Planiram uskoro da upim novu plocu a na njoj bih upario dve 4850 graficke.E sad ono sto meni treba jeste preporuke neke sto povoljnije ploce za AM2+ socket( bio bih zahvalan i na preporuci nekog Phenoma koji moze da prati pve grafe u CF..).Nadjoh neke 3 dosta povoljne od nove kompanije J&W.. J&W Technology JW-RX770-AM2+ J&W Technology JW-RX780X-AM2+ J&W Technology JW-RX780X-AM2+(SC) Premda me na ovoj prvoj (ne znam ako je na sledece dve) zabrinulo to sto sam video u manual-u-podvuceno crvenim. 1 x PCI Express x1slot - 2 x PCI Express x16 slot(Including one x16 slot, the 2nd slot running at x4 speed) - 2 x PCI slots - Support PCI Bus interface v2.2 compliant Uopste pocetnik sam sto se tice uparenih karata pa molim da mi neko pomogne oko svega ovoga.Takodje trenutno imam samo jednu 4850 jel moze komp sa CF plocom da funkcionise dok ne dobijem drugu?Pre sam cak cuo da ljudi imaju dosta problema sa kompatibilnoscu i driverima kada je CF u pitanju pa ne znam da li je to ispravljeno.Unapred se zahvaljujem na citanju i nadam se da ceneko naci strpljenja da odgovori na sve ovo? pozdrav
To ti znaci markirano crvenim slovima da si drugu kartu stavio u sporiji PCI slot 4 puta sporiji, i da kod Intelovih najnovijih maticnih P40 verzija to je sredjeno tako da su i svi ostali PCi slotovi 16X, e sad ti vidi vredi li ti to, i da skoro ce da izadje single 4850X2 tako bolje sacekaj nju, jer ces ovako samo baciti pare i ta druga karta ce ti imati brzinu mozda oko (ali verovatno jos goru) 8600GT ili jos sporije!!!
Kompatibilnost je veliki problem CF jer pola igara radi, a pola ne radi tako da razmisli kako je ta polovina koja radi optimizovana, za 6 meseci do godinu dana bice to sve verovatno ubrzano, za drivere ne znam ali moraju na tom polju jos malo da se poradi, ti prosudi dace ti jos neko komentar pa vidi sta ces, srecno!!!
Ti si ocito AMD zaljubljenik, sto je losa stvar vezivati se za proizvodjaca.Pnenom je uvek 5-10% bar sporiji na istom taktu a Intel se uvek i bolje klokuje. S obzirom da je Q6600 pao na smesnih 145E a sa dobrim kulerom ide do 3.6ghz, 3.2 BEz dizanja napona mozda cak moze i boxom to da se izvede jer je temperatura visa samo 4-5 C, Pnenom je prakticno besmislen osim za ljude koji vec imaju AM2 plocu. Moj ti je predlog ako hoces da poslusas razum, a i da imas solidan CF, kupi Intel Q6600 i Asus P5Q PRO ili Gigabyte EP 45 DS3R (obe P45 ploce) imaju CF 2X8 linija i minimalan gubitak performansi mozda 5% u odnosu na pun CF sa po 16 linija. Komp normalno radi sa jednom grafom dok imas CF plocu, kad ubodes drugu i povezes ih, ona bi automatski ili se vec u drajveru omoguci CF mod ne znam kako to ide na sa novijim ATI kartama ali je lako
Jesi li siguran da je 5%, ja mislim da je to mnogo veci gubitak, reci 20%-30%, jel ti vec imas AM2 ili ne, ako nemas onda ti je ovo sto je uki rekao odlicna kombinacija, ali moj ti je predlog da sacekas 4850X2, single grafa, mozda ce biti malo skuplja od dve u Crossfire rezimu bez dobrih kulera, ali sta da se radi ostaje ti jedan PCI slobodan i da ako kupujes bolje uzmi neki cetvorojezgarni procesor, nisu jos optimizovani tako da jos 5%-10% moze da se izvuce iz njih i da ne uzimaj prvi X4 jel kako sam negde cuo na netu (mislim i na ovom forumu) imaju neki TLP bug,tako se odluci za neke jace 9650 ili tako nesto raspitaj se ako hoces i da ne otvaram drugu temu da li vredi dodavati kes za QX6800, treba mi za Auto Cad!!!
Drugari hvala na brzim odgovorima nego vidim mi velik problem moze bitti i stabilnost Cf-a jer nisu sve ploce kombatibilne..Ako neko zna za neu iz iskusta da radi bilo bi lepo da napise..I da za r Phenomi nisu cetvorojezgrani?To je valjda bilo prva stavr u kojoj je AMD preduhitro Intel.. Premda video sam da Intel ima u ponudi quad-core procesore pa sam se jos malo zbunio.. no da ne bezim od teme..
Prvi cetvorojezgarni procesor koji je izbacen za kucnu upotrebu je Q6600, pa tek onda su krenuli Phenomi, Phenomi su bili gori od Intela 5%-10% a jeftiniji 10 evra, pa su onda ovi snizili cene ali sad ti je Intel bolja kombinacija...
U igricama je nesto bolji q6600 mozda 2 ili 3 % ,ali mislim da je to beznacajno . U principu neka ga opredeli cena ,sta je jeftinije neka kupi.Oba procesora trose po 95 W Mozda ti bolje ovo sto kaze Gile da sacekas 2x4850 ,ali u svakom slucaju trebace ti jako napajanje.
Re: Nisam bas siguran ovo da je q6600 brzi od svakog phenoma
21.08.2008. 14:42
status: user broj poruka: 12794
To sto si naveo su nebitne stvari. Ko danas enkoduje video fajlove u H264 i raruje ogromne arhive? 3Dmark je za decu, ono sto je bitno jeste realan rad u max-u, i generalan rad sa vise aplikacija u windowsu, i to je ono sto odvaja Q6600 kao bolju kupovinu od bilo kog phenoma... Najbolja stvar je sto Q6600 moze jako dobro da se klokuje, za razliku od phenoma koji jedva izvlaci 200mhz dodatnih... Mozes ti da hvalis AMD do sutra ali se cinjenice nece promeniti...
Ok, pri fabrickim podesavanjima Phenom je bolji a i mnogo je jeftin nekih 160 evra dzabe covece, ah da ovaj QX9700 je kako se po ovim testovima vidi glup jer kosta 1000+ evra pa ovde je malo sporiji Q6600 od njega!!!
Daum ako tebi komp cini samo svet igara zao mi je.HD sadrzaji tj. Blue ray ti ide u h264 .Zao mi je sto to ne znas.Inace h264 je mnogo bolji od divx i xvid.Winrar najjaci arhiver.Itd. Ako ce platformu za igrice mozda si trebao da mu preporucis Sony Playstation 3.Ne treba mu PC.Ovo za H264 ako ne znas pitaj ,ne stavljaju ga dzabe u sve testove :).
Both of the major candidate next-generation optical video disc rival formats deployed in 2006 include the H.264/AVC High Profile as a mandatory player feature—specifically:
* The Blu-ray Disc format of the Blu-ray Disc Association (BDA) * The HD DVD format of the DVD Forum
:: To ti znaci markirano crvenim slovima da si drugu kartu stavio u sporiji PCI slot 4 puta sporiji, i da kod Intelovih najnovijih maticnih P40 verzija to je sredjeno tako da su i svi ostali PCi slotovi 16X, e sad ti vidi vredi li ti to, i da skoro ce da izadje single 4850X2 tako bolje sacekaj nju, jer ces ovako samo baciti pare i ta druga karta ce ti imati brzinu mozda oko (ali verovatno jos goru) 8600GT ili jos sporije!! :: :: Pozdrav :: :: ::
E ako je tacno ovo sto je Psyman rekao a i ja mislim da je tako onda mi je svejedno sa stanovnista brizine chipseta vec jedino merilo ce mi biti cena i licni izbor kada su oba 8x. No samo da ponovim pitanje iz prvog posta, jel moze komp sa CF plocom da funkcionise sa jednom 4850 kartom dok ne dobijem drugu.. poz
ako sam te dobro razumeo znaci mozes da se igras sa jednom kartom dok ne kupis drugu.poz
:: E ako je tacno ovo sto je Psyman rekao a i ja mislim da je tako onda mi je svejedno sa stanovnista brizine chipseta vec jedino merilo ce mi biti cena i licni izbor kada su oba 8x :: No samo da ponovim pitanje iz prvog posta, jel moze komp sa CF plocom da funkcionise sa jednom 4850 kartom dok ne dobijem drugu. :: po :: ::
:: Ok, pri fabrickim podesavanjima Phenom je bolji a i mnogo je jeftin nekih 160 evra dzabe covece, ah da ovaj QX9700 je kako se po ovim testovima vidi glup jer kosta 1000+ evra pa ovde je malo sporiji Q6600 od njega!! :: Pa ti sam govoris protiv sebe - - -phenom9950 je skuplji od intel c2q6600 a i slabiji u igricama i kad ga budes oc na 3.2 sa standardnim kulerom kao sto sam ja sa svojim q6600 onda cemo imati nesto da pricamo.Koliko je phenom los pokazuje cena jacih intelovih modela jer da intel ima konkurenciju spustio bi cene ali posto nema on je spustio samo cenu q6600 i time oborio celu gamu phenoma. Phenom65nm je totalna propast.Pa zar niko ne vidi da se amd uhvatio ati_ja kao davljenik stapa.Za novi 45nm ne znam ali ovaj trenutni ih je doveo u propast.
Sacekaj 4850 X2(uporedi 4870X2 sa dve 4870 u cf pa ces razumeti)
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.