Sklopio sam neku konfiguraciju na gore navedenoj ploci i na kraju kad sam trebao da povezem front panel konektore sacekalo me za mene veliko iznenadjenje.Konektor koji je oznacen kao JFP1 na koji se kace kablovi HDD LED,POWER LED,POWER SWITCH i RESET SWITCH nema na sebi obelezene pluseve a ono sto ima obelezeno je kontra od onoga sto pise u uputstvu koje sam dobio uz plocu.Nisam bio lenj pa sam i sa MSI sajta skinuo uputstvo za navedenu plocu racunajuci da ako su u ovom stampanom pogresili tamo nisu ali i tu me cekalo razocarenje jer su uputstva identicna(kao copy-paste).Evo sta je moja nedoumica konkrektno: POWER SWITCH je na ploci na pinovima br. 6 koji je + i 8 koji je -, u uputstvu pise obrnuto 6-,8+. RESET SWITCH je na ploci na pinovima 5 i 7 koji nikako nisu obelezen a 9 je obelezen sa + u uputstvu je 5-,7+ a 9 je rezervni(reserved)
Ja nisam neki expert za sklapanje racunara ali iz mog dosadasnjeg iskustva bi trebalo da su pinovi ovako obelezeni HDD(1+,3-),RESET SWITCH(5-,7+),POWER LED(2+,4-),POWER SWITCH(6+,8-),9 se ne koristi a 10-og nema
to bi ovako nekako trebalo da izgleda a nije pa posto mi je ovo prva MSI ploca i stvarno neznam sta da radim jel moze neko da mi pomogne oko ovog za mene NEPREMOSTIVOG PROBLMA a za onoga ko zna za jadac 3 sekunde posla,unapred zahvalan.
za pocetak vezi POWER SWICH na pinove 6 i 8...posto je to samo prekidac koji pravi kratak spoj kad se pritisne, apsolutno nije bitno sta je plus, a sta minus...to ti je bitno samo kod led diodica jer one propustaju struju samo u jednom smeru...dakle, ovo za pocetak...dalje, na plocama, su plus pinovi uglavnom na levoj strani, a minus na desnoj jedan do drugog...znaci ako imas dva pina jedan do drugog levu +, desni -...ako ne znas sta ces sa tim ledovima...sistem eliminacije...probaj, nema dalje...
ma za ledove sam se nekako snasao ostao mi je jos samo taj POWER SWITCH i RESET SWITCH,ako te poslusam za POWER SWITCH onda imam jos samo da resim RESET SWITCH.
druze nemoj pogresno da me shvatis ali ne bih da napravim neki kratak spoj pa te zato jos jednom pitam jesi siguran tj. jesi probao nekad u praksi da RESET-u I POWER-u obrnes + i - i da to tako radi bez problema.
Ej pazi molim te kod kratkog spajanja šta spajaš. Nemoj da tresneš neka dva `-` ili tako nešto da ti ne ode ploča u majčinu. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
pa otprilike sam skicirao i objasnio u cemu je problem dal je +- ili -+,nema nigde dva ++ ili dva - .Bas dobro sto si se javio bax2003 jel se ti slazes sa tim sto kaze Saske?
e Bax, ne zbunjuj coveka...naravno da sam siguran da nema veze kako okreces plus i minus i jedno milion puta sam ih obrnuo...jel znas kako funkcionise prekidac...on samo spoji dva kraja zice i to je to...nema tu nikakve mudrosti...
Saske druze ne sekiram se ja za dva - nisam bas toliki laik,znam da od toga ne moze da bude nikakav problem jer nema struje,brinu me dva + ali u ovom slucaju ja ne vidim da bi negde moglo to da se desi osim ako ne okrenem dzek za 90 stepeni pa spojim pluseve od POWERA i RESETA.
Pazite ovako: nije bitno kako okreneš kratko spojnik kod tastera - power i reset, ali ima veze i te kako ako ti ne pogodiš dva pina u koji treba da se ubodu reset ili power SW pa ih zakacite pin levo ili desno pa nabodete susedni plus sa pluse koji ste pogodili, ili susedni minus sa minusem koji step ogodili.
Led diodica nece svetleti i to je kraj price 99% joj nece biti ništa, ali taster može da napravi sranje. On kratko spoji pa ti gledaj šta si spojio.
Momci ne igrajte se, gledao samo kako čitam vod na ploči GORI od pograšnog kratkog spoja. I nemam ja nameru da plašim i zbunjujem nikoga, samo 77 puta proverite pre akcije. Toliko od mene. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
Naročito vodi računa o resetu, ako upališ komp, pa je ploča pod naponom, a nisi zabo reset kako treba, da ne resetuješ ploči `mozak` ili neki od `nerava`.
Izvinjavam se zbog grešaka u pisanju gore, ali žurio sam a i spava mi se.... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...
o.k. bax shvatio sam poentu i proverio par puta sve kratkospojnike dali idu u prave pinove,hvala na upozorenju,hvala i tebi Saske za savet.Proverio spojio.Pali,radi,resetuje-ziv je.Hvala jos jedan put obojci na pomoci,pozz.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.