Problem sa plocom ili napajanjem ??? (postaje hitno :))
STRANA 1 OD 1
JovanZ
Problem sa plocom ili napajanjem ??? (postaje hitno :))
20.07.2008. 11:19
T11013
status: user broj poruka: 3008
Pozdrav svima, jel ima dobrih dusa koje bi pomogle novom korisniku??? Moj problem je sledeci. Napon od 3.3v na maticnoj se iscitava negde oko 2.90 (nikada preko 2.95) i zanima me da li je to problem sa maticnom ili napajanjem. Ostali simptomi su kocenje racunara prilikom bilo kakvog veceg `napora` (internet i winamp su ok, ali cim pokrenem photoshop, corel ili neku igru, cek i neku `casual` sve se ukoci, a isto se desava i kada nesto kopiram sa dvd-a ili instaliram nesto) jos jedan simptom je `endless loop` zvuka koji je tada bio aktivan (i koji ume da probije bubne opne ako je zvuk podesen malo glasnije). A napajanje je Frontier 400w (pomalo low budget, znam) i staro je vise od godinu dana... a moje pitanje bi bilo sta tu ne stima, maticna ili napajanje i koje i koliko jako napajanje bi mi preporucili??? Cuo sam da su Vito napajanje dobra za njihovu cenu. I da li je 400w dovoljno ili da uzmem neko jace??? moja masina je Asus k8x-ve + athlon64 3000+ Ati hd2600xt 1 gb ram 2x 180 gb hdd dvd drive
ps. znam da je za ovu konfiguraciju dovoljno, ali praniram par upgrade-ova u skorije vreme tj. maticna+ dual core+ graficka pa me cisto zanima.
Izvinjavam se ako sam smorio, i please bez Flame-ovanja na napajanja :)
Re: Problem sa plocom ili napajanjem ??? (postaje hitno :))
20.07.2008. 11:40
status: user broj poruka: 5704
Napajanje je zaista lose. Ali da bi proverio morao bi uzeti unimer i videti da li daje 3.2-3.4 V na narandastoj zici merono prema crnoj (GND). Da bi to uradio u vecini slucajeva moras da skines ATX konektor i preko zelene (PSON) i crne uz pomoc spajalice anpravais kratak spoj kako bi pokrenuo PSU pa tek onda meris Ako je to OK onda je verovatno MB jer i ono ima neke elektrolite i tranzistotre koji peglaju ove napone na tebi potrebnih 2.5V. Nemoj uzimati nista ispod Codegen napajanja, imas ih za 20e 500W i nisu losa ako hoces novo, ako ne imas odbrih polovnih Chieftec i TT od 400W za istu lovu. Kvalitetno/firmirano napajanje od 400W je sasvim dovoljno za C2D sa G92 ili RV770 grafikom, 2 modula, optikom i 2 harda
P.S. da nisi dobro napisao model ploce? ja takvu nisam video, osim ako nije neka egzotika sa ULi/ALi chipsetom za S462/S754?!
- A N G E L -
:: Pozdrav svima, jel ima dobrih dusa koje bi pomogle novom korisniku?? :: Moj problem je sledeci. Napon od 3.3v na maticnoj se iscitava negde oko 2.90 (nikada preko 2.95) i zanima me da li je to problem sa maticnom ili napajanjem. Ostali simptomi su kocenje racunara prilikom bilo kakvog veceg `napora` (internet i winamp su ok, ali cim pokrenem photoshop, corel ili neku igru, cek i neku `casual` sve se ukoci, a isto se desava i kada nesto kopiram sa dvd-a ili instaliram nesto) jos jedan simptom je `endless loop` zvuka koji je tada bio aktivan (i koji ume da probije bubne opne ako je zvuk podesen malo glasnije). A napajanje je Frontier 400w (pomalo low budget, znam) i staro je vise od godinu dana... a moje pitanje bi bilo sta tu ne stima, maticna ili napajanje i koje i koliko jako napajanje bi mi preporucili??? Cuo sam da su Vito napajanje dobra za njihovu cenu. I da li je 400w dovoljno ili da uzmem neko jace?? :: moja masina je :: Asus k8x-ve + athlon64 3000 :: Ati hd2600x :: 1 gb ra :: 2x 180 gb hd :: dvd driv :: :: ps. znam da je za ovu konfiguraciju dovoljno, ali praniram par upgrade-ova u skorije vreme tj. maticna+ dual core+ graficka pa me cisto zanima :: :: Izvinjavam se ako sam smorio, i please bez Flame-ovanja na napajanja :)
Pa može da bude i ploča uzrok i napajanje, ali obzirom da planiraš da zameniš mašinu za 80% novo napajanje je obavezno, jer taj Frontier nema ni 300W realne snage, a ja ne bih kažnjavao novu ploču i CPU sa tim.
Drmni odmah neko ozbiljno od bar 500W (Antec, Chieftec CFT, Cooler Master, Thermaltake) i znaćeš u čemu je problem a rešićeš i problem napajanje sebi na duže staze. Bolje se strpi više nego što si planirao i poslušaj moj savet. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
MACHINE tvoj predlog je OK, ali moguće je da napajanje ima probleme tek kada se optereti. Možda u praznom hodu ono nema nikakvih problema. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Greska, permutovao sam slova, ploca je k8v-xe, my bad :) kada je u idle sve je ok,ako npr. osvavim komp preko noci da nesto skida sa neta nema niti problema niti kocenja, nadam se da mi je ploca u redu, relativno je nova nema ni 6 meseci :),oh well, onda cu pozvati druga danas da se bacimo na neka merenja, hvala za brze odgovore
Nego, posto si u toku sa mnogo toga imas li ideju gde da nadjem ali po realnoj ceni neku polovnu PCI kartu klase AIW/ViVo sa bar 64MB DDR??? Sigurno ima u BGu samo treba naci :(
- A N G E L -
:: :: MACHINE tvoj predlog je OK, ali moguće je da napajanje ima probleme tek kada se optereti. Možda u praznom hodu ono nema nikakvih problema :: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ :: On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti... :: ::
Promena napajanja je preporuka koja je van onoga što pričam i nevezana za to, jer je poželjna bilo problema ili ne bilo. To napajanje je potencijalna opasnost. I nervna i finansijska. Ono što si opisao kao problem, kada ne bi bilo sumnje na kvalitet napajanja, a, ja mislim da bi se računaljka ugasila, restartovala ili bi ostao bez slike na monitoru, pre nego ovo što ti opisuješ...mada je moguće i da se ovo dešava zbog napajanja.. ja bi ipak prvo posumnjao na kombinaciju softwerskog okruženja: stanje windows-a (registra), directx-a, drajvera matične ploče, bios-a matične ploče, drajvera grafulje i zvuka. Ukratko, iskusniji useri prepoznaju reinstalaciju windowsa sa naknadnim pravilnim instaliranjem svežeg win-a i drajvera. Dakle, kada bi sumnja pala sa napajanja, ovo bi bio savet. Dalje, provera memorije, PIO ili DMA moda optike i hardova... nešto od ovoga mora biti. Krajnji sumnjivac, ako svi ovi prehodni prođu je kontroler na ploči i memorijski protok kroz njega, kada se optereti.... možda se samo greje?
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! .
XP sam sam instalirao i znam da sve radi kako treba, primetio sam jos nesto, mozda je od neke koristi za `dijagnozu` kada aktiviram output i na monitoru i na tv-u desava se da dobijam smetnje poput nestabilnosti slike i ispranih boja, a kada je samo jedan output aktivan onda je sve u redu...freaky, isn`t it?
Meni ovo vise lici na probleme softverske prirode. Da li si nesto brljao po biosu? Ako jesi, udji u isti, ucitaj Load optimized settings, trebalo bi da pomogne. Zatim, u Windowsu reinstaliraj drajvere za cipset i grafiku, ali sa originalnih diskova koje si dobio uz iste. Zatim ocisti hard od temp fajlova i starih System restore fajlova (disk cleanup) i defragmentisi ga. Trebalo bi da je problem resen. Sto se tice razlike izmedju 3.3 i 2.95V, pitanje je koliko ploce dobro ocitavaju napon, a i napon od 3.3v ces dobiti samo ukoliko na napajanje nije prikljuceno nista, tj. radi u praznom hodu.
Bios je necackan, windows instaliran na formatiranoj particiji, ovo mi se jos nikada nije dogodilo a imam kompove vec deset godina...pokusacu sada to sto si ti rekao, ako ni to ne uspe, idem da lepo masem garantnim listom maticne ploce, a ako ni to ne uspe, onda cu da lepo zagrizem i kupim skroz novu konfiguraciju :) i hvala svima na brzim odgovorima
Zamenio memoriju, opet isti problem, graficku, opet zezalo, uzeo napajanje od prijatelja, i sve radi kao novo....sada sam resio da investiram u bolje napajanje tako da cu secekati i malo duze biti bez desktopa, sto se vise isplati na duze staze, hvala svima na pomoci
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.