Poslusao sam vas i flesovao bios na 0703 medjutim to je pogorsalo stvari. Kocenje i BSOD su vrlo cestii. Probao sam i bios 1004 beta medjutim isto. Mem test posle 5% ukoci kompjuter a prime95 posle 4 do 5 minuta obustavi jedan proces zbog hardware failure a drugi nastavlja da radi.
Skinuo sam sa neta stari bios 0506, vratio sam ga ali je bio nestabilniji pre flesovanja.
Pre prvog flesa sam sacuvao bios 0506 koji je dosao uz plocu i sada sam njega stavio. On drzi kompjuter stabilnijim duze vreme od bilo kog gore navedenog ali nisam siguran koliko. Mem test dodje do 25% i tu se kompjuter zablokira. Prime95 posle 8 minuta izbaci istu poruku hardware failure i onda obustavi jedan proces a drugi i dalje radi.
Sumnjam na memoriju. Koju da kupim da moze da radi bez problema ?
Memorija koju imam je Apacer 4x1gb ddr2 800 ali interesantno je da se u uputstvu za plocu pominje apacer ddr2 800 ali se serijski brojevi ne poklapaju sa onima koje ja imam a jedna od apacer koju imam se u serijskom broju razlikuje samo u jednom zadnjem slovu.
Jedan moj ortak je pre mozda 7 dana uzeo Asus P5Q Pro.
Za sada ga nisam cuo da se zali oko bilo kakvog kocenja, cak i ja sam mozda 5-6 sati do sada proveo `radeci svasta` na tom kompjuteru i bas nista nije kocilo ili sta vec, inace sam karakteristican po tome sto moje prisustvo neverovatnom brzinom privlaci i izaziva budalastine svih vrsta i razmera, uvek i svuda.
Inace, memorija je Geil Black Dragon Evo One 2x2GB na 800MHz, tako nesto pise na kutiji, pisem po secanju, pa izvini ako sam te za*ebo za tacnu oznaku.
Ako sumnjas na memoriju skini 3 modula tj ostavi samo jedan pa odradi Mem test moguce da je jedan neispravan pa te baca u BSOD i ja imam gore pomenute module 2x1gb ddr 800 Module Name Apacer Tech. 78.01GA0.9K5 Serial Number 05808043h (1132494853)
Neznam da li su isti ali meni ne prave problema i to se izuzetno clockuju trenutno mi radi kao ddr2 1120 mhz 5 5 5 12 ali vec preko toga desavaju mi se problemi kao tebi ,kada ga stavim na 1200mhz.
Znaci skini 3 modula i odradi mem test ako prodje dodaj jos 1 pa tako dok nenadjes koji je neispravan
Probaj sta ti je ljuki rekao.Ja sam imao problema sa geil-om jedan modul mi je crkao i sistem se nije mogao ni dici uopste,dok nisam izvadio pokvareni.
....memorije sa plocom u knjizici od ploce.Probaj u biosu da rucno podesish voltaze za memoriju (setuj 2.1 ) i voltazu procesora (vidi na netu za tvoj proc. koja je default) nekad ploca sama setuje manje vrednosti,probaj dva modula memorije (nadji koji su istog datima proizvodnje ako nisi siguran koji su isti),ili ostavi samo jedan modul.Zameni se sa nekim drugom za memorije,uzmi neki kingston ako neko ima pa probaj ,kingston radi na svim plocama.
Tvoj problem je najverovatnije u tome što si popunio sva četiri memorijska mesta.Neki intelovi čip setovi u prošlosti su znali da prave takve probleme.U svakom slučaju bolje bi bilo da si uzeo 2×2GB nego 4 po 1GB.
Probaj svaki stap memorije posebno - ako nadjes jedan od njih da ne valja to je to. Ako sa svakim posebno ( znaci sa sva 4 ali jedan po jedan ) radi ok onda digni voltazu za memoriju - ustvari ovo prvo probaj, stavi 1.95v i jel su ti memare deklarisane 1.8v ?
Definitivno je ram ali ipak je ispravan. Problem je u tome sto dve od cetiri apacer memorije imaju ime cipova AMI i oznake ZZD, treca ima ime cipova AMI a druge oznake a cetvrta ima ime cipova Apacer i druge oznake na njemu od predhodne tri.
Kada se utaknu dve ram memorije sa istim imenom cipova i oznakama u dual channel, u prva dva slota od procesora, onda kompjuter radi OK.
Osim ove 4 apacer memorije imam jos jednu iste brzine, imena AMI na cipovima ali druge oznake (3ZZC) od predhodne 4 . Nju sam kupio pre nekoliko dana za bratov kompjuter.
Kada nju ubacim kao trecu memoriju (u treci slot od procesora) a jedan slot ostavim slobodan, kompjuter isto radi ok. Probao sam da ga propustim kroz prime95 na 43 minuta i prosao je bez gresaka. Isto vazi i za mem test koji sam cekao do 100% i prosao bez gresaka i ako bi nastavio dalje.
Za sada kompjuter radi sa tri memorije.
Ako pokusam da stavim cetvrtu memoriju, od dve dostupne koje imam, bilo koje oznake koja nije 3ZZC ili ZZD onda kompjuter nece da prodje kroz prime95 jer odustanu oba procesa posle 5 minuta zbog hardware failure i prime95 potpuno stane a mem test izbacuje greske.
Izgleda da cu morati da kupim jos jednu apacer memoriju koja ima ime na cipovima AMI i oznaku 3ZZC da je stavim u cetvrti slot od procesora. Rekli su mi u servisu da je memorijski kontroler kod intela na ploci i da je osetljiviji sa memorijama i da me on zeza.
Ima samo jos jedna stvar koju neznam da resim. Kada sam na netu (ADSL + usb modem Sagem f@st 800) ako pustim muziku u winamp kompjuter se ubrzo ili posle nekoliko minuta ukoci i onda moram da stisnem reset dugme.
Kada gledam televiziju preko christv-a dok sam na netu nista se ne desava i sve je OK.
Sto se biosa tice utvrdio sam da je od svih biosa koje sam probao (fabricki ubacen 0506 snimljen sa ploce, 0506 snimljen sa neta, 0703 sa neta i 1004 beta sa neta) najstabilniji od svih bio fabricki ubacen 0506 snimljen sa ploce jer je on najbolje drzao kompjuter od svih da radi pre nego sto se ukoci ili se desi BSOD. To sam proverio kroz testove.
Resio sam da za svaki slucaj ostanem na starom biosu zbog gore utvrdjene cinjenice niti cu bilo sta da overklokujem posto zbog svega ovoga nisam vise siguran da ce jos nesto da se desi ako pokusam OC.
But if we walk in the light, as he is in the light, we have fellowship one with another, and the blood of Jesus Christ his Son cleanseth us from all sin. If we say that we have no sin, we deceive ourselves, and the truth is not in us.
nije problem u memorijskim modulima vec u ploci...ona jednostavno ne moze da izgura sva cetiri modula i tacka...verovatno je naponska jedinica za memoriju lose odradjena...imao sam tih problema na jednoj staroj asus ploci za AMD procesore...inace to ti je veoma rasprostranjen problem kod jeftinijih ploca...ako ti je bas potrebno da imas 4 gigabajta rama onda kupi 2x2GB i utakni i trebalo bi da radi ok...cetiri modula verovatno nikako neces naterati...mozes da probas da podignes napon na memoriji za 0.1 ili 0.2 volta...ako to ne pomogne, 2x2GB i kraj...
Decko ima plocu od 100e koje je sve samo ne losa, jedinu frku koju on ima je sto se moduli ne slazu jer imaju razlicite cipove.U sta da se kladimo da kad bi imao sve sa istim ili kopatibilnim parovima cipova da bi mu sve radilo pa makar imao sve slotove popunjene.Mozda taj Asus ne voli previse Apacer memorije i to se desavalo, mada ako radi ok sa jednim parom modula onda je to cisto problem nekolmapibilnosti memorija jer je prakticno stavio memorije sa 3 razlicita cipa u slotove. Kad budes kupio ram sa istim cipovima to ce sigurno raditi, potpisujem. Znaci u tome je tvoj problem, nije klokovanje ili bilo sta drugo,vec samo u ramu. I slobodno vreti posle noviji bios, nema potrebe da se plasis OC, samo nadji iste memorijske module(sa istim cipovima) i vise neces imati frke...
Apacer je sigurno dobra memorija. U pitanju su razliciti moduli. Jedina memorija pored Geil 4*1GB PC 800 Black Dragon sto mi je radila besprekorno na 920 Mhz je najjeftiniji Transcend istih oznaka. Samo uzmi sa istim modulom i probaj na vecoj voltazi (2.1 V) i nebi trebalo da imas problema. Iskreno tu plocu nisam probao ni sa jednim drugim modulima osim sa Geil, a da su popunjena sva cetiri slota. Bios je bio 0506 i nisam ga menjao. Ta ploca je inace do sada stabilna ko kamen. Nikakvih problema sa njom nema, bar za sada. Ti si mi prvi javio te probleme, pa cemo da vidimo sta se kod tebe desava. Javi nam da li si resio problem sa nasim savetima ili nisi.
Probao sam po dve memorije da budu same ali istih oznaka i iznenadjen sam.
Memorija koja hoce da radi : Apacer 2x1gb ddr2 800 koja ima p/n : 73.G11BF.000, s/n : 580817101183, na cipocima pise AM1 922D. Kompjuter je stabilan.
Memorija koja nece da radi Apacer 2x1gb ddr2800 koja ima p/n : 73.G11BF.000, s/n : 230817207690, na cipovima pise AM1 3ZZC. Kupljene su pre nekoliko dana. Kompjuter pada.
Probao sam sve biose do 1004 beta i ne pomaze.
Imam jos dve apacer memorije da iztestiram. Sada testiram jednu od 1gb samu i jos nije kompjuter pao. Ako prodje recicu koja je.
Probao sam i zadnju ali samu Apacer 1gb ddr2 800 koja ima p/n : 73.G11BF.000, s/n : 230735301270, na cipovima pise AM1 HZZ. Sa njom je kompjuter nestabilan, javlja se BSOD. I kod onog para sto ne radi se javlja BSOD. Ako se jedna od memorija koja nece da radi ukombinuje sa parom istih apacer memorija koje hoce da rade onda se ne javlja BSOD nego se samo kompjuter ukoci i sledi reset dugme.
Sledi duzi test 3 memorije koje hoce da rade u prime95 i mem testu. Prime95 na velike brzine od 10 minuta je isao bez gresaka.
Da ne bude zabune sada imam 6 apacer memorija. Tri rade ali ostale tri nece.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.