Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Preterano grejane ploce...Pomoc
STRANA 1 OD 1
nesa23c Preterano grejane ploce...Pomoc 08.08.2008. 19:14 T11346

status: user
broj poruka: 352
Imam plocu MSI K9N4 ULTRA-F,od skoro sam dodao jos jedan HDD,memoriju,ali se ploca greje ko luda,pa mi se naravno gasi komp,mislio sam da je slaba struja pa sam kupio Cooler Master 500w,naravno i dalje se greje ploca!Da li na ovu plocu moze da se stavi neki kuler,ventilator,i koji?Unapred hvala na pomoci...

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Chipset??? 08.08.2008. 19:43 #65515

broj poruka: 5704
Ako ti se greje north bridge metni neki aktivni cooler na njega 5x5 cm koji kacis na molex ili 3-pin preko ploce. Napred je obavezno da ti jedna 8-12cm uvlaci vazduh a gore nazad jedan takv izvlaci vazduh, kako bi imao dobro vazdusno strujanje...

- A N G E L -

Equinoxe Re: ... 08.08.2008. 19:58 #65521

broj poruka: 12057

Nadji ovo - Cooler Master Blue ICE
http://images.tigerdirect.com/skuimages/large/C283-1062.jpg

Ako necesh da skidash ceo hladnjek i zalepish ovaj, onda samo ushrafi ovaj sjajni ventilatorcic i chipset ce da ti se smiri.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

Jebivetar Meni je pomoglo 08.08.2008. 19:59 #65522

broj poruka: 2386
Imam plochu MSI k9neo v3 chipset nforce 560. Chipseti serije 5 se podosta greju, i verovatno ti pregrevanje chipseta na plochi pravi problem. Prvo utvrdi koja komponenta ti se zagreva do kritichne tachke, ako vec nisi proverio. Temperature proveri Everestom ili nekim drugim programom. Ako temperatura nije u pitanju, mozda je hardverski problem.
Ako je chipset u pitanju evo, kako sam ja reshio problem zagrevanja. Nisam imao probleme sa gashenjem rachunara, ali se chipset grejao dosta, pa sam improvizovao hladjenje.
Razmishljao sam da kupim postavim mali vga ventilator, ali nisam znao kako da nabudzim na pasivni od chipseta i koliki efekat bi napravio mali ventilator. Uzeo sam jednu aluminijumsku shinu 25mmx300mm i od nje napravio drzach. Izbushio sam dve rupe za ventilator na jednom kraju a na drugom nekoliko rupa za shraf dimenzija kao za one kojim se vezu hard disk i optika poshto sam drugi kraj vezao na mesto gde se kache HDD i FDD. Mesto gde je HDD ima shlicovanu rupu, tako da se drzach lako pomera levo-desno kako bi se usmerio da duva na hladnjak chipseta. Rezultat je 10-15 stepeni, stim da je kucishte vec imalo dva ventilatora(sa njima je temperatura bila oko 56c idle, ko zna kolika bi bila da nema nikakvo hladjenje). Kod mene tako postavljen ventilator duva direktno preko grafichke kartice na matichnu plochu, ispod procesora gde se nalazi chipset.
Ovako sa tri dodatna ventilatora u kucishtu najvishu temperaturu imaju grafichko jezgro(smanjena brzina ventilatora sa fabrichkih 59% na 48%) i chipset, oko 46c, plocha 33c, proc 22c(ventilator na 1300rpm), hard diskovi oko 32c.
Evo i slika
http://img369.imageshack.us/my.php?i...oto0011mt7.jpg
http://img518.imageshack.us/my.php?i...oto0014fp8.jpg

Nisam hteo da kupujem cooler za chipset, zato shto ne zelim da bilo shta modifikujem zbog garancije, pa sam se malo iscimao.
Dragg re 08.08.2008. 20:04 #65526

broj poruka: 2270
Ako je temp NBa problem, preporučujem CM blueICe (visok model sa heatpipeom). Samo ga priključi na 5V, nemoj na 12 jer je bučan a ne treba mu 5k obrtaja da hladi chipset. Ako već imaš aktivan cooler na Nb proveri da nije pun prašine ili da fen nije zaribao.

Jebivetar Re: re 08.08.2008. 20:29 #65531

broj poruka: 2386
Ova plocha ima pasivan cooler. Mogao si bar pogledati o kojoj plochi se radi.

:: Ako je temp NBa problem, preporučujem CM blueICe (visok model sa heatpipeom). Samo ga priključi na 5V, nemoj na 12 jer je bučan a ne treba mu 5k obrtaja da hladi chipset. Ako već imaš aktivan cooler na Nb proveri da nije pun prašine ili da fen nije zaribao
::
nesa23c odg 08.08.2008. 20:40 #65533

broj poruka: 352
Video sam vec ovaj CM Blue Ice,ovde na PC berzi imaju 3,Blue Ice,Blue Ice ll,Blue Ice Pro...Koji je najboli i kako se postavlja?

MACHINE Re: odg 08.08.2008. 21:13 #65535

broj poruka: 5704
qrac ko qrac...imas polovnjake na buvljaku sa grafika...uzmi najjefitni koji postoji tih dimenzija 4-6 cm i nasrafi ili nalepi na krajevima na NB. I to je to. Nema sta tu da se gleda da li je TT, CM ili tako to...samo da duva

- A N G E L -

:: Video sam vec ovaj CM Blue Ice,ovde na PC berzi imaju 3,Blue Ice,Blue Ice ll,Blue Ice Pro...Koji je najboli i kako se postavlja
obradmi Opet Nvidia 09.08.2008. 00:46 #65571

broj poruka: 7720
Ne znam da li neko pravi statistiku ,ali ovo sa Nvidia ucestano.
kanjavi ??? 10.08.2008. 02:00 #65657

broj poruka: 218
bax2003 video sam u prodavnici taj kuler ali kako se on postavlja?
Nema one plasticne drzace nema nista samo lim cetvrtasti i coler!!!

Elfusion 46634654135121316543213213543351352132 pozivni za olimpijski stadion u kini 13.08.2008. 13:15 #66052

broj poruka: 414
pre postavljanja kulera skini hladnjak i namazi to svezom pastom pa stavi pasivni lepo pa ti mozda nece ni trebati kuler.
Elektrofusion

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs