Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Ploče, procesori i memorije
Pitanje vezano za memorije
STRANA 1 OD 1
JovanZ Pitanje vezano za memorije 30.07.2008. 23:17 T11206

status: user
broj poruka: 3008
Pozdrav svima, posle oko nedelju dana neaktivnosti adsl-a (zbog birokratske greske u telekomu) imam jos jedno pitanje.
Jedan memorijski modul mi je otkazao, velicine 512 mb, inace modul je ddr400 2.5-3-3 a proizvodjac je Transcend, a u kucistu imam jos jedan takav, koji za sada dobro radi.
Moje pitanje bi otprilike glasilo, posto imam dva modula od 256 koje ne koristim (oba su pc 400 a proizvodjaci su kingston i hynix) da li mogu da ih stavim zajedno sa ovim transcendom sto mi je sada u ploci kao privremeno resenje, ili sam jos neko vreme osudjen na skromnih 512 mb dok ne kupim jos jedan isti modul??? I da li nesto osim usporenja sistema moze da se dogodi prilikom miXovanja modula???

i da li vam se cini da kada jedna stvar pocne da se kvari sve ostale je prate....sada me ceka i kupovina monitora jer je moj verni crt Philips na kraju svog veka...ali to je vec prica za drugu temu :)
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jebivetar 30.07.2008. 23:33 #64622

broj poruka: 2386
Poz
Ja bih svakako probao mix kombinaciju. Ne bi trebalo da dodje ni do kakve havarije. Ne kompatibilnost memorija ti moze praviti probleme kao shto su restart, spor rad racunara, pa i da ne moze da se upali. Takodje ne znam koliko latencije imaju veze, kod tvog Transcend-a je 2.5, a kod Kingston-a i Hynix..?
Ja bih dodavao jedan po jedan pa video kako ce se mashina ponashati i da li ce plocha prihvatiti takav mix.

p.s. Koji monitor marke Philips ti se pokvario, poshto je meni posle godinu i po dana vrisnuo jedan Philips 107s?

Dyca re 30.07.2008. 23:35 #64624

broj poruka: 1574
Ubaci slobodno i te druge memare, ali ih namesti da rade na istim latencijama i na istoj frekvenciji kao i Transcend.. To bi trebalo da radi bez problema, ali uvek moze doci do neslaganja i u tom slucaju probajd a nadjes kobinaciju koja ti odgovara...p-ozz

JovanZ re 31.07.2008. 00:00 #64629

postoji li neka sansa za hardware failure ? :) za latencije drugih modula ne znam...

i da, ja imam 107e5 bar jedno 5 godina mozda i 6...sada imam neke bagove slika se zamuti, pa postane cista i tako u krug....i do sada me je super sluzio...nekada su se pravile mnogo kvalitetnije komponente...ali opet nekada je 486 na 133Mhz bio 1200 maraka...ah uspomene
OCz re 31.07.2008. 00:07 #64630

broj poruka: 2900
Ubaci, ploca treba sama da podesi sve memare na najvecu latenciju, znaci verovatno ce sve biti setovane kao ta od 512Mb tako da ploca ce ti to sama uraditi
BataCele ... 31.07.2008. 00:16 #64631

broj poruka: 1532
Ne razumem, zasto ne probas ? Ne moze nista lose da se desi.

Imas 512, ubacis jos 2x256 i to je ukupno 1024MB. Ploca ce da podesi na najsporiji stabilan modus rada (mozda obori na 333 MHz uz nesto vise latence), a ti onda polako dizi latence i/ili frekvenciju dok imas stabilnost u radu. Ako sistem nece da se digne, samo resetujes CMOS ili odstranis bateriju sa ploce i vratis je nakon minut.

Jedino nece da radi u dual chanel modu ako metnes vise od dva (jednaka) modula memorije.

У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.

JovanZ n00b-ovsko pitanje 31.07.2008. 02:45 #64637

ok.a cmos resetujem tako sto....???
rasha44 Re: n00b-ovsko pitanje 31.07.2008. 04:19 #64639

broj poruka: 1492
Ne znam koju plocu imas, ali obicno negde oko South bridge-a, blizu baterije, imas jedan dzamper koji stoji na pinovima 1 i 2. Ugasis kompjuter, iskljucis ga iz struje i prebacis dzamper na pinove 2 i 3 oko 20 sec. Vratis ga na mesto, upalis kompjuter i ides na BIOS setup. Ako to ne pomogne, a moralo bi, uradi sve kao u prvom delu, samo umesto dzampera izvadi bateriju na oko 2 min., pa je vrati.

Ako imas knjizicu od ploce, pogledaj pod Clear CMOS.

Nightbird
ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme.
HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

::
:: ok.a cmos resetujem tako sto....???
JovanZ hvala 31.07.2008. 13:13 #64654

786 mi radi bez broblema, sada cu da probam giga...ok, ne bas sada, negde oko pola 24h kada se vratim kuci. poz
JovanZ 01.08.2008. 21:48 #64809

hynix malo zeza, ali doskocicu mu ja kada kupim novu memoriju :)

hvala na pomoci
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs