Hocu da kupim novi komp, i odlucio da ocu da uzimam AMD 64. E sad, dosao sam do jedne velike dileme.
Pitanje je kolika je realno razlika izmedju Athlona 3000+ i Semprona 2800+ (Venice jezgro)
Sempron 2800+ radi na 1.6 GHz, i ima 256 L2 kesa (uzimam u obzir 754 soket) Athlon 3000+ radi na 18 GHz, i ima 512 kesa. (uzimam u obzir 939)
Buni me to sto rade na priblizno istim frekvencijama, Athlon nema previse kesa u odnosu na Semprona (ukupno 640 : 384 - nije ni duplo), a Athlon kosta 140 - 150e, dok je Sempron 75-85e. Ako izuzmem razliku izmedju soketa, ja ne vidim zasto je Athlon toliko skuplji (ili mozda zasto je Sempron toliko jeftin? :)
Sta vi mislite o razlici izmedju ova dva procesora? Ja sam prvenstveno nameravao da kupim relativno snaznu, ali pre svega pouzdanu masinu. Ne za igrice.
U principu si u pravu.Sempron ima dosta bolji odnos cena/kvalitet u odnosu na Athlona.Razlika u performansama i nije tolika da bi opravdala razliku u ceni.Athlon je brzi zbog 200 Mhz vishe ,zbog vishe kesha i zbog dual chanel memorije.Uvek je tako bilo , najbolji proizvodi su dosta skupi i imaju loshiji odnos cena/performanse.U tvojoj situaciji ja bih se odlucio za Sempron 2800 sa s754 nF 4-4x plocom i PCI-E slotom.Ova kombinacija je izuzetno pouzdana, relativno snazna i pogodna za overklok (za igrice bih preporucio Athlona).
athlon je sigurno bolji za igre, za koriscenje vise aplikacija istovremeno za rad sa memorijom i kozna cime jos. ja mislim da ova dva procesora (kada bi obavljali jednu operaciju istovremeno) imaju veoma priblizne performanse, mada u radu sa vise procesa i sa aplikacijama koje koriste vise mem ubedljivo pobedjuje athlon64 ja uzimam njega za koji dan
Posto ces ga verovatno kloknuti, razlika u max dometu je o, znaci oba mogu da idu do otprilike 2700 MHz, a razlika u performansama je svega 5-10 % na strani punokrvnog Athlona 3000+, a razlika u ceni je 100 % !!! Plus je socket 939 ploca min 20 evra skuplja od slicne socket 754, tako da ako nisi exxxxxxxxxxxxxxtremno zahtevan korisnik, socket 754 i Sempron 2800+ (BX,E6) je bez razmisljanja BEST BUY!!!! Ploca naravno DFI Infinity ako hoces da predjes na PCI-e gr. kartu ili Epox 8KDA3J ako hoces da zadrzis AGP kartu.
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 646999. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.