Imam Palomino !800+ na ASUS A7V8X-X. Temperatura pri opterecenosti procesora od 0% je oko 57 celzijusa i to zimi. Leti je to oko 64 stepena. Kada igram neku igricu(CMR 2004, D00M 3, temperatura neretko prelazi 80 stepeni. Cooler je neki cooler master ne znam tacno koji. Inace na prethodnoj ploci A7S333 temp. nije prelazila 65 stepeni ni leti. Ajde dajte neki predlog za cooler ili uopste kako da smanjim temperaturu.
Znači prvo proveri kako kuler naleže na procesor, skini ga, očisti od stare paste i stavi novu. Dobro ga zakači, da se skroz "priljubi" uz procesor. I naravno, pogledaj koliko se vrti ventilator, on zna da se nakupi prašine pa uspori, i tako smanjuje hlađenje. Takođe probaj da poboljšaš hlađenje kućišta (otvori ga, dodaj koji ventilator i sl.) Najbitnije je da li dobro naleže, jer sam imao prilike svašta da vidim. Jednom prijatelju je kuler bio montiran naopako (!), onaj usek koji naleže na plastiku od podnožja procesora je bio okrenut nadole, tako da je kuler praktično samo ivicim dodirivao procesor. Idle mu je bilo preko 75 stepeni. Nisam mogao da verujem da je tako nešto moguće. Isto tako, ona opruga što pričvršćuje kuler za ploču, nije svejedno kako stoji. Kraći deo treba da je okrenut dole, a duži na gore. E da, nisi rekao da li je proseor na default podešvanjima, ili si ga možda klokovao, ili menjao napon, jer i to može znatno da digne temperaturu. Ako je sve OK, onda jednostano promeni kuler, za 5-10 EUR-a se može naći odličan kuler sa bakarnim jezgrom, pa još ako možeš da mu menjaš obrtaje (da ti ne pravi buku bar zimi ili dok surfuješ, a leti ga pojačaš ili kad jako opterećuješ procespr)...
Procesor je na default podesavanjima, kuler je ociscen, ponovo namesten i dobro prileze. Inace nominalni napon mu je 1.76 a ploca na auto mu izbacuje 1.792 i tada mu je temperatura visa za 2-3 stepena, a ako ga stavim na 1.75 onda mu je napon 1.76. I tada se on zagreva kao sto sam napisao u prvoj poruci. Zanimljivo ja da ASUS Probe i BIOS pokazuju te temperature dok speedfan i everest pokazuju temperature za desetak stepeni nize. Kupio sam bio Whisper Rock IV jer je pisalo da hladi palomina do 2100 a meni je posle samo 10 minuta neke igre se komp gasio jer sam ga namestio da gasi na 85 stepeni. Inace sta je najvaznije da gledam na kuleru? Protok vazduha ili nesto drugo.
Verovatno ti ploca ne prepoznaje dobro procesor, pa laze za temperaturu (samim tim i ASUS probe koji se oslanja na podatke iz BIOSa). Probaj sa fleshovanjem BIOSa, verovatno ce ti to resiti problem.
Speedfan i Everest ocitavaju temp. dirktno sa procesora (Palomino ima temperaturnu sondu u sebi) i najverovatnije pokazuju pravu temp.
Moj Palomino 1700+ sa slabijim kulerom radi na 50 odnosno 62-63C opterecen.
Ja posedujem taj isti AMD 1800+ i podesio sam u biosu da gasi racunar na 60 C, pa ni leti nije toliko topao kao sto vi navodite. Kad se klinja zaigra pljucacine ili ja CMR2 ili CMR04 temperatura ne prelazi 57-58 C.
Navedene temperature prijavljuje bios jer s vremena na vreme leti pogotovu zelim da vidim da li se AMD greje vise nego sto bi trebalo pa pogasim sve programe i igre resetujem i zvirnem u BIOS da vidim temperaturu.
Kluler je Titan DB5 ili nesto tako tih je i skoro da se necuje a da nisam stavio ovaj dodatni kuler na kuciste koji tandrce bilo bi besumno.
Od kad sam ga (kuler i cincilator) prvi put posle tri godine ocistio jos bolje ladi stepen dva manje nego ranije. Mozda ti to treba a mozda si u BIOS-u ogranicio brzinu cincilatora pa nema dovoljan protok vazduha.
E da a od kad sam se resio stare video karte sa cicilatorom (koji inace pocne da tandrce prilikom startovanja racunara vec posle dva meseca) razmisljam da utrnem i taj dodatni ventilator na kucistu ne bi li najzad osetio mir i tisinu.
Laku noc Srbijo ma gde i ma kolika bila !!!
Ali nista ti ne brini sve do 90 C tvoj procesor je siguran tek tu oce da crkne, ti se brines a kad bi znao kako se greje Intel 3.2MHz koji koristim na poslu a sto tandrce...
Pri toj temperaturi metalni deo kulera mora da bude vreo da prakticno ne moze da se dodirne. Ako je vreo nevalja kuler, a ako nije onda ili laze ploca, sto resava flash BIOS-a ili crkava procesor, pa je poceo da se pregreva
Ma kuler radi na istom broju obrtaja na kom je radio na prethodnoj ploci. I nije tako vreo na dodir. Sto se tice BIOS-a flash-ovo sam ga ali nije pomoglo. Verovatno ploca ne prepoznaje dobro senzor u procesoru (ili se ja to pokusavam utesiti), dok temperature u onim programima odgovaraju temperaturi na staroj ploci.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.