
2m4Y Gygabite GA-MA790X-DS4 30.08.2008. 03:20 #68349

...gledao sam na njihovom site-u, ova ploca ima osmofazno napajanje i podrzava procesore do 140W, tako da je po meni ovo mozda bolji izbor!?!

Pozz...

BataCele A sada najbolja... 30.08.2008. 09:02 #68356

broj poruka: 1532
Biostar TA790GX, AMD 790GX Chipset with ATI Radeon HD 3300 Graphics

Ima sve dobre osobine 780G cipseta uz novi SB 750, jos brzi prenos podataka i mocniju integrisanu grafiku (u rangu 1650 Pro DDR2). Takodje, naponski podrzava Phenom X4 9950.

Kada ubodes posebnu graficku kartu u PCI E slot , integrusa se sama iskljuci i dalje radis kao i da ne postoji. Tu je i podrska za `hybrid crossfire` (integrusa + HD 3450), kao i poboljsane mogucnosti overkloka interguse i CPU-a.

Neobicno je da postoje dva PCI E slota na ploci za moguci crossfire (citiram: `...790GX is able to branch off into a pair of x8 links, offering the same 8 GB/s per slot you’d get from a first-gen x16 connection`).

Evo i linkovi:

http://www.tomshardware.com/reviews/amd-integrated-790gx,1988.html
http://www.sharkyextreme.com/hardware/motherboards/article.php/10703_3764251__8

I konkretno za Biostar:

http://www.newegg.com/Product/ProductReview.aspx?Item=N82E16813138128

Kod nas kosta 70-75 jevreja.

Za par nedelja trebalo bi da se pojavi i varijanta ploce bez integrisane grafike, a sa par dodatih sitnica za slicne pare, no to je na dugackom stapu.

P.S.
Ploca se tek pojavila na trzistu i mozda kod nas neces naci primerke sa integrisanom video memorijom na ploci. Sacekaj par dana da stignu modeli sa 128MB DDR3 integrisane video memorije (tzv. `side-port`).

Doduse, ako ubodes graficku u PCI E slot, nije ti ni bitna integrusa.

У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.

BlueSkyNIS gigabyte?! 30.08.2008. 11:07 #68373

broj poruka: 860
Nemoj molim te da uzimaš Gigabyte za AMD. Gigabyte je za AMD mnogo lošiji nego za Intel. BIOS im je očajan, a noviji ređe izlaze nego kod drugih. Moj komšija je promenio dve ploče i dalje ima sitnih problemčića.

Ja bih lično možda i uzeo ASUS M3A78 Pro ili još bolju M3A78-T, ali nigde ih nema. Inače, nadam se da će se uskoro pojaviti u prodaji veći broj ploča koje podržavaju tehnike za povećanje efikasnosti napojnog dela u kombinaciji sa Phenom-om, što će omogućiti značajno hladniji rad. Tako nešto se na Intelovim pločama ugrađuje još od januara meseca, a pojma nemam zašto to nije standard i za AMD ploče....

Gore pomenuti Biostar mi se ne sviđa jer ima 3+1 fazno napajanje, malo sam skeptik da bi 125W ili 140W Phenom tu savršeno radio. Ja bih ti za 125W i 140W Phenom-e preporučio da tražiš ploče sa 4+1 ili više faza.

Uzimaj 780G-790GX sa SB700 ili još boljim SB750. Dakle, dobar je ASUS, čuo sam da za AMD nije loš ni neki skuplji Foxconn, ili nešto drugo.... ali Gigabyte nikako.

Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738

DaSickSyst Re: gigabyte?! 30.08.2008. 13:34 #68409

:: Nemoj molim te da uzimaš Gigabyte za AMD. Gigabyte je za AMD mnogo lošiji nego za Intel. BIOS im je očajan, a noviji ređe izlaze nego kod drugih. Moj komšija je promenio dve ploče i dalje ima sitnih problemčića.
:: Ja bih lično možda i uzeo ASUS M3A78 Pro ili još bolju M3A78-T, ali nigde ih nema. Inače, nadam se da će se uskoro pojaviti u prodaji veći broj ploča koje podržavaju tehnike za povećanje efikasnosti napojnog dela u kombinaciji sa Phenom-om, što će omogućiti značajno hladniji rad. Tako nešto se na Intelovim pločama ugrađuje još od januara meseca, a pojma nemam zašto to nije standard i za AMD ploče...
:: Gore pomenuti Biostar mi se ne sviđa jer ima 3+1 fazno napajanje, malo sam skeptik da bi 125W ili 140W Phenom tu savršeno radio. Ja bih ti za 125W i 140W Phenom-e preporučio da tražiš ploče sa 4+1 ili više faza.
:: Uzimaj 780G-790GX sa SB700 ili još boljim SB750. Dakle, dobar je ASUS, čuo sam da za AMD nije loš ni neki skuplji Foxconn, ili nešto drugo.... ali Gigabyte nikako

Sta li ti naprica coveku????

Ako neko brljavi sa AMDom to je Asus.A Foxconn i njegovu ultra bagovitu seriju ploca koja je pocela jos sa 939 soketom i nforce4 cipom necu ni da pominjem.

Sklopio sam tri konfiguracije sa GA-MA78G-DS3H (X2 6000+,6400+,Phenom X4 9750) i dve sa GA-MA790X-DS4 (X2 5600+ i Phenom X4 9650)....Normalno nije bilo APSOLUTNO nikakvih problema...Osim sto je jedan Kingston HyperX modul od 2GB stigao neispravan...Sto normalno nema veze sa plocom...
Biostar TA790GX je sigurno za klasu bolji od tog Asusa,a o Foxconnu necu ni da trosim reci...

DaSickSystem
BlueSkyNIS ... 30.08.2008. 15:55 #68442

Nisam ni ja pričao o 939 ili AM2 pločama, nego o AM2+ pločama.

Inače, kako su se pokazale te mašine? Jer sve funkcioniše kako treba, npr. eSATA? Da li CPU dobija odgovarajuć napon? Gigabyte obično overvolt-uje CPU, što je loše, pogotovo sa 125 i 140W Phenom-om? Pa dobijaš vruć CPU u idle stanju...mada iskustva su različita.

DaSickSyst Re: ... 30.08.2008. 16:45 #68446

:: Nisam ni ja pričao o 939 ili AM2 pločama, nego o AM2+ pločama
:: Inače, kako su se pokazale te mašine? Jer sve funkcioniše kako treba, npr. eSATA? Da li CPU dobija odgovarajuć napon? Gigabyte obično overvolt-uje CPU, što je loše, pogotovo sa 125 i 140W Phenom-om? Pa dobijaš vruć CPU u idle stanju...mada iskustva su različita

Pre pola sata sam se vratio od druga kome sam skolipio:
GA-MA790X-DS4
X2 5600+
GA ATI HD 4850
2x2GB Kingston HyperX 800MHz
WD SATA2 320GB/16MB+Stari Maxtor SATA160GB
Pioneer 215D
Chieftec 650W
Codegen BRIZA
Coveku racuner sluzi iskljucivo za igranje,a malopre mi je rekao da je ovo treci dan kako ga nije gasio niti restartovao posto skida neke HD filmove sa neta.

Phenome su uzele moje kolege sa fakulteta,kojima racunari sluze za 3D modelovanje i render,a ne interesuje ih overklok tako da im je bilo isplatljivije da uzmu AMD...Skoro svaki dan se cujem sa njima i jos mi se nisu pozalili ni na sta...Cak su mi rekli da su odusevljeni jer se procesor vrlo malo greje,a i sam sam se uverio da sa CM HyperTX2 kulerom temperatura nije prelazila 50*C za vreme visecasovnog rendera,sto je vise nego dobra temperatura za cetiri jezgra u full loadu.

Kolega u firmi ima cetiri konfiguracije dve sa GA-EP35-DS3 i dve sa GA-P35-DS3L,a ostalo je isto:Q6600,2x2GB Kingston i Asus 8800GT...Cele prosle nedelje smo radili preko dana a nocu ih ostavljali da renderuju.Znaci nisu gaseni skoro 170 sati i od toga su makar pola vremena proveli radeci u full loadu...I nisu se pregrevali.O ovome sam bas vodio racuna...Stim sto je temperatura na EP35-DS3 plocama bila par stepeni niza,sto je i ocekivano jer je E klasa pravljena da trosi manje struje i da se manje greje,zbog Gigabyte DES sistema.

Gde si to video da GA overvoltuje procesor?Sad prvi put cujem za tako nesto i ne zvuci uopste logicno jer GA ploce vaze za najmanje potrosace.

DaSickSystem
BlueSkyNIS ... 30.08.2008. 23:13 #68512

Ja sam rekao ono što sam imao...inače, za overvolt pričam i iz ličnog iskustva.

Za Gigabyte-ove Intel ploče nemam komentara, imam slaba iskustva sa tim pločama. Inače, znamo da se Intel-ovoj platformi obraća daleko više pažnje nego AMD-ovoj platformi. Trenutno Gigabyte implementira DES samo na Intel pločama, dok za AMD ne nude ništa slično, iako on (Phenom) to omogućava. Link: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_080516_des_advanced/data/tech_080516_des-a-models.htm

Dakle, 2m4Z, evo liste proporučenih ploča za 9850 od strane AMD-a, pa biraj:
http://products.amd.com/en-us/RecommendedMBResult.aspx?f1=AMD+Phenom%E2%84%A2+X4+Quad-Core&f2=9850&f3=B3&f4=&f5=&f6=&f7=ATX&f8=125.000&

DaSickSyst Re: ... 31.08.2008. 02:33 #68532

:: Ja sam rekao ono što sam imao...inače, za overvolt pričam i iz ličnog iskustva.
:: Za Gigabyte-ove Intel ploče nemam komentara, imam slaba iskustva sa tim pločama. Inače, znamo da se Intel-ovoj platformi obraća daleko više pažnje nego AMD-ovoj platformi. Trenutno Gigabyte implementira DES samo na Intel pločama, dok za AMD ne nude ništa slično, iako on (Phenom) to omogućava. Link: http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_080516_des_advanced/data/tech_080516_des-a-models.htm
Da te ispravim.Ne trenutno,nego jedino na Intel platformi moze da se implementira DES.Isto kao CPU EHalt koji zbog FSBa moze da radi smo na Intelu i nije ga moguce implementirati na AMD platforme zbog HT tehnologije...Ne razumem sta je poenta ovog posta...Sta pokusavas da kazes???

:: Dakle, 2m4Z, evo liste proporučenih ploča za 9850 od strane AMD-a, pa biraj:
:: http://products.amd.com/en-us/RecommendedMBResult.aspx?f1=AMD+Phenom%E2%84%A2+X4+Quad-Core&f2=9850&f3=B3&f4=&f5=&f6=&f7=ATX&f8=125.000
Opet malcice konfuznan link...Imas spisak ploca sa AM2+ soketom koje podrzavaju Phenom procesore sa B3 stepingom...Sta je ovde nepoznato?
Biostar,GA,MSI,Foxconn,Asus,itd...Poenta?
Mozda nisi provalio ali ovo su samo ploce kojima ne moras da apdejtujes BIOS da bi podrzale Phenom procesore sa B3 stepingom.Imas cak upisanu i revizuju ploce...Ako hoces nabrojacu ti jos makar 10 modela napamet ili uzmi bilo koju plocu sa MA790 cipsetom pa biraj izmedju malo vise modela....A ostale prepoznaju i rade sa B3 procesorima,ali treba da se odradtii apdejt BIOSa zarad boljih performansi...
Stranica je apdejtovana maja 2008...Hmmm...Od tad je izaslo jos mnogo maticnih dali je moguce da ni jedna nije preporucena???

Da pojasnim:
nf520,550 i 560 cipset-neophodan apdejt BIOSA za sve Phenom procesore.
MA780 cipset-prepoznaje sve Phenom procesore,pozeljan apdejt BIOSa za B3 steping,X3 i Black Edition(radice i bez apdejta).
MA790 podrzava sve Phenom procesore bez apdejta osim dolazecih PhenomFX.

Evo jednog korisnog linka u vezi 780G cipseta,koji bez obzira sto ga je AMD namenio prvenstveno Phenom procesorima nije preprorucen za isti:
http://www.tomshardware.com/reviews/amd-780g-chipset,1785.html

DaSickSystem
BlueSkyNIS ... 31.08.2008. 05:45 #68537

Pa spomenuste Intelove ploče i DES... pa rekoh da se nadovežem na to iako nema veze sa originalnom temom...i DES je u osnovi marketiško ime za Intelovu VRM11.1 specifikaciju, tako da se isto ime može iskoristiti i za AMD AM2+ PSI specifikaciju, kao što je slučaj kod MSI-a gde upotrabljavaju DrMOS GreenPower kao marketing i za Intel i za AMD platformu.

Što se tiče gore postovane liste ploča, za nju nisam rekao da je konačna...

DaSickSyst Re: ... 31.08.2008. 14:09 #68580

:: Pa spomenuste Intelove ploče i DES... pa rekoh da se nadovežem na to iako nema veze sa originalnom temom...i DES je u osnovi marketiško ime za Intelovu VRM11.1 specifikaciju, tako da se isto ime može iskoristiti i za AMD AM2+ PSI specifikaciju, kao što je slučaj kod MSI-a gde upotrabljavaju DrMOS GreenPower kao marketing i za Intel i za AMD platformu
Ime se moze iskoristiti,ali ta tehnologija ne.
:: Što se tiče gore postovane liste ploča, za nju nisam rekao da je konačna..
Nisi,rekao si evo ti lista pa biraj...Lista je mnoooogo duza.
Ona lista je samo spisask prvih 790 cipset ploca i manje-vise novijih revizija 570 cipseta.Na sajtu svakog proizvodjaca imas spisak ploca i spisak podrzanih procesora i RAM memorija.I kao sto ne moze da se testira svaki RAM modul nego se na satu proizvodjca nadje par sarenih modula od svakog iole poznatog proizvodjaca,tako ni AMD ne moze svaki procesor da testira na svakoj ploci..Ali to ne znaci da su to vrh memorije i da su samo one preporucene,nego da je toliko njih testirano i da sigurno rade,a ima i boljih memorija koje rade,ali jednostavno nisu testirane...AMD se odlucio da od svakog proizvodjaca uzme par novijih ploca i da ih testira...I to radi,ali da li je najbolje i da samo to treba uzimati...Tesko...
Mrzi me vise da crtam ove stvari.

DaSickSystem
2m4Y re: 31.08.2008. 19:53 #68636

...e ljudi, ja znam da je ovde svako u pravu, ali ajd jednom de se ne svadjate, ja sam pitao za neki 780G/790X chipset, a vi odmah, uuu, aaa!

Sad cu jos jednom, mada sam nasao na netu dosta o ovoj ploci, i da je dobra ali me zanim da li kod nas stizu isto tako dobre ploce?

Gigabyte GA-MA790X-DS4

Pozz...
2m4Y Re: gigabyte?! 01.09.2008. 06:21 #68744

...pa ja bas i nisam imao losa iskustva sa Gigabytom, imao sam jednu nForce 400 ultra plocu, koja je ubijala, a sad su najbverovatnije i bolje nego pre nekih 5-6 godina...

pozz...

:: Nemoj molim te da uzimaš Gigabyte za AMD. Gigabyte je za AMD mnogo lošiji nego za Intel. BIOS im je očajan, a noviji ređe izlaze nego kod drugih. Moj komšija je promenio dve ploče i dalje ima sitnih problemčića.
:: Ja bih lično možda i uzeo ASUS M3A78 Pro ili još bolju M3A78-T, ali nigde ih nema. Inače, nadam se da će se uskoro pojaviti u prodaji veći broj ploča koje podržavaju tehnike za povećanje efikasnosti napojnog dela u kombinaciji sa Phenom-om, što će omogućiti značajno hladniji rad. Tako nešto se na Intelovim pločama ugrađuje još od januara meseca, a pojma nemam zašto to nije standard i za AMD ploče...
:: Gore pomenuti Biostar mi se ne sviđa jer ima 3+1 fazno napajanje, malo sam skeptik da bi 125W ili 140W Phenom tu savršeno radio. Ja bih ti za 125W i 140W Phenom-e preporučio da tražiš ploče sa 4+1 ili više faza.
:: Uzimaj 780G-790GX sa SB700 ili još boljim SB750. Dakle, dobar je ASUS, čuo sam da za AMD nije loš ni neki skuplji Foxconn, ili nešto drugo.... ali Gigabyte nikako
:: Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs