Listao sam malopre IMTEL-ov cenovnik, razmisljao da u nekoj bliskoj buducnosti bacim nesto para na neku noviju konfiguraciju od sadasnje i mislim da sam primetio da su ove 3 ploce identicne po performansama, a razlicitih cena.
Izmedju prve i druge sam samo uocio razliku P43, naspram P45. Je l` to samo oznaka(nalepnica) ili nesto stvarno novije ima u ovoj P45, khm 60 eura skupljoj.
A izmedju druge i trece sam samo uocio razliku izmedju 6 i 10 S-ATA prikljucaka. Meni toliko HDD-ova ne treba, pa jos uvek ne mogu da verujem 4 prikljucka dizu cenu za skoro 70 eura. Je l` sam nesto prevideo i ovde mozda ?
Pa, ako neko zna, ima li izmedju ove 3 ploce zapravo ikakve `prave` razlike, osim u cenama ?
Ne mozes tako gledati, moras otici na gigabytov sajt i pregledati review tih ploca. Ima dosta razlika a to sto su naveli u Imtelovom cenovniku su samo neke osnovne stvari.
Hm... Pa vidi ovako, kada sam ja kupovao q6600 hteo sam da uzmem neku super plocu da dam 150 evrica itd, a onda sam malo predledao po netu i shvatio da ce mi posao savrseno odraditi i neka ploca sa P31 cipsetom. I stvarno, jedina realna razlika koju sam osetio je sto ipak nemam 10, nego `samo` 8 USB portova... Majku mu... .)))) Inace procesor radi, klokuje se i na ovom jeftinom cipsetu kao i na onim skupim, i 8800GT radi ko blesava i imam vise 3d markova nego svi ovi po sajtovima za testiranje i sve to sa plocom koja je kostala cirka 50 evrica... A kad pomislim, sta me briga i ako traje krace, imam garanciju 3 godine, a u mom kompu ce se zadrzati najduze godinu i po dana....
Tako da...
Mozda je malo preterivanje dati vise od 100 evrica za plocu, pogotovu ako tacno znas za sta ti treba i ako nisi neki overclock freak... .))))
GA-EP45-DQ6 4 Gigabit LAN, 12 USB portova (8 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 3x FireWire port, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, 2x PS/2, 1x serijski port (na ploči)
Medjutim zlo zla:
High Velocity 4X Bandwidth Boost The Quad LAN with Teaming functionality enabled allows 4 single connections to act as 1 single connection for Quad Bandwidth, improving overall throughput.
:: Hm... Pa vidi ovako, kada sam ja kupovao q6600 hteo sam da uzmem neku super plocu da dam 150 evrica itd, a onda sam malo predledao po netu i shvatio da ce mi posao savrseno odraditi i neka ploca sa P31 cipsetom. I stvarno, jedina realna razlika koju sam osetio je sto ipak nemam 10, nego `samo` 8 USB portova... Majku mu... .)))) Inace procesor radi, klokuje se i na ovom jeftinom cipsetu kao i na onim skupim, i 8800GT radi ko blesava i imam vise 3d markova nego svi ovi po sajtovima za testiranje i sve to sa plocom koja je kostala cirka 50 evrica... A kad pomislim, sta me briga i ako traje krace, imam garanciju 3 godine, a u mom kompu ce se zadrzati najduze godinu i po dana... :: Mozda je malo preterivanje dati vise od 100 evrica za plocu, pogotovu ako tacno znas za sta ti treba i ako nisi neki overclock freak... .)))
U pravu si ako covek ima UPS(normalan UPS oko 100 eura), a ako nema...... i zivi u Novom Sadu na Adicama,Limanu ili na Detelinari je neophodno da bar bude malo bolja ploca za visefaznim napajanjem( nisam siguran da je to najbolji izraz u nasem jeziku). A ako nema cesto ce biti posetilac kod nas u servisu. Samo u zadnjih 10 dana 42 racunara su mi bila na servisu sto je svojevstan rekord. Nezavisno od napajanja svima je prestao da funkcionise HDD i CPU. Prema tome EPS je glavni krivac u fluktacijama napona u naponskoj mrezi, tako da jeftinije ploce imaju manje sanse da se izbore sa tim. Kod ASUS-a strujno kolo se prekida na 24 ms, nakon cega ako dodje ponovo napon nedistribuira se direktno komponentama, nego se ceka sa zadrskom cak i do 5 sec. pre nego sto dozvoli da se `ispegla` napon i pokrene citav sistem. Za ostale proizvodjace neznam, ali znam da su mi vracene 32 ploce Gigabyte, 6 Biostara, 3 MSI i jedna ASUS-a, a ASUS sam najvise prodao. Od Gigabyte-a sam odustao zbog reklamacija isto kao i od Biostara, osim sto Biostar stavljam u konfiguracije sa AMD-om, jer sa AMD-om radi veoma dobro. Cak i memorije koje nisu kompatibilne sa drugim plocama rade sa Biostarom, ali ne i sa Intel CPU. Steta.
:: U pravu si ako covek ima UPS(normalan UPS oko 100 eura), a ako nema...... i zivi u Novom Sadu na Adicama,Limanu ili na Detelinari je neophodno da bar bude malo bolja ploca za visefaznim napajanjem( nisam siguran da je to najbolji izraz u nasem jeziku). A ako nema cesto ce biti posetilac kod nas u servisu. Samo u zadnjih 10 dana 42 racunara su mi bila na servisu sto je svojevstan rekord. Nezavisno od napajanja svima je prestao da funkcionise HDD i CPU. Prema tome EPS je glavni krivac u fluktacijama napona u naponskoj mrezi, tako da jeftinije ploce imaju manje sanse da se izbore sa tim. Kod ASUS-a strujno kolo se prekida na 24 ms, nakon cega ako dodje ponovo napon nedistribuira se direktno komponentama, nego se ceka sa zadrskom cak i do 5 sec. pre nego sto dozvoli da se `ispegla` napon i pokrene citav sistem. Za ostale proizvodjace neznam, ali znam da su mi vracene 32 ploce Gigabyte, 6 Biostara, 3 MSI i jedna ASUS-a, a ASUS sam najvise prodao. Od Gigabyte-a sam odustao zbog reklamacija isto kao i od Biostara, osim sto Biostar stavljam u konfiguracije sa AMD-om, jer sa AMD-om radi veoma dobro. Cak i memorije koje nisu kompatibilne sa drugim plocama rade sa Biostarom, ali ne i sa Intel CPU. Steta
Idemo na mali offtopic...Crkavanje ploce zbog loseg napona vise zavisi od kvaliteta PSUa nego od samog proizvodjaca maticne ploce... Prosle nedelje mi je crklo napajanje nakon sto je dobar deo Nisa ostao bez struje zbog udara groma...Kompjuter se iskljucio(nisam bio kod kuce racunar je renderovao),kad sam se vratio dosla je struja,upalio sam racunar i napajanje se posle pola minuta rada upalilo(ustvri su eksplodirala cetiri kondenzatora)...Pretpostavio sam da mi je u najmanju ruku crkla ploca i RAM,mozda i CPU,medjutim srecom otislo je samo napajanje.Kupio sam Corasair TX 750W,instalirao ga,odradio testove za RAM,CPU,GPU i sve radi kako treba imace ploca je GA P965 DS3...Tako da pored crkavaja neke komponente u ovom slucaju ploce treba navesti i ostale komponente koje su bile u racunaru,a mogle da prouzrukuju kvar racunara,na prvom mestu je lose napajanje... 90% ljudi ubacuje kung fu napajanja koja treba da guraju hi end grafike velike potrosace sa losim snabdevanjem el. energije....Takva konfiguracija ne moze dugo da traje bez obzira na brend proizvodjaca....Setite se samo lika koji je pre nedelju ili dve na forumu rekao da je kupio 4850 ili 4870 karticu i hoce da uzme novo napajanje i odlucio se za KME od 500W koje kosta 950 dinara,zato sto je negde procitao da je 450W minimum za tu kartu...Sta mislite koliko ce mu trajatii ostale komponente???
Da ne otvaram novu temu, kad je vec poceo off-topic
22.07.2008. 18:44
status: user broj poruka: 2236
Je l` ima neko napajanje da `vredi`, a da kosta 100-150 eura ? Je l` ima neka marka koja uziva reputaciju kao sto je npr. Plextor ranije za cd rezace i tako ? Ili je pravilo da je napajanje koje ima sto vise W - utoliko `sigurnije` za kupovinu ?
Ovo pitam, da znam sta da trazim. Imacu pare za nov kompjuter za oko 45-60 dana, a ne volim da ih bacam na `racun` lokacije prodavnice, raspolozenje prodavaca, vestinu magacionera itd. Potrosio bih oko 800 eura na kuciste. Monitor sam resio.
Pa... kad sam vec postavio ovoliko pitanja, mislim da nece biti previse da pitam i ovo:
`Sta je za te pare trenutni `best buy` ?`
Realno, kompjuter mi nije neophodan nizasta odredjeno, koristim povremeno Corel, Photoshop, Quark, a to mi odradjuje i ova hit konfiguracija iz 2004., verovatno sam se samo zazeleo igrica i novog kucista, ovo je pocelo da me `zraci` izgledom.
Re: Da ne otvaram novu temu, kad je vec poceo off-topic
22.07.2008. 19:46
status: user broj poruka: 2909
:: Je l` ima neko napajanje da `vredi`, a da kosta 100-150 eura ? Naravno da ima i za manje para. :: Je l` ima neka marka koja uziva reputaciju kao sto je npr. Plextor ranije za cd rezace i tako Enermax,SeaSonic,TopPower,itd.. Ove proizvojace je vrlo tesko naci na nasem trzistu pod `pravim` imenom,ali evo male pomoci: Gigabite Odin napajana usvari pravi i skalpa Enermax,a Gigabyte samo lepi svoju nalepnicu. Corasir napajanja su nista drugo nego Seasonic,a ostalo je ista prica kao i sa GA napajanjima. Spire napajanja pravi TopPower,ali se vrlo tesko mogu naci kod nas. Ovo su najkvalitetnija napajanja koja mozes naci kod nas,ali verovatno i najskuplja tako da sam proceni dali ti se uklapaju u budzet. Pored ovih napajanja u kvlitetna takodje spadaju i Antec,ThermalTake,ColerMaster,OCZ... U neku eko klasu spadaju:LC power(po meni veoma dobro napajanje bez obzira na nisku cenu) i Codegen. Chieftec nisam naveo zato sto sam do sad imao dva i oba su mi crkla,tako da nemam dobra iskustva sa njim.
:: Ili je pravilo da je napajanje koje ima sto vise W - utoliko `sigurnije` za kupovinu Ne. Kvalitetno napajanje ne mora da izbacuje veliku snagu da bi znacilo da je kvalitetno.Bitno je da i pod opterecenjem izbacuje `kvalitetan napon` bez pikova sto znatno produzuje radni vek svih komponenti i stabilnost sistema. Za sebe sam prvo trazio GA Odin 550W,ali ga nigde nije bilo,sledece napajanje na mojoj listi je bilo Spire Rocketeer 600W,pa ni njega vise nema(bilo ga je dva dana pre toga u Pa*omu,ali Marfijev zakon se ponovo pokazao na delu),onda sam odlucio da uzmem Corasair 620W ili 650W,bilo je samo 750W tako da sam kupio njega...Vise nego sto mi je potrebno,ali nisam mogao da cekam jer sam morao hitno da osposobim racunar...U svakom slucau izuzetno kvalitno i sa 5 godina garancije,mislim da to govori samo za sebe.
:: Ovo pitam, da znam sta da trazim. Imacu pare za nov kompjuter za oko 45-60 dana, a ne volim da ih bacam na `racun` lokacije prodavnice, raspolozenje prodavaca, vestinu magacionera itd. Potrosio bih oko 800 eura na kuciste. Monitor sam resio :: :: Pa... kad sam vec postavio ovoliko pitanja, mislim da nece biti previse da pitam i ovo: :: :: `Sta je za te pare trenutni `best buy` ? Zavisi sta imas u svom kucistu i da li planiras da overklokujes. Ovde mozes da sracunas koje ti napajanje treba: http://educations.newegg.com/tool/psucalc/index.html :: Realno, kompjuter mi nije neophodan nizasta odredjeno, koristim povremeno Corel, Photoshop, Quark, a to mi odradjuje i ova hit konfiguracija iz 2004., verovatno sam se samo zazeleo igrica i novog kucista, ovo je pocelo da me `zraci` izgledom : :: Hvala unazad svima Molim i drugi put.
Re: Re: Da ne otvaram novu temu, kad je vec poceo off-topic
22.07.2008. 22:06
status: user broj poruka: 475
Corsair napajanja nisu samo Seasonic, vec Channel Well Technology (CWT), a za Gigabyte i Spire nisam upucen...
:: :: Je l` ima neka marka koja uziva reputaciju kao sto je npr. Plextor ranije za cd rezace i tako :: Enermax,SeaSonic,TopPower,itd. :: Ove proizvojace je vrlo tesko naci na nasem trzistu pod `pravim` imenom,ali evo male pomoci :: Gigabite Odin napajana usvari pravi i skalpa Enermax,a Gigabyte samo lepi svoju nalepnicu :: Corasir napajanja su nista drugo nego Seasonic,a ostalo je ista prica kao i sa GA napajanjima :: Spire napajanja pravi TopPower,ali se vrlo tesko mogu naci kod nas
Re: Re: Re: Da ne otvaram novu temu, kad je vec poceo off-topic
23.07.2008. 01:27
status: user broj poruka: 2909
:: Corsair napajanja nisu samo Seasonic, vec Channel Well Technology (CWT), a za Gigabyte i Spire nisam upucen.. CWT i Enermax donekle dodje jedno isto,Enermax koristi CWT fabriku za sklapanje i njihove delove...Gigabyte Odin se takodje proizvodi u CWT postrojenjima,ali Enermax radi kompletnu arhitekturu napajanja... Mislim da CWT izradjuje Corsair HX seriju,a TX pravi Seasonic...U svakom slucaju nema promasaja jer obe firme prave samo vrhunska napajanja... Dok npr. za OCZ napajanja nisam siguran ko ih radi.Negde sam citao da je Win-Tact Electronics,neku drugu seriju istog napajanja je radio FSP,cak se u mnogim testovima vezuje i Seasonic za njihova napajanja,raskidali su ugovore sa jednima i pocinjali da prave istu seriju sa drugim firmama...Lepo je to sto se pominju samo `jaka` imena ali ne moze se pouzdano reci ko ih stvarno sklapa posto OCZ kao i GA,Corasir,Spire,itd nema postrojenje za proizvodnju napajanja.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.