Dragi forumaši već dugo me interesuje jedna stvar. Krećući se po stranim forumima naišao sam na razna i pozitivna i negativna mišljenja o raznim proizvođačima osnovnih ploča.
Npr. pročitao sam da je ASUS EPU samo softverski trik i ni izdaleka kvalitetan kao Gigabyte-ov hardverski DES sistem uštede energije. Zatim ASUS ne koristi sve japanske kondenzatore već i kineske i malezijske, dok Gigabyte koriste sve japanske, ali se Gigabyte ploče mnogo više i češće kvare. ITD
Želeo bih da čujem zaista objektivno mišljenje o navedenim proizvođačima osnovnih ploča od onih ljudi koji se bave servisom ploča i sastavljanjem konfiguracija, ali i od svih učesnika foruma. Naročito o vašem iskustvu sa pločama koje su izašle u poslednjih godinu dana.
Što se mene tiče ja sam do sada promenio nekoliko proizvođača matičnih ploča i osim Chaintech-a, nisam imao nikakvih problema. Prva ploča Chaintech BX440 je zaista bila odlična, odlično me služila i nisam imao nikakvih problema. Zatim Abit BX133 RAID vrhunska ploča. Dve Chaintech-ove OJA ploče su otišle za dve godine, nisam siguran da li do kvaliteta ili možda zbog lošeg napajanja. U sestrinom računaru ASUS P4PE-X radi kao sat, jedino ne može sa radi sa više od 512 MB memorije. MSI ploča 875P u ženinom računaru isto radi kao sat. Nikada nisam imao nikakvih problema sa njom. Stvarno odlična ploča. I na kraju moj Foxconn 975X7AB. Solidna ploča. Ima nekih svojih bubica, ali je zaista stabilna i pouzdana. Toliko od mene.
:: Dragi forumaši već dugo me interesuje jedna stvar. Krećući se po stranim forumima naišao sam na razna i pozitivna i negativna mišljenja o raznim proizvođačima osnovnih ploča :: :: Npr. pročitao sam da je ASUS EPU samo softverski trik i ni izdaleka kvalitetan kao Gigabyte-ov hardverski DES sistem uštede energije. Zatim ASUS ne koristi sve japanske kondenzatore već i kineske i malezijske, dok Gigabyte koriste sve japanske, ali se Gigabyte ploče mnogo više i češće kvare. IT Iskreno mislim da su tu pricu da se GA ploce vise kvare pustili `Asus je Asus` likovi nakon sto je GA poceo za manju cenu da daje bolji kvalitet i performanse...Imam GA plocu i znam jos par ljudi koji ih imaju i jos se niko od njih nije zalio...A pravi serviseri ce ti reci isto sto i ja. Sto se tice Asus EPU sistema to jeste tacno i trenutno Asus tuzi GA zato sto je izneo podatke o laznoj ustedi energije na Asus plocama. EPU radi samo softverski dok je DES napravljen da radi hardverski. Asus je izneo podatke da njihov EPU moze da smanji potrosnju za 18% dok testovi pokazuju da potrosnaj moze da bude smanjena za max 2-3% bez dovodjenja u pitanje stabilnost sistema. Asus je takodje najavio tuzbe protiv:Tomshardware,OCnet,Storagereview,Nordichardware i ako se ne varam Tgdaily.com zbog iznosenja istih informacija,ali nikad nije podneo tuzbe.
:: Želeo bih da čujem zaista objektivno mišljenje o navedenim proizvođačima osnovnih ploča od onih ljudi koji se bave servisom ploča i sastavljanjem konfiguracija, ali i od svih učesnika foruma. Naročito o vašem iskustvu sa pločama koje su izašle u poslednjih godinu dana
Objektivno: Imao sam i Asus,Abit,MSI,Epox,Chaintech,Gigabyte.
Po brendovima od ploca kojima sam bio ekstra zadovoljan mogu da izdvojim :Epox,Chaintech,Gigabyte i Abit.
Jedan Asus mi je crko,a drugi sam zamenio jer se pretetrano grejao. MSI-u sam slucajno sprzio BIOS.
Realno gledano svaka ploca moze da crkne ili stigne pokvarena,za to ti sluzi garancija...Samo je pitanje koju ces da `ubodes`.
Trenutno koristim GA plocu(vise od godinu dana) i nemam nikakvih primedbi.Kada budem menjao plocu najverovatnije cu uzeti opet GA ili Abit sa novijim cipsetom.
Imao sam Abit BX133 takodje i crkla je posle godinu dana zbog kondenzatora koji su se rascvetali od toplote oko procesora koji nikad nije bio klokovan...
Cuo sam se raznih strana da se mnogim ljudima ovo desilo...
...trenutno imam Gigabyte P35-DS4 i nemam vec pola godine ni jedan jedini problem...
Prvo i najbitnije: Uz dobru plocu moras imati upareno dobro napajanje. Lose napajanje (ovo bi ti Machine bolje objasnio oko promene napona van `dozvoljenog` opsega) u roku od godinu dana, najvise, sprzice sve.
I jedno i drugo `dobro`, u principu, znaci: Koliko para, toliko muzike. Ukoliko izdvojis preko 100 jevreja za maticnu plocu i preko 50 jevreja za napajanje, neces pogresiti u 99% slucajeva.
Problem su `value` ploce, kod nas ispod 70 jevreja i napajanja koja su listom loseg kvaliteta. U tom cenovnom rangu mozes dobiti svasta, svakakvog otpada.
Npr. kod napajanja deklarisana snaga ne odgovara kontinuirano isporucenoj `struji` (kao sto bi trebalo), vec samo `peak outflow` koji moze trajati svega nekoliko sekundi. Takodje, kada je neophodan stabilan `dotok struje` na plocu, variranja su takva da iz meseca u mesec iscrpljuju plocu dok najzad ne crkne.
Sa druge strane, cesta je pojava kod jeftinijih ploca da pri pokusaju overkloka dolazi do (skoro) nepovratnog ostecenja na ploci. Integrisane mrezne kartice su nocna mora, zvucne tek za nijansu bolje. Materijali upotrebljeni za izradu jeftinijih ploca ne poseduju potrebnu izdrzljivost na temperaturama svakodnevnog rada, te u kombinaciji sa losim napajanjem, vlasnik moze da se - slika.
Neko moje licno iskustvo je da je Abit redovito zadovoljavao sva moja ocekivanja, bez obzira na cenu. Asusove ploce preko 70 jevreja su bile tata-mate redovito, ispod 70 jevreja zavisilo je od konkretnog modela.
GA su bili majstori da naprave bagovitu plocu ispod 70 jevreja i njihove `value` ploce ne vrede pisiva boba. MSI je prica za sebe - kao da svaka, bez obzira na cenu, ima namerno ugradjenu gresku, cisto da korisnika nervira. Mimo te (uvek drugacije) greske, rade odlicno.
Chaintech ploce su se pokazale veoma izdrzljive, cini mi se da ih danas najcesce srecem na preistorijskim racunarima (koji rade), ali ih u poslednje vreme nisam vidjao nove. Nisu bile zahvalne za overklok, ali si na njih mogao ubosti koju hoces memoriju uz AMD procesore. Siromasan BIOS. Ovo pisem o starijim Chaintech plocama.
У политици, лако је водити рачуна о интересу богатих.
necu potezati argumente vec se mozes osloniti na moj sud/kredibilitet/iskustvo, koje doduse ne mogu podeliti sa vama ali statistika je na mojoj strani. Kratko i jasno: bez ikakvog kritickog osvrta, razmisljanja ili dvoumljenja: Asus ili Abit ostalo je, kako da kazem, ssrednje zalosno. Caki i DFI radi kontroverzno: ili dobro ili nikako. MSI pre GA (trenutno je tako, iako je MSI 2002-2007 bio daleko ispod GA, sada su zamenili uloge). Ako hoces da se resis muka zaobidji GA i nije tanco da Asus nema sve japanske SS elektrolite to su sve ili: Nichicon, United Chemicon, Rubycon ili Sanyo kondenzatori
:: necu potezati argumente vec se mozes osloniti na moj sud/kredibilitet/iskustvo, koje doduse ne mogu podeliti sa vama ali statistika je na mojoj strani. Kratko i jasno: bez ikakvog kritickog osvrta, razmisljanja ili dvoumljenja: Asus ili Abit ostalo je, kako da kazem, ssrednje zalosno. Caki i DFI radi kontroverzno: ili dobro ili nikako. MSI pre GA (trenutno je tako, iako je MSI 2002-2007 bio daleko ispod GA, sada su zamenili uloge). Ako hoces da se resis muka zaobidji GA i nije tanco da Asus nema sve japanske SS elektrolite to su sve ili: Nichicon, United Chemicon, Rubycon ili Sanyo kondenzator Machino covek je rekao da zeli objektivan odgovor...Ne vidim razlog zasto mu ogovaras kad si vec markiran kao `Asus je Asus` lik.
Tacno je da Asus koristi low end kondenzatore,Machino vec sam ti jednom ostavljao link gde se to vidi...Ako hoces ignorisi ga,ali to jeste tacno... Medjutim to nije najbitnija stvar kod ploca.Dobri kondenzatori produzavaju vek ploce,ali bagovitost je druga stvar...Ako hoces da vidis pravu bagovitost ploce obrati se Asus P5KC i Asus P5K Premium plocama koje nece da rade sa SATA(1) hard diskovima,navodno podrzavaju DDR2 na 1066MHz,ali spustaju takt na 800MHz,ako hoces da korictis LAN konekciju ne smes da instaliras drajvere dobijene uz plocu inace ti puca sistem,itd....Ovo su bagovite ploce....Toga nema kod Gigabyte ploca... Tako da slobodno uzmi GA bices zadovoljan i nista od gore pomenutog ti se nece desavati... Asus je nekad bio `brend` sa dobrim imenom,ali su se stvari drasticno promenile...Gulaj malo i videces o cemu ti pricam..GA je preuzeo vodecu poziciju daleko ispres Asusa su i DFI,EVGA,Abit tako da slobodno uzmi nesto od ovih brendova.
Ne mozete reci da je bas Asus pravi toliko lose ploce, ima par postenih krseva ali ove preko 100 evra necemu ipak vrede!!! Imam Asus plocu 3 godine nikakav problem nisam imao!! I sto je rekao BataCele treba imati dobro napajanje kod druga sam video da je na stabilizatoru struje za kompis da je struja u 30 sekundi dosla i nestala 14 puta od a to se uopste fizicki nije moglo videti sve je kao normalno, kad budemo imali elektronsku mrezu ko japanci ili svi kupili stabilizatore onda cemo moci da pravimo razne diskusije!!!
Sve je sad manje-vise isto. Kao i kod proizvodnje grafickih kartica. Jedino se Asusove ploce za entuzijaste nesto bolje kotiraju u odnosu na konkurenciju.
Svi proizvođači imaju extra dobre i extra dreš modele. Sve je stvar ukusa. Jedini brend koji bih izdvojio koji je za izbegavanje je (M)ega(S)h(I)t. Za 15 godina koliko se zavitlavam sa računarima mogu da ti kažem ovo: kod jednog modela ploče npr intel p35 ili neka stara via kt400, ako uzmeš 10 različitih brendova počevši od asusa pa do šper ploča tipa pcchips razlika u brzini i performansama je max 2-3%. Samo je pitanje kvaliteta delova koji se stavljaju na ploču kao i dodatnih opcija kao što su raid kontroleri, fire wire i slično. Lično sam testirao i uporedio more ploča. Evo primera radi Asus P4B533 i PCCHIPS M906 ploče (obe su intel 845 soket 478). Sa istim komponentama razlika u svim testovima je išla u korist PCCHIPS-a. (novije verzije biosa za asusov model nisu mu pomogle). Moj savet
Kupite ono što vam STVARNO treba i što vam završava svaki posao za najmanju lovu i najdužu garanciju!
Ovo što sam napisao u prethodnom postu NE VAŽI za GRAFIČKE karte. Za iste modele grafika različitih proizvođača viđao sam razlike i do 50% u performansama. Kod grafika Asus, Safirovićevi i Ga primerci kartica su uvek bili na vrhu
Od Pentium-a I imam gigabyte i tu tradiciju gajim svaki put kada kupujem novo. Inace iskustva sa proizvođaćima su mi raznorazna ali kad god mogu biram GA. Servisiram kompove vise od 10 godina i obicno je tako da ako platis komponentu vise od 100 evra (nekada 200 marona) to radi odlicno. Ali nemoj je ukombinovati sa nekom jeftinom komponentom (citaj grafikom ili memorijom i dr.) jer ce kao biti losa. GA mi je samo jednom crk`o i to od strujnog udara. Naravno slazem se da napajanje treba da bude bolje a ne bas ono za 1000 din. Inace sve mi je crkavalo i Chaintech i Asus i Abit itd. Ili bar nije radilo dobro iz raznih razloga. Sve ti je to ta serijska proizvodnja. ALi sta da radis. Kao sto rekoh ja se uvek odlucujem za GA bez obzira sto neko drugi nudi nesto bolje i opremljenije. Mene GA jos nikad (hvala Bogu) nije izneverio.
Odavno sam odlučio da kupim ABIT-ovu ploču, mada mi se mnogo sviđa ASUS Maximus II Formula. Međutim hteo sam da malo ispitam kakva je situacija kod nas ovde u Srbiji što se tiče tržišta osnovnih ploča.
Bio sam direktno na forumima proizvođača ASUS, ABIT itd. Ima dosta ogorčenih na svim forumima i GA i ABIT i ASUS... Nijedan od velikih proizvođača nije imun na loše proizvode i loše primerke vrhunskih ploča. Problemi oko BIOS-a i drugih detalja su `normalni` budući da svi izbacuju nedovršene proizvode u trci za profitom, pa onda izdaju nove BIOS-e, pa nove revizije ploče i u tako hodu rešavaju probleme. (Zamislite GA ili ASUS imaju problema sa nekom pločom i zbog tih problema 2-3 MESECA NE IZDAJU PLOČU jer hoće da budu fer prema kupcima. I onda kad najveći broj problema ili sve probleme reše onda nakon 4 meseca izbace ploču. Pa kako bi onda opstali?)
Što se tiče napajanja: Da, zaista je napajanje jedna od najvažnijih komponenti računara. Na napajanje sam počeo da obraćam pažnju nakon što su mi otišle dve OJA6 ploče i od tada uzimam samo bolja napajanja. Trenutno imam Cosrair HX520. Takođe po prvi put sam uzeo i UPS koji je takođe dosta bitan, naravno ako neko može da ga kupi.
Mnogo mi je koristilo mišljenje svih. Uvek je dobro čuti različita iskustva i pozitivna i negativna bilo da se radi o ASUS-u, GA-u ili nekom drugom manje poznatom proizvođaču osnovnih ploča.
Znam za OST ali to su imali svi iz serije -X. GA tada nije ni pravio nizu ili visu vec smao srednju klasu. Covece, ASUS je daleko mocniji, pogledaj kako stoji na listi sto se tice obrta novca. Poceo je dobro da prodaje monitore, grafike, ploce, noteobookove...navedi mi neki dobar Laptop od GA ili ne daj boze DualSocket serversku/workstation plocu sa skalabilnim procesorima klase Xeon/Itanium? Ja nijednu nisam video a radio sma sa nekoliko Asus modela.Odmah iza Intel, Tyan i SuperMicro pulena. Najmanje je 2x mocniji od Gigabytea. Ja nisam pristraan vec objektivan. GA nikada nije ni u cemu bio prvi niti je vodio, niti ce se to ikada desiti. Bio je uvek 3. a sada je i to pitanje, iako prodaje gomile skartova, ali samo jedanput, ko se opce vise ga nece uzimati :))) ima gro takvih ljudi.
:: Znam za OST ali to su imali svi iz serije -X. GA tada nije ni pravio nizu ili visu vec smao srednju klasu. Covece, ASUS je daleko mocniji, pogledaj kako stoji na listi sto se tice obrta novca. Poceo je dobro da prodaje monitore, grafike, ploce, noteobookove...navedi mi neki dobar Laptop od GA ili ne daj boze DualSocket serversku/workstation plocu sa skalabilnim procesorima klase Xeon/Itanium? Ja nijednu nisam video a radio sma sa nekoliko Asus modela.Odmah iza Intel, Tyan i SuperMicro pulena. Najmanje je 2x mocniji od Gigabytea. Ja nisam pristraan vec objektivan. GA nikada nije ni u cemu bio prvi niti je vodio, niti ce se to ikada desiti. Bio je uvek 3. a sada je i to pitanje, iako prodaje gomile skartova, ali samo jedanput, ko se opce vise ga nece uzimati :))) ima gro takvih ljudi. :: :: :: - A N G E L - :: ::
to sto ASUS je najmocniji nije nikakva garancija, pogledaj seagate kakve fush-maxtor hardove uvaljuje, a uvek su vazili za najveceg proizvodjaca hardova!
drzim stranu GA jer su zaista pouzdani, o ABIT-u necu da trosim reci posto sam imao isti kondenzator problem na BX133 olupini.. pozz
Kompjuter nije samo maticna ploca i kvalitet rada zavisi od svih komponenata zajedno. Sto se tice ploca, manje vise sve su pribliznih karakteristika i razlike su samo u nijansama. Ono sto je vrlo bitno je dobro napajanje, jer kada iskombinujes lose napajanje i nasu elektrodistribuciju koja ne moze da odrzi napon u stabilnim granicama +-3%, i najbolja ploca ce vrlo brzo riknuti zbog pregrevanja. Zatim, tu je kuciste, koje se cesce kupuje zbog vizuelnog izgleda nego zbog funkcionalnosti. Dobro kuciste mora da obezbedi dovoljno prostora izmedju komponenti zbog provetravanja kao i zbog lakseg pristupa istima, tako da ti ne preporucujem kupovinu nekog jeftinog kucista ili nekog malog po dimenzijama, ma kako lepo izgledalo, jer racunaj da je prosecna temperatura u kucistu oko 40-50 stepeni i to treba ohladiti. Mnogo vise ploca je stradalo zbog loseg kucista i napajanja nego od overklokovanja. Znaci: Asus, Ga, MSI, DFI... svejedno je, pod uslovom da im obezbedis dobro napajanje i dobro hladjenje
Broj postavljenih tema: 60355. Broj poslatih odgovora: 647005. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.