Upravo namontirah Cooler Master Eclipse na ovaj cpu i sada mi Easy Tune pokazuje temp. od 44 C - hladjenje sam preko jumper-a podesio na low - tako da se prakticno ne cuje, napominjem da u sobi imam klimu.
Da li je ova temp. ok za ovaj cpu? Ima li potrebe da menjam podesavanje Eclipse?
-Nisi naveo da li ti je CPU overklokovan,. Ako jeste, koji su mu aktuelni parametri - napon napajanja, napon napajanja memorije itd. -Temperatura komponenti unutar kompj. kucista ne zavisi samo od kvaliteta koristenog rashladnog tela. Lose organizovano odvodjenje toplote iz kucista, masa kablova koji ometaju kruzenje vazduha itd., mogu da imaju znatan, ponekad i presudan (negativan) uticaj na ucinak hladnjaka. -Ako se radi o Phenomu koji nije overklokovan, onda bih rekao da su temperature neznatno vise od ocekivanih (na vise mesta instalisao sam konfiguracije bazirane na istom CPU-u i to u box varijanti, pa su obe navedene stavke hladnije za 2 do 3 stepena. Vrednosti koje si naveo verovatno vaze za `idle` rezim (minimalno radno opterecenje, bez ukljucivanja zahtevnih programa). To znaci da nakon jednosatnog 3D igranja ili prebacivanja DVD-a u Divx, procesor sigurno prelazi 60. Ovo mozes da proveris pomocu programa koji vode dnevnik (log) temperature CPU-a i chipset-a maticne ploce. -Pod uslovom da ti je sobna temperatura 20 do 22C* (posto imas klima-uredjaj), u BIOS-u (C-MOS setup) CPU ne bi trebao da bude topliji od 30C*, sa zatvorenim kucistem, posle pauze u radu kompa u trajanju od barem 2 sata. -U osnovi, ako nema nikakvih problema - zamrzavanja sistema, naglih prestanaka rada 3D aplikacija i sl., onda su temperature O.K. -U CMOS setapu, odeljak `PC Health`, podesi `shutdown temperature` na nekih 75 - 80C*, da se osiguras za svaki slucaj.
Meni uopšte nisu jasne te temperature. Na AMD-ovom sajtu jasno piše da je maks temperatura za Phenom 70*C ali ljudi prijavljuju i veće temperature, kako sada taj CPU ne crkne?
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
Nije to max temperatura nakon koje procesor crkne (one su daleko veće od 100 C) već temperature kod kojih je već moguće da procesor pravi greške u proračunima - tj. radi nestabilno... (i te temperature veoma su opasne jer, rast otpora unutar provodnika procesora progresivno raste sa rastom temperature.... pa se isprva spor proces, može `zalaufati` i spaliti dotičnog ako je uzrok neka greška i neispravnost a ne konstantan rad u takvom okruženju). Zato na sajtu stoji `zaštitna` temperatura, preporučena za pametne. Za one druge, može i ovako i onako... Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Opusteno samo da je kriticna temp , CPU iskljuci PC
17.08.2008. 07:46
status: user broj poruka: 7720
To imaju svi noviji AMD procesori.Sam sam bio svedok dogadjaja.Ovo 70 C to je mozda neki zesci full load.Sudeci po ovom forumu nisam cuo da ljudi prijavljuju vece temperature od 70 C za Phenom .Teoretski mozes da kazes da ljudi prijavljuju i 200 C ,ali da li je to tacno to je drugo pitanje.
@obradmi: ma video sam kako neki likovi, na drugim forumima, prijavljuju temperature od 70 - 80 *C pa sam bio začuđen. Recimo, Tortojed je ovde predložio da se postavi shutdown temperatura na 75-80 *C, a ja bih to stavio na onoliko koliko je to AMD rekao, a to je 70 *C. Zato mi nije bilo jasno o čemu se radi...
Linux user #457299, Ubuntu user #22262, Ubuntu Serbia user #738
Ma, meni lično to 70, 75, 80 C.... sve je to sviranje... tu ti se radi o nesavršenom, tačnije, netačnom očitavanju na koje proizvođači i računaju, pa, da može da se podesi u nekom rasponu, kako se ne bi gasio bzwzee usred rada (čitaj: igre...) a da ipak imaš neko podešavanje. Tako da si se bezrazložno ubuđavao i uvređivao, krkni ga kako ti odgovara. Tih 5 stepeni, to može da se zapiše na guz-papir i upotrebi, ništa više.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.