Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Asus A7N8X + WD SATA II + WINDOWS XP = PROBLEM? drajveri?
STRANA 1 OD 1
Vanchila Asus A7N8X + WD SATA II + WINDOWS XP = PROBLEM? drajveri? 08.08.2008. 13:45 T11339

status: user
broj poruka: 5

stari hard disk mi je crko, kupila sam novi
Western Digital 640GB Caviar SE16 (WD6400AAKS), SATA2, 16MB buffer, up to 3Gb/s

imam maticnu plocu Asus A7N8X.

Hocu da instaliram XP, a ne znam zasto nece.
znam samo da mi trebaju neki drajveri....koji, sta kako to da nadjem i instaliram??

pomagajte ocajna sam, nemam kop vec tri nedelje kod kuce, poludecu.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE ... 08.08.2008. 13:57 #65460

broj poruka: 5704
Namestis na disku jumper da pokrije SATA-150 protokol, moras dodati jumper sa strane ako disk ne detektuje ovako kao native SATA2. Povezes mu data i power cord. Ostavis u BIOSu da je prvi boot device CD/DVD. Isto tako namestis SMART na enable a rezim rada diska IDE ili AHCI, trebalo bi svakako na AHCI. Ubacis bootable disk min. WinXP SP-2 i u okviru njega particonises i formatiras aktivnu particiju, imaces guide u instalaciji. Preostali deo iz Wina preko Management konzole, najpre kreairanje pa potpm i odabir formata: NTFS

S obzirom da se ne razumes uopste predlazem da to prepustis nekome iz komsiluka, poznaniku ili nekom ko je tako nesto radio

- A N G E L -

Equinoxe Re: ... 08.08.2008. 14:03 #65461

broj poruka: 12057

SATA 1 kontroler koji ti inmash na ploshi je SiliconImage 3112 i za njega su ti potrebni drajveri. Ako si dobila plocu u full pakovanju trebalo bi i da postoji jedan Floppy sa drajverima za taj kontroler.

Ako nisi dobila floppy, drajveri verovatno postoje na CD-u koji je stigao uz plocu.

Evo ovde drajvera za SiliconImage
http://www.siliconimage.com/docs/3x12-x86-1.3.68.2-logo.zip

Raspakuj ovo, stavi na jedan prazan, formatiran, pouzdan floppy i na pocetku instalacije pritisni F6 (videces ponudice ti to u donjem delu ekrana), posle mu samo u nastavku instalacije odaberi drajvere za windows 2000/XP i i bice ti sve jasno.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

Equinoxe @MACINE 08.08.2008. 14:07 #65462

Sve je to dzabe, jer ima SIL3112, za koji su neophodni drajveri.

Vanchila hvala na pomoci 08.08.2008. 14:53 #65474

broj poruka: 5

ej hvala na odgovorima

ljude po komsiluku sam vec cimala i ispostavilo se da je ovo preveliki problem za sve,....svi kao znaju a u sustini ne znaju nista vise od mene..tako da ako mi ovo sa flopijem ne uspe idem u servis, oni valjda znaju sta rade.

inace, ne mogu da nadjem disk od maticne ploce, kupljena je pre 4 god..tako da........

NastyB Re: hvala na pomoci 08.08.2008. 15:21 #65481

broj poruka: 729
:: ej hvala na odgovorim
::
:: ljude po komsiluku sam vec cimala i ispostavilo se da je ovo preveliki problem za sve,....svi kao znaju a u sustini ne znaju nista vise od mene..tako da ako mi ovo sa flopijem ne uspe idem u servis, oni valjda znaju sta rade
:: inace, ne mogu da nadjem disk od maticne ploce, kupljena je pre 4 god..tako da.......

Zanimljivo je da na računar star 4 godine stavljaš jedan od najbržih i najboljih SATA II diskova, kad ima toliko jeftinijih koji bi ti više odgovarali...
Anonymous to nije problem uraditi 08.08.2008. 18:20 #65499

broj poruka: 340
ako neko moze pomocu nLite programa da ubaci SATA drajver u instalaciju Windowsa, potrebno je dzamperisati hard u SATAI i mozda ima potrebe i flashovati BIOS ako nema opciju za prepoznavanje SATA hard diskova. ja sam taj problem tako resio, i komp radi kao sat.
VMARC Ne treba ti drajver 08.08.2008. 19:04 #65504

broj poruka: 9420
Stavi u BIOSu maticne ploce da ti na SATA kontroler bude u IDE modu. Takodje, ako se ne detektuje, poslusaj Machine-a i dzamperima ga prebaci u SATA1 mod.
Bez bilo kakve namere za podcenjivanjem, mislim da bi trebala to da odneses u servis... Cim pola komsiluka nije moglo da se izbori sa problemom .-)

dabliju dabliju dabliju tacka er te es tacka r s

Equinoxe Re: Ne treba ti drajver 08.08.2008. 20:07 #65527

Takva opcija ne postoji za SiliconImage 3112C. Imao sam i njega i 3114.

:: Stavi u BIOSu maticne ploce da ti na SATA kontroler bude u IDE modu. Takodje, ako se ne detektuje, poslusaj Machine-a i dzamperima ga prebaci u SATA1 mod.
:: Bez bilo kakve namere za podcenjivanjem, mislim da bi trebala to da odneses u servis... Cim pola komsiluka nije moglo da se izbori sa problemom .-
:: dabliju dabliju dabliju tacka er te es tacka r
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs